Schmidt-Cassegrain vs. Newton?

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
mischu

Příspěvek od mischu »

Zdravím všechny na astrofóru,
Již delší dobu stojím před jistým dilematem, které stále si stále nějak nemohu rozhodnout. Proto bych o radu rád požádal zde.

Na úvod: Již 10 let aktivně pozoruji Newtonem 114/910 mm. Byť jde o dalekohled skromnějších rozměrů, udělal mi dobrou službu. Nicméně jsem v poslední době začal uvažovat o koupi většího přístroje. Původně jsem chtěl dalekohled o průměru 10“ (254 mm), ale nakonec jsem z tohoto požadavku musel ustoupit z finančních a prostorových důvodů. Nerad bych ale šel s průměrem níž než na 8“ (myslím, že kupovat 150 mm dalekohled v mém případě nemá moc cenu, protože oproti 114 mm už to takový rozdíl není). Vzhledem ke stávající nabídce tedy stojím před tímto rozhodnutím:

a) Schmidt-Cassegrain 203/2030 mm (tj. f/10)
b) Newton 203/1000 (tj.f/5)

Je jasné, že SCT má oproti Newtonu větší centrální stínění, větší ztráty světla a menší světelnost. Zajímalo by mně, jak moc se toto projeví na výsledné kvalitě obrazu – jinými slovy jak moc v něm bude obraz „horší“ ve srovnání s Newtonem (zejména v případě deep-sky). SCT má totiž pro mě jednu velmi podstatnou výhodu a tou je skladnost. Bydlím v panelákovém bytě, takže otázka skladnosti je pro mě opravdu hodně důležitá – s ohledem na skladovací prostory, které jsem pro nové dalekohled již „vymezil“ by se SCT nebyl problém, Newton by byl pro mě na hranici únosnosti. Pokud by měl ale být ten SCT výrazně horší než Newton, tak bych si to možná ještě vážně rozmýšlel. Rád bych tedy znal váš názor. Předem všem díky.
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
stana

Příspěvek od stana »

Hmm..Což o to, samotný tubus SCT je lehčí než trubka Newton. Ale na vizuál Dobson/Newton/ 8-palec vůči Makovi či SCT se započítáním tripodu a montáže vyjde na přenášení líp mám ten dojem..Navíc je u SCT či Maka problém s rosením korekční desky..
V úplném začátku jsem pokukoval taky po Maku či SCT, ale už tehdy mě to trochu prodejce vymluvil..Jisto je, že se těžko radí, ale osobně jsem s volbou spokojen.. ;)
Na každý pád je SCT 8 palec "o trochu dražší" než klasika Newton.. 8-)
Ale proč ne..Když je ti sympatic..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
MMys
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud nebudeš chtít fotit, ale pouze koukat, a potřebuješ to kompaktní, pak bez obav SCT. Světelnost nehraje roli, a centrální stínění je srovnatelné s newtonem. I stabilita krátkého tubusu ve větru bude lepší.

Nízká světelnost (f/10) by poněkud vadila, pokud bys chtěl fotit deep-sky dlouhými expozicemi.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Nízká světelnost (f/10) by poněkud vadila, pokud bys chtěl fotit deep-sky dlouhými expozicemi.tady bych pridal to, ze ani tak by nevadila nizka svetelnost (i kdyz to jiste take plati), jako dlouhe ohnisko (vliv seeingu, kvalita pointace - chce to dobrou montaz) a nutnost minimalne rovnace pole (kterych zas tolik pro SCT neni) resp. reduktoru. Takze jde to jen to ma vyssi naroky na vsechno okolo a nemuzes cekat moc dobry spot dal od osy. Mluvim o foceni, samozrejme. Ja SCT redukuji na F/6.3 a docela to jde :-)
daghtus

Příspěvek od daghtus »

Ak ti nevadi dlhsia doba temperacie a neplanujes s tym primarne fotit a nevadi ti zaplatit viac za palec priemeru, urcite SCT. Ja som sa rozhodoval presne ako ty, akurat, ze som kupil len 6" SCT, lebo na 8" som nemal peniaze. Ked raz budem velky, kupim si SCT 8" a Dobson 12".  ;D
SCT je lahky pristroj velmi komfortny na pozorovanie.
mischu

Příspěvek od mischu »

Ono jde právě o to, že tímto dalekohledem nechci fotit - nicméně chci využívat montáž tohoto dalekohledu pro focení - byť jen pomocí objektivů k mé DSLR. Proto Dobson (a obecne AZ montáž) v mém případě nepřichází v úvahu (abych kupoval Dobson na vizuální pozorování a k tomu ještě paralaktickou montáž na focení...na to nemám prostory).
Celestron C-8 SGT 203/2032 mm; Sky-Watcher ED 80/600 mm; Newton GS-280 114/910 mm, triedr Zeiss 10x50; Canon EOS 400D, Canon EOS 400Da
SIRIUS_758

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Zatím tady přišly rady, vyzdvihující kompaktnost SCT, je potřeba zdůraznit i otázku optické kvality, či omezení vyplývající z konstrukce SCT. Tazatel se ptá na rozdíl při pozorování dso, tedy je kladen větší důraz na kvalitu v širším poli, na rozdíl od pozorování planet. Celkově vzato rozdíl v úrovni kontrastu a ostrosti mezi klas.Newtonem a SCT samozřejmě je, ovšem vůbec není nijak dramatický,jen některé detaily budou o něco lépe viditelné v Newtonu. Takže SCT lze velmi dobře použít i na planety. Je ale nutné podotknout, že v případě SCT je nutné počítat se sklenutím pole, které degraduje obraz u kraje více, než koma u Newtonu 1:5 ( tu lze navíc velmi dobře odstranit komakorektorem ). Zkrátka - pro ostré hvězdičky na kraji pole je potřeba u klas. SCT oproti středu přeostřit. Dalším omezením, které se u Newtona nevyskytne, je omezená velikost vstupní pupily okuláru daná velikostí otvoru v primáru ( na výstupu, kam se šroubuje zrcátko ), aby nedošlo k vinětaci, či přímo ořezu pole uvnitř clony ohranič.zorné pole okuláru. Obě mé připomínky směřují k tomu, že je potřeba se zamyslet, který typ SCT pořídit.

Klasický SC Celestron je teď za výhodnou cenu, ale mně osobně mrzí na něm to, že až do průměru 9,25" má na výstupu příliš malý otvor, který omezuje možnost použití šú okulárů s dlouhým ohniskem, což vzhledem ke světelnosti 1:10 na dso potřeba je..Skončíme u cca 32mm šú okuláru s cca 70°, což v případě 2m ohniska, dá zvětšení 63x, čili pupila 3,2mm ( 4, příp. 5mm, by bylo veselejší ). Okuláry Panoptik 35mm nebo Baader Asph.36mm už viditelně vinětují. Problém u Naglerů s 82° v tomto případě začíná už u 26mm.

Nová řada Celestronů EDGE je na tom líp, má navíc zabudovaný korektor, takže pole je výborně srovnané, ale stojí cca 2x tolik >:(

Nevím přesně, jaký otvor má na výstupu MEADE ACF 8", ale jeho výhodou je velmi dobře srovnané pole, takže na kraji pole dává viditelně bodovější hvězdy, než klas. SC.
mischu

Příspěvek od mischu »

Ten problém s příliš dlouhým ohniskem je rovněž jednou z věcí, která mě napadla. Je pravda, že aby člověk dostal při 2 m ohnisku nějaké rozumné zvětšení a tím i zorné pole pro pozorování DSO, je zapotřebí do toho "narvat" okulár s dlouhým ohniskem (32 ne-li třeba 40 mm). To s sebou ale přináší právě ten typ potíží, které popisuje SIRIUS_758. Zajímalo by mě ale, jaká by byla situace při použití 0,63x reduktoru? Pak by se ohnisko zkrátilo a nebyla by tudíž potřeba tak dlouhého ohniska okuláru. Jak to tak počítám, bylo by potom ohnisko 1278 mm, což by dalo při použití 25 mm okuláru téměř stejné zvětšení (51x) jako při použití 40 mm okuláru na plném (tj. 2032 mm) ohnisku. Nevím ale, jestli to použití reduktoru s sebou nepřináší další skryté problémy - zatím mě napadá jen to, že to přináší další ztrátu světla (le nevím jestli to je až tak zásadní)...
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Tomu není pomoci. Pokud dalekohled bez vinětace zobrazí např. 0,75°, ( a to je dáno právě  konstrukcí - průměrem a umístěním sekundáru, průměrem a délkou stínící trubky) , potom  tomu bude tak i při reduktoru nebo Barlowu. Úhel, který bude na obloze zobrazen bez vinětace, bude stále stejný.  
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mischu

Příspěvek od mischu »

Tak já teď tedy opravdu nevím - abych se přiznal přátelé, jsem teď takový dost "zviklaný". Jako student mám finanční možnost poněkud omezenější, takže bych nerad, aby cena při nákupu dostala přes 30 000 Kč. Tj. koupě SCT Celestron Edge H nebo MEADE ACF je pro mě tímto vyloučená.
stana

Příspěvek od stana »

Tak asi tu 200 Newtona na EQ-6 /5/.. :-/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
mischu

Příspěvek od mischu »

no jo no...kdyby jen kdyby ten newton nebyl takový "boileroidní mastodont"... :-/

A další věc je ta, že s dalekohledem budu muset jezdit za temnou oblohou - tím se opět vracím jednak k otázce skladnosti a jednak k tomu, že ty Newtony na to tahání moc nejsou (myslím tím to, že jsou nejvíc citlivé na "hrubost" zacházení)...
Radim_OV

Příspěvek od Radim_OV »

To Mischu :

Zalezi co je pro Tebe nejdulezitejsi prioritou. Pokud je to skladnost a prenosnost, tak v tom jsou katadioptry nejlepsi ze vsech systemu. SCT8 vazi tusim 5kg a delka kolem 40cm ! - co vic dodat.

Straseni s vetsim centralnim stinenim je dost oblibene, ale prehnane. Sklenuti a mensi zorne pole je vetsi problem, ktery bude mit vliv na DSO vic, nez centralni stineni.  Roseni - zalezi kde budes pozorovat, me se korekcni deska orosila jen jednou, ato proto, ze jsem pozoroval v blizkosti reky, jinak s rosou nemam problem.

OMC300, SCT8
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

to roseni korekcni desky u SCT je dost zavazne, ale nastesti ma velmi snadne a ucinne reseni - poridit rosnici staci home made z karimatky. Me se SCT z 5ti pozorovani 5x zarosil a bez rychle pomoci horkovzdusne pistole by jsem byl po 15ti-20ti minutach KO.
stana

Příspěvek od stana »

8 palec jak píšeš na začátku má být minimum...
Newton se ti zdá velký, tak jedině SCT..A nezbývá ti, než šetřit a vletět do nějakého Celestronu....Jinak ta úloha nemá řešení.. Prostě "tlusťochu zaplať"  ;D
:-[
Odpovědět