to: opejcha: Já tomuto sice zase tak moc nerozumím, ale nezrazoval by jsem (bych) tuto metodu hned ze dvou důvodů.
První je ten, že CCD kamery jsou často závratně drahá záležitost oproti 10kkč za dsrl.
Druhý důvod je evidentní- původce chyb měření z článku neznáme, nemůžeme proto hned hodnotit, nemůžeme ani odsuzovat, ani vychvalovat.
opejcha napsal dne 02.04.09 03:06:49:Clanek ukazuje, ze DSLR k fotometrie muze byt uzitecna. Existuje ale nekdo, kdo pomoci DSLR nameril rekneme dvacet pouzitelnych rad, na jejichz zaklad nekdo jiny treba napsal odborny clanek? Je dost mozny, ze na ceste mezi teoretickym rozborem, coz tenhle clanek v podstate je, a praktickym merenim je nejaka principialni prekazka, ktera rozumne pouziti znemoznuje.
Možná neexistuje žádná použitelná řada právě proto, že každý uvažuje právě takhle. Pokud existuje nějaká principiální překážka, dá se pravděpodobně tato překážka pojmenovat (a možná i statisticky popsat a prokázat, zdalipak to takhle "jde", nebo "nejde"). Pokud není pojmenovaná, jsou to stejně přece spekulace. Stejně, jako teď spekululu i já.
opejcha napsal dne 02.04.09 03:06:49:V clanku me trochu vydesil posledni obrazek (Figure 9) - nehlede na systematicke odchylky, nahodny rozptyl bodu je konstantne +/- 0.1 mag pres rozsah 3 magnitud. Troufam si tvrdit, ze s obycejnou ST7 a V filtrem jde jednou expozici ziskat vysledek asi dvakrat presnejsi nez na obrazku. A to bez jakehokoliv laborovani, prevodu do mezinarodniho systemu apod. To bude mozna ten duvod, proc se pro vetsinu mereni pouzivaji "profesionalni" kamery.
Asi to bude pravda, ale najdou se i tací, kteří laborují rádi... ...třeba já, ale jen, když mám čas... A nebo aspoň myšlenkově.
opejcha napsal dne 02.04.09 03:06:49:A proc se pouziva pouze jedna "sada" filtru pro vsechny cipy? Protoze vyse popisovane efekty rozdilne citlivosti cipu atd. jsou druheho radu. Vsechny bezne dostupne cipy maji maximum citlivosti kolem 650 nm, a zadnou citlivost nad 1000nm a pod 400nm a vsechny jsou tak v prvnim priblizeni stejne. Protoze nejde vyrobit system, ktery by byl presne standardni, tak se vzdycky musi prevadet a v ramci prevodu se vyporadame se vsemi takovymi "nicotnymi" efekty (mimochodem i Landolt prevadel svoje data z instrumentalniho systemu - a to jsou dnes jeho mereni prave tim standardnim systemem). Pro ilustraci: Doppleruv efekt zpusobeny rotaci a obehem Zeme vlastne take zpusobuje zmeny citlivosti filtru a nikdo o nej neopravuje - je proste prilis maly.
Tak. A teď v tom mám ještě horší guláš, protože ve vlákně přesná ccd fotometrie jsem se mimo jiné dozvěděl toto:
Klasické fotometrické filtry Johnson-Cousins, definované Bessllem (1990) mají tloušťku kolem 4 mm a jsou vyrobeny z přesně definovaných skel firmy Shott. Bohužel díky konstrukci 402 není možné tam takové filtry umístit (protože filtrový karusel plní současně i f-ci závěrky) a proto jsou tyto filtry nikoliv standardní, ale napařované (tvořené vrstvou na běžném tenkém skle o tlouštce pod 1 mm). Netvrdím, že to nebude fungovat, ale přeci jen to není standard a průběh těchto napařovaných vrstev se k němu nějak (?) přibližuje. A čím se více budou lišit tyto filtry od standardních, tím hůře (pokud vůbec) půjde následně provést kalibarci Tvého systému na systém mezinárodní.Neboli jeden kolega tady zdůrazňuje důležitost přesnosti filtrů, další kolega zase zanedbává chyby, přesnost celého řetězce degradující... Hmm, já jsu z toho jelen... Co takhle se na něčem shodnout, pánové?
KDan napsal dne 01.04.09 17:47:11:Po přečtení několika důvěryhodných článků
Prvotní problém je nedostatek informací. Nebyl by nějakej další odkaz na další články? Ten, co jsi uvedl tak trochu nezahnal můj hlad po informacích...
KDan napsal dne 01.04.09 17:47:11:- jsem udělal pár vlastních, zatím jen úvodních, pokusů. Domnívám se, že využití DSLR pro diferenciální fotometrii může být překvapivě efektivní i přesné, pokud si člověk uvědomí, jakým nástrojem (DSLR) měří a tomu na míru přizpůsobí měřicí metody.
A jak ty pokusy dopadly?
Všem předem děkuju za názory a informace.
editováno. shodam, brát