První světlo sice byla jen lampa v dálce, ale i tak jsou první zkušenosti.
Především podstavec je obří, mnohem výrazněji než u 10". Je dokonce tak velký, že u nás na koleji neprojde výtahem, tudíž jsem ho dnes musel do šestého patra vynést po schodech (krásných 20 kg v jedné ruce). Řešení se ukazuej v uříznutí části podstavy, která jen visí ve vzduchu a prakticky tvoří jen okrasu, za kterýžto nápad děkuji davovému vědomí v Hodkovicích
S podstavcem souvisí i pohyb v azimutu. Jakkoliv jsem byl z hladkého pohybu ložiska (místo teflonu u 10") nadšen, i při koukání na lampu bylo vidět, že je to příliš lehké a moc se to hýbe. Ještě se pokusím dotáhnout, ale nevím, zda nebude potřeba udělat nějaké další brzdící opatření.
Skládačnost tubusu se naplno vyplatilia při cestě zpět. Do Pražanovy Vectry se totiž vejde na zadní sedaldo jak podstavec (ale opravdu o milimetry projde dveřma), tak i tubus - jak bychom to tam jinak dali, to skutečně netuším. Po uříznutí zmiňovaném výseče by se měl podstavec vejít do čehkoliv, co má vzadu dveře - a krátký tubus se k němu složí snadno. Tubus je přitom tak těžký, že na sedadle bez problémů ležel, ani se nehnul, bez jakéhokoliv zajištění.
Kolimace se zdá být velmi dobrá. Po vysunutí se dalekohled zdál pružný a trochu rozhozený, to ale napravilo dotažení aretací vysunutí, po němž drží už výborně. Z kolimace zkrátka strach být nemusí.
Ještě bude potřeba vyrobit něco na zakrytí tubusu při pozorování, alespoň mě přijde líto ho nechávat takhle odkrytý, přiípadně ještě rosnici a něco na zakrytí zrcadla zespoda, aby se do tubusu nedostával bordel a vlhkost tudy - je to výrazně otevřenější, než u 10".
Podktnul bych nakonec, že narozdíl od informací na celestron.cz nebyl dodán hledáček lomený, ale obyčejný, za což jsem nevýslovně vděčen, ač jsem si to neobjednal, protože lomený hledáček bych nenáviděl. Dodané plossly jsou stejné jako u 10", tedy 25ka krásná, 10ka prostě taková, co může člověk čekat od 10ky plossla, tedy strašlivě krátkou výstupní pupilu. Součástí balení je i všechno nářadí, které člověk k sestavení potřebuje, což je úžasné, zvlášť když se rozhodne to dělat 100 km od domova!
Mám takový dojem, že jeho předvedení v Hodkovicích několik přítomných nalomilo směrem k jeho koupi, tak uvidíme, jak se nám to vyvine
Další informace budou, až bude někdy hezky a bude auto. Pokud by chtěl někdo zapozorovat za Prahou, už teď, je to možné (stačí se ozvat), ale musel by pro mě přijet do Brandýse autem a být schopen naložit ho, tedy obětovat patrně zadníí sedadla.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S