FunTomas napsal dne 26.02.10 22:24:17:V Mariánke fotievame aj pointované expozície cez Newton 200/800, čo zase nie je taký výrazný rozdiel
Ono se to nezda, ale rozdil to je. Tubus je relativne o dost kratsi, protoze prumer je stejny, vzdalenost sekundaru od fotaku zhruba take, takze o tech 20cm je kratsi vzdalenost mezi primarem a sekundarem. Tedy moment setrvacnosti se zmeni vice, nez v tom pomeru 4:5.
K pouzitelnosti EQ-5, HEQ-5 a EQ-6 s metrovym Newtonem :
Sam mam N200/800 na HEQ-5. Ovsem s kratsim a pevnejsim stativem od EQ-6. S puvodnim stativem mi stabilita na foceni nevyhovovala. A vzhledem k tomu, ze stativ je nejslabsim clankem montaze a zaroven lehci hlava montaze ma mensi setrvacnost, dovoluji si tvrdit, ze moje "vytunena" HEQ-5 je skoro stejne stabilni, jako EQ-6. Presto je ta sestava s lehkym pointacnim dalekohledem "na hrane" a 1000mm tubus bych na tuto montaz rozhodne nedaval.
Takze opravdu nedoporucuji fotit Newtonem 200/1000 na nicem mensim, nez EQ-6. Ne, ze by to vubec neslo. Puvodne jsem toho Newtona 200/800 mel na lehke montazi GS s vlastnorucne dodelanou elektronikou a pohony a pri trose stesti to take neco vyfotilo. Uspech ovsem zavisel vic na tom stesti, nez na me praci. Rozhodne bych nedoporucoval timto zpusobem zacinat.