já osobně vlastním toho menčího dobsona 76/300 a s novýmy okuláry to ukazuje hezky(ty původní byly strašný). Jediné co mi na původním zpracování vadilo bylo to že si k němu člověk musel lehat .To ovšem není problém vyřešit ještě nedávno jsem ho měl upevněný na fotostativu a to přes objímky na záchodové trubky
Astrofotografie - dotazy začínajících
Ahoj,
já osobně vlastním toho menčího dobsona 76/300 a s novýmy okuláry to ukazuje hezky(ty původní byly strašný). Jediné co mi na původním zpracování vadilo bylo to že si k němu člověk musel lehat .To ovšem není problém vyřešit ještě nedávno jsem ho měl upevněný na fotostativu a to přes objímky na záchodové trubky
. Nyní ho mám na EQ 6 a přemýšlím čím věčím bych ho nahradil Druhá věc která mi je že primární zrcadlo je tam na pevno takže dalekohled nelze pořádně zjustovat >:( .Ale jak řikam za tu cenu ;D
Maličký newton +EQ6 Sky Scan ve výrobě větší přístroj.
Zdravim, lepsi bude ten dobson.
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
Nest : ahoj,
resim uplne stejne dylema,vybiram maly cestovni dalekohled a u me vyhral ten skladaci dobson 130mm.Podle me ukaze vic a snese vetsi zvetseni.Bohuzel ho v supre uz nemaji a zatim jsem nezjistil kdy a jestli vubec jeste bude.Pokud bys vedel,kde ho sehnat jinde,dej vedet
resim uplne stejne dylema,vybiram maly cestovni dalekohled a u me vyhral ten skladaci dobson 130mm.Podle me ukaze vic a snese vetsi zvetseni.Bohuzel ho v supre uz nemaji a zatim jsem nezjistil kdy a jestli vubec jeste bude.Pokud bys vedel,kde ho sehnat jinde,dej vedet
Sky Watcher Heritage 130/650 , TS HR Planetary 6+4mm , setove 10+25mm ,triedr 10x50
Newton 203/1200, dobson
Přítel se začal zajímat o pozorování hvězd, planet... Zatím je pozoruje klasickým dalekohledem (Fomei 8 x 40), který pro to není moc ideální. Chtěla bych mu koupit hvězdářský dalekohled, cena by měla být nejlíp kolem 2 000 Kč. Líbí se mi Hvězdářský dalekohled Celestron Powerseeker 70 AZ http://www.elektro-partner.cz/hvezdarsk ... 36/obchod/ . Myslíte, že to pro jeho amatérské pozorování bude stačit, případně mohli byste mi doporučit nějaký jiný? Uvidí s ním případně dvojhvězdy nebo jasnější mlhoviny? Předem moc děkuji za odpověď. 
Obdobou bude tzv. lidskop. ma ty same parametry a i kdyz se pohorsil v montazi, tak je to porad minimalne o jemny posun v osach lepsi nez tahle AZ2 montaz.
K dostani bude 21. 12. ve (vsech) prodejnach Lidl.
Jinak bych se podival jeste sem: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html
a sem: http://www.binox.cz/astronomicke-daleko ... efraktory/
ale 2000 je docela malo. Chtelo by to trosku usetrit.
Pomerne popularni je refraktor 80/400, ktery je zde: http://www.binox.cz/80mm-refraktory-coc ... sk804-ota/
ale jedna se o variantu OTA, tedy bez montaze. Pokud byste ale meli k dispozici kvalitni a pevny (!) fotostativ, dostanete se take na ty penize.
Jinak odpoved na podobne dotazy je tu dennim chlebem, takze doporucuji si neco precist a to zvlaste v teto sekci a ten vcetne uplne prvniho prispevku ve chlivecku Dulezita temata.
K dostani bude 21. 12. ve (vsech) prodejnach Lidl.
Jinak bych se podival jeste sem: http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... ontaz.html
a sem: http://www.binox.cz/astronomicke-daleko ... efraktory/
ale 2000 je docela malo. Chtelo by to trosku usetrit.
Pomerne popularni je refraktor 80/400, ktery je zde: http://www.binox.cz/80mm-refraktory-coc ... sk804-ota/
ale jedna se o variantu OTA, tedy bez montaze. Pokud byste ale meli k dispozici kvalitni a pevny (!) fotostativ, dostanete se take na ty penize.
Jinak odpoved na podobne dotazy je tu dennim chlebem, takze doporucuji si neco precist a to zvlaste v teto sekci a ten vcetne uplne prvniho prispevku ve chlivecku Dulezita temata.
Newton 203/1200, dobson
Chtěla bych mu koupit hvězdářský dalekohled, cena by měla být nejlíp kolem 2 000 Kč.Tohle je bohuzel problem, skutecne pouzitelne hvezdarske dalekohledy zacinaji s cenou preci jen o trochu vyse.
1) Zkuste zvazit, jestli by se nenaslo jeste trochu vic penez, v relaci 3-4000 uz se daji nektere rozumne pouzitelne dalekohledy najit.
2) Pokud jsou 2000 limit pres ktery nejede vlak, tak zbyva asi jen vyse zminovany "Lidlskop", pripadne mozna tento dalekohled.
3) Chcete-li potesit pritele cenove dostupnym astronomickym darkem, nemusite mu kupovat rovnou dalekohled. Co treba nejakou peknou knihu, predplatne Astropisu, plakat s fotografii vesmirneho objektu...
1) Zkuste zvazit, jestli by se nenaslo jeste trochu vic penez, v relaci 3-4000 uz se daji nektere rozumne pouzitelne dalekohledy najit.
2) Pokud jsou 2000 limit pres ktery nejede vlak, tak zbyva asi jen vyse zminovany "Lidlskop", pripadne mozna tento dalekohled.
3) Chcete-li potesit pritele cenove dostupnym astronomickym darkem, nemusite mu kupovat rovnou dalekohled. Co treba nejakou peknou knihu, predplatne Astropisu, plakat s fotografii vesmirneho objektu...
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
predplatne AstropisuNo, i kdyz jsem zatim take odberatel, jako zrovna idealni darek pro (nejen) zacatecnika bych ho prilis nedoporucoval. Knizku ale jo, protoze diky ni by zrejme mohl i vice (jinak) vyuzit ten triedr co jiz ma.
Ten kratsi refrak jako takovy spatny nebude, ale troufam si tvrdit, ze ta montaz je jeste horsi nez ta, kterou ted dodava bresser s jeho lidlskopy. Jeste bych se koukal na zdejsi bazar, obcas se tu nejaky dalekohled v techto relacich objevuje, ale necekejte zazraky a taky chapu, ze kupovat neco v bazaru k Vanocum nemusi byt brano jako zrovna rozumne reseni.
Ten kratsi refrak jako takovy spatny nebude, ale troufam si tvrdit, ze ta montaz je jeste horsi nez ta, kterou ted dodava bresser s jeho lidlskopy. Jeste bych se koukal na zdejsi bazar, obcas se tu nejaky dalekohled v techto relacich objevuje, ale necekejte zazraky a taky chapu, ze kupovat neco v bazaru k Vanocum nemusi byt brano jako zrovna rozumne reseni.
Newton 203/1200, dobson
Ja by som si k takemu triedru mozno zobral nieco male skladne co sa
da rozbalit kdekolvek a ma to vacsie priblizenie na planety
Celestron Travel scope 70, stoji 1700kc a este ostane na nejaku dobru knizku.
http://www.celestron.cz/phpscripts/obra ... &vyska=400
Ja by som si k takemu triedru mozno zobral nieco male skladne co sa
No tak tohle ani nahodou, ten stativ jsem mel a nedokazu si predstavit, ze bych na nej posadil jakykoliv dalekohled. Neunese rozumne ani triedr, natoz relativne dlouhy refraktor.
No tak tohle ani nahodou, ten stativ jsem mel a nedokazu si predstavit, ze bych na nej posadil jakykoliv dalekohled. Neunese rozumne ani triedr, natoz relativne dlouhy refraktor.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Za 2000 asi porad vede Lidlskop. Pokud se ma jednat o dalekohled vcetne prislusenstvi. Je tu i firstscope, ale to taky nevim no...
Takze bud literaturu nebo trepajici-se lidlskop a nebo jeste vetsi trepatka.
Takze bud literaturu nebo trepajici-se lidlskop a nebo jeste vetsi trepatka.
Newton 203/1200, dobson
No ale za tu cenu a tu prenositelnost je to bodla mna dobry deal.
Ked fuka trasu sa vsetky tieto stativy a ked nefuka tak je to jedno
A je to kompaktnejsie nez lidlskop a vykon neviem posudit ale asi to bude jedno.
Ked fuka trasu sa vsetky tieto stativy a ked nefuka tak je to jedno
A je to kompaktnejsie nez lidlskop a vykon neviem posudit ale asi to bude jedno.
A je to kompaktnejsie nez lidlskop a vykon neviem posudit ale asi to bude jedno. No, Lidlskop bude mene hrat barvama na jasnych planetach. A tyhle prumery jsou predevsim planetarnimi dalekohledy (samozrejme jeste Mesic a Slunce a kdyby nam zjasnila nejaka kometa).
Newton 203/1200, dobson
mene hrat barvamaTo ano. Myslis ze je to viditelne tak ze by to mohlo byt rusive?
Ja som cez ten travel scope pozeral len na barak oproti cez den, ale
bol stale sedy ako aj nazivo
)
Ja som cez ten travel scope pozeral len na barak oproti cez den, ale
bol stale sedy ako aj nazivo
No, jelikoz i lidlskop barvama hraje, tak kazde zlepseni bude jen prinosne. Jo, na barak moc nehral ani lidlskopovy hledacek a to je zrovna nazorna ukazka barevne vady pro nekoho, kdo ji jeste nevidel. To by ses musel podivat na antenu na strese a nebo jeste lepe na Venusi, Jupiter nebo Mesic, kdyz je hezky jasno a vsechno to pekne sviti je alespon prumerny seeing a ty tam chces nalozit co mozna nejvice
Newton 203/1200, dobson