Binolidlskop - zkusenosti
Zdravim vespolek,
po pul roce pouzivani binolidlskopu ,jehoz konstrukci jsem popsal na http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 34817081/0 , bych se rad rozdelil o par svych zkusenosti. Za tu kratkou dobu jsem mel moznost porovnat pohled binarem s triedry 12x50, 15x60, 15x70, 25x100 a Vixen BT-125A. Vesmes jsem po tuto dobu koukal na pomerne kvalitnich oblohach SQM-W 21.20 - 21.50. Prvotni technicke problemy s kolimaci jsem se naucil rychle zvladat, takze sousosost necini potize. Nastaveni roztece pro oci je vyreseno tak, ze zenitova zrcatka jsou do okularovych vytahu zasunuta "na tesno", koncovku zrcatka jsem jednoduse omotal pruhlednou paskou, takze odpadla vule mezi vytahem a koncovkou. Aretacni srouby na vytahu temer nepouzivam.
Dalekohled je nutne pred kazdym pozorovani skolimovat. Kolimace je otazkou par vterin. Co jsem odpozoroval, tak daleko radsi mam opticke osy nastavene tak, ze vysledny obraz oblohy lezi v konecne vzdalenosti od pozorovatele. Ten pohled z bezneho monokularniho dalekohledu i triedru byl pro me neznamy a je skutecne nadherny.
Trochu me to pripomina pohled do akvaria s pozadim o tisici hvezd na dosah ruky. V poslednich tydnech se pristihuji, ze daleko radsi koukam lidlskopem nez 10'' dobsonem. Kdo by to byl rekl...
V cem spatruji vyhody konstrukce:
0. Binopohled - clovek vnima vic podrobnosti, MHV dalekohledu
je cca 1mag vyssi.
1. Pohodlnost pozorovani. Nemusim stat nebo klecet, nemam zalomenej krk, ale sedim na zidli a pohodlne koukam do nekonecna na dosah ruky.
2. Paradni kontrast obrazu, tohle se jednoduse s beznymi triedry a s dobsony neda srovnat - to se musi videt.
3. Vymenne okulary, specialne pohled 70st erfly je pro me zazitek.
Soucasnemu vybaveni:
+ okulary Plossel 32mm, Erfle 17mm. Vyssi zvetseni dopourucuji na Mesic.
+ red dot hledacek
- potrebuju dodelat rosnice (nemuzu sehnat vhodnou 8cm trubku)
A co je tedy tim zajimaveho videt?
- MHV > 13mag (presneji zmerim pri nejblizsi prilezitosti, nemel jsem dostatecnou mapku)
- M13 rozlozena na hvezdy
- Rasova mlhovina bez filtru slabe, paradne s UHC filtry
- Markarianuv retizek vcetne NGCcek
- nadherne M81, M82 vcetne prachovych struktur M82
- NGC 7000 - Amerika, obzvlaste pak s 32mm Plossl okulary
- ramena v M51
+ dalsi kvanta objektu v MW a jinde ...
Na zaver bych chtel rici, ze jsem si tihle binarem splnil malej sen. Dalekohled predcil moje ocekavani, jeho vykon je lepsi nez vykon triedru' stejne velikosti a je plne srovnatelny s triedrem 25x100.
po pul roce pouzivani binolidlskopu ,jehoz konstrukci jsem popsal na http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 34817081/0 , bych se rad rozdelil o par svych zkusenosti. Za tu kratkou dobu jsem mel moznost porovnat pohled binarem s triedry 12x50, 15x60, 15x70, 25x100 a Vixen BT-125A. Vesmes jsem po tuto dobu koukal na pomerne kvalitnich oblohach SQM-W 21.20 - 21.50. Prvotni technicke problemy s kolimaci jsem se naucil rychle zvladat, takze sousosost necini potize. Nastaveni roztece pro oci je vyreseno tak, ze zenitova zrcatka jsou do okularovych vytahu zasunuta "na tesno", koncovku zrcatka jsem jednoduse omotal pruhlednou paskou, takze odpadla vule mezi vytahem a koncovkou. Aretacni srouby na vytahu temer nepouzivam.
Dalekohled je nutne pred kazdym pozorovani skolimovat. Kolimace je otazkou par vterin. Co jsem odpozoroval, tak daleko radsi mam opticke osy nastavene tak, ze vysledny obraz oblohy lezi v konecne vzdalenosti od pozorovatele. Ten pohled z bezneho monokularniho dalekohledu i triedru byl pro me neznamy a je skutecne nadherny.
Trochu me to pripomina pohled do akvaria s pozadim o tisici hvezd na dosah ruky. V poslednich tydnech se pristihuji, ze daleko radsi koukam lidlskopem nez 10'' dobsonem. Kdo by to byl rekl...
V cem spatruji vyhody konstrukce:
0. Binopohled - clovek vnima vic podrobnosti, MHV dalekohledu
je cca 1mag vyssi.
1. Pohodlnost pozorovani. Nemusim stat nebo klecet, nemam zalomenej krk, ale sedim na zidli a pohodlne koukam do nekonecna na dosah ruky.
2. Paradni kontrast obrazu, tohle se jednoduse s beznymi triedry a s dobsony neda srovnat - to se musi videt.
3. Vymenne okulary, specialne pohled 70st erfly je pro me zazitek.
Soucasnemu vybaveni:
+ okulary Plossel 32mm, Erfle 17mm. Vyssi zvetseni dopourucuji na Mesic.
+ red dot hledacek
- potrebuju dodelat rosnice (nemuzu sehnat vhodnou 8cm trubku)
A co je tedy tim zajimaveho videt?
- MHV > 13mag (presneji zmerim pri nejblizsi prilezitosti, nemel jsem dostatecnou mapku)
- M13 rozlozena na hvezdy
- Rasova mlhovina bez filtru slabe, paradne s UHC filtry
- Markarianuv retizek vcetne NGCcek
- nadherne M81, M82 vcetne prachovych struktur M82
- NGC 7000 - Amerika, obzvlaste pak s 32mm Plossl okulary
- ramena v M51
+ dalsi kvanta objektu v MW a jinde ...
Na zaver bych chtel rici, ze jsem si tihle binarem splnil malej sen. Dalekohled predcil moje ocekavani, jeho vykon je lepsi nez vykon triedru' stejne velikosti a je plne srovnatelny s triedrem 25x100.
Půlmetr (10'') Dobson, 16'' Dobson ...
Doplním ladinovo (skvělou) recenzi binolidlu sice jen jednou jedinou, ale i tak jeho výpověď nezávisle potvrzující zkušeností
. Měl jsem možnost s jeho binolidlem krátce pozorovat v Liticích.
Jako první mě zaujala skutečná kvalita obrazu, která je opravdu o třídu lepší, než v levných (do 10k Kč) 25x100 binokulárech. Píšu o tom z vlastní zkušenosti, protože právě takový 25x100 binokulár jsem pár let vlastnil. Nebyl vůbec špatný, ale bylo znát, že ty objektivy jsou stavěné tak, aby zvládaly tak akorát to zvětšení 25x. Obraz v binolidlu byl podstatně kvalitnější a kontrastnější.
S kolimací jsem taky neměl problémy a to jsem ji prováděl poprvé v životě. Myslím si, že nejlepší metodou je zkolimovat dalekohled při nějakém extrémním zvětšení a pak reálně používat menší.
Dá se to shrnout tak, že i já jsem byl z toho "zařízení" nadšen
. Jediná nevýhoda, kterou jsem shledal, je jakási sklopená poloha okulárů, která vyplývá z konstrukce a na kterou je možná zapotřebí trochu si zvyknout a která by možná někdy mohla dělat neplechy na EQ montážích (ale nevím, možná je to jenom o zvyku).
Gratuluju ke zručnosti a perfektnímu, raritnímu dalekohledu
.

Jako první mě zaujala skutečná kvalita obrazu, která je opravdu o třídu lepší, než v levných (do 10k Kč) 25x100 binokulárech. Píšu o tom z vlastní zkušenosti, protože právě takový 25x100 binokulár jsem pár let vlastnil. Nebyl vůbec špatný, ale bylo znát, že ty objektivy jsou stavěné tak, aby zvládaly tak akorát to zvětšení 25x. Obraz v binolidlu byl podstatně kvalitnější a kontrastnější.
S kolimací jsem taky neměl problémy a to jsem ji prováděl poprvé v životě. Myslím si, že nejlepší metodou je zkolimovat dalekohled při nějakém extrémním zvětšení a pak reálně používat menší.
Dá se to shrnout tak, že i já jsem byl z toho "zařízení" nadšen

Gratuluju ke zručnosti a perfektnímu, raritnímu dalekohledu

Na EQ montáži by to pozorování bylo snad nepohodlné?!
Myslím, že azimutálka je na toto dvojče ideální..
/Mrzí mě, že nejde takto "splácnout k sobě" malý refra 80/400.../
On i pohled přes E-8 nacpaný do výtahu toho malého refra i když jen jako monokulár, má při 50 x něco do sebe..
Myslím, že azimutálka je na toto dvojče ideální..
/Mrzí mě, že nejde takto "splácnout k sobě" malý refra 80/400.../
On i pohled přes E-8 nacpaný do výtahu toho malého refra i když jen jako monokulár, má při 50 x něco do sebe..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Dobra azimutalni montaz ? Tot otazka... pouzivam tu paralaktiku tak abych mel pohodlny pohled, aretace vesmes uvolnene. Zatim me nic nenuti to menit.
Tak to asi otáčíš ve výtahu okuláry..Nebo kroutíš hlavou..
O.K. Já jen už se vidím, to mít doma, tak to dám na azimutálku..
O.K. Já jen už se vidím, to mít doma, tak to dám na azimutálku..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Tak to asi otáčíš ve výtahu okuláry..Nebo kroutíš hlavou..
O.K. Já jen už se vidím, to mít doma, tak to dám na azimutálku.. WinkNo, ono ten naznačený problém je jenom v situaci, kdy člověk chce mít paralaktiku dobře ustavenou na sever a zároveň pozoruje nějaký objekt níže nad severovýchodem. Pak ty okuláry jakoby "leží". Ale řešení je odpustit od přesného ustanovení na sever, celou montáží pohnout a pak je to zase úplně v pohodě (přesně to jsme v Liticích dělali, když jsme pozorovali M 13 v "kritické poloze" na obloze).
Na klasickou azimutálku bych to rozhodně nedával, protože na té není dalekohled v těžišti a to by pak bylo celé mnohem horší. Když se na paralaktice dobře vyváží, je to paráda. Ideálním řešením by mohla být vidlicová azimutální montáž, kde by byl v těžišti, ale tam je pak problém, že ceny podobných montáží přesahují cenu celého toho dalekohledu.
O.K. Já jen už se vidím, to mít doma, tak to dám na azimutálku.. WinkNo, ono ten naznačený problém je jenom v situaci, kdy člověk chce mít paralaktiku dobře ustavenou na sever a zároveň pozoruje nějaký objekt níže nad severovýchodem. Pak ty okuláry jakoby "leží". Ale řešení je odpustit od přesného ustanovení na sever, celou montáží pohnout a pak je to zase úplně v pohodě (přesně to jsme v Liticích dělali, když jsme pozorovali M 13 v "kritické poloze" na obloze).
Na klasickou azimutálku bych to rozhodně nedával, protože na té není dalekohled v těžišti a to by pak bylo celé mnohem horší. Když se na paralaktice dobře vyváží, je to paráda. Ideálním řešením by mohla být vidlicová azimutální montáž, kde by byl v těžišti, ale tam je pak problém, že ceny podobných montáží přesahují cenu celého toho dalekohledu.
Věřím, že pohled binolidlem bude dobrý! Lidlák jsem nějakou dobu měl a ostrost obrazu mě docela překvapovala. Přesně jak se tu píše naopak mě zklamal pohled větším binokulárem 12-36x70, který jsem měl a zrušil ho. Pohled byl jakž takž do 20x, ale spíš míň. Těch 36x naprosto nepoužitelných. Na to, že ten krám (byl to Bresser) stál 5,5tisíce, to byla blbá koupě. Proto jsem tak nějak na binokuláry zanevřel a ani jsem už nechtěl kdysi vytoužený 25x100. Mám jen Nikon 7x35 a s tím jsem spokojený. Zajímavej by byl fakt asi binokulár ze dvou malokuků 80/400, ale chtělo by to spíš nějak vymyslet hranoly nebo zkombinovat čtveřici zrcátek, než krátit jeden tubus. Už to moc nejde, sám o sobě je krátký. U těch hranolů by se musely krátit taky, ale snad by to šlo, výtah je při zaostření vysunutý docela dost ven. Je otázka, jestli by to za ty prachy stálo. 2xmalokuk 4tisíce, 4xzrcátka 3tisíce, po dvou okulárech atd. Taky nevím jestli by tím dvojím zalomením na zrcátku nedocházelo ke ztrátám na obrazu? Ale bylo by to zajímavý
.

EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
No, ta idea se čtyřmi hranoly je právě lákavá
. Světelná ztráta by ani u levnějších zrcátek s 91% odrazivostí nebyla až tak drastická a navíc i existují zenitální zrcátka, která mají i poměrně krátkou konstrukční délku. To odkazované má na obou stranách T2 závity, takže by i měly jít zašroubovat do sebe. Jenom si myslím, že řezání se člověk asi nikdy pořádně nevyhne.
Na druhou stranu, když se řeže od okulárů, nemusí se nic dělat s clonami v tubusu a stačí pár cm. Jinak ideální je pak něco podobného, ale bohužel cena takového zařízení je špičková stejně, jako je ten produkt samotný...

Na druhou stranu, když se řeže od okulárů, nemusí se nic dělat s clonami v tubusu a stačí pár cm. Jinak ideální je pak něco podobného, ale bohužel cena takového zařízení je špičková stejně, jako je ten produkt samotný...
By me zajimalo srovnani s bino nadstavcem. Kdyz to tak pocitam tak plocha meho 10 cm je dva krat plocha 7 cm objektivu. Kdyz pouziji biono-nadstvaec a nepocitam ztraty tak by to mohlo byt, co se posbiranych fotonu tyce, obdobne 
PS: ramena v M51? Takze 2x bino nahradi třeba 200 dobsna jo?

SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Re: Binolidlskop - zkusenosti
odpověď #8 - dnes 19:22:50 Nahlásit moderátorovi | Označit & Citovat | Citovat
By me zajimalo srovnani s bino nadstavcem. Kdyz to tak pocitam tak plocha meho 10 cm je dva krat plocha 7 cm objektivu. Kdyz pouziji biono-nadstvaec a nepocitam ztraty tak by to mohlo byt, co se posbiranych fotonu tyce, obdobne Cheesy
Pokud bych to srovnaval s pohledem v binonastavci tak musim konstatovati:
- cena binonastavce previsuje tohle reseni.
- binonastavcem nedosahnes jednoduse toho, ze se ti obraz promita v urcite vzdalenosti pred ocima.
- binonastavcem nijak nezlepsis horsi kontrast obrazu primarniho monokularu
A ramena v M51 - jsou v binaru patrny od SQM 21.50 - 21.60, zde hraje podstatnou roli zase kotrast dalekohledu a binarni pohled. Ve 20cm dobsnu pri tak tmavy obloze jsou ramena viditelna snaz.
odpověď #8 - dnes 19:22:50 Nahlásit moderátorovi | Označit & Citovat | Citovat
By me zajimalo srovnani s bino nadstavcem. Kdyz to tak pocitam tak plocha meho 10 cm je dva krat plocha 7 cm objektivu. Kdyz pouziji biono-nadstvaec a nepocitam ztraty tak by to mohlo byt, co se posbiranych fotonu tyce, obdobne Cheesy
Pokud bych to srovnaval s pohledem v binonastavci tak musim konstatovati:
- cena binonastavce previsuje tohle reseni.
- binonastavcem nedosahnes jednoduse toho, ze se ti obraz promita v urcite vzdalenosti pred ocima.
- binonastavcem nijak nezlepsis horsi kontrast obrazu primarniho monokularu
A ramena v M51 - jsou v binaru patrny od SQM 21.50 - 21.60, zde hraje podstatnou roli zase kotrast dalekohledu a binarni pohled. Ve 20cm dobsnu pri tak tmavy obloze jsou ramena viditelna snaz.
- binonastavcem nijak nezlepsis horsi kontrast obrazu primarniho monokularuTo není můj případ 
Spíš mi šlo o to, jestli jsi měl možnost srovnat to v praxi.

Spíš mi šlo o to, jestli jsi měl možnost srovnat to v praxi.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
???
Myslel jsem tim to, ze v tomhle binaru si muzu nastavit opticke osy objektivu tak, ze obraz predmetu lezicich v nekonecnu lezi z binarniho pohledu v konecne vzdalenosti. Zjednodusene kdyz koukas treba na M13tku tak ji muzes videt 40cm pred sebou.
Tohle jde samozřejmě v binonástavci také tak rozštelovat. Šilhání není žádná přednost optické soustavy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Já bych tu o šilhání nehovořil. Mně se kouká stejně snadno do běžných binokulárů, jako do Ladinova binolídlu, ale ten pohled je jiný. Zda je to šilháním jsem neřešil. Pohled do akvárka plného hvězd je zajímavý příměr 
Binohlavici jsem měl zatím nejvíce možnost vyzkoušet na 102/500, dále na Maku 150 a jednou na 300/1500 a lze říci že je to dobré řešení, ale vadí mi, že na menších průměrech znatelně žere světlo. Tady prostě při průměru 70mm hravě doženete 100mm dalekohled (lhostejno zda 100mm s binohlavicí či 25x100, dojem je stejný či lepší díky ostrosti). A z mé zkušenosti se nebojím říct, že doháníte i pohled monokulárním 150/750.
Pohledy na nebe Ladinovým binolídlem jsou zkrátka nezapomenutelné pro ostrost obrazu, pro jeho odlišnost od pohledu do běžných binarů. Rozhodně doporučuji vydat se jeho cestou, obecně bude platit, že tomu co je s ním vidět neuvěříte, dokud neuvidíte. Ramena M51 nebyly žádná duchařina, galaxie hezky vystupovala z pozadí na přímý pohled a ramena (dvě hlavní) byla velmi kontrastně vidět zvláště bočním pohledem. Zde se to trochu liší od pohledu třeba 200/1200, kde na to hravě stačí přímý pohled.
Jednoznačným hitem pro všechny je zřejmě M13, na Jizerské obloze naprosto snadno rozlišitelná na hvězdy nejen přímo v krajích, ale i blíže středu. M101 jako obrovské kolo, bohužel bez ramen.
Dalekohledy jsou na montáži umístěny tak šikovně, že se s tím strašně snadno otáčí kamkoli a pohled ze židličky kamsi do nekonečna je prostě jiný než do dobsonů či binarů v krkolomných polohách.
Těším se na další Ladinovy zamýšlené projekty a pohledy jeho zázrakem.

Binohlavici jsem měl zatím nejvíce možnost vyzkoušet na 102/500, dále na Maku 150 a jednou na 300/1500 a lze říci že je to dobré řešení, ale vadí mi, že na menších průměrech znatelně žere světlo. Tady prostě při průměru 70mm hravě doženete 100mm dalekohled (lhostejno zda 100mm s binohlavicí či 25x100, dojem je stejný či lepší díky ostrosti). A z mé zkušenosti se nebojím říct, že doháníte i pohled monokulárním 150/750.
Pohledy na nebe Ladinovým binolídlem jsou zkrátka nezapomenutelné pro ostrost obrazu, pro jeho odlišnost od pohledu do běžných binarů. Rozhodně doporučuji vydat se jeho cestou, obecně bude platit, že tomu co je s ním vidět neuvěříte, dokud neuvidíte. Ramena M51 nebyly žádná duchařina, galaxie hezky vystupovala z pozadí na přímý pohled a ramena (dvě hlavní) byla velmi kontrastně vidět zvláště bočním pohledem. Zde se to trochu liší od pohledu třeba 200/1200, kde na to hravě stačí přímý pohled.
Jednoznačným hitem pro všechny je zřejmě M13, na Jizerské obloze naprosto snadno rozlišitelná na hvězdy nejen přímo v krajích, ale i blíže středu. M101 jako obrovské kolo, bohužel bez ramen.
Dalekohledy jsou na montáži umístěny tak šikovně, že se s tím strašně snadno otáčí kamkoli a pohled ze židličky kamsi do nekonečna je prostě jiný než do dobsonů či binarů v krkolomných polohách.
Těším se na další Ladinovy zamýšlené projekty a pohledy jeho zázrakem.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Tohle jde samozřejmě v binonástavci také tak rozštelovat. Šilhání není žádná přednost optické soustavy.Tak todle jsem nevedel, dik za opravu a info.