Filter MOONSKYGLOW NEODYMIUM
Filter Moon Skyglow Neodymium by mal byť mesačný
filter, hoci má priepustnosť až 95%. Ako mesačný filter sa odporúča ND-9 s priepustnosťou 12,5 %. Je tu značný nepomer v priepustnosti a predsa sú obidva mesačné filtre. To sa k Neodymium-u prikladá ešte nejaký farebný filter ?
Filter Neodymium má už v názve MOON, ale Supra ho
ho propaguje ako filter na planéty a o Mesiaci tam nie je ani zmienka.
Ako to vlastne je ?
Ďakujem.
filipsky
filter, hoci má priepustnosť až 95%. Ako mesačný filter sa odporúča ND-9 s priepustnosťou 12,5 %. Je tu značný nepomer v priepustnosti a predsa sú obidva mesačné filtre. To sa k Neodymium-u prikladá ešte nejaký farebný filter ?
Filter Neodymium má už v názve MOON, ale Supra ho
ho propaguje ako filter na planéty a o Mesiaci tam nie je ani zmienka.
Ako to vlastne je ?
Ďakujem.
filipsky
Ale on to vůbec není měsíční filtr, který by měl zeslabit světlo Měsíce. Je to filtr, který by trochu měl zvýšit kontrast při pozorování Měsíce a planet achromatickým dalekohledem.Tak to alespoň tvrdí výrobce.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Pre vysokú priepustnosť filtra som usudzoval, že nebude zoslabovať jas Mesiaca, ale chcel som mať v tom úplne jasno. Ak ho teda použijem na pozorovanie Mesiaca,
musím priradiť k nemu zoslabovací Mesačný filter.
Je to tak ?
musím priradiť k nemu zoslabovací Mesačný filter.
Je to tak ?
Info výrobce:
http://www.baader-planetarium.com/pdf/neodymium_e.pdf
Takže oficiálně je vhodný spíše pro zrcadla a apo než pro achromáty... Pokud někomu vadí jas měsíce, tak tento filtr rozhodně neutrální měsíční filtr nenahradí. Trochu světla ubere ale ne zas tak moc, jinak je světle modrý. Tento filtr jsem si pořídil hlavně na planety, ale na jupiteru jsem teda žádné zlepšení neviděl (přestože recenze tvrdí opak, možná by to bylo lepší s větším průměrem). Žádné zlepšení jsem nepozoroval ani na mlhovinách (ať už s měsícem na obloze nebo bez), prý je ale dobrý na focení (něco jako cls filtr). Zatím se mi osvědčil pouze na ve dvou případech: Měsíc ("vybělí" obraz a subjektivně zvýší kontrast, zvlášť pokud je nějaká vysoká oblačnost nebo špatná průzračnost tak obraz pěkně "vyčistí" a pak ještě ve dne na Venuši: zvýší její kontrast vůči obloze.
http://www.baader-planetarium.com/pdf/neodymium_e.pdf
Takže oficiálně je vhodný spíše pro zrcadla a apo než pro achromáty... Pokud někomu vadí jas měsíce, tak tento filtr rozhodně neutrální měsíční filtr nenahradí. Trochu světla ubere ale ne zas tak moc, jinak je světle modrý. Tento filtr jsem si pořídil hlavně na planety, ale na jupiteru jsem teda žádné zlepšení neviděl (přestože recenze tvrdí opak, možná by to bylo lepší s větším průměrem). Žádné zlepšení jsem nepozoroval ani na mlhovinách (ať už s měsícem na obloze nebo bez), prý je ale dobrý na focení (něco jako cls filtr). Zatím se mi osvědčil pouze na ve dvou případech: Měsíc ("vybělí" obraz a subjektivně zvýší kontrast, zvlášť pokud je nějaká vysoká oblačnost nebo špatná průzračnost tak obraz pěkně "vyčistí" a pak ještě ve dne na Venuši: zvýší její kontrast vůči obloze.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Jasné - nebudem ho kupovať ! Čítal so na internete samé chvály a mienil som ho použiť na Mars, Jupiter
a Mesiac.
Vďaka za informácie.
filipsky
a Mesiac.
Vďaka za informácie.
filipsky
Nemá někdo zkušenost s použitím tohoto filtru pro focení s nemodifikovanou DSLR?
Jde mi především o redukci oranžového pozadí od Na-výbojek. Chápu, že tento filtr neodstraní světlo z výbojek tak dobře jako "Astronomik CLS" a "Lumicon Deep Sky", ale kdyby mi to srazilo oranžové pozadí třeba jen na polovinu, nemuselo by následné zpracování v PS být tak razantní. S CLS je fotka dost do zelena a červené je tam málo.
Mě to přijde (s nemodifikovanou DSLR!) nastejno, jestli mám korigovat oranžové pozadí (bez filtru) nebo zelené (s filtrem). Prostě nepustil by M&S skrz přece jen trochu víc červené, aby to barevné zkreslení nebylo tak velké?
Jde mi především o redukci oranžového pozadí od Na-výbojek. Chápu, že tento filtr neodstraní světlo z výbojek tak dobře jako "Astronomik CLS" a "Lumicon Deep Sky", ale kdyby mi to srazilo oranžové pozadí třeba jen na polovinu, nemuselo by následné zpracování v PS být tak razantní. S CLS je fotka dost do zelena a červené je tam málo.
Mě to přijde (s nemodifikovanou DSLR!) nastejno, jestli mám korigovat oranžové pozadí (bez filtru) nebo zelené (s filtrem). Prostě nepustil by M&S skrz přece jen trochu víc červené, aby to barevné zkreslení nebylo tak velké?
Zrcadlovku nemám :D ale mám tedy jen kompakt Canon, zkoušel jsem prvně fotit s max. 64s expozici a zkusil jsem před objektiv dát i tento filtr a celkem to fungovalo (ale zrovna byl měsíc kolem 1. 1/4 nevím jak top funguje za bezměsíčna). Až se umoudří počasí a nafotím toho víc tak to na AF můžu hodit jako srovnávačku...
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Prostě nepustil by M&S skrz přece jen trochu víc červené, aby to barevné zkreslení nebylo tak velké?Určitě ne, a určitě tam té červené pustí méně, než když budeš fotografovat bez filtru. (Filtr tam není proto , aby propustil něčeho víc, než co toho tam je, ale naopak, aby potlačil to nechtěné)
To já vím také MilANe, že mi to červenou navrch nepřidá. Chápu princip filtru...
Myslel jsem víc červené ve srovnání s CLS nebo Lumicon DS. Ale aby to tam zase nepustilo všechen ten oranžový neřád...
Myslel jsem víc červené ve srovnání s CLS nebo Lumicon DS. Ale aby to tam zase nepustilo všechen ten oranžový neřád...
Já jsem nechtěl naznačit, že nechápeš funkci filtrů 
Ale ani DS ani CLS filtr žádnou červenou neodfitrovávají, takže ji tam bude asi tak stejně
Ale ani DS ani CLS filtr žádnou červenou neodfitrovávají, takže ji tam bude asi tak stejně
Právě by mě zajímaly praktické příklady - stačilo by to i z toho kompaktu při nejhorším.
Ta závislost propustnosti na vln. délce je trochu divoká podle stránek Baaderu. Budou tam útlumy i na pro deep sky žádoucích vln. délkách.
Ta závislost propustnosti na vln. délce je trochu divoká podle stránek Baaderu. Budou tam útlumy i na pro deep sky žádoucích vln. délkách.
Budou tam útlumy i na pro deep sky žádoucích vln. délkách.
Zkus být konkrétnějš: H-alfa, H-beta i OIII je v pořádku. Co víc potřebuješ ?
Z grafu se zdá OIII trochu na hraně,ale to nebude moc postřehnutelné. Najdeš i jiné křivky,než na stránce BP.
Zkus být konkrétnějš: H-alfa, H-beta i OIII je v pořádku. Co víc potřebuješ ?
Z grafu se zdá OIII trochu na hraně,ale to nebude moc postřehnutelné. Najdeš i jiné křivky,než na stránce BP.
Právě OIII vypadá tak na 75-80% (aspoň podle asi 3 grafů, co jsem našel). H-alfa i H-beta jsou na 90-95%. Je to asi o trochu míň než CLS nebo DS, ale jinak v pohodě.
Na-589 je odfiltrovaná, ale jsou tam i jiné, sice ne tak silné, čáry. Ta oblast žluté/oranžové něco propustí, ale právě by mě zajímalo, kolik ve srovnání bez filtru.
Na-589 je odfiltrovaná, ale jsou tam i jiné, sice ne tak silné, čáry. Ta oblast žluté/oranžové něco propustí, ale právě by mě zajímalo, kolik ve srovnání bez filtru.
Stále nechápu, co tím filterm chceš dosáhnout. Ve spektrech emisních a planetárních mlhovin se žádná spojitá složka nevyskytuje. Takže pokud tam bude slušně H-alfa, H beta a OIII, nic víc není potřeba . Všechno ostatní dělá jen rušivé pozadí. Čím více ho tam bude, tím menší kontrast a tím méně bude červená červenou. Buď chceš mít dobře mlhoviny, pak je potřeba co nejužší pásma - a to tenhle filtr neudělá.
Chceš více červené, a filtrem si tam poustíš žlutou a oranžovou. Proč ?
Chceš více červené, a filtrem si tam poustíš žlutou a oranžovou. Proč ?
Na mlhoviny máš pravdu, ale také existují galaxie a hvězdokupy...
Chci jen trochu srazit oranžové pozadí při focení. Ale zase ne tak moc jako pomocí CLS.
Chci jen trochu srazit oranžové pozadí při focení. Ale zase ne tak moc jako pomocí CLS.