Zdravim hvezdne fotografy,
mam dva, do jiste miry souvisejici dotazy a podivny pocit, ze uz se to tu nekde mozna resilo, ale ani zdejsi (mizerny phpBBovy) ani Gugli fulltext me nenavedl, tudiz nacinam nove vlakno:
1. Muze prilis svetla (treba prime slunce pres dalekohled/objektiv bez filtru) poskodit cernobily CCD cip?
-- v teto otazce nemam prilis jasno ani po hovoru se slunozpytci na Ondrejove. Priznavam, ze jsem sice elektrotechnik, ale ne mikro- a nevyznam se v tom. Zajimalo by me tedy, zda prilis moc nefiltrovaneho svetla muze CCD nejak poskodit. Nemluvim ted o extremech, kdy bych ho prehral do stovek stupnu apod., ale o praktickem pripadu, kdy treba menim filtry nebo omylem koukam dalekohledem do Slunce. Muze se CCD znicit? Jaka je pripadne fyzikalni podstata toho zniceni (ci zhorseni parametru)?
Vim jen o pripadu, ze se da takto pomerne snadno znicit CCD s barevnou maskou, to snad i v pripade, ze je pouzit filtr. Na dlouhodobe pouzivane barevne kamerce, ktera dlouho koukala na Slunicko, se udajne objevilo vybledle kolecko uprostred. Ale co cernobila?
2. Jak zlikvidovat Bayerovu masku?
(Mam utqelou predstavu, ze to tu resil nekdo typu Konihlava..)
Zajimalo by me, jak s co nejmensi bolesti znicit, tj. co mozna vybelit Bayerovu masku, rekneme na nejakem levnem CMOS webcamu. Z vyse uvedeneho se mi zda, ze by stacilo na ni poradne a dlouho svitit Sluncem nebeskym ci horskym (UV), popr. jinym umelym zdrojem (rentgen?). Mate s tim nekdo zkusenosti?
Na vsech tech internetech jsem nasel jen velmi bruntalni zkusenosti jakehosi chlapika, ktery odstranoval kryci sklicko a cip pak trapil rozpoustedly an- i organickymi, ale do toho se mi nechce. Ne ze bych mel tak hluboky soucit s webcamem z P.R.C., ale spis mi to pripada prilis pracne, par dni ci tydnu ozarovani se mi jevi elegantnejsi.
Diky za sdelene zkusenosti i nazory,
robotron
1. skodi moc svetla CCD? 2. jak znicit Bayera?
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
Ad 1. - určitě ano, při určitém průměru prostě sluneční záření způsobí tepelnou destrukci senzoru, kam je fokusováno. Pokud se to stane na větším dalekohledu a bude to trvat déle, než zlomek sekundy, je pravděpodobnost likvidace podle mě dost vysoká.
Prosté osvětlení (bez optiky) určitě ne. Při maličkých aperturách (řádově milimetry, jako je u běžných CCTV kamerek) Slunce v zorném poli nevadí a v praxi to celkem běžně nastává. Pouze zůsobí dočasný blooming v obraze (saturové a přeteklé registry senzoru). Větší průměry bych neriskoval.
O nebezpečí ovlivnění bayerovy masky jsem četl, ale řekl bych že současné senzory jsou na tom se stabilitou filtrů dst dobře, viz druhý dotaz..
Ad. 2. - toto jsem zkoušel s malým Sony ICX (už nevím kolik) barevným senzorem co mám ve webkameře. Podnětem k tomu byla diskuze na jednom zahraničním serveru, kde se (kvůli neexistenci mono verze barevného senzoru ICX453AQ, používaného v CCD kamerách QHY8) řešila možnost likvidace (vyblednutí) bayerovy masky pomocí intenzivního UV záření. Výsledky byly prachbídné, co přežil senzor, přežila i maska. Experimentátoři popsali spíše celkovou likvidaci struktury senzoru (pokles QE a nárůst počtu vadných pixelů a defektů v obraze), než ovlivnění masky, a ve většině případů až při vysokých tocích, kdy došlo k likvidaci spíše teplem.
Já osobně jsem zkoušel více než den 0.5kW UV výbojkou (rtuťová lampa s odstraněným obalem s luminoforem) asi ze dvou centimetrů (půlka senzoru byla krytá nalepeným kouskem alobalu pro porovnání), a kromě toho, že jsem vyrobil hromadu ozonu se nestalo vůbec nic, senzor ve webkameře je dál barevný a funguje jako by se nic nestalo. Ani minimální měřitelná změna v barevném podání se neprojevila.
Pokud chceš mono webkameru, sežeň si mono ekvivalent toho senzoru, co tam je (u těch malých většinou mono verze existuje) a vyměň ho. Jeho řízení je stejné a funguje to.
Prosté osvětlení (bez optiky) určitě ne. Při maličkých aperturách (řádově milimetry, jako je u běžných CCTV kamerek) Slunce v zorném poli nevadí a v praxi to celkem běžně nastává. Pouze zůsobí dočasný blooming v obraze (saturové a přeteklé registry senzoru). Větší průměry bych neriskoval.
O nebezpečí ovlivnění bayerovy masky jsem četl, ale řekl bych že současné senzory jsou na tom se stabilitou filtrů dst dobře, viz druhý dotaz..
Ad. 2. - toto jsem zkoušel s malým Sony ICX (už nevím kolik) barevným senzorem co mám ve webkameře. Podnětem k tomu byla diskuze na jednom zahraničním serveru, kde se (kvůli neexistenci mono verze barevného senzoru ICX453AQ, používaného v CCD kamerách QHY8) řešila možnost likvidace (vyblednutí) bayerovy masky pomocí intenzivního UV záření. Výsledky byly prachbídné, co přežil senzor, přežila i maska. Experimentátoři popsali spíše celkovou likvidaci struktury senzoru (pokles QE a nárůst počtu vadných pixelů a defektů v obraze), než ovlivnění masky, a ve většině případů až při vysokých tocích, kdy došlo k likvidaci spíše teplem.
Já osobně jsem zkoušel více než den 0.5kW UV výbojkou (rtuťová lampa s odstraněným obalem s luminoforem) asi ze dvou centimetrů (půlka senzoru byla krytá nalepeným kouskem alobalu pro porovnání), a kromě toho, že jsem vyrobil hromadu ozonu se nestalo vůbec nic, senzor ve webkameře je dál barevný a funguje jako by se nic nestalo. Ani minimální měřitelná změna v barevném podání se neprojevila.
Pokud chceš mono webkameru, sežeň si mono ekvivalent toho senzoru, co tam je (u těch malých většinou mono verze existuje) a vyměň ho. Jeho řízení je stejné a funguje to.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Diky, Martine, za jako vzdy odbornou a poucnou odpoved. Ani jedna se mi sice uplne nelibi, ale aspon vim, na cem jsem. O cernobilych cipech vim, ale je precejen trochu opruz a vetsinou i nekolikanasobne vic penez lamat to z ruznych Framosu a podobnych kseftu, nez sahnout po vsude okolo se valejicich webcamech.
Kazdopadne dekuji za uvedeni do obrazu.
Kazdopadne dekuji za uvedeni do obrazu.
- MMys
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
černobílé senzory bývají i v různých deskových CCTV kamerkách, třeba budeš mít štěstí.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Coz o to, CCTV kamer mam z ruznejch popelnic a bazaru z let minulych asi 5. Nektere z nich kanibalizaci vyhledove asi postoupim, ale to je beh na delsi trat, s tim gumovanim Bayera mi slo o to, udelat si pokojove opticke merici zarizeni s CMOS webcamem, coz by byla HW i SW nulova prace. (A popr. pak i CCD webcam na astro,... ale je to bezpredmetne, po Tve odpovedi to fakt nema cenu.)
Jinak zde je pro uplnost ten odkaz na chemicko-mechanickeho krutaka, kteremu se Bayera oddelat podarilo: http://photo.net/digital-darkroom-forum/00CJRK
Jinak zde je pro uplnost ten odkaz na chemicko-mechanickeho krutaka, kteremu se Bayera oddelat podarilo: http://photo.net/digital-darkroom-forum/00CJRK