Barva dalekohledu
Barva dalekohledu
Snad to není až tak divné téma ;D a někdo se vyjádří. Bez ohledu na estetickou stránku, která barva vnějšího nátěru je pro dalekohled z praktického hlediska výhodnější? Je pravda že v černém teleskopu bude více termálních jevů než v bílém? Jestli ano, jak výrazný jev to bude a jsou i jiné praktické výhody/nevýhody? Co na to zkušení matadoři?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
- David Svatoš
Barva dalekohledu
Z čistě praktickýho kvůli pozorování je lepší bílá. Je v noci líp vidět a nekopu si do něho. Z hlediska očisty už ta bílá tak dobrá není A termální jevy způsobené barvou bych v noci taky neřešil Na slunečním by to už poznat být mohlo, tam asi proto bílou..
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
Barva dalekohledu
A termální jevy způsobené barvou bych v noci taky neřešilWink Na slunečním by to už poznat být mohloVe dne samozřejmě víc, ale třeba pozorovatelům planet, kteří chtějí vidět opravdu maximum, může vadit jakákoli turbulence (dejme tomu že seeing je dobrý). Na jedné stránce jsem četl, že černý teleskop umí v noci absorbovat teplo ze země, tak mě zajímá jestli je tento jev (nebo jiné) významný...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Barva dalekohledu
U dalekohledů určených pro pozorování neb fotografii Slunce se používá převážně bílé barvy neb reflexních barev. Důvod je jasný. Teplota je nižší a tudíž i nižší turbulence v uzavřeném tubusu. Měřený rozdíl teploty na povrchu šedého tubusu a později bílého tubusu činil po hodinovém vystavení Slunci 2°C.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Barva dalekohledu
Řekl bych, že temperování tubusu může jít do ustavení rovnováhy rychleji u černého, než u bílého či stříbrného. Nemám mnoho zkušeností s temperování dalekoéhledů, nicméně v souvislosti s měřením třeba viskozity v termostatu naplněném vodou se uvádí, že temperace měřeného vzorku trvá 20 minut. Jak je to na vzduchu, nevím.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Barva má vliv na přenos tepla zářením a to v obou směrech (Kirchhoffovy zákony tepelného záření). Bílá dobře odráží dopadající záření a současně brání tepelnému vyzařování. Absolutně černá pohltí všechno dopadající záření a zároveň takové těleso vyzařuje při dané teplotě maximum možného (podle Planckova resp. Stefan-Boltzmannova zákona). Dalekohled se dostává do tepelné rovnováhy nejen vedením tepla, ale i tepelným zářením. Černý se bude v noci temperovat rychleji.
Karel
Barva dalekohledu
Nabízí se zajímavá otázka, nakolik by temperování samotného zrcadla pomohlo, kdyby byla jeho zadní strana černá.
Barva dalekohledu
Sklo je špatný vodič tepla, takže raději nechat k přirozenému vyrovnání teplot celý disk. Osvědčené je použití ventilátoru k rychlejšímu vytemperování.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
Barva dalekohledu
http://www.cruxis.com/scope/mirrorcooling.htm, docela zajímavý prográmek ohledně chladnutí zrcadel. Poslal mi ho nedávno Libor Němec, snad ho mohu zveřejnit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Barva dalekohledu
A aké sklo používa Sky-Watcher 150/750???
Sky-Watcher 254/1200 dobson, Sky-Watcher 150/750 (black diamond), EQ 3-2, triedre 7x50 a 15x50, SW LET 28mm, SW UWA 6mm, SW SUPER 20mm, SW SUPER 10 mm
Barva dalekohledu
Barva má vliv na přenos tepla zářením a to v obou směrech (Kirchhoffovy zákony tepelného záření). Bílá dobře odráží dopadající záření a současně brání tepelnému vyzařování. Absolutně černá pohltí všechno dopadající záření a zároveň takové těleso vyzařuje při dané teplotě maximum možného (podle Planckova resp. Stefan-Boltzmannova zákona). Dalekohled se dostává do tepelné rovnováhy nejen vedením tepla, ale i tepelným zářením. Černý se bude v noci temperovat rychleji.
Ono to tak veliký rozdíl nebude, v noci hraje roli prakticky jen emise a absorbce v oboru infračerveného záření. Emise a absorpce v ič oboru je i u bílé barvy skoro stejná jako u černé (viz tabulky). Tedy, bílá je bílou jen ve viditelném světle.
Ono to tak veliký rozdíl nebude, v noci hraje roli prakticky jen emise a absorbce v oboru infračerveného záření. Emise a absorpce v ič oboru je i u bílé barvy skoro stejná jako u černé (viz tabulky). Tedy, bílá je bílou jen ve viditelném světle.
Barva dalekohledu
Nedá mi to, abych nenamítnul, že o sálání (tj. infra-obor) jde i ve dne.
Poučen směšným ceněním zubů ve světle UV lampy, kdy zuby vyloženě září bych řekl, že záleží na pigmentu. O tom jsem se přesvědčíl, když jsem stříkal auta - když se mně povedlo namíchat odstín tak, že na denním světle nebyl skoro k rozlišení od originálu, večer při osvětlení pouličními výbojkami bylo hned vidět, jak jsem se netrefil.
Očekával bych nějaký významnější efekt spíš než u temperování, v případě rosení.
Poučen směšným ceněním zubů ve světle UV lampy, kdy zuby vyloženě září bych řekl, že záleží na pigmentu. O tom jsem se přesvědčíl, když jsem stříkal auta - když se mně povedlo namíchat odstín tak, že na denním světle nebyl skoro k rozlišení od originálu, večer při osvětlení pouličními výbojkami bylo hned vidět, jak jsem se netrefil.
Očekával bych nějaký významnější efekt spíš než u temperování, v případě rosení.
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Tak nevím, nechce se mi zakládat nové téma.
Chtěl bych zrenovovat dalekohled, chceme ho celý bílý a vnitřek vytmavit, pečlivě vyclonit...
Máte nějaké tipy jak upravit barvu ale i jiné podobné úpravy u dalekohledů?
Samolepící tapety a podobné polořešení pro nás nejsou elegantní, resp. existuje možnost jak nanést barvu - pískování, pistole na tubus, resp. víte o jiném řešení???
Chtěl bych zrenovovat dalekohled, chceme ho celý bílý a vnitřek vytmavit, pečlivě vyclonit...
Máte nějaké tipy jak upravit barvu ale i jiné podobné úpravy u dalekohledů?
Samolepící tapety a podobné polořešení pro nás nejsou elegantní, resp. existuje možnost jak nanést barvu - pískování, pistole na tubus, resp. víte o jiném řešení???
Lectorem iustus...
Barva dalekohledu
Pokud vim, tak barvu resil Martin Vyskocil na jeho Ostrizim oku. A prijde mi moc pekny, tak se ho zkus zeptat. Co se tyka vycerneni, tak nejlepsi je asi sametka a ta je jen v te tapete. Pokud by melo jit o barvu, tak to nevim jakou...
Jsem zacatecnik, ale lecim se 

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Barva dalekohledu
Jo tak ten Velur to snad ještě skousnem, ale když jsem viděl co pár letech dělá tapeta na tubusu hrůza...
Lectorem iustus...