PHD autoguiding nastavení
Este jedna poznamka:
Ak upointujete snimky na 0,5 pixela na snimku tak zacnete mat problemy pri skladani.
Je nevyhnutne pouzivat dithering!!
Samozrejme ze vyhodnocovat snimky s ditheringom v DSStackery je nezmysel
MSS: Martin , ja mam prave opacnu skusenost. Kratsie ohnisko
pointera ukludni celu sustavu ( Chybu vnima menej citlivo) tak nekoriguje v tolkych impulzoch a tym eliminuje ciastocne i dif. flecture.
kolec
---------------------
Příspěvek na přání autora upraven.
Následná diskuse tím postrádala smysl a byla odstraněna
Milan
Ak upointujete snimky na 0,5 pixela na snimku tak zacnete mat problemy pri skladani.
Je nevyhnutne pouzivat dithering!!
Samozrejme ze vyhodnocovat snimky s ditheringom v DSStackery je nezmysel
MSS: Martin , ja mam prave opacnu skusenost. Kratsie ohnisko
pointera ukludni celu sustavu ( Chybu vnima menej citlivo) tak nekoriguje v tolkych impulzoch a tym eliminuje ciastocne i dif. flecture.
kolec
---------------------
Příspěvek na přání autora upraven.
Následná diskuse tím postrádala smysl a byla odstraněna
Milan
Pavol Kollárik - kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
http://astrofotky.cz/~kolec
[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 252648/0#0][splithere][/link][splithere_end]
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Ahoj.
Včera jsem testoval PHD (jinak se to nedá nazvat, když jsou všechny snímky v háji) - RA se chovala standardně, RMS tak nějak 0,3. Ale DEC si ze mne dělala úplně srandu - pozvolna narůstala odchylka, až byla velká, tak ji PHD stáhlo. Chvilku to bylo dobré, ale pak to udělalo zase na druhou stranu. Snížil jsem MaxDE, pak jsem zruši dithering pro DEC, protože jsem měl pocit, že ten problém byl největší po zásahu ditheringu. Ale bylo to víceméně pořád stejné. Po delší době jsem nabyl podezření, že to zatraceně připomíná periodickou chybu. Když jsem to (nasraně) rozebíral, tak jsem si všimnul, že jsem měl pootočený guider o cca 20st. Je možné, že by to PHD při kalibraci nepoznalo a část RA chyby prohlásilo za DEC?
Bill
Včera jsem testoval PHD (jinak se to nedá nazvat, když jsou všechny snímky v háji) - RA se chovala standardně, RMS tak nějak 0,3. Ale DEC si ze mne dělala úplně srandu - pozvolna narůstala odchylka, až byla velká, tak ji PHD stáhlo. Chvilku to bylo dobré, ale pak to udělalo zase na druhou stranu. Snížil jsem MaxDE, pak jsem zruši dithering pro DEC, protože jsem měl pocit, že ten problém byl největší po zásahu ditheringu. Ale bylo to víceméně pořád stejné. Po delší době jsem nabyl podezření, že to zatraceně připomíná periodickou chybu. Když jsem to (nasraně) rozebíral, tak jsem si všimnul, že jsem měl pootočený guider o cca 20st. Je možné, že by to PHD při kalibraci nepoznalo a část RA chyby prohlásilo za DEC?
Bill
M:736 750 113
Ahoj, a nebylo to tak, že PHD se snažil korigovat DEC (tedy posílal zásahy), ale nic se nedělo, až najednou se to "utrhlo" a překmitlo do opačné chyby? To mně taky někdy dělá - průběh DEC je pak nepravidelně "pilovitý". Pomáhá mi pečlivé vyvážení sestavy, ale někdy to začne blbnout až po několika hodinách bezvadné funkce. Většinou pomůže trochu pohonem DEC "zacvičit".
Evžen
Evžen
Ne ne. Já mám CG5 GT a na DEC ose mám lepší kolo než na RA a díky tomu i menší vůle. I na ovládač reaguje DEC lépe než RA. Navíc jsem s tím dříve neměl nikdy problém. Navíc to nebylo tak, že by se to utrhlo a překmitlo - prostě poté, co DEC automatika rozhodla, že je třeba změnit směr pointace, tak to krásně dojelo na nulovou odchylku a drželo to. PHD se snaží DEC pointovat pouze jedním směrem - takže odchylky druhým směrem dlouho ignoruje. No nic, příště dám pointer rovně a uvidíme. V nejhorším případě můžu pointaci zkusit vypnout a posílat zásahy ručně.
Já jsem si nedříve myslel, že se mi montáž propadá do měkké trávy, ale byla to taková skoro pravidelná pila nápadně připomínající periodickou chybu RA. Měl jsem si uložit parametry kalibrace - z toho by se to asi dalo poznat.
Bill
Já jsem si nedříve myslel, že se mi montáž propadá do měkké trávy, ale byla to taková skoro pravidelná pila nápadně připomínající periodickou chybu RA. Měl jsem si uložit parametry kalibrace - z toho by se to asi dalo poznat.
Bill
Ale DEC si ze mne dělala úplně srandu ...
No vypadá, že se mi to podařilo na 3. pokus rozlousknout:
1) srovnal jsem kameru, tak aby čip byl rovnoběžně s osami. Průběh DEC odchylky byl výrazně lepší a začal připomínat nějakou vysvětlitelnou chybu - mechanickou ap.
2) dal jsem si větší práci s vyvážením sestavy, zkontroloval jsem polární ustavení i po zatížení sestavou.
3) po těchto úpravách to tak 80-90% času vypadlo v pohodě, ale občas se objevil zub nejdříve na jednu stranu (cca 3 Px pro 400 mm pointer a QHY5), pak zhruba stejný zub na druhou stranu. I tyhle zuby byly schopny zlikvidovat až 80% snímků
Nakonec jsem zjistil příčinu - moje CG5 i když DEC díky nedokonalému ustavení mírně utíká na jednu stranu, tak občas udělá malý "úkrok" na druhou stranu - cca 0.5 - 1px/400 mm pointer. PHD ovšem zareaguje změnou směru DEC kompenzace a pravděpodbně kompenzace vůlí (backslash) vcelku malou odchylku do 1px místo vyrovnání znásobí několikanásobně. Stejný problém se zopakuje, až začne montáž uhýbat "normálním" směrem. Nepodařilo se mi objevit, zda se ten backslash (pokud to je tím) vypíná. Řešením bylo vypnout automatickou změnu směru DEC guidingu (jde to i z grafu). Výsledek je takový, že tak 95% je to super, občas uteče DEC o nějaké desetiny Px na druhou starnu (což není kompenzováno PHD), ale samo se to po nějaké době vrátí zpět a chyba je minimální srovnatelná se seeingem. (Po přeložení montáže je třeba taky změnit směr DEC guidingu.)
No vypadá, že se mi to podařilo na 3. pokus rozlousknout:
1) srovnal jsem kameru, tak aby čip byl rovnoběžně s osami. Průběh DEC odchylky byl výrazně lepší a začal připomínat nějakou vysvětlitelnou chybu - mechanickou ap.
2) dal jsem si větší práci s vyvážením sestavy, zkontroloval jsem polární ustavení i po zatížení sestavou.
3) po těchto úpravách to tak 80-90% času vypadlo v pohodě, ale občas se objevil zub nejdříve na jednu stranu (cca 3 Px pro 400 mm pointer a QHY5), pak zhruba stejný zub na druhou stranu. I tyhle zuby byly schopny zlikvidovat až 80% snímků
Nakonec jsem zjistil příčinu - moje CG5 i když DEC díky nedokonalému ustavení mírně utíká na jednu stranu, tak občas udělá malý "úkrok" na druhou stranu - cca 0.5 - 1px/400 mm pointer. PHD ovšem zareaguje změnou směru DEC kompenzace a pravděpodbně kompenzace vůlí (backslash) vcelku malou odchylku do 1px místo vyrovnání znásobí několikanásobně. Stejný problém se zopakuje, až začne montáž uhýbat "normálním" směrem. Nepodařilo se mi objevit, zda se ten backslash (pokud to je tím) vypíná. Řešením bylo vypnout automatickou změnu směru DEC guidingu (jde to i z grafu). Výsledek je takový, že tak 95% je to super, občas uteče DEC o nějaké desetiny Px na druhou starnu (což není kompenzováno PHD), ale samo se to po nějaké době vrátí zpět a chyba je minimální srovnatelná se seeingem. (Po přeložení montáže je třeba taky změnit směr DEC guidingu.)
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kompenzaci vůle VYPNI ! Někde v menu to je.
Ta funguje uspokojivě jenom pokud je vůle předvídatelná a hlavně stejná po celém rozsahu kola. A tu u těchhle montáží není. Nejjednodušší řešení je, aby to bylo v DE rozvážené tak, aby to viselo na jednom boku zubů/šneku, bez ohledu jestli to jede nahoru či dolů. Pak je vůle nulová a pointační zásahy okamžité.
DEC guiding jen ve směru driftu je už pak třešnička, ale vůli musíš zlikvidovat.
Já mám na EQ6 úmyslné nevyvážení kolem 0,5kg na rameni tak 30cm, odhadem, když zkouším zatlačit na odaretovaný tubus.
Zrovna tak v RA. Se správným - přesným vyvážením nejde EQ6-ka na foto vůbec provozovat.
Ta funguje uspokojivě jenom pokud je vůle předvídatelná a hlavně stejná po celém rozsahu kola. A tu u těchhle montáží není. Nejjednodušší řešení je, aby to bylo v DE rozvážené tak, aby to viselo na jednom boku zubů/šneku, bez ohledu jestli to jede nahoru či dolů. Pak je vůle nulová a pointační zásahy okamžité.
DEC guiding jen ve směru driftu je už pak třešnička, ale vůli musíš zlikvidovat.
Já mám na EQ6 úmyslné nevyvážení kolem 0,5kg na rameni tak 30cm, odhadem, když zkouším zatlačit na odaretovaný tubus.
Zrovna tak v RA. Se správným - přesným vyvážením nejde EQ6-ka na foto vůbec provozovat.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Prosím potřeboval bych poradit s propojením G1-300 s PHD. Ascom driver mi funguje, kamera snímá, ale v nastavení montáže dám ON-camera (předpokládám, že tohle by tam mělo být, aby kamera řídila montáž), ale nejde spustit pointace - ikona je šedá. Doteď jsem používal SIPS a všechno samozřejmě vpoho, ale potřebuji rozjet PHD.
Dělám o dobře nebo je potřeba to řídit přes ASCOM pro montáž (NEQ-6)
Díky
Dělám o dobře nebo je potřeba to řídit přes ASCOM pro montáž (NEQ-6)
Díky
- Karell
- Kontaktovat uživatele:
Musíš spojit montáž se softem na úrovni protokolu. V ručce montáže najdi PC direct mode a v PHDguiding přes volbu Connect to telescope a tam se ti objeví možnost připojení. Pohlídej si správnou volbu portu pro RS232 jakou ti přidělí (nebo si zvolíš) v OS. Pokud máš správně port a komunikace funguje, máš v Ascom možnost spustit tracking montáže. Před přippojením ovšem musíš vypnout snímání pointační kamerou, tu zapínáš opět až po spojení s montáží.
Musíš spojit montáž se softem na úrovni protokolu. V ručce montáže najdi PC direct mode a v PHDguiding přes volbu Connect to telescope a tam se ti objeví možnost připojení. Pohlídej si správnou volbu portu pro RS232 jakou ti přidělí (nebo si zvolíš) v OS. Pokud máš správně port a komunikace funguje, máš v Ascom možnost spustit tracking montáže. Před přippojením ovšem musíš vypnout snímání pointační kamerou, tu zapínáš opět až po spojení s montáží.
Díky moc vyzkouším. Škoa, tajně jsem doufal, že to bude jednoduché jako v SIPS, že se montáž bude řídit přes kameru
.
Díky moc vyzkouším. Škoa, tajně jsem doufal, že to bude jednoduché jako v SIPS, že se montáž bude řídit přes kameru
Kompenzaci vůle VYPNI ! Někde v menu to je.
No já nevím - v "Mozku" to asi není:
1) RA aggressiveness:
2) RA Hysteresis:
3) Max RA Duration (milliseconds):
4) Search Region (pixels):
5) Min Motion (pixels):
6) Calibration step (milliseconds):
7) Time lapse (milliseconds):
8) LE port and LE read delay:
9) DEC guide mode (Off/Auto/North/south):
10) DEC Algorithm (Lowpass filter/Resist switch):
11) DEC slope weight:
12) Max DEC Duration (milliseconds):
13) Star Mass Tolerance:
14) Noise reduction (none/2x2/3x3):
15) Camera gain(%):
16) Force calibration (check box):
17) Log info (check box):
18) Disable guide output (check box):
19) RA-only dither (check box):
20) Use subframes (check box):
A jinde to taky nevidím. Netušíte někdo?
Díky za nakopnutí.
Bill
No já nevím - v "Mozku" to asi není:
1) RA aggressiveness:
2) RA Hysteresis:
3) Max RA Duration (milliseconds):
4) Search Region (pixels):
5) Min Motion (pixels):
6) Calibration step (milliseconds):
7) Time lapse (milliseconds):
8) LE port and LE read delay:
9) DEC guide mode (Off/Auto/North/south):
10) DEC Algorithm (Lowpass filter/Resist switch):
11) DEC slope weight:
12) Max DEC Duration (milliseconds):
13) Star Mass Tolerance:
14) Noise reduction (none/2x2/3x3):
15) Camera gain(%):
16) Force calibration (check box):
17) Log info (check box):
18) Disable guide output (check box):
19) RA-only dither (check box):
20) Use subframes (check box):
A jinde to taky nevidím. Netušíte někdo?
Díky za nakopnutí.
Bill
Martin asi myslel vypnout Backlash v ovladaci montaze Tam to urcite je. Jen si nevzpominam jestli pod Utility nebo Setup.
na foceni: SV80 APO, WO102 GT, ASI1600MM cool, 8x50 hledacek + QHY5, hodne ruznych krouzku a udelatek
montaz: EQ6R
montaz: EQ6R
Nastavuje sa to na rúčke montáže po spustení.
65/420 Quadruplet, Triplet APO 80/480
No já mám připojený guider přes ST-4 mimo ručku přímo do montáže. Určitě to PHD dělá vlastní SW kompenzaci při kalibraci - píše to i těch věcech, které dělá (Clearing DEC Backslash - nebo tak něco).
Jenom netuším, kde se to dá vypnout. Teoreticky by daly vyexportovat kalibrační data, opravit to a naimportovat - jenomže při další kalibraci by se to zase přepsalo.
Bill
P.S. Radu nepoužívat PHD nechci slyšet - mám koupený Backyard EOS, který umí dithering s PHD
Jenom netuším, kde se to dá vypnout. Teoreticky by daly vyexportovat kalibrační data, opravit to a naimportovat - jenomže při další kalibraci by se to zase přepsalo.
Bill
P.S. Radu nepoužívat PHD nechci slyšet - mám koupený Backyard EOS, který umí dithering s PHD