Vsetky Tvoje rady ako aj pomoc panou z Astro-fora som zvazil a cenim si tuto snahu mi poradit vo vybere okularov no predsa len zacnem tymi Pentaxami XW. Chapem ze maju "len 70°" ZP no moja zvedavost v ramci ostrosti a vernemu podaniu obrazu mi neda aby som ich nezobral. Ich recenzie nie su az tak obrovske a obsirne ako TeleVue a prave to ma na nich laka. Ich cena je ozaj vysoka ale za kvalitu sa predsa len plati. A to sa tyka samozrejme aj okularov Tele Vue Ethos. Nechce sa mi brat typy ako je Panoptik popripade Nagler pre male zvecsenia. (verim ze su kvalitne). Jedine coho sa drzim su Vase rady a skusenosti vo vybere ako aj zahranicne fora z ktorych som cerpal. A hlavne ma k mojmu rozhodnutiu viedla recenzia na POSEC-i ktoru prezentoval Zdenek (to musi byt vazny "profik").
A ozaj! Bol som mrknut dalekohlad Meade LX 200 12" a zvazujem ci ho zoberem. Fakt to je riadne krava co sa tyka vahy. Asi to necham "plavat". Predsa len uz nie som najmladsi a z toto hrania mam aj problemi s chrbticou a nerad by som aby ma seklo v krizoch. Takze-najprv Pentaxi XW 40,30mm a potom uz len cakat.....Ethos,Ethos,Ethos.
A prozbicka.Co je to za vyraz-"na okraji se objevujou "jehlicky"" (okulare). Mi to pripomina Vianoce (ihlicie) ;D. Dakujem Ti za Tvoje nazory a rady ale uz nejdem spekulovat ohladom vyberu okularov lebo to urcite aj Ty poznas. Cim vecsie spekulacie,tym vesci problem a starosti a dopadne to spatne. (idem si pospat lebo som prisiel z hrania a hlavu mi ide rozdrapit z decibelov muzicirovania) Tak zatial...