Objimky na tubusy vsech velikosti

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
rob.kr

Příspěvek od rob.kr »

Zdravim,
rad bych se zde podelil o zajimavou zkusenost. Pro svuj 100/1000 refraktor jsem shanel objimky pro novou montaz (EQ1) a neztotoznil jsem se s cenami originalu, proto jsem zapatral a narazil na firmu Richter-Frenzel, ktera distribuuje mimo jine objimky na vodovodni a kanalizacni trubky. Nabidka pokryva vsechny rozmery od cca 2cm po cca 32cm (pravdepodobne i vetsi), cena kolem 40 Kc. Maji gumovou vlozku, stahuji se beznym krizovym sroubem a disponuji zavitem pro pripevneni na listu. Jedna se dle meho nazoru a slusnou alternativu beznych kruhu a objimek. Par rozmeru mivaji i v Hornbachu a Bauhausu, ale prave 10cm rozmer (96-102 mm) absentuje. Prikladam par fotek:
http://foto.nomi.cz/v/rob/astro/objimky/
treba se nekomu budou hodit a usetri par korun.
refraktor Meade, dobson Drbohlav
Martin Vyskočil
Věk: 44

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Bohuzel se mi nezobrazuji obrazky kvuli firewallu v praci, ale z principu je mekka vystelka objimky spatne (kdyz nepocitam nejakou hodne tenkou vrstvu neceho proti poskrabani). Poskytuje tubusu moznost pohybu a tuhost uchyceni je pak strasne mala. Mel jsem v objimkach vylepenych gumou prichycene Ostrizi oko a obraz se tak klepal, ze i pri sebeslabsim vanku nebo pri dotyku to nebylo pouzitelne. Gumu jsem pak nahradil tenkym korkem a tuhost se vyrazne zvysila. Bude dulezity i prurez te objimky, aby se pri ovladani tubusu dalekohledu nedeformovala samotna objimka.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
Willi
Věk: 49

Příspěvek od Willi »

Súhlasím s Martinom. Aj zrkadlá na SW sú položené na korkových veľmi tenkých podložkách. Takisto som názoru že guma je moc mäkká. Skôr by som to videl na ten korok alebo tvrdší papier apod. Ja osobne som MAKa uchytil tak že som dal lištu so skrutkami pre uchytenie a tú som pritiahol k tubusu eska páskami. Tiež lacné a funkčné riešenie.
Dobson 254/1200, SCT 8, ED 80/600, MAK127/1500, Refra TS 110/660, HEQ5, EQ SKY, AZ3 atď........
Lukemon
Věk: 45

Příspěvek od Lukemon »

Přesně touhle objímkou mám uchyceného triedra 15x70.
Ta gumová vystýlka měla tři výčnělky po celém obvodu které jsem odřezal,až potom to na triedru fungovalo a funguje nějaké ten rok.

Co to udělá na větším dalekohledu s větším zvětšením nevím.

PS:vidím že to žebrování co jsem odřezal je vidět i na fotce.
Dobson SW 250/1200,  N 150/750, ED80/600 na AZ-4,  TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°,  Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°,  SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70,  UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
vla

Příspěvek od vla »

To je vhodné na bastlení a nějaké pokusy s minidalekohledy, jinak z hlediska pevnosti naprosto nevyhovující, ti co je používají se mnou mohou nesouhlasit, ale to je asi tak všechno. Na vážnou práci jsou naprosto nedostačující.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Artaban
Věk: 59

Příspěvek od Artaban »

Já jsem podobné objímky bez tý gumy použil k připevnění hledáčku k velkému refra. Né že by to nefungovalo, ale až dotestuju a budu dalekohled chtít dokončit aby trochu slušně vypadal, tak poletěj. Je to pekná strašárna.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
rob.kr

Příspěvek od rob.kr »

Ja se s tim moc nemazlil a dotahl je co tubus dovolil a na zkusebni denni pozorovani to slo. Je tedy pravda, ze jsem k tomu pridal 40cm listu, ktera tu stabilitu trochu zveda. S realnou pouzitelnosti poreferuji po vikendu, kdy vse vyzkousim.
rob.kr

Příspěvek od rob.kr »

Zdravim. Mel jsem moznost objimky poradne vyzkouset na astro expedici. Musim Vam dat za pravdu, hodne se to klepalo. Navic mam jeste pretizenou montaz. Na radu Lukemona jsem odrezal prebytecne gumove pasky a znacne to pomohlo, nakonec jsem i zkratil listu na 26 cm (aby nenarezela na srouby jemneho pohybu). Celkem z toho tedy vznikl dalekohled, ktery vozim trvale v aute na prilezitostne prehlidky oblohy kdy se hodi, na to poslouzi paradne. Na nejake titernejsi a hure hledatelne objekty to ovsem nebude.
Odpovědět