Vyzkoušejte si zpracování
Mě vyšel podobný obrázek. Prostě jsi měl na Venuši standartní seeing.
NWT 14", TS804 Triplet APO, SW70/500, AD800, EOS450Dm, EQ8, турист-4 10x30, ASI220MM Mini, ASI462MM, ASI662MC, C1-3000, Atik460EXm
- Vlastimil Vojáček (máčka)
- Kontaktovat uživatele:
Díky moc! Vychází mi to podobně, ale trvalo mi půl dne než jsem dokázal v Registaxu nějak slušně zarovnat aspoň většinů snímků....
Já už ani nevim, kdy jsem měl naposled nějaký dobrý seeing..u Venuše to beru, ale ani ten Satrun se mi letos nedaří a nedaří :/ (sorry jen malý povzdech...)
Já už ani nevim, kdy jsem měl naposled nějaký dobrý seeing..u Venuše to beru, ale ani ten Satrun se mi letos nedaří a nedaří :/ (sorry jen malý povzdech...)
NWT 256/1200, NWT114/900, Malokuk, Skymaster 15*70
http://www.vlastimilvojacek.cz
http://www.vlastimilvojacek.cz
Ahoj. Včera se mi do ruky dostal foťák se kterým jsem zkoušel fotit letní trojuhelník. Pomocí návodu http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/regist_registar.htm jsem registroval fotky a vyšlo mi . Zajímalo by mě co by s tím udělal nějaký zkušený uživatel ( já dělal vše poprvé tak z těch fotek možná nepujde udělat nic...ale za skoušku nic nedám) data jsou zde http://uloz.to/x3ayqnP/trojuhelnik-kopie-zip. Pokud by se někdo nudil mohl by se na to podívat
. Díky

Aurin: jedno doporuceni - nastav si na fotaku pri foceni oblohy ukladani do RAW formatu, skladat jpg soubory je mirne receno o nicem, nemluve o nemoznosti ty data radne zkalibrovat. chtel jsem si s tvymy daty pohrat, ale z jpgu bych tezko dostal neco vic nez ty.
Ondřej Kozáčik
Dalekohledy: SW Esprit 80
Montaz: HEQ-5 Syntrek
CCD: ATIK 383L+, QHY5, ZWO ASI 2600 MC Pro
Filtry: IDAS P2, Baader Ha 3,5nm
Je to jak pise ogami, taky jsem se na to dival, ano neco vice tam je, ale dostat to takhle z jpg je proste nemozne. Chce to fotit do rawu a podivej se tady na foru jak se dela kalibrace, je to dulezity krok a bez toho to nikdy nebude ono.
newton 30 cm, eq6
díky za radu.. já si nastavil RAW az pozdeji když jsem fotil kolem polárky, ale špatně jsem zaostřil asi jsem si pohnul s ostřením když mi na čočce začala kondenzovat voda po tech bouřkách co v týdnu byly je hodně vlhko takže neuspěch :-[
každopádně byl to první pokus bez příprav a nastudování věcí co a jak
zkouším podle návodů na netu a youtube registar registax a dss + photoshop abych se zdokonalil ale je to cesta dlouhá a trnitá
každopádně byl to první pokus bez příprav a nastudování věcí co a jak
zkouším podle návodů na netu a youtube registar registax a dss + photoshop abych se zdokonalil ale je to cesta dlouhá a trnitá

Zdravím na fóru.
Obloha je taková maková a tma chvilku,tak kdo chce může si vyzkoušet zpracovat m51 z letošní zimy.Onehdá jsem svojí verzi dal na astrofoto,ale abych řekl pravdu,nic moc.Jsou tam aspoň informace o focení.V raru je i moje nezmenšená zpracovaná verze.Přeji všem dobrý seeing.Jirka
http://www.ulozto.cz/x2GZikJ/m51aaa-rar
Obloha je taková maková a tma chvilku,tak kdo chce může si vyzkoušet zpracovat m51 z letošní zimy.Onehdá jsem svojí verzi dal na astrofoto,ale abych řekl pravdu,nic moc.Jsou tam aspoň informace o focení.V raru je i moje nezmenšená zpracovaná verze.Přeji všem dobrý seeing.Jirka
http://www.ulozto.cz/x2GZikJ/m51aaa-rar
abych pravdu rekl, me se muj snimek (barevnej) laguny a okoli vubec nelibi, prave se mi z toho chce zvracet, fakt. Cekal jsem to o dost lepsi, nez co jsem z toho nakonec vydoloval. Do souteze jsem to poslal na podporu, aby tam neco bylo a taky proto, ze zase dlouho vubec nic mit nebudu a uz vubec ne v case abych to do mesice a pul od porizeni stihl zpracovat...
prvni noc v Chorvatsku byl na obzoru takovej divnej zakal a kusy vysoky, takze jsem zacal H-alfou... tam nevadilo nic. Dalsi dve noci foceni stylem G B R a G B R a kazdou 3-4x10min mezi kazdou preostreni, pak nova kompozice, kazdy rano ke vsemu nove flaty pro 100% kalibraci a vylouceni moznosti pohybu prachovych castic na filtru ci senzoru, kdyz kazdou noc to clovek musi postavit a pak zase slozit. Dalsi noci obloha taky takova nic moc (zrejme ovlivnena pozary v okoli).
Proste z meho pohledu je Laguna i tam silene nizko nad horizontem a tohle fotit barevne lze s metrovym ohniskem, kde gradient clovek nepozna, jenze s FOV skoro 7x5 stupnu je clovek v prdeli
Muzu srovnat Chile a Kroacii a je to jako treba Holandsko a Sumava. U sveho snimku pasu Oriona z Chile jsem pouzil 6x10min R/G/B a jen zatahal za krivky, zadne dalsi tezke zpracovani. U Laguny jsem mel silene potizi s vsemoznymi gradienty, ktere vylejzaly obzvlast s tim, jak jsem to chtel prisaturovat... (aby to nebylo mdly polobarevny).
Uz jsem o tom uvazoval drive, ale diky Honzovo poznamce jsem to sem dal:
http://astrofotky.cz/tmp/data/data.php

pytliky na zvratky ovsem nerozdavam... tak si kazdy pripravte svuj
P.S.: vitezi pochopitelne gratulace
prvni noc v Chorvatsku byl na obzoru takovej divnej zakal a kusy vysoky, takze jsem zacal H-alfou... tam nevadilo nic. Dalsi dve noci foceni stylem G B R a G B R a kazdou 3-4x10min mezi kazdou preostreni, pak nova kompozice, kazdy rano ke vsemu nove flaty pro 100% kalibraci a vylouceni moznosti pohybu prachovych castic na filtru ci senzoru, kdyz kazdou noc to clovek musi postavit a pak zase slozit. Dalsi noci obloha taky takova nic moc (zrejme ovlivnena pozary v okoli).
Proste z meho pohledu je Laguna i tam silene nizko nad horizontem a tohle fotit barevne lze s metrovym ohniskem, kde gradient clovek nepozna, jenze s FOV skoro 7x5 stupnu je clovek v prdeli

Muzu srovnat Chile a Kroacii a je to jako treba Holandsko a Sumava. U sveho snimku pasu Oriona z Chile jsem pouzil 6x10min R/G/B a jen zatahal za krivky, zadne dalsi tezke zpracovani. U Laguny jsem mel silene potizi s vsemoznymi gradienty, ktere vylejzaly obzvlast s tim, jak jsem to chtel prisaturovat... (aby to nebylo mdly polobarevny).
Uz jsem o tom uvazoval drive, ale diky Honzovo poznamce jsem to sem dal:
http://astrofotky.cz/tmp/data/data.php

pytliky na zvratky ovsem nerozdavam... tak si kazdy pripravte svuj
P.S.: vitezi pochopitelne gratulace

Pri hlasovani jsem si myslel ze ten druhy snimek je jasne lepsi, a ze je to nejspis dane oblohou, ale ted co sem konihlav hodil data to musim prehodnotit. Pavle nechapu co jsi to s tim udelal ale barevnost snimku dostala strasne moc na prdel, pritom v tech datech to je. Uplne si vygumoval takove ty slabsi tmave cervene oblasti (v podstate uplne vse krom samotne laguny) a ve vysledku je z toho takova jednolita oranzova abych tak rekl totalne bez rozliseni. Az budu mit cas tak to zkusim nejak zpracovat.
newton 30 cm, eq6
tady je muj pokus, snad to Pavla neurazi vic nez ta jeho verze (displej notebooku neni idealni). dekuji za tu prilezitost, clovek si aspon osaha neco noveho a neznameho, co ho treba jednou ceka a musim souhlasit s Michalem ohledne tech slabsich casti mlhovin kolem, ktere jsou na Pavlove verzi totalne zlikvidovane.
edit: smazal jsem predchozi verzi a prikladam pouze RGB data ... mixovani barev a Ha mi nikdy moc neslo
edit: smazal jsem predchozi verzi a prikladam pouze RGB data ... mixovani barev a Ha mi nikdy moc neslo

Ondřej Kozáčik
No tak ja bych si ten Konihlavi snimek predstavoval asi nejak takhle, neni to jeste uplne ono, zustal mi tam nejaky gradient a chtelo by to jeste udelat zvlast ty nejjasnejsi casti mlhovin.
http://img69.imageshack.us/img69/4944/l ... ihlav1.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/4944/l ... ihlav1.jpg
newton 30 cm, eq6
Svoj pokus som ešte nespracoval. Nestíham takmer ani stiahnuť dáta od Konihlava, ale určite ho sem čoskoro dám.
Tieto dva pokusy mi ale kladú nasledovné otázky...
mich1: na poskladaných dátach je vidieť zelený gradient. Kde ale v tom farebnom guláši vidíš ty nejaký gradiet po spracovaní??
"Udelat zvlást ty nejjasnejsi..." znamená znovu nafotografovať, alebo inak spracovať?
ogami a mich1: toto je len otázka, neberte to niekto ako osobný útok prosím. Ako ste vlastne postupovali pri vyvažovaní bielej? Mliečna dráha je skutočne taká žltá? To je v podstate otázka aj na iných odborníkov...
Tieto dva pokusy mi ale kladú nasledovné otázky...
mich1: na poskladaných dátach je vidieť zelený gradient. Kde ale v tom farebnom guláši vidíš ty nejaký gradiet po spracovaní??
"Udelat zvlást ty nejjasnejsi..." znamená znovu nafotografovať, alebo inak spracovať?
ogami a mich1: toto je len otázka, neberte to niekto ako osobný útok prosím. Ako ste vlastne postupovali pri vyvažovaní bielej? Mliečna dráha je skutočne taká žltá? To je v podstate otázka aj na iných odborníkov...
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas: ja vyvazeni bile neresil a kanaly jsem slozil v pomeru 1/1/1. verim Pavlovi, ze nam data predhodil barevne zkalibrovana.
Ondřej Kozáčik
Ja tam teda ten zelenej gradient porad vidim. Ano jinak zpracovat aby nebyly ty nejjasnejsi casti takhle vypaleny.
ogami: Ja to taky slozil 1:1:1.
ogami: Ja to taky slozil 1:1:1.
newton 30 cm, eq6
- Honza Ebr (honza42)
Já nechci řikat, že sem to řikal, ale já to řikal My už ve FRAM týmu pravidlo "chcete hezkou fotku, dejte data michovi" známe velmi dobře! Přesně jak píšeš, chce to ještě ty jasný části, který jsou přepálený, ale z toho slabýho toho prostě vylezlo nesrovnatelně víc a už to docela začalo připomínat ten Sergeyův výrobek - řekl bych, že teď už je vidět, o kolik to skutečně dostalo na frak tou oblohou, že tam tedy nějaký rozdíl je, ale není tak dramatický, jak ho líčil konihlav na začátku.
Jinak doufám, že je jasný, že k běžnýmu odvážlivci, co jde s kůží na trh na AF, bych si takový propírání jeho schopností nedovolil, ale u konihlava věřim, že to snese a nenaštve se
Jinak doufám, že je jasný, že k běžnýmu odvážlivci, co jde s kůží na trh na AF, bych si takový propírání jeho schopností nedovolil, ale u konihlava věřim, že to snese a nenaštve se

Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S