Astronavigace

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

Ještě k sextantu. Než kupovat levnou dekoraci, je lepší a také zábavnější si sextant vyrobit. Návodů najdeš mnoho pod hesly "How to make your sextant" nebo "handmade sextant". Důležité je upevnit zrcátka do rámečků s adjustačními šrouby, to je věc, která zejména dělá ze sextantu přesný přístroj. Kolega z práce si vyrobil sextant z kusu celuloidu, se stupnicí a noniem vytištěnými na papír a nalepenými, horizontové zrcátko z normálního kusu zrcadla, z jehož poloviny uškrábal odraznou plochu, a jeho měření měla v průměru chybu +/- 3 úhlové minuty.
Sajri
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

V tomto případě http://www.retro-nabytek.cz/katalog-dek ... 12-3ak.jpg vidím jen jedinou rysku, navíc dost tlustou, takže i 1° by bylo asi problém odečíst. pěkné, ale opravdu jen dekorace (nechápu proč má 2 stupnice a 2 dalekohledy).
Toto je imitace přístroje, kterému se říká "Reflection circle". Proč má imitace dva dalekohledy a dvě horizontová zrcátka, to mi taky uniká (u žádných skutečných přístrojů tohoto typu jsem to neviděl, takže se možná jedná pouze o umělecké cítění výrobce), nicméně dvě stupnice opodstatnění mají a skutečně se používaly: pokud střed stupnice na sextantu není přesně koncentrický se středem otáčení alhidády, pak sextant měří s chybou. U dvou stupnic to dopadne tak, že každá z těch dvou stupnic ukáže mírně odlišnou hodnotu, a jejich zprůměrováním dostaneme hodnotu, která je o tuto chybu opravena.
myn

Astronavigace

Příspěvek od myn »

JJ směřuje to k tomu, že si časem něco vyrobím. Viděl jsem návod na výrobu z CD, případně něco vymyslím z překližky. Pokud bych se rozhodl něco kupovat, tak asi jedině ten plastový Davis MK 3, to je alespoň trochu měřidlo (u těch dekorací mě právě mátlo, že indexové zrcítko štelování mělo - přichycené pérky a zezadu 3 šrouby).
Co říkáte na tenhle http://aukro.cz/lego-doplnky-sextant-se ... 47264.html ;D, aspoň není drahej
myn

Astronavigace

Příspěvek od myn »

Tak dnes konečně vykouklo sluníčko, tak jsem zkusil změřit polohu metodou pozičních linií. Stihl jsem jen 2 měření a to cca 3 hodiny po sobě. Měřil jsem kvadrantem, takže refrakci bylo možno zanedbat. Výsledek nijak zázračný, odchylka asi 71km :-), ale s tímhle náčiním myslím ani nijak katastrofální. Na druhém měření se asi poznamenal spěch, protože sluníčko už bylo celkem nízko a mraků víc, takže vykouklo vždy jen na chvíli (taky kolmice na Zn vedla podstatně dál než v prvním případě). Čas jsem měřil tak, že po měření výšky slunce jsem doběhl do pokoje, kde na PC běžel přesný čas a odečetl jsem 5", takže nějaká ta sekunda asi utekla, ale myslím, že s ohledem na přesnost měření úhlů nehrála roli.
myn

Astronavigace

Příspěvek od myn »

Dnes jsem stihl, zas jen dvě měření, ale nespěchlo se tak a pracovali jsme ve dvou (jeden zaměřoval, druhý odečítal) a chyba byla 23,74km, což už považuji za docela pěkné. Zde náš kvadrant: http://ulozobrazek.cz/view.php?filename=211kvadrant.jpg
Sajri
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

Vzhledem k tomu, že přednáška se uskuteční v rámci Dne s Pražskou pobočkou ČAS ( http://praha.astro.cz/?page_id=650#brezen ), snad mi odpustíte, že ji inzeruju i zde :-).
Sajri
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

Dnes jsem stihl, zas jen dvě měření, ale nespěchlo se tak a pracovali jsme ve dvou (jeden zaměřoval, druhý odečítal) a chyba byla 23,74km, což už považuji za docela pěkné. Zde náš kvadrant: http://ulozobrazek.cz/view.php?filename=211kvadrant.jpg
Tak to je paráda! Jak oktant, tak i dosažený výsledek.
Sajri
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

Kdo by měl zájem, tak "repete" výše zmiňované přednášky o Historii navigace se uskuteční:
- 2.4. od 18h ve Veselí nad Moravou, v Café Pierre, Sokolovská 671,
- 24.4. od 19h v Plzni, ve Velkém klubu plzeňské radnice, nám. Republiky 1.
Sajri
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

O víkendu 15.-16. března 2014 pořádá(me) na hvězdárně ve Valašském Meziříčí dvoudenní kurz astronavigace. Podrobnosti a přihlášku naleznete v tomto odkazu:
http://www.astrovm.cz/cz/program/kalend ... igace.html

Zároveň večer předtím, v pátek 14. března od 18:00 se koná na hvězdárně v Brně repete mé přednášky o historii navigace, takže zájemci to mohou spojit jako jeden výlet :-).
Karell
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Karell »

[split] [link=http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 4642/10#10][splithere][/link][splithere_end]
kobra

Astronavigace

Příspěvek od kobra »

Zdravím,
rád bych požádal o pomoc.
Můžete mi prosím někdo poradit, z navigačními přístroji na 16 - 17. století. Je tu někdo kdo by mi poradil s rozměry Jákobovi hole a případně i jaké další jednoduché přístroje, které by mohli používat vojenští zeměměřiči na uvedenou dataci, případně techniku zaměřování bodů a velikostí v terénu.
Děkuji

Sajri
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od Sajri »

Ahoj,
s čím budu moci, rád poradím. Co se týče Jakubovy hole: délka hole by měla být co největší (-> větší přesnost měření), ale zároveň taková, abys při přiložení jednoho konce k oku dosáhl rukou na konec druhý, jinak je to v praxi téměř nepoužitelné). Mě se osvědčilo 67 cm.
Délka jednotlivých příček se odvíjí od toho, jaký nejmenší úhel s nimi chceš měřit. Různí výrobci uvádí různé úhly, nejmenší údaj co jsem viděl pro nejmenší příčku bylo 15°. Pokud Tě zajímají konkrétní vzdálenosti značek na holi pro jednotlivé příčky, tak to asi vyřešíme přes SZ.
Jinak se Ti večer podívám do knížky o různých přístrojích z přelomu 17./18. století, můžu i něco oskenovat.
kobra

Astronavigace

Příspěvek od kobra »

Ahoj,
bylo by to super.
Díky
JurajM

Astronavigace

Příspěvek od JurajM »

Zdravím,
v rámci svojej bakalárksej práce mám za úlohu pokúsiť sa vytvoriť mobilnú aplikáciu, ktorá by bola schopná určiť zemepisnú polohu za pomoci hviezd. Ako prvé by urobila snímku oblohy, určila, ktoré hviezdy sa na snímke nachádzajú. Následne pomocou merania výšky hviezd by určila polohu v priesečníku ich pozičných kružníc. Na určenie polohy substelárneho bodu potrebujem poznať deklináciu a GHA hviezdy. Prešiel som si Základy Astronavigace (mimochodom veľmi dobre spracovaná kniha) + zopár stránok o astronavigácii a všade sa píše, že GHA si určíme pomocou softwaru alebo Nautical Almanacu (čo je pre mobilnú aplikáciu nevhodné riešenie).
Moja otázka teda znie: akým postupom je možné vypočítať GHA hviezdy v danom čase? Nikde na internete som nenašiel potrebný algoritmus. Je možné, že len nevidím niečo nad slnko jasné, ale mám pocit, že čím viac čítam, tým sa viac zamotávam :)
Prípadne ak máte jednoduchšie alebo lepšie riešenie, budem rád ak ho napíšete.
Celestron Firstscope 76/300
H20mm, H12.5mm, H6mm, SR4mm, Celestron OMNI 4mm PLÖSSL
fotoaparát OLYMPU SP-560 UZ, káblová samospúšť RM-UC1, Canon 550d, Helios-44-2, Pentacon 3,5/30
KpS
Věk: 79
Kontaktovat uživatele:

Astronavigace

Příspěvek od KpS »

GHA hvězdy je její hodinový úhel v Greenwich, tedy na nultém poledníku. Tento úhel je roven hodinovému úhlu jarního bodu tamtéž zmenšenému o rektascenzi hvězdy. První z těchto úhlů se nazývá GST, tedy Greenwichský hvězdný čas. Jeho střední hodnota omezená v přesnosti na linerní člen je rovna:

GMST = 18,697375 + 24,0657094191 * d

kde d je počet středních slunečních dnů uplynulých od epochy 1. leden 2000 12h UT. Počet platných míst uvedených pro rychlost odpovídá přesnosti, se kterou je zde uveden první člen. Za třicet let Vám násobení sežere čtyři poslední platné cifry.

Karel
Odpovědět