grajda napsal dne 02.04.09 04:45:29:Tak. A teď v tom mám ještě horší guláš, protože ve vlákně přesná ccd fotometrie jsem se mimo jiné dozvěděl toto:
Klasické fotometrické filtry Johnson-Cousins, definované Bessllem (1990) mají tloušťku kolem 4 mm a jsou vyrobeny z přesně definovaných skel firmy Shott. Bohužel díky konstrukci 402 není možné tam takové filtry umístit (protože filtrový karusel plní současně i f-ci závěrky) a proto jsou tyto filtry nikoliv standardní, ale napařované (tvořené vrstvou na běžném tenkém skle o tlouštce pod 1 mm). Netvrdím, že to nebude fungovat, ale přeci jen to není standard a průběh těchto napařovaných vrstev se k němu nějak (?) přibližuje. A čím se více budou lišit tyto filtry od standardních, tím hůře (pokud vůbec) půjde následně provést kalibarci Tvého systému na systém mezinárodní.
Neboli jeden kolega tady zdůrazňuje důležitost přesnosti filtrů, další kolega zase zanedbává chyby, přesnost celého řetězce degradující... Hmm, já jsu z toho jelen... Co takhle se na něčem shodnout, pánové?
Moje a vyse zminene tvrzeni nejsou v rozporu. Kazde z nich totiz mluvi o necem jinem a jinak vyznamnem. V mem minulem prispevku jsem se vyjadril prilis zkratkovite, takze to ted ilustruju na prikladu. Mejme CCD kamery A a B s maximem citlivosti lisicim se o 20nm (napriklad) a filtr I. Citlivost kamery A v oblasti propustnosti filtru I s rostouci vlnovou delkou klesa a celkove maximum propustnosti soustavy kamera+filtr se tak posune o par nm ke kratsim vlnovym delkam. Kdyz za filtr strcime kameru B, tak v oblasti propustnosti filtru je citlivost kamery porad klesajici funkci vlnove delky, ale s mirne odlisnym sklonem danym jinym maximem citlivosti kamery. Maximum propustnosti se tak posune ne o 2nm, ale o 4nm (napriklad).
Co se stane, pokud posuneme maximum propustnosti filtru I o 20nm? Vysledkem bude neco nejspis uplne nepouzitelneho, protoze v kombinaci s obema kamerami se maximum posune vzdy priblizne o 20nm. Mozna by to slo ukazat i nejak matematicky, napriklad pomoci nasobeni dvou Gaussovek s ruznymi sirkami a stredy.
Tim netvrdim, ze naparovane filtry jsou extremne horsi nez "normalni". Ale muze byt, ze naparovane filtry maji treba nejaky "leak" a pouzit to nepujde. Nebo do filtru nepadne nejaka vyrazna spektralni cara a nepujde to pak dobre transformovat. Proste kdyz je to mozny, tak je lepsi se drzet standardu, pokud existuje.
Snad se mi podarilo demonstrovat, ze vliv posunu maxima spektralni citlivosti CCD cipu hraje mensi roli nez stejny posun maxima citlivosti filtru. Presne standardni system neexistuje, je ale dulezite nebyt od nej natolik vzdaleny, ze by byl prevod nemozny.
Citovat:Omlouvam se, ale na tomhle odkazu zadnou svetelnou krivku menici se hvezdy nevidim. Dva hlavni zavery z obrazku v clanku jsou: diferencialni magnitudy (cerne) umoznuji odstranit rychle zmeny ve svetelnem toku zpusobenem atmosferou, ktere jsou jinak viditelne v instrumentalnich magnitudach (cervene). Za druhe, pomoci DSLR je mozne dosahnout na konstantni jasne hvezde smerodatne odchylky ~0.003mag pri diferencialni fotometrii.
Hvezda HD189733b byla pozorovana mimo dobu, kdy ji zakryva exoplaneta, protoze v opacnem pripade bych ocekaval, ze uvidim svetelnou krivku podobnou napriklad teto
http://var2.astro.cz/tresca/transit-detail.php?id=1220990244 (porizenou podobnym dalekohledem a formalne stejnym rozptylem). Ani jinde na strankach jsem nenasel svetelnou krivku dokumentujici menici se hvezdu. Zkousel jsem i Google Images s dotazem "dslr photometry", ale zadna relevantni svetelna krivka na me na prvnich dvou strankach nevykoukla.