Stacionarni zdroj 12+V

Otázky, rady, tipy, návody...
Vabra

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Vabra »

Zdravim,

soubezne s pripravou daleke cesty za jizni oblohou pomalu pokracuji prace na zahradni pozorovatelne (dnes jsem zapasil s obkladovyma palubkama).

Jako jedna z veci na doreseni zbyva permanentni DC napajeni montaze kamer, filtovych kol, Ntb...12-24V (montaz Gemini42 ma radsi vyssi napeti), 5-10A ( aby tam byla dostatecna rezerva).

Napadlo mne pro tento ucel vyuzit PC zdroje, ktery mi prebyva v supliku... neni v tom nekde zakopany pes (ruseni signalu v kamere...)?

Pripadne ktery jiny dostupny zdroj (GME...) by jste mi doporucili?

Jake je nejvyssi doporucitelne napeti pro bezna astrozarizeni (slysel jsem ze dost lidi tady pouziva napeti az 15-16V bez nejmensich problemu).

Je vubec vhodne napajet vsechna zarizeni z jednoho centralniho a dostatecne "tvrdeho" zdroje, nebo je lepsi aby kazde zarizeni melo svuj mensi nezavisly zdroj (...ruseni, interference, "kostreni"???)?

diky,

Pavel

Pavel Vabrousek
vla

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od vla »

Co třeba zdroj pro napájení CB vysílaček, tuším 13,8V 15A, cena kolem 1500Kč. třeba něco takového http://www.prodejonline.cz/459/185%7C43 ... 1012a.html, nebo tenhle s měřením proudu a dvěma výstupy http://www.modelarina.cz/stabilizovany- ... -p-54.html
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
-karneades-

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od -karneades- »

Pavle, samozřejmě můžeš napájet vše z jednoho zdroje, doporučil bych nekupovat v žádném případě zdroje spínané-jsem jejich odpůrce a to z několika důvodů, které jsou:
1) potencionální zdroj širokospektrálního rušení
2) v případě závady se může dostat na výstupní svorky nebezpečně vysoké napětí, které ti následně zničí připojené přístroje
proto si pořiď lineární zdroj, třeba ten co anoncuje Vláďa, hlavně to chce silné vodiče, aby nedocházelo k velkému úbytku napětí, já to tak také řeším, 22A zdroj mám v chajdě a rozvaděč u montáže-cca 15m vzdálené
určitě se najdou i spolehlivé spínané laboratorní zdroje, ale platit 15 tisíc za zdroj mi přijde zbytečné

jo a supr by bylo to vše kombinovat s olověným akumulátorem, taková homemade ups stanice
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od MMys »

No, nebral bych to tak kategoricky. Vzhledem k předpokládanému odběru celé sestavy někde 5-10A bych byl rezervovaný k lineárnímu stabilizátoru. To při těch proudech bude pěkné topení. Samozřejmě, fungovat to bude, ale i zde při poruše stabilizátoru může být na výstupu vyšší napětí.

Současné spínané zdroje (dobře udělané) jsou na tom s rušením velmi slušně (vysoký kmitočet se poměrně dobře filtruje). Mám 5A spínaný adaptér  a vše funguje bezproblémově.

Zdroj pro radiostanice určitě bude fungovat také dobře.

Podle mě na technologii zdroje (dobře udělaného) vůbec nesejde.

Ještě zvaž jedno řešení, dle mého soudu do pevné pozorovatelny ideální:  
Zdroj napětí někde kolem 14V (ideálně 14.7V) a proudu zhruba stejném jako maximální uvažovaný odebíraný proud. Tento zdroj by byl trvale připojený k olověnému akumulátoru (startovací, nebo ještě lépe trakční). Tímto způsobem bude udržován akumulátor trvale nabitý (režim nabíjení konstantním napětím), a bude fungovat jako záloha pro případ výpadku napájení (je to levnější řešení než UPS-ka). Zároveň aku velmi dobře vyhladí jakékoli zvlnění napětí a nedovolí výrazný vzrůst napětí třeba i při poruše toho napájecího zdroje, čímž chrání veškerou techniku.

Za aku bych dal rozvodnou skříňku, a z ní ke každému zařízení jeho vlastní kabel (speciálně k těm s pulzním odběrem - tedy montáž, regulovaná vyhřívátka) aby nedocházelo k rušením úbytky napěti.

Jo, a za AKU pochopitelně pojistku třeba 10A, jinak riskuješ při nějakém zkratu vyhoření kabelů v horším případě pozorovatelny  :'(

--------------
heh, koukám, Petr tam ten AKU nakonec taky dodal :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Psion »

Já již několik let používám kvalitní PC zdroj Fortron 350W s velkým ventilátorem, který není slyšet a naprostá spokojenost a získáš různá výstupní napětí a za pár korun. Montáž G42 napájím 12V. Původně jsem uvažoval, že budu napájet 24V, ale rychlost montáže neřeším a v ničem jiném si nepomůžeš.

Max. odběry zdroje:
+3.3V / 21A
+5V / 15A
+12V1 / 15A
Bill

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Bill »

Ahoj. Pokud použiješ PC zdroj, většinou musíš přepojit zpětnou vazbu na 12V výstup (samozřejmě po úpravě odporů) - jinak by jsi musel zatěžovat ještě 3,3V nebo 5V výstup. U většiny zdrojů bez zatížení je na 12V výstupu jenom okolo 11 - 11,5V. Pokud by jsi to dělal, tak můžeš výstupní napětí rovnou zvednout na 13.8V, ať tím můžeš nabíjet olověné baterky. Ale je pak otázka, zda se nemrknou rovnou po zdrojích pro vysílačky. Zkus Aukro, tam dost často něco bývá
M:736 750 113
Bill

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Bill »

Ještě zvaž jedno řešení, dle mého soudu do pevné pozorovatelny ideální:
Zdroj napětí někde kolem 14V (ideálně 14.7V) a proudu zhruba stejném jako maximální uvažovaný odebíraný proud. Tento zdroj by byl trvale připojený k olověnému akumulátoru (startovací, nebo ještě lépe trakční). Tímto způsobem bude udržován akumulátor trvale nabitý (režim nabíjení konstantním napětím), a bude fungovat jako záloha pro případ výpadku napájení (je to levnější řešení než UPS-ka). Zároveň aku velmi dobře vyhladí jakékoli zvlnění napětí a nedovolí výrazný vzrůst napětí třeba i při poruše toho napájecího zdroje, čímž chrání veškerou techniku.

Pro trvalé nabíjení je 14,7V moc - optimální je okolo 13,8V

Psion
Věk: 63
Kontaktovat uživatele:

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Psion »

Ahoj. Pokud použiješ PC zdroj, většinou musíš přepojit zpětnou vazbu na 12V výstup (samozřejmě po úpravě odporů) - jinak by jsi musel zatěžovat ještě 3,3V nebo 5V výstup.
Pokud si dobře pamatuju nic takového jsem nedělal. Prostě jsem propojil na kabelech jednu propojku a hotovo.
Bill

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Bill »

Pokud by jsi šel cestou malých zdrojů, tak tady je 5 zdrojů: http://aukro.cz/item1259452066_spinany_ ... a_5ks.html
za 900 Kč
Bill

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Bill »

Pokud si dobře pamatuju nic takového jsem nedělal. Prostě jsem propojil na kabelech jednu propojku a hotovo.
No záleží na zdroji - já jsem to potřeboval 2x a pokaždé jsem to musel udělat. Jendou pro autoledničku a podruhé pro nabíječku olověných baterek - ale tam to bylo nutné hlavně proto, že jsem potřeboval těch 13,8V.
Bill

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Bill »

Jo, a za AKU pochopitelně pojistku třeba 10A, jinak riskuješ při nějakém zkratu vyhoření kabelů v horším případě pozorovatelny
Pojistky dej do všech odvodů z rozváděče - vhodné jsou auto nožové. Budou mít menší úbytky napětí než trubičkové na 230V. Pokud by jsi potřeboval jednu větší na přívod, tak se ozvi, pošlu ti něco z UPS :-)
jbakos

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od jbakos »

Ja som našťastie dávno začal s konštrukciou zdroju, ktorý  používa klasicky transformátor. Pravé som mu kúpil novy obal a pomaly to všetko premiestňujem. Myslím že jeho výkon by bohaté stačil pre astro techniku keby bol záujem som ochotný poskytnúť schému, ktorú som ja sám kreslil.
Takže ma  4 samostatne regulovateľné vetvy od 1 do 15 V o výkone 10 A + tepelná a pre pätová ochrana. Potom sa dajú tieto vetvy podľa požiadaviek vypínať a zapínať alebo prepínať na stabilizovaných 5 V s max  odberom 1 A. Samozrejme ma svorkovnicu pre akumulátor a dynama ( veterná elektráreň, vodná  elektráreň ) a pre slnečné panely. Cele to väzí okolo 2 Kg.
Povodne bol určený do trochu drastickejších podmienok ako kdesi pohodený v aute ale funguje ako ma. Je navrhnutí od základu tak aby súčiastky stali par korún a dal sa opraviť s iného spotrebiča.  :D

link: http://jbakos.sk/?page_id=78&mingleforu ... pic&t=61.0
Fotka, ktorá tam je už nesúhlasí s realitou. ;D
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od MMys »

:)

A mohl bys mi vysvětlit, jak jsi dostal těch 600W v klasickém transformátoru do té pidikirabičky a váhy 2kg ?

Nebo je to myšleno jako 150W (10A při 15V) v součtu na všech čtyřech výstupech ?

A jak to reguluješ ? Při 10A a 1-15V, snad ne lineárními stabilizátory, to by se ti ta krabička zachvíli roztekla.

Prostě buď si silně fandíš v parametrech (ve skutečnosti budou tak pětinové), nebo je to spínaný zdroj, ne klasika. Tak jak to je ?
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
jbakos

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od jbakos »

:)

A mohl bys mi vysvětlit, jak jsi dostal těch 600W v klasickém transformátoru do té pidikirabičky a váhy 2kg ?

Nebo je to myšleno jako 150W (10A při 15V) v součtu na všech čtyřech výstupech ?

A jak to reguluješ ? Při 10A a 1-15V, snad ne lineárními stabilizátory, to by se ti ta krabička zachvíli roztekla.

Prostě buď si silně fandíš v parametrech (ve skutečnosti budou tak pětinové), nebo je to spínaný zdroj, ne klasika. Tak jak to je ?
Je to rozložene medzi 4ry vetvy a tie som zrátal dokopy a dostal súčet 600 W. Tých 600 W je za predpokladu že to nebude napájané len s transformátoru To by vážilo trochu viac ako 2 Kg. Mam tam lineárne a chladiče s aktívnym chladením inakšie tak krabička je už 3 x väčšia na výšku než je na obrázku  :-[
Celestron AstroMaster 130/650 Dobson + OTG ( ako hľadáčik )
Celestron FirstScope 75
Vabra

Stacionarni zdroj 12+V

Příspěvek od Vabra »

Tak jsem poridil za 1200Kc tenhle regulovany zdroj 5-15V 0-15A:

Zde:
http://www.aamobilmarket.cz/store/goods ... entID=1199

Jeste jsem jej nepripojil k nicemu astro, ale jen jsem jej potrapil 12V halogenkou a zda se ze vsechno jede jak ma vcetne mereni vystupniho napeti a proudu (nevim jestli to k necemu bude, ale priplatek za zdroj s displejem a regulaci byl celkem maly).

Funguje to tak ze nastavim proud na maximum a napeti na pozadovanou hodnotu. V pripade, ze bych omezil i proud, tak zdroj adekvatne snizuje napeti tak, aby protekajici proud byl mensi nez ten nastaveny limit. Pouziti je zrejme pro nabijeni Pb Aku stalym proudem.
Zda bude mit regulace proudu nejaky smysl v mem zapojeni zatim nevim. Asi to necham na tech maximalnich 15A.
Predpokladam, ze jej v pozorovatelne zapojim pres tu doporucovanou autobaterii. Mam nejakou 40Ah co sice neni trakcni, ale tim ze bude trvale dobijena na 13,8V by asi moc trpet nemela...

Jedine co bych mu zatim mohl vytknout je celkem velky hluk vetracku, ktery bezi porad na 100% i pri nezatizenem zdroji.

PS: nema nekdo nejaky napad jak bez osciloskopu overit jak ma hladky vystup? Zda tam neni nejake ruseni? Pro pripad ze bych ji zapojil bez autobaterie primo k astronomicke technice...
Pavel Vabrousek
Odpovědět