Finty na zlepšení chodu montáže

Optika, montáže, autoguidery, elektronika...
Odpovědět
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Co vůle v převodech ? Měl jsi vědomně nevyvážený dalekohled v obou osách ? To je u EQ6 při focení delšími ohnisky prakticky nutnost.

To s tim zamernym nevyvazenim EQ-6 pri delsich ohniscich je vseobecne znamy fakt?
Chvilku jsem to tady zkousel hledat, ale nic jsem k tomu nenasel.
Dalo by se to rozvest (zrejme v jinem vlaknu)?

dekuji.
Pavel Vabrousek
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nevim, jestli je to někde popisované, ale je to logická metoda, jak u mechanicky horší montáže eliminovat vůle a zajistit si okamžitou odezvu na pointační zásahy. Mě to funguje. Kolegovi co se mnou jezdí fotit, taky (na CG5).
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
KDan

Příspěvek od KDan »

Navíc, když jsou oba pohony DE a RA permanentně v záběru, je montáž odolnější i například vůči mírným poryvům větru. Pokud je sestava dalekohledů vyvážená přesně, stačí mírné fouknutí a je to v háji.
Vabra

Příspěvek od Vabra »

Navíc, když jsou oba pohony DE a RA permanentně v záběru, je montáž odolnější i například vůči mírným poryvům větru. Pokud je sestava dalekohledů vyvážená přesně, stačí mírné fouknutí a je to v háji.Rozumim tomu spravne, ze "mirna" nevyvazenost v rektascenzi by mela byt v tom smeru, aby motor musel pri sidericke rychlosti prekonavat odpor navic? Z pohledu deklinace je to pak jedno?
Diky.
Pavel Vabrousek
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Při pointování je to daleko důležitější právě v deklinaci - tam dochází ke změně chodu motoru (vpřed/vzdad) a je překonáván mrtvý chod. Tohle u RA nenastává, tam je motor v záběru jedním směrem stále.
Jinak je to ale stará praktika a používá se nejen u astro-montáží
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sasa3 »

Občas u mě k těmhle oscilacím dochází taky. Osvědčilo se mi, povolit pohyb v deklinaci pouze jedním směrem (ve směru diftu). Docela to eliminuje občasné přejíždění v deklinaci. Musím to ale hlídat, směr driftu se po několika hodinách snímání může změnit... I tak se ale občas stane, hlavně pokud dalekohled míří do zenitu, že hvězda v deklinaci poskočí tak o 2 pixely opačným směrem, než je směr driftu.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
KDan

Příspěvek od KDan »

Při pointování je to daleko důležitější právě v deklinaci - tam dochází  ke změně chodu motoru (vpřed/vzdad) a je překonáván mrtvý chod. Tohle u RA nenastává, tam je motor v záběru  jedním směrem stále.
Jinak je to ale  stará praktika a používá se nejen  u astro-montáží
Já bych sestavu pro focení rozhodně dokonale nevyvažoval ani v RA směru. Mám s tím osobní zkušenost, protože fotím na kopci, kde často aspoň trochu fouká. Když je sestava v RA vyvážená, tak stačí malý větrný poryv ve "vhodném" směru, který překoná mrtvý chod v RA a pointace je v háji, byť před zafoukáním byl RA motor pořád v záběru.

Troufám si hádat, že spousta těch, kteří fotili v mírném větru a měli velké chyby v pointaci, předtím dokonale vyvážili svoji sestavu. Z hlediska prevence proti slabému větru je záhodno mít rozváženou soustavu i v RA směru.
Odpovědět