Možná by bylo i zajímavé, pokud by všichni co fotili v poslední době tenhle objekt "solidní CCD kamerou" upnuli svá zkalibrovaná (kvalitní) data, případně jen výstupní tiff/fit někam na server a vzdali se práv . Ha + OIII. RGB by si případně lidi dofotili a mohl by z toho ohromného exp. času vzniknout zajímavý projekt. Případně to udělat privátně, aby data byla dostupná jen pro zůčastněné. Bylo by to příjemné oživení
To by nebyl asi problém, data klidně dám, ale takováhle snaha možná narazí na jeden zádrhel - každý bude mít jinak kreslící optiku, a navíc lze použít jen jeden reflektor Pochybuju, že by se u více kusů sešly difrakční paprsky. Naštěstí se zdá, že jsem s reflektorem jediný.
Dá někdo k dispozici nějaké svižné FTP-čko ? K webu mám bohužel (nebo spíš bohudík - jak se to vezme) přístup jen přes SSH/SCP, a to nikde ventilovat nehodlám.
Nehledě na to, že několik z vás po mě chtělo různé RAW snímky a meziprodukty, takže tam bych to mohl dát přístupné všem.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Bohužel kompozičně to má každý jinak, to se bude blbě skládat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
to honza.ho: me by to taky zajimalo. Je vubec nejaky software, kterym by sly snimky spravne skombinovat? Nemam na mysli "trivialni" veci jako jen ruzne expozicni doby ci prumery dalekohledu, ale treba taky gain a QE CCD kamer, podminky pri nabirani snimku (pozadi oblohy - sirku filtru), apod.
to MMys: mas pravdu, spis pujde vybrat nejaka cast mlhoviny. Ale to je celkem jedno. Mozna by byl vhodnejsi jiny kompaktnejsi objekt, ktery taky vsichni foti (treba u M27cky bude kompozice u vsech temer podobna).
Navic si nejsem jisty, co u tech Ras vlastne slozenim vic fotek ziskame. Kdyz si vezmu treba MMysovu verzi a poradne zataham za krivky, tak se tam nic noveho neobjevuje (jenom se trochu vic zvyrazni linka nad obloukem). A samostatne filamenty mi prijdou na nasich snimcich uz dostatecne prokreslene. Slovy KDana, oblasti ktere uz maji dostatecne S/N, nevypadaji pri 2 nasobnem navyseni S/N o moc lip. A tech oblasti, kde je S/N nizke, je zrovna u tohoto objektu docela malo. Ostatne i Honza psal, ze mezi jeho 11.5hodinovou a moji 3 hodinovou verzi neni vyraznejsi rozdil, co se tyce detailu.
Bral bych to tedy spis jako "cviceni" - tenhle objekt ma kvalitne nafoceno asi nejvic lidi tady na astroforu a mame dostatecny material, se kterym by melo jit pracovat. Pokud by se to osvedcilo, tak bychom se mohli domluvit na vhodnejsim objektu.
Možná by nebylo špatné celou věc pojmout trochu jinak. Dejme tomu stanovit nějaký objekt, plácnu třeba Cave nebula (fotím nyní a mám asi 17 hodin). Domluvit se předem na kompozici. V ideálním případě dát dokupy všechny KAF-8300 co zde jsou (MMys, Já, David, Lukáš, Vabra a další). Pokud by někdo z nich měl zájem objekt vyfotit v určitém období (léto, podzim), třeba jen pro sebe, mohl by zvolit schválenou kompozici a případně se potom se svými daty zapojit do projektu. Každý by si mohl fotit co mu jde - pokud někomu nejde RGB, fotil by třeba H-alfu apd.
Pokud by se netlačilo na čas, neomezovalo by to ničí plány. Neříkám že je to záležitost na 5 minut, ale určitě by to stálo za zkoušku. Každý by si pak mohl vyzkoušet zpracování, různé palety atd.
Každý by si mohl fotit co mu jde - pokud někomu nejde RGB, fotil by třeba H-alfu apd. ;D ;D ;D tohle mi neda abych nereagoval.
Kluci, ja uz RGB asi nikdy fotit nebudu :'( vcera jsem vyrazil ven, protoze ve 22:50 bylo temer uplne jasno. Slozim montaz, zaostrim, prichazi trochu mraky a ve 23:30 temer uplne zatazeno. Jelikoz mam v hlave predpoved, rikajici od 0 do 2 jasno, tak vyckavam do 0:30, kdy se opet vyjasnuje. Fotim modry kanal. Prvni expozice divne halo kolem hvezd, druha to same. Takze rozeberu dalekohled, kameru, FW, rotator (spadne mi sroubek z pridavneho filter holderu nekam do travy). Zjistil jsem, ze se mi zarosil cip Atika 314L+. Muze to byt tim, ze dalekohledy byly vytemperovane, resp. vychlazene a LPS filtr, ktery jsem do cesty dal byl horky z garaze???
Tak jsem vse znova slozil, nasel sroubek, zkalibroval montaz, rotatorem kompozici, preostril Ha, ze dam par desetiminutovek pres jeden filtr a bude alespon neco. Po 40ti minutach se znova zatahlo, tak jsem to slozil a sel spat...
proste fotit RGB pres pracovni tyden je temer nemyslitelne (musim kolem toho furt behat, minimalne 3x preostrit a minimalne 3x preladit kompozici - s Losmandy to jde velmi snadno).
dale pro RGB musi byt "kolemnovu", protoze Mesic vyrazne rusi vse.
Suma sumarum, RGB je pro me s mono CCD nejtezsi disciplina.
Já jsem klidně pro a pokud to někdo vezme pod svá křídla a nastaví parametry, kompozici atd. aby všichni měli všechno stejné a nebyly zbytečné komlikace tak jsem ochoten se tomu věnovat více nocí
Asi pro začátek bych začal z něčím jasnějším něž je Cave nebula, je to docela slabej objekt. Nechám to na Vás, tak se přihlašte kdo se toho ujme a můžeme jít na věc. Já si vezmu na starost úzkopásmové filtry, na RGB doma nemám podmínky. Chtělo by to založit nová téma a tam vše řešit.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
Možná by nebylo špatné celou věc pojmout trochu jinak. Dejme tomu stanovit nějaký objekt, plácnu třeba Cave nebula (fotím nyní a mám asi 17 hodin). Domluvit se předem na kompozici. V ideálním případě dát dokupy všechny KAF-8300 co zde jsou (MMys, Já, David, Lukáš, Vabra a další). Pokud by někdo z nich měl zájem objekt vyfotit v určitém období (léto, podzim), třeba jen pro sebe, mohl by zvolit schválenou kompozici a případně se potom se svými daty zapojit do projektu. Každý by si mohl fotit co mu jde - pokud někomu nejde RGB, fotil by třeba H-alfu apd.
Pokud by se netlačilo na čas, neomezovalo by to ničí plány. Neříkám že je to záležitost na 5 minut, ale určitě by to stálo za zkoušku. Každý by si pak mohl vyzkoušet zpracování, různé palety atd.
To honza.ho:
Vyšlo to celé velmi hezky, ale ve srovnání s nejlepšími "single" snímky této galaxie je otázkou, kde a jak se projevil nějaký procesní zisk celého projektu.
Takže zakládám příslušné vlákno v kterém by jsme se měli dohodnout na detailech. Viděl bych to asi tak, že:
1) Navrhneme pár méně jasných, neotřepaných objektů, které lze fotit celou škálou od úzkopásma po LRGB a v kterých se můžou všichni vyřádit dle gusta
2) Stanovíme jeden objekt na určité období jeho viditelnosti (tzn. třeba na 4-5 měsíců)
3) Dle nějakého brutalního deep snímku zvolíme vhodnou kompozici, někdo ji potom cvakne a zveřejní
4) Ostatní se na ni nějakým způsobem při focení budou registrovat a fotit
Vyplývá z toho, že si klidně můžete objekt vyfotit sami a pak jen zpřístupnit data, jediné čeho je třeba se držet je kompozice a pokud možno správné kalibrace (nutnost je správný flat field, příp. dark), jasové gradienty pokud nejsou příliš extrémní nevadí, velikosti pole atp. Hodnotit někomu kvalitu snímku myslím nemá cenu a bude vhodnější data prostě při zpracování dle gusta protřídit. V době kdy již objekt nebude dostupný bych všechny fotografy, kteří něco nafotili vyzval k nahrání zkalibrovaných fitů/tifů (web/ftp pokud někdo má možnost atp.)
Jako pokus bych navrhoval držet se ohniska kolem půl metru a formátu +- APS-C. Kafáků-8300 je zde hodně takže by měli mít i výhodu, řada ostatních by ale podobné zorné pole se svými reduktory mohla mít těž. Pro zrcadlovkáře to určené určitě nebude.
Takže jestli má někdo zájem, můžete začít navrhovat objekt. Upozorňuji, že je vhodné volit něco, co právě stoupá a budě nějakou dobu vidět, neleží u horizontu, není zajímavý jen v LRGB, není to vypalovačka NGC 7000 atp.
Myslím, že by to mohlo být zajímavé. Expozice v řádech desítek hodin jsou pro jednotlivce otázkou ztráty velké části sezóny. Tady by stačilo, kdyby každý nafotil pár hodin. Možná to celé bude k ničemu ale určitě to bude zajímavější, než neustále sledovat stejné a stejné objekty po celý rok.
Můj návrh je Cave - protože má LRGBHA (OIII nevím). Stoupá a bude vidět, mám tak 17 hodin, obsahuje temné, reflexní, emisní a kupu uzlíčků (rozmanitý typ). Klidně ale navrhujte jiné objekty. Dříve než do srpna se stejně nedohodneme ....
Můj návrh je Cave - protože má LRGBHA (OIII nevím). Stoupá a bude vidět, mám tak 17 hodin, obsahuje temné, reflexní, emisní a kupu uzlíčků (rozmanitý typ). Klidně ale navrhujte jiné objekty. Dříve než do srpna se stejně nedohodneme ....
Pro mě to není - nejsem KAFťák, ale ještě než Cave nebula může být zajímavý snímek Sh2-64. Viděl jsem ji jen u velmi málo astrofotografů cca třech, když už se tu hovoří o neotřepaných: http://tvdavisastropics.com/astroimages-1_000082.htm
Ty jednotlivé uzlíčky v mračnu jsou fantastické. S 500mm ohniskem na APS-C/KAF8300 si myslím, že to může být velmi zajímavé. Já pokud úspěšně vyjde dosavadní projekt ji budu fotit s DSLR v Norberčanech.
MartinV
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
Pro mě to není - nejsem KAFťákProc by nebylo ? U nas je stejne dulezitejsi obloha, nez senzor. Tohle je sice dost ubohe, ale kdyz to mohlo vylezt po 3 hodinach z totalne zaroseneho dalekohledu, myslim, ze maji sanci i ti zrcadlovkari
To MP: Jen jsem reagoval na: Pro zrcadlovkáře to určené určitě nebude.
Tedy bude se jednat o projekt mezi CCD astrofotografy. Těším se jak se chlapcům povede (MMys, honza.ho, deavi, MilAn, Konihlav .... ) Pro mě to každopádně bude taky "pomyslná" výzva pokud bude vhodný objekt a čas pro porovnání jak to vyjde ze CCD a jak z DSLR.
MartinV
Už ale konec OT.
Osobní stránky: http://dslr-astrophotography.cz/
FSQ 106ED, Losmandy G-11 GoTo L4 (Ascom Gemini telescope.NET), EOS 40Dmod, Lunático EZG60, Lacerta MGEN, QHY5L II, SQM-L, Lenovo x200
Poz. stanoviště: Kamenný vrch, Stránské, Norberčany, Morav
zkusil jsem si narychlo nacvakat FOV pro nasledujici ohniska (od nejvetsiho FOV - nejkratsiho ohniska):
215mm a KAF8300
330mm a KAF8300
TakFSQ na F3.6 a KAF8300
215mm a ICX285
TakFSQ na F5 a KAF8300
a nakonec nejmensi FOV
330mm a ICX285
Jak už psal Saša, u řasovky to nemá význam, ale dokážu si to představit s takovými objekty jako Cave nebula a podobně, kde jsou expoziční časy do mnoha hodin, klidně i desítek.
Pokud by se dobře udělala kompozice, a zvolili se lidé s přístroji, které dávají zhruba shodné pole, mohl by vzniknout excelentní snímek. Protože třeba já sám takové objekty (mimo prázdniny nebo nějakou delší astro-fotící akci) nedám a stylem výjezdů je to nereálné, protože za takovou oblohou musím jezdit dál než jen do Bělečka, a to se neslučuje s mým volným časem.
Zkuste sem napsat, kdo s KAF-8300 zde má jakou optiku a byl by se ochoten zapojit. Pak na ten podzim něco vymyslíme.
Tenhle senzor bych preferoval, protože ho tady má už hodně lidí (a ještě přibudou) a je schopný vysokého rozlišení, což dodá snímku velký potenciál hezkého prokreslení detailů, když dáme dohromady dostatečně dlouhou souhrnnou expozici.