apodizace
apodizace
Sestavil jsem si poměrně jednoduchou masku pro svého 6" Newtona.
Pointa je v tom, že u refraktoru se může omezit rozptýlené světlo v tubusu pomocí přesně omezujících clon. Kdežto u Newtonu to takto nelze provést.
Zde lze použít pro plošně jasné objekty (např. Venuše. Jupiter,Mars) masku umístěnou před pavoukem Newtona. Maska se skládá ze 3 prstenců síťoviny. Jednotlivé prstence soustředně umístěné zastiňují primární zrcadlo o 10%, 21,6% a 45%. Oka síťoviny u jednotlivých prstenců musí býti navzájem pootočena o 30°. Tyto prstence jsou staženy objímkou. Při správném pracovním postupu a sestavení masky by se měl zlepšit kontrast. Zatím jsem ve fázi testování masky.
Pohled přes "apodizing masku"
Sestava prstenců s pootočením a s objímkou.
Habl
Pointa je v tom, že u refraktoru se může omezit rozptýlené světlo v tubusu pomocí přesně omezujících clon. Kdežto u Newtonu to takto nelze provést.
Zde lze použít pro plošně jasné objekty (např. Venuše. Jupiter,Mars) masku umístěnou před pavoukem Newtona. Maska se skládá ze 3 prstenců síťoviny. Jednotlivé prstence soustředně umístěné zastiňují primární zrcadlo o 10%, 21,6% a 45%. Oka síťoviny u jednotlivých prstenců musí býti navzájem pootočena o 30°. Tyto prstence jsou staženy objímkou. Při správném pracovním postupu a sestavení masky by se měl zlepšit kontrast. Zatím jsem ve fázi testování masky.
Pohled přes "apodizing masku"
Sestava prstenců s pootočením a s objímkou.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
apodizace
Moc si od toho neslibuji, ale za pokus to stojí. Chtělo by to pro porovnání zkusit třeba i u větší apretury 10" neb 12" Newtona? Rád by jsem též uvítal stanovisko profesionálního optika?
Habl
Habl
apodizace
Já myslím, že efekt mít bude, jenom je opravdu náročná na správné vyrobení. Pokud jsem to dobře pochopil, ta maska má v podstatě upravovat difrakční obrazec, a to tak, že vizuálně "odvádí" artefakty vzniklé držákem sekundáru i sekundárem samotným mimo centrální oblast zorného pole. Jestli to takhle opravdu funguje, pak by to logicky mohlo být dost učinné. Dost detailní pojednání optického charakteru je pak tady.
Hodně chvály je v tomto vláknu na CN. Jsou tam poznámky typu:
"The apodizing mask on my 6" dob made the difference in clearly seeing Sirius B the other night."
"Mine did wonders on Saturn yesterday. Couldn't see the Cassini gap without it, could see it with the mask (if anyone reads this years from now: don't forget what the rings look like in 2009). There was also a lot more structure visible in the edges of the cloud band south of the rings."
"With me last night, the apodizing screen on my 12.5", made the difference in being able to pick out Mimas right next to the ring, when observing Saturn."
Hlavně ten prostřední vzbuzuje mou důvěru, protože to psal Alexis Cousein (alias sixela) a k tomu člověku chovám opravdu respekt
. Nevím, čím se ten člověk živí, ale na optiku je fakt expert.
Hodně chvály je v tomto vláknu na CN. Jsou tam poznámky typu:
"The apodizing mask on my 6" dob made the difference in clearly seeing Sirius B the other night."
"Mine did wonders on Saturn yesterday. Couldn't see the Cassini gap without it, could see it with the mask (if anyone reads this years from now: don't forget what the rings look like in 2009). There was also a lot more structure visible in the edges of the cloud band south of the rings."
"With me last night, the apodizing screen on my 12.5", made the difference in being able to pick out Mimas right next to the ring, when observing Saturn."
Hlavně ten prostřední vzbuzuje mou důvěru, protože to psal Alexis Cousein (alias sixela) a k tomu člověku chovám opravdu respekt
apodizace
Například podle Ricka Evanse, který učinil pokusy s apodizingovou maskou v podmínkách zvýšeného atmosferického seeingu se zvyšuje jemně kontrast u lunárních brázd a planetárních pruhů díky částečným odstraněním vnější difrakce z Airyho disku.
Na druhou stranu se zvyšuje jas v centru Airyho disku.
Hodně při tom záleží na vlastním provedení použitého materiálu (difrakčního apodizingového materiálu) obklopujícího střed filtru.
Toto stanovisko se vztahuje k dalekohledu Mewlon 250.
(volný překlad)
Pro porovnání foto Saturnu bez a s apodizing filtrem.
Habl
Na druhou stranu se zvyšuje jas v centru Airyho disku.
Hodně při tom záleží na vlastním provedení použitého materiálu (difrakčního apodizingového materiálu) obklopujícího střed filtru.
Toto stanovisko se vztahuje k dalekohledu Mewlon 250.
(volný překlad)
Pro porovnání foto Saturnu bez a s apodizing filtrem.
Habl
apodizace
Moc si od toho neslibuji, ale za pokus to stojí. Chtělo by to pro porovnání zkusit třeba i u větší apretury 10" neb 12" Newtona? Rád by jsem též uvítal stanovisko profesionálního optika?
Habl
Ahoj Hable.
Já si ji chci taky vyrobit. Bude to na 300 dobsona. Síťovinu mám už doma,ale momentálně mám jiný starosti. Rozhodně poreferuju jak jsem dopadl.
Habl
Ahoj Hable.
Já si ji chci taky vyrobit. Bude to na 300 dobsona. Síťovinu mám už doma,ale momentálně mám jiný starosti. Rozhodně poreferuju jak jsem dopadl.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
apodizace
U mé masky na 6" zrcadlo jsem zatím použil síťovinu z umělohmotného vlákna tl. 0,4 mm s velikostí ok 1,8 mm. Rozhodně nedoporučuji síťovinu z kovů podléhajícím korozi. Velmi důležité je dodržet vlastní tuhost prstenců, ale i dokonalé stažení v objímce a přesné vykružení a následné
vystředění. Chce to míti provedenu neroztřepenost u konců vláken. Sám jsem to vysekával ostrým zakruženým dlátem. Měl jsem zhotovené šablony pro správné stočení jednotlivých ok po 30°.
Ještě dávám odkaz:
http://www.squidoo.com/apodize_mask
http://www.kitgear.com/apodiz/index.htm
dovětek - masku je možné umístit nad pavouka hlavně u nedělených tubusů. Počítejte i s tím, že při vyšší relativní vlhkosti ve vzduchu bude kondenzovat na sítce voda. Sám zatím provádím především visuální porovnání u jasnějších planet a u Měsíce.
Jinak prosím o schovívavost. Sám jsem si musel pročíst různé odkazy, než jsem začal s realizací.
Habl
vystředění. Chce to míti provedenu neroztřepenost u konců vláken. Sám jsem to vysekával ostrým zakruženým dlátem. Měl jsem zhotovené šablony pro správné stočení jednotlivých ok po 30°.
Ještě dávám odkaz:
http://www.squidoo.com/apodize_mask
http://www.kitgear.com/apodiz/index.htm
dovětek - masku je možné umístit nad pavouka hlavně u nedělených tubusů. Počítejte i s tím, že při vyšší relativní vlhkosti ve vzduchu bude kondenzovat na sítce voda. Sám zatím provádím především visuální porovnání u jasnějších planet a u Měsíce.
Jinak prosím o schovívavost. Sám jsem si musel pročíst různé odkazy, než jsem začal s realizací.
Habl
apodizace
Ahoj Hable.
... Rozhodně poreferuju jak jsem dopadl. ;)
Něco nového... Pošli SZ.
Habl
- BiF
- Věk: 53
- Kontaktovat uživatele:
apodizace
Něco nového... Pošli SZ.
Habl
Nechte toho soukromničení! Určitě to zajímá i ostatní (pokud tedy neřešíte něco soukromého).
F.
Habl
Nechte toho soukromničení! Určitě to zajímá i ostatní (pokud tedy neřešíte něco soukromého).
F.
Newtony 300/1200, 200/860, 100/600; SkyMaster 15x70; paralaktická montáž vlastní výroby; QHY163M; ASI120M; Canon EOS 300D; Philips ToUcam Pro; http://bilek.astronomie.cz/ , email: frantabilek(at)gmail(dot)com
apodizace
Nazdar kluci. Zatím nic.
Stejnak by to teď nemělo cenu. Pepa (Pepan) si v týdnu koupil vysněnou astrohračku a tak bude aspoň do půlky června jen pršet... Jedině ,že bych síťkou chytal vodu. ;D
Ta má síťovina má oka 1.3mm s průměrem nitě 0.25mm. Tak jsem zvědav jestli to bude dobrý. Napadlo mě,že to zkusím vyztužit nějakým lakem,aby se to pěkně slepilo a ztvrdlo. Jak jsi dával k sobě síťové vrstvy ty ,Hable?
Stejnak by to teď nemělo cenu. Pepa (Pepan) si v týdnu koupil vysněnou astrohračku a tak bude aspoň do půlky června jen pršet... Jedině ,že bych síťkou chytal vodu. ;D
Ta má síťovina má oka 1.3mm s průměrem nitě 0.25mm. Tak jsem zvědav jestli to bude dobrý. Napadlo mě,že to zkusím vyztužit nějakým lakem,aby se to pěkně slepilo a ztvrdlo. Jak jsi dával k sobě síťové vrstvy ty ,Hable?
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
apodizace
Vytvořené prstence jsou dosti tuhé, ničím jsem to nelepil, jen dobře vystředil, nastavil příslušné úhly těch třech prstenců a stáhl objímkou z překližky. Použil jsem perlinku, kterou používají stavaři při zateplování domů a dávají na polystyren.
Habl
Habl
apodizace
Já mám obyčejnou šedou síťovinu do oken. Není ta stavařská síťovina trochu průhledná? Když jsem ji měl naposledy v ruce,tak tu co jsem měl,trochu průhledná byla,aby to nezlobilo. Nejspíš ji máš od jiného výrobce. No ,pustím se do díla,taky jsem zvědavej na výsledek.
*Kami
ps: Admin ...Neškodilo by umístění do samostatného vlákna,ať to tu nezapadne do propadliště dějin. Dík.
*Kami
ps: Admin ...Neškodilo by umístění do samostatného vlákna,ať to tu nezapadne do propadliště dějin. Dík.
apodizace
Nešlo by změnit název tohoto vlákna ? On totiž žádný pan Apodizing, podle kterého by se tato maska nazývala, neexistoval. Existuje ale jev - metoda jak upravovat difrakční obraz, a ta se nazývá česky apodizace / apodisace.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
apodizace
...na stejném principu by měl fungovat i "úzký tubus" nebo clona na vstupu o propusti velikosti primáru vedoucí sice k vinětaci, ale plnému dosahu mag. v centru a neporušené rozlišovací schopnosti v poli, bez jasových skoků a porušení vlnoplochy?