johnna napsal dne 14.03.10 21:49:56:koukal jsem jen tak čistě ze zájmu, protože tahle zpráva mě docela zaujala, do GCVS katalogu a V407 Cyg tam je určena jako M+NB:(M=mira, NB= pomalá nova, :=nejisté přiřazení), tzn. , že už dříve si astrofyzikové nebyli jistí jejím správným zařazením.
No teď už to možná bude trochu jasnější, nicméně na netu jsem ještě nikde moc informací nenašel, zdřejmě je ještě příliš brzo na to dělat závěry, ale stejně, kdo k tomu něco má, pište

, rád si počtu...
Podle clanku Munari et al. (1990)
http://articles.adsabs.harvard.edu/cgi-bin/nph-iarticle_query?1990MNRAS.242..653... byla V407 Cyg objevena ve "vybuchu" roku 1936. Dalsi podobny vybuch nastal roku 1994. Jasnost v maximu byla B=14mag, B-V=1mag, tedy V=13mag. Odtud ta klasifikace NB:. Podle dlouhodobe svetelne krivky v tomto clanku i dalsich indicii se ale zda, ze to byla spise anomalne jasna maxima miridy v tomto symbiotickem systemu. Soucasny vybuch dosahl maxima kolem V=8 mag, cili mnohem jasnejsi, nez v minulosti.
Miridy maji v absolutni vizualni hvezdnou velikost v maximu asi 0 az -3 mag, pozorovana jasnost cini 13 mag, takze modul vzdalenosti je 13 az 16 mag. Soucasne maximum ma V=8 mag, coz odpovida absolutni hvezdne velikosti -5 az -8 mag a je tedy v oblasti nov. Tolik energie dokazalo vyvolat s nejvetsi pravdepodobnosti jenom termonuklearni horeni vodiku na bilem trpasliku (druha moznost - uvolneni potencialni energie akreci by vyzadovala akreci znacneho mnozstvi hmoty).
Co mi prijde na dosud publikovanych spektrech zajimave je to, ze se vyskytuji dva typy car najednou - siroke emisni cary predevsim Balmerovy serie typicke u klasickych nov (expandujici opticky tlusta obalka), ale i zakazane cary mnohokrat ionizovanych prvku - z mist, kde expandujici obalka narazila do hvezdneho vetru miridy a vytvorila razovou vlnu.