Triedry Vortex

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
vla

Triedry Vortex

Příspěvek od vla »

Máte někdo vlastní zkušenosti s touto značkou, pokud ano s kterou modelovou řadou?  Nějak jsem se při svém výběru k této značce docela přiblížil.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
zbignieww
Věk: 83

Triedry Vortex

Příspěvek od zbignieww »

Zkusenosti budou chybet / pomerne draha zalezitost /, ale nasel jsem na optyczne.pl test 10x42.

http://www.optyczne.pl/114-Test_lornetk ... 10x42.html

:)

Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
SIRIUS_758

Triedry Vortex

Příspěvek od SIRIUS_758 »

... taky vybírám triedr..a taky jsem po dlouhých úvahách skončil u "rozměru" 10 x 40 až 43, a to výhradně se širokoúhlými okuláry a lepšími skly. Volím takto nejen pro astro, ale i přírodu. Ten "menší" průměr než obvyklých 50mm pro mne na astro kompromisem ke škodě není, protože jednak koukám na stativu "binarem"  20 až 32 x 88mm, a  podruhé - u špičkového triedru s minimálními průchozími ztrátami bude rozdíl oproti průměrně kvalitní padesátce minimální.. Navíc triedr kategorie 10 x 50 je velmi těžké sehnat ve verzi se širokoúhlými okuláry ( myslím tím opravdu kvalitní vícečočkové..Triedr 10 x 50 WA za levný peníz se samozřejmě koupit dá, ale kvalita pokulhává i na denní použití, natož pak na astro.. ). V limitu 15 až 20 tis. Kč je to v podstatě jen FUJINON, který je současně úplně na špici, Také proto, že je možná jediným triedrem dělaným speciálně pro astro. Ale jeho obrovskou nevýhodou je značná váha i velikost klasické "porro" konstrukce, takže na pozorování z ruky je to fakt jen na chvilku..

Ty Vortexy budou slušné triedry, já bych si vybral typ "Razor". V tom polském testu se sice umístil hůře, než levnější "Viper", ale když to podrobně nastudujete, tak zjistíte, že "Razor" má lepší okuláry s kvalitnější kresbou v poli - má o polovinu menší astigmatismus a komu, je lepší i barevnou vadou, ale srazili mu razantně hodnocení za zkreslení - 3b. z 10ti, kdežto "Viper" má plnou 10ku. Na astro nás toto nemusí trápit a na terestrické pozorování záleží na osobním postoji..Tady bych jednoznačně upřednostnil bodovější kresbu na kraji pole před zkreslením.

U Škody jsem před nedávnem zkoušel (velmi pečlivě ) vynikající triedr NIKON SE 10 x 42, když byl přechodně zlevněný na cca 20 tis. Je skutečně vynikající ( viz i ty polské testy ), velmi lehoučký, jen na turistiku větší díky klasické "porro" koncepci.

Meopta MEOSTAR 10 x 42 mě osobně úplně nepřesvědčil, i když je to ne o moc jednodušší bratříček Swarovského. Po nadšení kompaktním Meostarem 8x32 jsem tady čekal trošku víc..za ty nemalé peníze.

Mým favoritem je prozatím teď  PENTAX 10 x 43 ED. Má pětičočkové 60°okuláry. Sice jsem přes něj nekoukal, ale před pár lety jsem viděl verzi SP, která je stejná, jen objektivy nejsou s ED skly, a byl jsem spokojen.. Myslím, že ten ED PENTAX bude o chloupek lepší Meopty i Vortexu Razor. Samozřejmě by to chtělo je mít všechny tři k dispozici na vyzkoušení, což je bohužel nereálné..
vla

Triedry Vortex

Příspěvek od vla »

Razor je určitě pěkný, jenže rád bych, aby stále bydlel v autě na to je poněkud drahý (i bez toho). Myslel jsem na řadu Diamondback, konkrétně 8x42 kvůli velkému zornému poli a cena je tam hodně zajímavá, jenže Viper je viditelně jasnější a kontrastnější a má věrnější přenos barevných odstínů, prakticky je vůbec nezkresluje ale zase má menší zorné pole. Barevná vada mi přijde u obou stejná, i když hodně záleží na objektu pozorování, na některém je lepší jeden, na dalším ten druhý. Zatím jsem zkoušel provedení 10x42, příští týden bude k dispozici i provedení 8x42 a budu moct posoudit vliv velikosti rozdílného zorného pole. Ostrost v zorném poli obou 10x je prakticky vyrovnaná a řekněme v souladu s polskými testy, tedy výborná. A proč se o tohoto cizince zajímám, v řadě Viper by to měla být přímá konkurence Meostaru, ale cenově cca o třetinu levnější. Diamondback mě zatím trochu zklamal v jasu i kontrastu, přirovnal bych ho k řadě EX od Nikonu, čekal jsem že bude o něco lepší.
SIRIUS_758

Triedry Vortex

Příspěvek od SIRIUS_758 »

V té cenové relaci Vortex Diamodback je triedr Pentax HRc 10x42, za stejné peníze, tedy 6700,- Při pozorování ve dne je velice pěkný. Ale je potřeba tady upozornit, že to denní pozorování-testování snadno klame a zbytková koma a astigmatismus není tak vidět jako na hvězdách. Poukazuji na to i proto, že právě tyto výše uvedené triedry mají světelnější objektivy, jsou pak příjemně krátké a tedy kompaktní, ale kresba v poli je pak horší. Ten Pentax to řeší vícečočkovým objektivem. Nevýhodou Vortexů je, že neuvádějí optickou stavbu - počty čoček, aby se aspoň dalo o kvalitě usuzovat podle vícečočkových okulárů. Vliv světelnosti objektivu jsem zjistil i u triedrů WO, kdy sice verze ED APO je krásně kompaktní, ale lepší obraz na kraji má verze Semi APO s "delšími" objektivy..I barevně jsou na tom stejně.

http://sport-optics.pentax.de/de/group/ ... odukte.php

Ty verze triedrů se zvětšením 8x jsem na astro de facto už zavrhl, protože až na nejdražší výjimky jsou všude jen tříčočkové okuláry Kellner nebo obrác. Kellner, takže pole ve stupních malé a na kraji nic moc.
vla

Triedry Vortex

Příspěvek od vla »

Problém je v tom, že firma Vortex má nového dovozce a ten šel s cenou podstatně dolů, Takže Diamondback 8x42 je za 4700, atd. Pentaxy jsem taky zvažoval, faktem je, že Vortex o svých dalekohledech píše jen že jsou skvělé a lepší atd. Proto se tady pokouším zjistit nějaké info navíc. Nejde mi o značku, spíš o to, že na určité úrovni rozdíl v kvalitě zobrazení již nepoznám, kdežto výši ceny ano. :)
Odpovědět