CCD MII

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

...Ta kamera má ohromné rozlišení, až si ji pořídím, tak to bude chtít lepší korektor...Vari sa z teba stal zberateľ CCD kamier? Koľko ich už vlastne máš? Štyri? :)
Napokon prečo nie. Koniček je koníček. Poznám človeka čo zbiera fotoaparáty. Má zatiaľ všetky Nikony AF, ktoré boli vyrobené. Moc s nimi nefotí, používa Canon 5D mkII ;D
mail to:fun2mas(at)gmail.com
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od MMys »

Ahoj,
kdepak, zatím mám jen QHY8. Druhou QHY8 (vznikla z opravené zničené desky QHY8-čky) má teď půjčenou kolega. G2-8300 je zatím jen prototypová, zapůjčená k testování, byť se netajím tím, že na ni mám zálusk. A ta velkoformátová s KAF9000 je zatím stále ve vývoji, jde to pomalu a času není nazbyt. Však ono ale taky není kam spěchat, obloha nad náma bude pořád.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od biker.fm »

Uvědom si, že vevnitř je 5 pozicové filtrové kolo. I tak je to krásně kompaktní.  Mohu potvrdit, minuly tyden jsem ji videl a musim rici, krasne vymysleno, udelano ... Nadarmo se nerika, zlate ceske rucicky Nechci zde zavest nejake flame, ale kdybych se rozhodoval jakou CCD kamerku si poridit, MII je u me na prvnim miste.
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
deavi

CCD MII

Příspěvek od deavi »

Moc pěkný firste light, je pravda že kamera má v rukou znalce velký potenciál a budu jen rád když rozšíříš naše řady ze senzorem KAF-8300.
Koukám že jsi pořizoval flaty přes 4 kancl paíry, já skončil u třech(úzkopásmo) a u pěti (LRGB) Jen by mě zajímalo, jakým způsobem jsi zvolil čas toho flatu, nebo podle jaké hodnoty ADU si se řídil. Píšu to proto, že posledně jsem fotil flaty na H-alfa, kde jsem měl rozsah hodnot 25-30K ADU a nebylo to uplně ono :-/ A minule jsem měl podobné hodnoty a to zase bylo perfektní, tak nevím.
http://www.astronom.cz/deavi/
EQ-8, Newton AG 300/1140mm, f:3,8, ASA OK3 focuser+ ASA 3'' Wynne 0.95x, ZWO OAG68 + ZWO ASI 174 mini, ZWO ASI 6200MC PRO. Powerbox Pegasus Advance
MMys
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od MMys »

šel jsem do nějakých 17k ADU. Nebyl jsem si jistý, kam až je kamera lineární, a tak jsem se držel při zemi ;)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MilAN
Věk: 76

CCD MII

Příspěvek od MilAN »

lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

:-) áno, približne od minulého piatku...
biker.fm
Věk: 57
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od biker.fm »

Jen tak ze zajimavosti, uz si nekdo G2-8300 poridil nebo se na to "chysta" ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.

APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

Přesunuto z diskuze o G2-8300, vzniklé ve vláknu snímky/M45.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 26/450#450

...Očividne treba aby si viacerí kupovali tie kamery, inak výrobca len ťažko odladí ovládače. Pomaly začne človek ľutovať, že nezvolil QSI...
Je smutne, ze za take peniaze dostane clovek polotovar. Keby to bolo auto alebo televizor, tak budes vyrobcu zalovat s ziadat vratenie penazi atd., lebo to su chyby, ako ked hodis jednotku a pohnes sa dozadu, alebo ovladanie zvuku na televizore prepne namiesto programu na teletex. Cudujem sa, ze to trpime... >:(
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
ceres

CCD MII

Příspěvek od ceres »

...a já se ani nedivím, uhlídat všechny souvislosti není sranda...
a ja sa cudujem, ze to tolerujete. Kaby som dal do predaja knizku, v ktorej su poprehadzovane harky, tak si uz neskrtnem... :(
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

No každý robí chyby. To nepovažujem za takú tragédiu. Sú za tým ľudia a ľudia sú omylní. Chyby nie sú tragédia. Ale že oprava toho ovládača trvá už mesiac... to je dosť nepríjemné. No ale asi "nejsou lidi" alebo je to fakt veľmi komplikované.
Tú prvú chybu Andrej hackol tak, že si jendoducho v binárnom editore zmenil názov kolesa v tom ovládači. Operácia na pár minút. Žiaľ bez nej Maxim stále padal a nedalo sa fungovať (hlavne nie v remote režime).
MMys
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od MMys »

To Ceres:

Ono to je trochu jinak, kamera jako taková je podle mě naprosto OK, v SIMSu vše funguje jak má, i systémový driver ke kameře je bez problémů, stabilní, nic nepadá (když to srovnám třeba s kamerami QHY, tak proti tomu je G2 naprosto bezproblémová pohádka).

Zásadním problémem je prý poněkud chaotické API pro psaní pluginu pro MaxIm DL, i přesto už od prvního pluginu prakticky vše fungovalo jak mělo (měl jsem první kus G2-8300 na zkoušení, takže vím, jak to probíhalo). Pár kosmetických záležitostí jsme odladili (třeba ten problém s binningem), vracení zrcadleného obrazu je zdá se trochu oříšek (asi tuším proč, kamera nemá vnitřní RAM, pokud vím, obraz ze senzoru lze pochopitelně číst pouze z jedné strany, a API MaxIm DL předpokládá opačné pořadí dat. Takže je nutné otočit v RAM PC až po vyčtení, a pak vrátit do aplikace, ale toto naboří logiku vyžadování čtení subframe (to dělá firmware kamery), tedy je nutné i přetransformovat (zrcadlit) souřadnice požadového výřezu, který žádá MaxIm po kameře. Na to se zřejmě pozapomnělo při psaní posledního pluginu který už otáčí obraz. Vzhledem k množství lidí, kteří u nás mají tuhle novou kameru (je to tak na prsty jedné ruky), to dokážu pochopit. Každá nová věc mívá zpočátku pár mušek. Sám programuji podobné věci, a z tohohle pohledu to chápu. Spousta věcí se při vývoji neodchytí a projeví až v reálném nasazení.

Neřeknu, kdyby měla kamera nějaké HW nedostatky, vyžadující vrácení k výrobci, Ale tohle je fakt prkotina, vázaná pouze na jeden konkrétní astro SW, která lze snadno opravit, ani ty snímky kvůli ní nemusíš fotit znova, prostě to jen při zpracování otočíš.

P.S. Také máte u vás výrobce CCD kamer, tak určitě víš, co to obnáší a že to není raz, dva bez zádrhelů.

Jinak, jsme už dost off-topic, kdyžtak to přešoupnu do sekce o kamerách G2.
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

... vracení zrcadleného obrazu je zdá se trochu oříšek (asi tuším proč, kamera nemá vnitřní RAM, pokud vím, obraz ze senzoru lze pochopitelně číst pouze z jedné strany...
Tak Martin, ty vieš aké je to komplikované a napriek tomu nútiš výrobcu do takýchto krokov? Vidíš ako nám ostatným komplikuješ život?  ;D

MMys
Kontaktovat uživatele:

CCD MII

Příspěvek od MMys »

Škoda, že sme nedostali kameru na testovanie my. V podstate som na už produkčnom kuse objavil všetky spomenuté muchy a pridali by sme aj to s tým filtrovým kolesom.  ;)

Ak je možnosť prihlásiť sa na testovanie G4, tak sa hlásim.  :)

Ony asi ty první produkční kusy šly mezi lidi najednou, mám pocit, že jsme to objevili víceméně současně. Tedy já to objevil hned při prvním reálném focení. Možná jste to dostali jen chvilku po mě, kdy jsem to ještě ani nestihl nahlásit, nebo to vyřešit. Ale to je fuk, každopádně od toho se to dělá, HW je v pořádku od začátku (od toho jsou předprodukční testy) a firmware, však víš jak to u takových věcí je...

P.S. Kdybych měl optiku, co G4 vykreslí, taky bych se hlásil. Žel zatím nemám :(

Tak Martin, ty vieš aké je to komplikované a napriek tomu nútiš výrobcu do takýchto krokov? Vidíš ako nám ostatným komplikuješ život?  ;D

jj, vím, ale nedalo mi to. Vždycky když jsem ladil kompozici a měl vytištěnou nezrcadlenou mapku, tak mi to vadilo. A pak jsem ještě každou chvíli zapomenul obrázek před prezentací ozrcadlit (zvláště nebyl-li to profláknutý objekt, kde orientaci zám).

Napsali jste už výrobci, že to otočení má ten důsledek ? Jdu se na to teď podívat taky a dám mu kdyžtak vědět.
FunTomas

CCD MII

Příspěvek od FunTomas »

...
P.S. Kdybych měl optiku, co G4 vykreslí, taky bych se hlásil...
... a dám mu kdyžtak vědět.Jasne, reklamovali sme. A na G4 optiku mame. Dalekohlad ma 3,5” rovnac pola, ktory vykresli v pohode 80mm pole, ak vyrobca nekecal. Dokonca to vieme otestovat velmi efektivne, kedze je system v pozorovatelni dialkovo ovladany. Start je teda svizny a efektivne vyuzijeme hoci aj 2h dieru v oblakoch. Ale kedze nejdeme ani do Cile, Namibie alebo na Kanare, tak asi nemame perspektivu. ;-)
Odpovědět