farebne/sede filtre na planety - sumar
prajem vsetko dobre do noveho roku,
nakolko som presiel VSETKY temy s touto problematikou v tejto sekcii, dovolim si zalozit nove vlakno.
o filtroch sa popisalo dost, aj teoretickych spekulaciach - ale najma na temu hmlovinovych filtrov.
v sekcii a marse a saturne, jupiteri ludia popisuju pekne detaily viditelne na povrchu - nie je jasne ci nejake farebne filtre pouzivaju. na marse pri vybornych podmienok pri 240 zvacseni som na relativne velkom a ostrom kotuciku videl len ozaj slabe albedove naznaky.
farebne filtre sa zdaju byt uzitocne. predavaju sa solo alebo vo farebnych setoch, ktore podla toho, aky obraz som si vytvoril, nie su idealne kombnovane. dobry je asi modry, cerveny, zltozeleny /alebo zeleny na polarne ciapocky/ event sedy (na vsetko?).
prosim o doporucenie vhodneho farebneho spektra a na co su vhodne, resp. konkretnych vyrobkov /aj ked pri farebnych zrejme nie je taka zavislost ceny od kvality ako pri hmlovinovych/.
laskavo prosim len o prakticke skusenosti, alebo hodnoverne odkazy a recenzie. Prosim ziadne grajdovske kompilaty alebo chvaly z firemnych stranok.
dakujem
este raz vsetko dobre do noveho roku
m.
nakolko som presiel VSETKY temy s touto problematikou v tejto sekcii, dovolim si zalozit nove vlakno.
o filtroch sa popisalo dost, aj teoretickych spekulaciach - ale najma na temu hmlovinovych filtrov.
v sekcii a marse a saturne, jupiteri ludia popisuju pekne detaily viditelne na povrchu - nie je jasne ci nejake farebne filtre pouzivaju. na marse pri vybornych podmienok pri 240 zvacseni som na relativne velkom a ostrom kotuciku videl len ozaj slabe albedove naznaky.
farebne filtre sa zdaju byt uzitocne. predavaju sa solo alebo vo farebnych setoch, ktore podla toho, aky obraz som si vytvoril, nie su idealne kombnovane. dobry je asi modry, cerveny, zltozeleny /alebo zeleny na polarne ciapocky/ event sedy (na vsetko?).
prosim o doporucenie vhodneho farebneho spektra a na co su vhodne, resp. konkretnych vyrobkov /aj ked pri farebnych zrejme nie je taka zavislost ceny od kvality ako pri hmlovinovych/.
laskavo prosim len o prakticke skusenosti, alebo hodnoverne odkazy a recenzie. Prosim ziadne grajdovske kompilaty alebo chvaly z firemnych stranok.
dakujem
este raz vsetko dobre do noveho roku
m.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
A četl jsi i toto?
http://sciastro.net/members/portia.php/ ... of-filters
či tady v článku "umění pozorování planet"
http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/a ... 000-05.pdf
Jinak to moc nepoužívám a pokud bych používal, tak bych bral jen ty, které mají vysokou propustnost, tj nezmění moc vlastní barevné podání. Pozorovat tmavě červený jupiter mě moc nebere :)
či tady v článku "umění pozorování planet"
http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/a ... 000-05.pdf
Jinak to moc nepoužívám a pokud bych používal, tak bych bral jen ty, které mají vysokou propustnost, tj nezmění moc vlastní barevné podání. Pozorovat tmavě červený jupiter mě moc nebere :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
A četl jsi i toto?
Čte se to pěkně,hlavně to že 80A Modrý je nejpoužívanější a je dobrý,ale tady z ČR není nikdo kdo by ho vychvaloval,sám jsem ho zkoušel,ale jen jednou a nic moc,možná to chce výcero pozorování.
Pak to vypadá že maximálně koupit 80A (ješte jsem dostal radu o maximálně oranžovým) a pak už to asi nemá smysl a poradil.
Byl bych taky velice rád kdyby měl někdo velké skušenosti s barevnéma filtrama.
Čte se to pěkně,hlavně to že 80A Modrý je nejpoužívanější a je dobrý,ale tady z ČR není nikdo kdo by ho vychvaloval,sám jsem ho zkoušel,ale jen jednou a nic moc,možná to chce výcero pozorování.
Pak to vypadá že maximálně koupit 80A (ješte jsem dostal radu o maximálně oranžovým) a pak už to asi nemá smysl a poradil.
Byl bych taky velice rád kdyby měl někdo velké skušenosti s barevnéma filtrama.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
no kdyz jsem jeste trochu i vizualne koukal (pred rokem
) tak jsem filtry zkousel, na Saturnu, napriklad. No a nejvice se mi osvedcil light blue (tusim, ze to je ten 80A) a pak jeste zluty, resp. oranzovy. Cerveny a zeleny mi k uzitku nepripadal... ale na me nemuzes dat, jsem ve vizualnim pozorovani naprosty zelenac...

Čte se to pěkně,hlavně to že 80A Modrý je nejpoužívanější a je dobrý,ale tady z ČR není nikdo kdo by ho vychvaloval,.Spíš opak je pravdou. Nejsou jiné filtry, které by byly nějak zvlášť k něčemu, ale určitě je to tenhle modrý na Jupitera, event. Saturna, a žlutooražový/oranžový na Mars. Pokud u nás budeš číst o filtrech, je to tam vždycky, nebo jsi u nás četl o nějakém jiném, který by byl nejpoužívanějším?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
To Milan:Podle toho jek mě to přeložil překladač,tak tam vychvalují efekt 80A jako když já vychvaluji UHC Lumicon.
Ano filtry nejpoužívanější modrý a oranžový,ale nikdo je do "nebes" nevychvaluje.
Ano filtry nejpoužívanější modrý a oranžový,ale nikdo je do "nebes" nevychvaluje.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
No, fitry fungují a to stačí , ne ? Není potřeba u toho jásat a poskakovat jak v americkém seriálu. A neber to tak, že co není psáno na AF, neexistuje. Naše astronomie není jen AF, jak by se zde mohlo zdát 

Filtry zkouším používat velmi krátkou dobu, takže na nějaké závěry je brzo. Za těch pár pozorování jsem však nejvíce uplatnil modrý #80A na Jupiteru a žlutý #15 na Saturnu. Při dobrém seeingu se mi zdálo, že obraz byl snad malinko kontrastnější. Na Mars teprve čekám (s fitrem oranžovým #21).
PS: a stejně ty filtry nakonec sundám a obdivuji planetu tak, jak mi ji podá objektiv s okulárem
PS: a stejně ty filtry nakonec sundám a obdivuji planetu tak, jak mi ji podá objektiv s okulárem

Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Některé filtry opravdu pomáhají na zvýraznění drobných struktur na kotoučcích planet. Ale jak už uvedl SKLP,nejlepší je pohled bez filtru a nebo jen s neutrálním či polarizačním filtrem.
Největší zlepšení s použitím filtru se mi podařilo na Marsu a to s použitím LPR filtru. Velmi dobře vynikne polární čepička,která pak září jak maják a kotouček dostane zároveň krásnou pískovou barvu s náznaky modré oblačnosti. Opravdu doporučuju zkusit....
Největší zlepšení s použitím filtru se mi podařilo na Marsu a to s použitím LPR filtru. Velmi dobře vynikne polární čepička,která pak září jak maják a kotouček dostane zároveň krásnou pískovou barvu s náznaky modré oblačnosti. Opravdu doporučuju zkusit....
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
zatial dakujem pekne vsetkym, ktori do sumaru skusenosti s filtrami prispeli, aj ked debata, resp. prispevky uz ustali. dufam, ze sa ozvu ludia, co maju bohate skusenosti s filtrami a planetami, lebo myslim, ze to nezaujima len mna. /zaroven prosim moderatora, ci by nevymazal v tomto vlakne priebezne vsetky prispevky, ktore neprinasaju nieco nove - vcetne tohoto mojho prispevku - aby bolo co najkratsie a najobsaznejsie. dakujem./
m.
m.
sw 254/1200 dobson, delite 9mm, hyperion 13 a 24 mm, sw pl 5 mm, uhc a h-beta lumicon, bp vp 1-40%, ts #80A, #21
O filtrech tu je již tolik vláken, a jak vidíš, nikdo se k ním nevrací a místo trocha hledání stejně zakládá nové vlákno a očekává, že nebude muset chvilku hledat ale ostatní budou po několikáté psát.