DSLR - společné foto

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
MaG
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od MaG »

Tak jsem se přeci jen pokusil založit samostatné téma, slovo KAF-8300 už mi leze krkem :-)

Mám naprosto vážně míněný záměr zkusit nasnímat více foťáky jednu oblast a pokud by to bylo k něčemu, tak bychom mohli zkusit i další. Představuji si to tak, že bych to každopádně nasnímal sám a když se bude chtít někdo přidat, mohlo by to být zajímavé.

Jako první zkušební oblast bych vybral oblast souhvězdí Cephea. Mléčná dráha zde je ne moc často fotografovaným cílem, přitom jsou tam velmi zajímavé objekty. Kompozicí bych vyšel z mé loňské zkušební fotky, ale posunul bych ji více dolů a doprava - pokusil jsem se ukázat jak - pokud se bude líbit, tak bych vyrobil nějaký rámeček na hvězdném pozadí, nebo bych i rovnou cvakl jednu expozici naostro, aby ostatní věděli kam mířit.

Pravděpodobně bych fotil s CLS filtrem, ale myslím, že by mohlo být zajímavé vkládat i fotky bez filtru, budou-li na dosti tmavé obloze, protože mohou dobře vylézt minimálně ty tmavé mlhoviny např. všude kolem Irise.

----------

Jako druhou oblast bych na pozdější období zkusil asi nejzajímavější místo a sice od Plejád ke Californii. Té bych rád věnoval co nejvíc podzimu. Vyšel bych přesně z této kompozice, je podle mně ideální.
Když by bylo hodně jasných nocí, neváhal bych to fotit i na dvě pole do mozaiky, tedy to druhé pole více doleva, podobně jsem zkusil Orion a dopadl výborně.

-----------

Těším se na vaše názory, myslím, že Vabra a Honza Ebr se asi budou chtít přidat ne?
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od Konihlav »

Ja bych se s dovolenim take rad pridal. Ackoli se mi snimek 50tkou od Plejad po Kalifornii moc libi, dal bych prednost mene znamemu a krasnemu Kefeovi. Mam tez novou 50tku Zeisse a DSLR EOS 1000D. CLS filtr nevedu, takze by to bylo modifikovanym telem jen s IR/CUT ;-)

na domluveni kompozice a detailu foceni mame asi jeste nejmin mesic cas (pocinaje pristim "kolemnovu").
Honza Ebr (honza42)

DSLR - společné foto

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

jo, honza se prida, ale bude to spis legrace, nez uzitecny, protoze ma nemod fotak a nema zadnej filtr, což se hrubou silou pokusí dohnat expozičnim časem, pokud bude počasí a technika přát.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Kami
Věk: 48

DSLR - společné foto

Příspěvek od Kami »

Bylo by to zajímavý...Možná s mojí nedokonalostí ve focení bych vám též pomohl. Je k dospozici Canon 400D nemodifikovaný, Canon 400D modifikovaný, filtr cls clips.

Zkuste specifikovat použité objektivy....

Já mám... 1) mizerný seťák EF-S 18-55
2) Helios 58/2
3) Canon EF 70-200 4L
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
ogami
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od ogami »

todle me celkem laka, mam porad objektiv tusim 58mm od Vabry, z ktereho mam snad jedinou fotku z minuleho roku z jizerek jeste nemodifikovanym fotakem. porad si rikam, ze ho nekdy zas vytahnu, ale zatim jsem se k tomu nedostal pokud tedy nebude vadit to mirne odlisne ohnisko, rad se pridam. za nedlouho budu 14 dnu na sumave, takze prilezitosti snad bude dost. jeste me tak napada mozna hloupa otazka, nebude problem s difrakcnimy paprsky od lamel clony objektivu?
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
MaG
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od MaG »

Tak pokud jde o objektivy, tak primárně jsem to cílil na Canon 50/1,8 který má podle mého názoru nejvíce lidí, ale jak vidím, možná vyvstanou i další varianty.

Obě pole, co jsem odkázal v úvodu jsou tedy pro ohnisko 50 mm. Kdo ho má a je ochoten přiclonit, aby i rohy byly použitelné, tak se může přidat. Případnou kompozici pro padesátku tedy navrhuji tu co jsem odkázal a pokud jde o objekt, tak samozřejmě nejdřív by se v srpnu zkoušel Cepheus a potom od září Plejády a California. Pokud jde o tuto druhou kompozici, tak to co chci hlavně zachytit jsou ty slabé mlhoviny na prostřed cesty od Plejád ke Californii, stejně jako ty temné mlhoviny vlevo v Býkovi. Ty by se pak při dostatku dat daly i vzít na panorámu dvou fotek..

Pokud jde o delší ohniska, tak tam moc nemám přehled. To okolí Iris v Cepheovi bych mohl vřele doporučit, mnou odkázaná fotka je ohniskem 150mm. Je to velmi zajímavá oblast i pro kratší ohnisko. To by mohli zkusit majitelé těch 70-200, pokud se na ohnisku dohodnou.

Co volit v případě použití 58 mm objektivu apod. to fakt nevím. Třeba bude mít někdo nápad.

Lamel bych se ogami neobával příliš, uvidíme.. např. Canon 70-200 dělá hodně symetrických paprsků kolem hvězd, zatímco třeba moje padesátka dělá jen asi 5 paprsků postupně se rozšiřujících, ono to v konečném důsledku nemusí moc vadit. Výrazně vidět by to bylo jen u pár hvězd a nám jde beztak o slabé emisní a temné mlhoviny.

I kdyby nám to jako projekt moc nevyšlo, máte motivaci jaké zajímavé oblasti vyfotit širokoúhle. Musím vás do toho dokopat, když je málokdo fotí.

Ještě je jedna taková oblast na W Cassiopeie.
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od Konihlav »

mozna hloupa otazka, nebude problem s difrakcnimy paprsky od lamel clony objektivutak to urcite hloupa poznamka neni. Bojim se, ze by prave na tomto mohl cely "projekt" ztroskotat. Zalezi na poctu jasnych hvezd foceneho objektu a jejich vlastni jasnosti (magnitude). Pokud by v poli nebyly zadne extra jasne hvezdy a subexpozice se drzely v rozumnem rozsahu (hezka veta), tak by to ale slo.

Nicmene koordinace a sber dat pres DSLR a precizni kalibrace je zde mnohonasobne (asi milion krat) horsi/tezsi/slozitejsi/narocnejsi/dulezitejsi nez v CCD foto joint projektu...

OT: decka, pokud budete jezdit ted v lete fotit nekam na Sumavu, dejte mi vedet kdy a kam, treba bych mohl na nejakou noc dorazit a mohli jsme fotit spolecne...
MP

DSLR - společné foto

Příspěvek od MP »

Teda panove, vy mne jeste donutite koupit si padesatku.
A to hned pote, co jsem vsechny penize utratil za stopetatricitku :)

Ale pokud by na tom nekdo byl jako ja a kupoval novy objektiv od Canonu, doporucuji nasetrit na 50/1.4, je opticky o hodne lepsi, nez 50/1.8. Dokonce mi pripada lepsi, nez draha 50/1.2L.

Z teto kategorie ohnisek je uplne uzasna 85/1.2L, ale ta cena ...

Nebo ze bych na Canona nasrouboval muj oblibeny Zeiss Pancolar 50/1.8 ? Nebudou vam pak vadit trochu vetsi prumery hvezd ?
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Vabra

DSLR - společné foto

Příspěvek od Vabra »

Podle nejakych netovych recenzi jsem mel pocit ze je 50/1,4 opticky dokonce horsi nez 50/1,8 (hlavne barevna vada).

Mas to overeno na vlastnim pouziti na hvezdach?

Jinak zpet k tematu. Myslim ze snimky 50mm ohniskem nejsou moc dobre pro spolecen foto. Bude tam velky boj s gradienty, velikosti a poctem hvezd, difrakcnimi paprsky...

Proc to radeji nezkusit klasickym 80/600? pripadne zredukovanym na 80/480?
Pavel Vabrousek
MaG
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od MaG »

Vabra proč ne?

Podle názorů co se tu zatím sešly jsem došel k tomuto:

1) širokoúhlé foto ohniskem 50 mm pro ty, kdo nemají jinou možnost.
2) vybraný detail z téhož pole pro majitele teleobjektivů
3) detailní foto pomocí dalekohledu (480-600mm)

Já se klidně ujmu skupiny 1) a dopředu říkám, že se gradientů a paprsků nebojím, zatím to vidím spíš jako nafouklou bublinu, kterou bych rád nejdřív ověřil prakticky. Takže kdo chce a může, nafoťte zkušebně Kefea a pošlete info.

Pro skupinu 2) by mohlo být vhodných hned několik oblastí a klidně také v Kefeovi - ať už by šlo o IC 1396, vedle ležící slabou Sh2-129 nebo okolí Iris NGC 7023.

Podobně skupina 3) by si mohla vybrat nějaký detailní pohled na tu Sh2-ku nebo na Irise.

Jsem pro, klidně zde pište, kam byste se nejraději zařadili a zda máte pro danou skupinu návrh kompozice. Určitě se tu v tom vyznám(e) a až bude na konci července jasné, kdo chce co fitit, tak se do toho můžem od srpna pustit.

P.S gradienty by v Kefeovi i v té oblasti v Perseovi neměly být velké, zvolí-li fotograf snímání v době, kdy se mu daná oblast promítá na nejtmavší místo na obloze a co nejvýše nad hlavou. Majitel CLS filtru pak asi dost gradientů zvládne zabít. Zbylé gradienty se pokusíme vyhodit, když to nepůjde jinak. Chce to prostě zkusit.
Jinak souhlasím, že ideální bude použití delšího refra, kde ani gradienty ani paprsky nehrozí, ale do toho já letos nejdu, byť se pokusím s tím naučit fotit.
Honza Ebr (honza42)

DSLR - společné foto

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

MaG: a nevybijou se ty gradienty právě tim, jak to bude fotit fůra lidí? Prostě jedden bude mít gradient tam, druhej zptky, tak se to při dostatečnym počtu lidí sečte na rovnou plochu, ne? Zákon velkých čísel :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
Bíba75
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od Bíba75 »

Proc to radeji nezkusit klasickym 80/600? pripadne zredukovanym na 80/480Tak do tohohle bych se možná taky nechal ukecat ;)
Tak už někdo řekněte co se bude fotit a v jaké kompozici a jdeme na to!!Řeči stranou musíme konat!! Bíba ;)
Astrograf 250/1000 f/4, SW ED-80/600 ,EQ-6 SS, ZWO ASI 071 ,ASI 120MM ,Canon EOS 40Da,hvězdárnička 2x2.m
http://astrophotography-l-r.webnode.cz/
MaG
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od MaG »

Jinak kdosi tu navrhoval ať se dohodneme na tom co fotit a jde se na to. Já opakuji:

1) pro ohnisko 50 mm navrhuji kompozici Kefea výše uvedenou.

2) pro fotoobjektivy do 200 mm navrhuji - okolí Iris - především vpravo

3) pro delší ohniska refraktorů 400-600 mm také okolí Iris.

Pole vám zítra ukážu vykreslená do hvězdné mapy, pokud budete souhlasit, můžem začít.
vla

DSLR - společné foto

Příspěvek od vla »

Pochybuju, že sklo s počáteční clonou 4 bude na clonu 4 stejný jako 2,8 na clonu 4.Tak si projdi testy a nemusíš pochybovat.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MaG
Kontaktovat uživatele:

DSLR - společné foto

Příspěvek od MaG »

Tak si projdi testy a nemusíš pochybovat.Hele Vla, tady to není vlákno o objektivech, chtěl jsem to nějak utnout a poskytnout svoji praktickou zkušenost. Já si mohu dovolit clonit takový super objektiv z f2,8 na f4, protože ten objektiv není můj. A pochybuji, že někdy bude. O tom ale toto vlákno není. Já se nepřu, že je ten druhý stejně dobrý, ale co je to platné, když ten 2,8 je na 3,2 asi stejně dobrý a tím pádem lepší než ten F4? Já kterej musím clonit své objektivy na f4 až f5,6 nejsem prostě zvyklej fotit na f2,8. Když jsem takto clonil loni v Chorvatsku, přišlo mi to divný a dost jsem se bál, zda to dopadne dobře.
Prostě řešíte tu trochu kraviny, pokud do detailů rozebíráte ten a onen objektiv, když oba jsou vynikající.
Odpovědět