Malej dotázek. Na slunce se koukám přes Solar folii. V nabídce Supra je i filtr Solar continuum. Něco málo tady o něm proběhlo, že zlepší kontrast a vytáhne granulaci. Co jsem ale ještě v nabídce narazil na filtry od Baaderu - proti barevné vadě Fringe Killer, který v kombinaci s červeným filtem 610nm "vytváří 70nm široký H-alfa filtr s velmi vysokou propustností 95% za nejnižší cenu." Tak, a co si pod tím mám představit? Na LUNT-íka nemám a samozřejmě nepočítám, že ho tahle kombinace nahradí. Ale co přes tyhle dva filtry uvidím? Jestli to někdo zkoušel, tak se pochlubte. Díky
Filtry pro pozorování slunce..
- David Svatoš
Zdravíčko vespolek, pánové.
Malej dotázek. Na slunce se koukám přes Solar folii. V nabídce Supra je i filtr Solar continuum. Něco málo tady o něm proběhlo, že zlepší kontrast a vytáhne granulaci. Co jsem ale ještě v nabídce narazil na filtry od Baaderu - proti barevné vadě Fringe Killer, který v kombinaci s červeným filtem 610nm "vytváří 70nm široký H-alfa filtr s velmi vysokou propustností 95% za nejnižší cenu." Tak, a co si pod tím mám představit? Na LUNT-íka nemám a samozřejmě nepočítám, že ho tahle kombinace nahradí. Ale co přes tyhle dva filtry uvidím? Jestli to někdo zkoušel, tak se pochlubte. Díky
Triedr: BPC 7x35, 8x40, 20x60, Zeiss 8x30, 7x50, 10x50; Celestron 25x70
Dobson SW 200/1200, Refra ED-80 na EQ3-2, Lídlskop 70/700 na Astro-3,
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Na tu H-alfu zapomeň. 70nm je hrozně moc ! i 7nm úzkopásmový mlhovinový filtr H-alfa je na Slunce moc široký. Uvědom si, že šířka pásma propustnosti těch chromosférickýh dalekohledů je kolem 0.7 Ä, tedy 0.07nm ! To je 100x méně než běžný úzkopásmový mlhovinový filtr, a 1000x méně než to, nad čím přemýšlíš.
Vyrobit takto úzkopásmový filtr je technologicky někde zcela jinde, a funguje to na odlišném principu (Fabry-Perotův rezonátor + blokační filtr pro separaci jednoho maxima z celé řady maxim pro různe mody) Doporučuji přečíst si někde, jak to funguje a jak široká je spektrálná čára H-alfa.
Tím, o čem spekuluješ, neuvidíš nic jiného, než oslňující rudý disk, do kterého se nebudeš moci ani podívat a bude to o oči !
Na každém H-alfa mlhovinovém filtru je z tohoto důvodu varování, že není určený pro pozorování Slunce. Takže se o to ani nepokoušej.
Vyrobit takto úzkopásmový filtr je technologicky někde zcela jinde, a funguje to na odlišném principu (Fabry-Perotův rezonátor + blokační filtr pro separaci jednoho maxima z celé řady maxim pro různe mody) Doporučuji přečíst si někde, jak to funguje a jak široká je spektrálná čára H-alfa.
Tím, o čem spekuluješ, neuvidíš nic jiného, než oslňující rudý disk, do kterého se nebudeš moci ani podívat a bude to o oči !
Na každém H-alfa mlhovinovém filtru je z tohoto důvodu varování, že není určený pro pozorování Slunce. Takže se o to ani nepokoušej.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
- David Svatoš
Samozřejmě jsem stále počítal s použitím folie, jen tak bez ní bych do toho nekoukal Já jen, jestli přes to potom bude vidět víc detailů než jen s obyč folií. Prostě jestli to třeba neukáže víc než ten filtr Solar continuum. Nebo jestli nemá vůbec smysl o tom přemýšlet a začít šetřit na Luntíka.. A ještě tu někde byla zmínka o Herschelově hranolu, ten už ukáže dost?
Uvědom si, že s fólií pozoruješ Slunce v bílém světle.Rovněž tak i s jinými slunečními filtry na fotosféru,a rovněž tak i s Herschelovým hranolem. A je jedno, jakými přídavnými filtry si při tomto pozorování pomůžeš. Rozdíly jsou v kvalitě, nikoliv v tom, jaké věci na Slunci a co pozoruješ. Luntem, Coronadem a podobnými H-alfa dalekohledy se pozoruje úplně jiná vrstva Slunce a úplně jiné jevy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Dobrý večer. Je mi zhruba jasný rozdíl mezi principem Herschelova hranolu a pozorování přes fólii. Zajímalo by mě ale, v čem je ten hranol oproti fólii lepší. Je to viditelný rozdíl?
Děkuji.
Petr
Děkuji.
Petr
fólie ovlivňuje kvalitu obrazu tím, že porušuje na vstupu vlnoplochu, takže výsledek je jako u méně kvalitní optiky ( ztráta kontrastu a ostrosti.) Je to viditelné dobře právě u kvalitní optiky (ED, APO,i málo světelný klasický achromat), u průměrné to nemusí být tak markantní.
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Chcem sa spýtať, že či cez fóliu je možné vidieť nejaké erupcie alebo protuberanice?
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
https://www.astroandy.sk
Chcem sa spýtať, že či cez fóliu je možné vidieť nejaké erupcie alebo protuberanice?Ne.
Pouze skvrny a náznak granulace..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Andrej
- Věk: 40
- Kontaktovat uživatele:
Ne.
A čo treba k tomu aby ich bolo možné vidieť?
Lunt LS50THα/B600 | Sky-Watcher N150/750 | Sky-Watcher Evostar 72ED | Celestron SkyMaster 12x60 | ZWO Seestar S50
viz příspěvek č.3 a taky
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... e/OTA.html
http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... e/OTA.html
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tak jsem si konecne udelal filtr na Slunicko pro newton 10". Doposud jsem pozoroval triedrem 25x100, nebo SCT 150/1500.
Prilezitostne udelal jsem tez masku na Miesic a planety.
Material: lepenka?? - ale ne vlnita, tloustka 2,5 mm. Ze sklenarstvi, do osazovani obrazu, zadni steny. Stolar vyrezal 8 cm otvory. Nasel jsem jakesi zbytky s montazi kuchyne, nebo satniku - to te plastove uhelniky, ktere jsem prisrouboval. Natrene akrylovou bilou a tabulovou matnou. Zasouva se tesne do tubusu na 4 cm, je to spolehlive a bezpecne.
Ne zaregistroval jsem jakekoliv problemy z kvalitou obrazu, ostrenim, nebo citlivosti na ustaveni zornicek - o cem se zminoval v jednom odkazu autor / nemuzu to ted najit, jednalo se o vylepseni kontrastu/.

Prilezitostne udelal jsem tez masku na Miesic a planety.
Material: lepenka?? - ale ne vlnita, tloustka 2,5 mm. Ze sklenarstvi, do osazovani obrazu, zadni steny. Stolar vyrezal 8 cm otvory. Nasel jsem jakesi zbytky s montazi kuchyne, nebo satniku - to te plastove uhelniky, ktere jsem prisrouboval. Natrene akrylovou bilou a tabulovou matnou. Zasouva se tesne do tubusu na 4 cm, je to spolehlive a bezpecne.
Ne zaregistroval jsem jakekoliv problemy z kvalitou obrazu, ostrenim, nebo citlivosti na ustaveni zornicek - o cem se zminoval v jednom odkazu autor / nemuzu to ted najit, jednalo se o vylepseni kontrastu/.
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
AZ3-R Pronto, bino MaxBright II, Sky Master, PRO 15x70, Canon EOS 650 mod
http://www.zam.fme.vutbr.cz/~druck/Eclipse/index.htm
o cem se zminoval v jednom odkazu autor / nemuzu to ted najit, jednalo se o vylepseni kontrastu/.
Vylepšení kontrastu,ale ztráta rozlišení.Průměrem nic nenahradíš,ani maskou.
Vylepšení kontrastu,ale ztráta rozlišení.Průměrem nic nenahradíš,ani maskou.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Ja nejsem si 100% jist, ze rozliseni bude slabsi. Je to jen zkouska, nemusim to tam davat / masku /, ale vliv pavouka, horsi geometrie okraju zrcadla, można min parazitnich odrazu - kdyż nejsou diafragmy, a odrazy svetla pri pozorovani pobliż Mesice - to bude omezene; tak ze summa summarum muze to byt stejne... 
PS. Planetarni newton 150 f/10 - f/11 + sfericke zrcadlo + prumer tubusu vetsi minimum o 6cm od prumeru zrcadla + dobre vycloneni tubusu + posledni clona velmi blisko zrcadla a o 5 mm mensi, nez prumer zrcadla + vzdalenost od osy vytahu do okraji tubusu min. 20cm + dobre zacloneny beh paprsku do vytahu - to je recept jednoho pana na super kvalitni obraz / kontrast a rozliseni / - potvrzeny zhotovenim nekolik takovych kusu a predevsim "ziranim" odborniku...
Tak ze apertura neni vsechno na rozliseni, bohuzel serijni cinska vyroba takove veci nedela...

PS. Planetarni newton 150 f/10 - f/11 + sfericke zrcadlo + prumer tubusu vetsi minimum o 6cm od prumeru zrcadla + dobre vycloneni tubusu + posledni clona velmi blisko zrcadla a o 5 mm mensi, nez prumer zrcadla + vzdalenost od osy vytahu do okraji tubusu min. 20cm + dobre zacloneny beh paprsku do vytahu - to je recept jednoho pana na super kvalitni obraz / kontrast a rozliseni / - potvrzeny zhotovenim nekolik takovych kusu a predevsim "ziranim" odborniku...
Tak ze apertura neni vsechno na rozliseni, bohuzel serijni cinska vyroba takove veci nedela...
Cassegrain GSO 6", TS APO 102/f.7 na FPl 53, Spektiv 80/430, EQM-35 GoTo, AZ5,
- David Svatoš
Sakryš, má tedy cnu investovat 1340 Kč do toho filtru Baader Solar Continuum? Nebo jsou to vyhozené peníze?
Popkud ho dáš na dalekohled s barevnou vadou, tak to význam má, na kvalitním (ED nebo reflektoru) podle mě tedy ne.