AZ3 - uvolnovani pri pootoceni
Na foru je mnoho zminek o AZ3.
Nikde jsem vsak nenasel komentare k pripadnemu reseni meho konkretniho
problemu.
Mam-li upevneny dalekohled na AZ3 a zmenim jeho polohu z horizontu na nejake
misto blizko zenitu, cely system sroub-podlozky-matka se zcela
uvolni a dalekohled doslova spadne a zustane viset.
Neni to ten typ problemu, ktery se zde jiz resil; totiz, ze se pristroj
(zejmena ma-li vetsi hmotnost)
dostane mimo teziste a ten treci system uz neni schopen ho poradne udrzet.
Pokud me pamet neklame, tak napr. hamr resil tento problem gumovym
svazkem.
Muj problem nastava i pri lehcim zatizeni; proste se to kompletne cele povoli
pouhym vetsim pootocenim (tj. vice nez cca 45 stupnu).
V te zenitove poloze jsem nuceny silne matku pritahnout. Pokud dam
dalekohled zpet do horizontalni polohy, tak to pritazeni celkem drzi, pokud
jej vsak namirim opet blizko zenitu, tak se to uvolni.
Dival jsem se blize na tu moji AZ3 a vsechny treci ci kluzne podlozky (sorry
za terminologii - nevim, jak to nazvat) se zdaji byt na svem miste.
Co by tam mohlo byt spatne?
Dik.
Nikde jsem vsak nenasel komentare k pripadnemu reseni meho konkretniho
problemu.
Mam-li upevneny dalekohled na AZ3 a zmenim jeho polohu z horizontu na nejake
misto blizko zenitu, cely system sroub-podlozky-matka se zcela
uvolni a dalekohled doslova spadne a zustane viset.
Neni to ten typ problemu, ktery se zde jiz resil; totiz, ze se pristroj
(zejmena ma-li vetsi hmotnost)
dostane mimo teziste a ten treci system uz neni schopen ho poradne udrzet.
Pokud me pamet neklame, tak napr. hamr resil tento problem gumovym
svazkem.
Muj problem nastava i pri lehcim zatizeni; proste se to kompletne cele povoli
pouhym vetsim pootocenim (tj. vice nez cca 45 stupnu).
V te zenitove poloze jsem nuceny silne matku pritahnout. Pokud dam
dalekohled zpet do horizontalni polohy, tak to pritazeni celkem drzi, pokud
jej vsak namirim opet blizko zenitu, tak se to uvolni.
Dival jsem se blize na tu moji AZ3 a vsechny treci ci kluzne podlozky (sorry
za terminologii - nevim, jak to nazvat) se zdaji byt na svem miste.
Co by tam mohlo byt spatne?
Dik.
Neviem, ako presne ta montaz vyzera, ale ak je problem s tym, ze sa uvolnuje matica, tak by som vymenil maticu za poistnu, pripadne so zavlackou a mas po probleme.
http://www.techpark.sk/application_data ... inik10.jpg
http://www.techpark.sk/application_data ... inik10.jpg
Diky. Abych rekl pravdu, tak podobne vypadajici matka tam uz je. Dokonce jsem zkousel i system dvou matek, problem stale trval.
Jeste trochu OT. vzhledem k k tvemu vybaveni bych se rad zeptal. Je klasicka AZ4 dostatecna pro 6" SC? (Z toho, prosim, neusuzujte, ze na tu moji AZ3 pripevnuju sestipalec)
Jeste trochu OT. vzhledem k k tvemu vybaveni bych se rad zeptal. Je klasicka AZ4 dostatecna pro 6" SC? (Z toho, prosim, neusuzujte, ze na tu moji AZ3 pripevnuju sestipalec)
AZ4 je pre SC6 ako uliata. Sedi perfektne a keby tam bolo viac miesta na OTA, podla mna by zniesla aj SC8.
Tak jsem to vsechno zkousel a nic nepomaha.
Akorat jsem vysledoval jednu vec. Pri pohybu, kdy dalekohled stacim k zenitu, tak se velka matka neotaci a cele se to povoli (prestoze je matka zafixovana nekterym z vyse uvedenych zpusobu). Kdyz vsak pohybuju dalekohledem zpet k horizontu, tak se spolu se vsemi ostatnimi soucastmi otaci i ta matka (pricemz cely system zustane dotazeny, pokud jsem jej v te zenitove poloze pritahnul).
Akorat jsem vysledoval jednu vec. Pri pohybu, kdy dalekohled stacim k zenitu, tak se velka matka neotaci a cele se to povoli (prestoze je matka zafixovana nekterym z vyse uvedenych zpusobu). Kdyz vsak pohybuju dalekohledem zpet k horizontu, tak se spolu se vsemi ostatnimi soucastmi otaci i ta matka (pricemz cely system zustane dotazeny, pokud jsem jej v te zenitove poloze pritahnul).
Nechce sa mi verit, ze poistna matica s poistnou podlozkou neudrzia zavit. Nie je zavit "strhany"? Akokolvek, skusil by som este trecie plochy niecim namazat, nech nekladu na maticu prilisny odpor. Ak to nepomoze, neviem.
Měl jsem na AZ3 podobný problém.
Myslím si, že základní problém může být kus od kusu, který vzniká při samotné výrobě hlavy montáže v Číně a taky problém v třecích podložkách. Při rozdělání AZ 3 jsem zjistil celkem velkou mezeru mezi postraními vidlicemi hlavy montáže a kovovým blokem (kterým prochází spojovací šroub hlavy) hlavy na které je umístěn vlastní dalekohled. Při větší vzdálenosti mezi těmito součástkami není šroub s matkou schopen stáhnou tyto dvě části k sobě tak, aby sice vzniklo předepsané tření, ale zárověň aby váhou dalekohledu se přes toto tření, udržel dalekohled na místě a nepadal. Při neustálém větším dotahování se nakonec vymačkají třecí podložky a stejně to padá neustále dolů.
Možná by bylo řešením stáhnout opatrně ve svěráku vidlice hlavy montáže (tedy ty, které mají svém vrcholu díru pro spojovací šroub) více k sobě, ale nevím jestli to půjde, je to asi odlitek, tak bacha na to, ale aspoň částečně by to mohlo jít.
Já jsem si napřed nechal udělat nové třecí podložky z teflonu, ale ty byly moc měkké a tak jsem si je vyřezal a vybrousil z 3 mm silné novodurové destičky a na povrchu je ještě pro lepší tření zdrsnil smirkovým papírem a bylo to lepší.
Ale zásadní, jak jsem říkal, je podle mne přesnost výroby (odlitku) přímo od výrobce a to opravdu jeden kus drží a druhý ne.
Myslím si, že základní problém může být kus od kusu, který vzniká při samotné výrobě hlavy montáže v Číně a taky problém v třecích podložkách. Při rozdělání AZ 3 jsem zjistil celkem velkou mezeru mezi postraními vidlicemi hlavy montáže a kovovým blokem (kterým prochází spojovací šroub hlavy) hlavy na které je umístěn vlastní dalekohled. Při větší vzdálenosti mezi těmito součástkami není šroub s matkou schopen stáhnou tyto dvě části k sobě tak, aby sice vzniklo předepsané tření, ale zárověň aby váhou dalekohledu se přes toto tření, udržel dalekohled na místě a nepadal. Při neustálém větším dotahování se nakonec vymačkají třecí podložky a stejně to padá neustále dolů.
Možná by bylo řešením stáhnout opatrně ve svěráku vidlice hlavy montáže (tedy ty, které mají svém vrcholu díru pro spojovací šroub) více k sobě, ale nevím jestli to půjde, je to asi odlitek, tak bacha na to, ale aspoň částečně by to mohlo jít.
Já jsem si napřed nechal udělat nové třecí podložky z teflonu, ale ty byly moc měkké a tak jsem si je vyřezal a vybrousil z 3 mm silné novodurové destičky a na povrchu je ještě pro lepší tření zdrsnil smirkovým papírem a bylo to lepší.
Ale zásadní, jak jsem říkal, je podle mne přesnost výroby (odlitku) přímo od výrobce a to opravdu jeden kus drží a druhý ne.
triedry Nikon 8x30 EII, Pentax 8x42 DCF CS, GPO Passion HD 10x50, Fujinon FMTR SX 10x50
Diky vsem za rady a pripominky. Tak nejak intuitivne jsem citil, ze treci system je velmi citlivy na presnost provedeni, takze asi tam bude zakopany pes. No nic, vezmu vercajk a zacnu montovat.
I kdyz trochu posilhavam po AZ4. Sice je to trochu OT, ale stale to patri do rubriky montaze a navigace, tak at neotviram nove tema: Jakou mate zkusenost s AZ4 pri jemnych pohybech nutnych pri vetsich zvetsenich?
Nebo mate nekdo vhodny tip na jinou azimutalni montaz s podobnymi parametry jako napr. standardne prodavana AZ4. Nemam na mysli zrovna Portu od Vixenu, ta je financne trochu jinde.
I kdyz trochu posilhavam po AZ4. Sice je to trochu OT, ale stale to patri do rubriky montaze a navigace, tak at neotviram nove tema: Jakou mate zkusenost s AZ4 pri jemnych pohybech nutnych pri vetsich zvetsenich?
Nebo mate nekdo vhodny tip na jinou azimutalni montaz s podobnymi parametry jako napr. standardne prodavana AZ4. Nemam na mysli zrovna Portu od Vixenu, ta je financne trochu jinde.
Ako som uz hovoril, ja mam AZ4 s ocelovymi nohami, ktoru mi vo vynikajucom stave predal prave uzivatel ASTEPONE. Montaz ma naozaj velmi milo prekvapila jednak svojou tuhostou, jednak vybornym spracovanim aj co sa tyka trecich ploch. Priznam sa, zatial som ju nepouzil pri velkych zvacseniach, avsak dovolujem si tvrdit, ze pokial sa cloveku extremne netrasu ruky, tak je schopny vycarovat s montazou jemne pohyby presne tak ako na hocijakej montazi s jemnymi pohybmi. Montaz je totiz velmi robustna a preto sa netreba bat, ze sa to cloveku pod rukami cele rozhybe. AZ4 vrele odporucam.
I kdyz trochu posilhavam po AZ4. Sice je to trochu OT, ale stale to patri do rubriky montaze a navigace, tak at neotviram nove tema: Jakou mate zkusenost s AZ4 pri jemnych pohybech nutnych pri vetsich zvetsenich?http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 1234689893
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII