Jsem uplny novacek v astronomii a rozhodl sem se na to podivat troschu vice z blizka Po precteni par clanku z fora sem si rikal ze je nejspis nesmysl se hned pustit do velkeho astrodalekohledu a ze si radsi nejprve poridim neco mensiho jako mono nebo binokular..
Moje predstava asi je abych si mohl zajit za barak koukat na hvezdy, protoze tady mame docela tmu Zajimali by me vase nazory na dnesni mono a binokulary ktere jsou dostupne a schopne nejakeho poradneho koukani a zaroven ne moc drahe. Myslel jsem ze bych pustil na prvni dalekohled tak 2-3 tisice...
Podle toho co jsem se na foru docetl tak nejvhodnejsi by asi byl typ 50x10 protoze si nechci kupovat zaroven stativ ale jenom ho strcit do batohu a jit s nim kilak za barak
Nasel jsem spoustu znacek a kazda ma docela podobne dalekohledy ale s uplne jinyma cenama, Bresser (corvette 50x10, JAGD 50x10), Nikon (Action VII 50x10), Pentax, Olympus, nebo Vixen... Tak ted si nejsem jisty abych nekoupil neco s ne uplne dobrou optikou, nebo neco extra krehkoho s cim bych nekde tuknul a bylo to v haji...
Taky nosim bryle takze bych spis hledal dalekohled u ketereho se da menit ostreni popr uziti s brylemi...
Nebo si myslite ze by bylo lepsi koupit rovnou nejaky levnejsi dalekohled typu lidlscop do 2-3 tis a uzit si rovnou strandu s takovym typem?
Pokud byste mi mohli poradit s vyberem, znacky, modelu tak vam budu velice vdecny... Diky za jakekoli pripominky, navrhy a dotazy.
Nest