pesvo

CCD SBIG ST-7XME (UBVRI) + různá optika a montáže
|
No, já bych to trochu upřesnil. Nejedná se ani tak o umístění pointační hvězdy na střed pointačního čipu jak psal Luboš (i když to jinak vystihl naprosto přesně), ale v podstatě obecně někam na pointační čip, ale tak, aby kompozice pole na hlavním čipu byla optimální - což obvykle znamená, že je typicky těžiště všech měřených hvězd přibližně uprostřed hlavního čipu a nebo že střed spojnice VAR a COMP je v centru tohoto čipu. Tímto způsobem se mohu také obecně vyhnout vadným nebo podezřelým pixelům a sloupcům hlavního čipu, na které kdyby dopadla některá z měřených hvězd, tak bych dostával vadné hodnoty a celé měření by šlo do kytek. Pak si poznamenám souřadnice zvolené pointační hvězdy na pointačním čipu a při každém dalším měření najedu zhruba přes Go-To na pole (příp. to ještě "došolichám" ručně), tím dostanu tuto pointační hvězdu na pointační čip a v CCDSoftu jen zadám polohu, kam má tato pointační hvězda najet, což CCDSoft udělá pomocí rychlých pointačních příkazů během řekněme minuty a pak ji už jen udržuje na zvolených souřadnicích.
Sice jsem neprováděl nějaká přesná měření, ale při velikosti pixelu hl. čipu 9x9 um a ohnisku okolo 1m není ani v různých místech oblohy odchylka odchylka poloh hvězd větší než několik málo pixelů (řekněme max. 5), což při FWHM okolo třeba 3 a více pixelů bohatě dostačuje. Berte v úvahu, že mi fotometristi si spíš libujeme v "knedlích" než aby nám šlo o co nejpřesnější zaostření a tím pádem i nějaký malý drift srovnatelný s FWHM v podstatě nehraje roli (drift v rámci několika hodin ne protažené hvězdy v jednom směru). Spíš tato "metoda" zaručí vcelku dobré měření z titulu kompenzace ne dost dobrého MasterFlatu, který pořídit s dostatečnou přesností je fakt problém. A to, že se nesmí hejbnout s kamerou během různých nocí je zcela samozřejmé, protože pokud s ní pohnu, musím zcela automaticky dělat novou sérii Flatů (nebo bych teda aspoň měl).
A co se ještě týká přesnosti ustavení montáže ve vztahu k driftu pole na hlavním čipu, tak já osobně jsem si s ustavováním nikdy moc nehrál, protože jsem měl většinou "mobilní" sestavy, takže jsem skončil jen u nastavení Polárky v polárním hledáčku (u EQ-6) a nebo jen velmi hrubá driftová metoda u CPCček. Ale z dřívějších zkušeností mám pocit, že tomu driftu i při dost nedokonale ustavené montáži nejvíc pomohl ten druhý poitační čip v kameře vůči variantě s externím pointérem a samostatnou pointační kamerou. Možná proto to más SBIG patentovaný a jiní výrobci to nesmějí dělat ???
|