CCD MII

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

...Také máte u vás výrobce CCD kamer, tak určitě víš, co to obnáší a že to není raz, dva bez zádrhelů...
jj, len ked to cele beriem z odstupu, tak to ATM v pripade kamier (ale vlastne v pripade vsetkej astrotechniky) mi prijde v porovnani s inymi oblastami techniky trochu podivne :P

Proste, mam 100% istotu, ze ked si kupim dalekohlad za 3.000 €, montaz za 8.000 €, kameru za 5.000 € a softy za 500 €, tak mi to po vylozeni z bedni a postaveni NEBUDE fotit adekvatne vynalozenym prostriedkom. A ked nie som znalec, tak som v pytli a pol mega v korunach je v haji. To nie je kritika, to je holy fakt. A mozu za to nielen vyrobcovia, ale aj predajcovia a predovsetkym uzivatelia, ktori toto cele toleruju :-/
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Honza Ebr (honza42)

CCD MII

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Moje první zkušenost s kamerami MII mě velmi pozitivně překvapvila - pro naši novou pointačí G1 ještě nebyl ovladač pro linux, tak mě tam kluci vytáhli, že mam notebook s windows (mezi "vědci" velká výjimka).

Stáhnul jsem ovladač a SIMS a asi po 30 vteřinách jsem udělal první expozici. Takhle dobře funguje obecně dost málo věcí, ještě navíc ve vistách :)
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

No každý robí chyby. To nepovažujem za takú tragédiu. Sú za tým ľudia a ľudia sú omylní. Chyby nie sú tragédia. Ale že oprava toho ovládača trvá už mesiac... to je dosť nepríjemné.  :( No ale asi "nejsou lidi" alebo je to fakt veľmi komplikované.
Tú prvú chybu Andrej hackol tak, že si jendoducho v binárnom editore zmenil názov kolesa v tom ovládači. Operácia na pár minút. Žiaľ bez nej Maxim stále padal a nedalo sa fungovať (hlavne nie v remote režime).

Nuz, obdivujem Ta, lebo prave Ty si stratil ladenim techniky a kamier odhadom tak 2 roky astrofotografickeho zivota Proste, ak si nieco kupim, DoDo neprichadza do uvahy. Ci?
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

Moje první zkušenost s kamerami MII mě velmi pozitivně překvapvila - pro naši novou pointačí G1 ještě nebyl ovladač pro linux, tak mě tam kluci vytáhli, že mam notebook s windows (mezi "vědci" velká výjimka).

Stáhnul jsem ovladač a SIMS a asi po 30 vteřinách jsem udělal první expozici. Takhle dobře funguje obecně dost málo věcí, ještě navíc ve vistách :)
To je v poriadku, ved tak to ma predsa byt!

Snazim sa tu povedat, ze ak si nieco kupim, musi to fungovat na prve stlacenie gombika. To je psia povinnost vyrobcu. Len pri astrotechnike mam pocit, ako keby bola mimo normalny svet...
Honza Ebr (honza42)

CCD MII

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Ja mam pocit, že žijeme v jinym normalnim světě Polovina věcí, co se msi kdy koupil, nějak blbne nebo nefunguje, a nemluvim o astrotechnice. Proto sem tenhle dyvajs ocenil, že funguje tak pěkně.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od MMys »

Kluci, dostali jsme se nějak kapku jinam, než jsme asi chtěli ale což už ...

To Ceres:
To přirovnání co uvádíš trochu nesedí, ne ? Co proboha nefunguje ? Ani jeden z těch zádrhelů nebyl toho stylu, že by bylo něco nefunkční a nešlo to provozovat či mne to limitovalo ve fotografování. Kamera od počátku fungovala ihned na první pokus, hardware byl a je podle mne bezchybný. Veškeré úpravy byly pouze opravy víceméně kosmetických záležitostí ve firmware kamery či pluginech pro nějaký konkrétní astro SW. A opět ani jeden z nich nebyl fatální, že by kameru nešlo používat. Maximálně způsobovaly nějaký drobný diskomfort či opruz (ale to mají snad všechna elektronická zařízení, co mi prošly kdy rukama nebo je mám doma). Výrobce většinu z těch připomínek odstranil (že ne do dne či týdne je celkem pochopitelné, s ohledem na záběr činností, které provozuje a které ho živí)

Uvědom si, že ta kamera je asi tak půl roku stará věc, za tu dobu, při tom množství kusů mezi lidmi, a té četnosti použití, jaká je, není podle mne možné vychytat za takovou dobu všechny detaily.  Mě návrh elektroniky živí, a realita je taková, že dokud ti na stole neleží pár desítek přístrojů, které intenzivně používáš a testuješ, tak na spoustu chyb prostě nepřijdeš. Ale to asi nepochopíš, dokud si takovou práci nezkusíš.

Neber to jako nějakou obhajobu produktu, který jsem si koupil, samozřejmě, chybky je třeba vychytat, a tak se i stalo a stane, jenom není možné argumentovat tímhle způsobem.

Stačí se jen podívat do diskuzních fór a historie update driverů pro různé jiné kamery a zařízení a nejen astronomická, ale obecně. Mnohdy se to tam záplatami ve firmware jen hemží. Současné elektronické systémy jsou prostě tak složité, že udělat je tak, aby od prvního kusu byly bez jakékoli chyby, je podle mě sci-fi. Bohužel, ale je to tak. I z mé vlastní zkušenosti, i ze zkušenosti všech lidí z oboru, co znám.

Ať se jedná o auto, foťák, kameru, dalekohled či cokoli jiného. Důležité je, jak se k tomu výrobce postaví. A podpora u MII je jedna z těch velmi dobrých. Prakticky všechny připomínky byly akceptovány a realizovány.

P.S. Používáš v práci nějaký SW a HW ? V tvém oboru určitě, a taky nebyl zadarmo. A neříkej, že je bezchybný, že nemá mouchy, které tě štvou ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

... lebo prave Ty si stratil ladenim techniky a kamier odhadom tak 2 roky astrofotografickeho zivota Proste, ak si nieco kupim, DoDo neprichadza do uvahy. Ci?No ladením áno, ale skôr fotoaparátu. Asi som v mojom prípade (ako inak) opäť vybral to najhoršie z danej rady. Jednoducho s rovnakou technikou ako majú iní borci nebolo možné dosiahnúť rovnaké výsledky. Čiastočne tomu napomohla aj obloha, no hlavne technika.

Čo sa týka kamery tam je z môjho pohľadu všetko O.K. HW je zatiaľ absolútne bezchybný. Na rozdiel od iných vecí hneď po vybalení a zapojení všetko fungovalo. Žiadne čiary v obraze, žiadne zaseknutia SW (SIMS), žiadne biele alebo čierne snímky. Takže naozaj žiadne DoDo typu QHY - doletuj tamten drôtik, použi iný zdroj, nefunguje s týmto filtrovým kolesom, ...

Jediné problémy boli drobnosti s firmwérom, ktoré ale boli vyriešené. Žiaľ tie s ovládačom pre MaxIm sa ukázali ako väčšia prekážka, hlavne pri použití diaľkovo riadenej pozorovateľne. Keď sa chceš spoľahnúť na to, že večer pustíš techniku fotiť podľa definovaného scenára, tak musíš mať dôveru v to, že sa nekusne.

Mne troška vadí to zdržanie pri aktualizácii, ale ako písal Martin, kamery sú asi nejaká bokovka a hlavným výrobným programom je niečo výnosnejšie (CP), tak podľa toho sú delené priority. Neboj taký Atik je v tomto úplný hobbista, ako poznamenal kamarát. Žiaľ toto bola jediná kamera s integrovaným filtrovým kolesom. Podľa mňa je tuná absolútnou špičkou QSI. Žiaľ cenou bola nedostupná.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

...kamery sú asi nejaká bokovka a hlavným výrobným programom je niečo výnosnejšie (CP), tak podľa toho sú delené priority. Neboj taký Atik je v tomto úplný hobbista, ako poznamenal kamarát. Žiaľ toto bola jediná kamera s integrovaným filtrovým kolesom. Podľa mňa je tuná absolútnou špičkou QSI. Žiaľ cenou bola nedostupná.
Xlapi, neviete citat? Napisal som, ze ked si nieco kupim, musi to fungovat na prve stlacenie gombika. Navyse, ak to nie je za hubicku, ale za nejakych 2300 €. To je snad legitimna poziadavka, nie? Mna ako zakaznika nemusi zaujimat, ci to robi vyrobca ako bokovku alebo nie. Ak nieco predavam, tak by to hadam malo fungovat.
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

...P.S. Používáš v práci nějaký SW a HW ? V tvém oboru určitě, a taky nebyl zadarmo. A neříkej, že je bezchybný, že nemá mouchy, které tě štvou  ;)
No, musim povedat, ze som si zatial kupil len veci a produkty, ktore fungovali na prvy sup Ale to mi predsa prijde normalne, nie?

Ja nemam nic proti nikomu, len si proste myslim, ze ked nieco kupim, musi to fungovat. A cim viac zaplatim, tym by zaruka uspesnosti prveho pokusu mala byt blizsia 100%.

To fakt chcem tak vela? :(
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od Konihlav »

ceres: je normalni chtit, aby drahe veci fungovali a levne, tam preci kazdy pocita s tim, ze bude DoDo... takze souhlas (ALE tady prece zadna FAILure neni???)

je rozdil mezi chybou a selhanim. CCD kamera neni fail-safe system. Nebudu si zde zbytecne placat jatra na tomto poli, nebot to za to nestoji.

DELATE ZDE Z KOMARA VELBLOUDA.

Mit produkt, ktery je mechanicky perfektni, elektronicky perfektni, softwarove perfektni (s vlastnim SW) a jen s tu a tam drobnou chybou v ovladaci pro 3rd party software je preci dokonale ne? Tohle vse se da opravit. Komu se to nelibi, tak at si koupi jiny vyrobek od nekoho jineho!

Pomaly začne človek ľutovať, že nezvolil QSI mel bych dotaz. Tu G2-8300 jsi platil Ty? Je to Tvoje kamera nebo kamarada??? Ved - kazdy sveho stesti strujce. Zalezi jak se k tomu postavis. Nekdo jenom fnuka a nekdo kona (to nemyslim ted osobne na Tebe, ale obecne je treba si to uvedomit, ze placem - na cizim hrobe - clovek nic neziska).
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

Xlapi, neviete citat? Napisal som, ze ked si nieco kupim, musi to fungovat na prve stlacenie gombika. Navyse, ak to nie je za hubicku, ale za nejakych 2300 €. To je snad legitimna poziadavka, nie? Mna ako zakaznika nemusi zaujimat, ci to robi vyrobca ako bokovku alebo nie. Ak nieco predavam, tak by to hadam malo fungovat.Roman, trocha si mi to vyňal z kontextu. Ja som písal o rýchlosti s akou je opravený ten driver a v tom bola myslená tá nižšia priorita. Kamera naozaj fungovala a snímala bezchybne na prvý pokus. Nie ako jeden produkt (nechcem ho tu menovať), ktorý funguje dosť nepredvídateľne (efekty som spomenul v jednom z predchádzajúcich príspevkov). Ale čo chceš od produktu, ktorý máš zadarmo že? Driver spôsoboval chyby, ktoré sa prejavili špecificky, ale naozaj to nebránilo práci. V tomto ja nemám kamere čo vytýkať. Uznávam aj to, že keby neboli ani tieto muchy, bol by som ešte spokojnejší.
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

No, musim povedat, ze som si zatial kupil len veci a produkty, ktore fungovali na prvy sup Ale to mi predsa prijde normalne, nie?...Roman, ruku na srdce. Skutočne aj EQ6 fungovala na prvý šup?
Už to uniká niekam inam. Ja by som to ďalej nerozmazával. Keď tak to vyriešme emailom, kto má záujem to ďalej riešiť, nech mi píše. Adresa je v profile.
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

...mel bych dotaz. Tu G2-8300 jsi platil Ty? Je to Tvoje kamera nebo kamarada???...
Je to kamarátová kamera, platil si ju on. Je na jeho hvezdárni ale mám to šťastie, že mi ju dovolil používať takto na diaľku, keďže sa dlhodobo nemôžem dostať k foteniu. Ale nehovoríme o kamere ale o ovládači ku kamere, ktorý majú všetci majitelia danej kamery, ktorí ju prevádzkujú s MaxIm DL. Ovládač spôsobuje drobné komplikácie (drobné pre používateľa sediaceho pri kamere, väčšie pre používateľa v obývačke ovládajúceho kameru na diaľku), kamera funguje.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od Konihlav »

diky za odpoved.

Ja mam zkusenost, ze moje posledni verze ovladace pro MaxIm, kterou jsem si instaloval, tak pochopitelne vycita "obracene" nez jaka je realita, ale resim to tim nastavenim jak jsem popisoval, ze po vycteni si to MaxIm otoci/flipne, tak jak chci ja. No a subframe readout normalne pouzivam, pochopitlene, bez toho by to neslo, a ostrim na hvezdu v poli a mam ji tam porad, zadny problem... [ovladac nastavuji na G3/G2 CCD camera driver - ted jsem se dival, mam podezrele v maximu soubor CCDPlugG3.dll ze 4. unora 2010]

konec OT z me strany
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

Tak práve toto nebolo OT.
Odpovědět