celestron X CEL
celestron X CEL
Zajímalo by mě jestli má někdo zkušenost s okuláry Celestron X CEL . Dělají celou řadu ohnisek . Jedná se mi hlavně o vhodnost na planety .
Televue Genesis 101/500 ,Takahashi Mewlon 210 , Orion optics newton 350 ,H-alfa teleskop Comes 90/2600 filtr Lunt 0,7A ,achromát 127/1200 , triedr Canon 10x42 L IS
- SIRIUS_758
celestron X CEL
X-Cel jsou takovou ekonomickou variantou k LV Vixenům. Mají i stejnou konstrukci - čtyřčočkový základ,před kterým je miniatur.dvoučočkový Barlow ( až na nejdelší ohnisko,to je bez Barlowa ). Dobře se do nich kouká,neb mají velký oční reliéf. Zorné pole je spíš jen 50st. a menší..Jsou slušně ostré až do kraje. Oproti Vixenům LV o něco horší kvalita,kritizovány jsou hlavně odlesky u někt.ohnisek. Stejné okuláry se objevují u více výrobců,většinou pod označením ED-okuláry a používají se i do dalekohledů pro pozemské cíle.Někt.ohniska lze vidět v testech na :
http://www.astro-okulare.de/
což je web věnovaný testům okulárů. V nabídce vlevo je potřeba u požadovaného výrobce ( zde SOLIGOR ) kliknout na znaménko "+" před názvem,pod kterým jsou skryté testy, a pak vybrat
"ED-Reihe".
Jsou zde i cenné testy ortho okulárů, Pentaxů,atd. 8)
Závěr :
Na můj vkus na dosažené pole menší a rovno 50st. je tam zbytečně moc čoček..a tím pádem vysoká pravděpodobnost reflexů a rozptylu světla. Já bych si připlatil na planety na 2.6tis.Kč za TeleVue Plössly 15,20,25mm a k nim pořídil Powermate 2,5x ( POZOR ! - TV PLössly s jinými Barlowy vinětují ).Budeš mít stejně velké pole,nejlepší kvalitu.. Nebo Baader Ortho 12,5 a 18mm - lze využít i ekonom.variantu Kasai,UO ortho..