Dobson Skywatcher: flextube vs klasika

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
bartanusm

Příspěvek od bartanusm »

Zdravim vsetkych

rozhodol som sa kupit 254 mm dobson (najblizsie roky fotit neuvazujem) z www.celestron.cz. Priemer uz neriesim, oproti 203mm je to zanedbatelny rozdiel v cene a oproti 300mm je to polovicna cena.

Od 11.11.je vsak na predaj aj Flex tube, ktory je o 2,520 Ck drahsi. Oproti klasickemu prevedeniu je teda skladaci, ma valive loziska, lomeny 90st.hladacik, opticke skla od Schott, dizajn...

Otazka je ci sa jedna o podstatne zmeny u flextube ktore stoja za tie peniaze navyse.

Nebudu s tym v buducnosti iba problemy:

1. kolminacia a opotrebenie?
2. moznost zameny montaze za ekvatorialnu (v dalekej buducnosti - ak budem chciet fotit)?

Dakujem za odpoved.

Miro
Dobson Flex-Tube 254/1200, binokular 7x35, Hyperion 13 & UHC Profi
dvader
Věk: 58

Příspěvek od dvader »

Jelikož jsou ty skládačky nové, tak praktických zkušeností s nimi zatím moc nebude...

ad 1) to ukáží až zkušenosti uživatelů, jak to je kvalitně navrženo a vyrobeno - tipnul bych si, že to bude potřeba kolimovat častěji ale není to nic těžkého a neboj se toho
ad 2) jediná možnost equatorální montáže pro dobsona je tzv. poncetova plošina, ale pro foto asi není moc vhodná - dát 10" na klasickou montáž pro focení není moc reálné, cena montáže přesáhne značně cenu tubusu.

Pro focení si případně pořídíš jiný dalekohled...
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
bartanusm

Příspěvek od bartanusm »

Dík za info - flextube som si už objednal a príde mi do týždňa.

Kúpil som aj kolimátor + zatiaľ 58st. okuláre (7 a 5 mm) + polarizačný filter. Časom, keď sa rozkukám, tak by som chcel ešte dokúpiť UHC filter a kvalitnejšie 30 a 13 mm širokouhlé okuláre.

Dám vedieť ako budem s ďalekohľadom spokojný.
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Já do 254 půjdu po novém roce. Pro obyč tubus u mě hovoří následující:
1. Je levnější
2. Mám auto, nepotřebuju skládací
3. Skládací vybalím a musím složit. Obyč neskládám

Jediný mínus je, že se mi fakt líbí a to moc. ale prachy a jednodušší začátek pozorování u mě vyhrály.
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

bartanusm napsal: + zatiaľ 58st. okuláre (7 a 5 mm) + polarizačný filter. Pokud nemáš jiné okuláry, tak pro začáek zrovna 7 a 5 mm není to nejšťastnější řešení. Polarizační fltry potřebuješ 2 ks, pokud chceš jimi zaslabovat obraz
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tharos

Příspěvek od Tharos »

psmolly: Přesně dilema skládačka/neskládačka jsem řešil v létě a nakonec jsem dospěl k úplně stejným závěrům jako Ty. Výhoda skládačky je fakt jenom v tom, že zabere trochu míň místa a je o něco mobilnější. Pak ale podle mě přicházejí už jenom nevýhody - potřeba častější kolimace, náchylnější na parazitní světlo, náchylnější na seeing... Když s ní dorazím na místo, musím ji skládat, kolimovat, natahovat látkový rukáv... Kdo má auto a nemusí dalekohled nikde dlouhé metry přenášet, mít 250ku se skládacím tubusem mi připadá docela zbytečné. Výhoda ve vyšší mobilitě u skládaček podle mě převáží ostatní nevýhody až u průměrů od zhruba 350mm... Jako trošku jinou situaci vnímám ATM a různé UL verze, kdy se opravdu 250ka složí do kufříku a přenese v jedné ruce, což ale není zrovna případ SW flex-tube...

Navíc jsem koukal, že SW nakonec přišli u skládaček (oproti fotkám "vývojových verzí") se sice opravdu pohledným designem, ale nechápu, co mají znamenat ty bílé přesahy uvnitř tubusu (dobře patrné například tady), to mě hodně překvapilo...
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

No hodně záleží, jaký máš auto. Jelikož asi cokoliv, co teď bude mít, bude hroznej skrček, trochu uvažuju, ze bych prodal svojí 254 a koupil něco skládacího.

Třeba do aktuálně zapůjčeného auta se totiž náš dalekohled vejde, ale s ní už jenom řidič, což je problém.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 200D a 250D, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, SW MAK 127 a 90, TAL MT-3S
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Ve fábii jsme jeli dva, vzdau 254ka, dva refraktory, EQ6ka a další a další příslušenství. A to si o fábii myslím své. (nic proti BikerFM ) ;D
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
bartanusm

Příspěvek od bartanusm »

RE: Milan

Pri ďalekohľade boli 25 a 10 mm okulare (s dokupenymi je potom 25-10-7-5). Kupoval som dvojicu polarizacnych filtrov. Zatial som nekupoval 13 a 30 mm okular, nakolko budu zrejme najcastejsie vyuzivane na deep sky a teraz by som na nich asi dost setril...aby to naraz nebol prilis velky vydavok naraz...

RE: psmolly, Tharos

- 254 zabera uz celkom aj dost miesta ci uz pri preprave ci skladovani....najmä ked este nemam celkom doriesenu otazku byvania a mensie auto
- za vyhodu povazujem zlozit a rozlozit ak to bude zapotrebne (+ ktovie co sa vyskytne, predsa dalsi dalekohlad uz par /desiatok/ rokov zrejme nebudem kupovat)
- rozdiel v cene 2,500 Ck z dlhodobeho hladiska nie je vzhladom na popisane az taky klucovy
- v pripade, ze budem sledovat z domu tak to nebudem stale skladat a rozkladat a kolminovat...ale tu moznost chcem vzhladom na vyssie popisane mat
- no a asi to je hlupost ale dost sa mi pacil flextube aj po stranke designu, pripadne su tam asi aj nejake vylepsenia (valive loziska v oboch osach, pravouhly hladacik atd.)
Tharos

Příspěvek od Tharos »

bartanusm: Samozřejmě souhlasím, ten dalekohled je dobrá volba. Psal jsem sem hlavně proto, protože mi psmolly fakt připoměl mé nedávné úvahy. Valivá ložiska jsou taky příjemná a je fajn, že ve výšce jsou i v kombinaci s brzdou - ono totiž valivá ložiska někdy bývají až moc "pohyblivá" a například u GSO dobsonů s nimi je občas umění vyměnit okulár... A kdyby Ti někdy připadal přespříliš jemný pojezd i v azimutu, dá se to jednodušše vyřešit vhodně umístěným kusem látky, už se to tu taky někde rozebíralo.

Je škoda, že konkrétně s těmito kusy ještě nejsou žádné velké zkušenosti... Mně osobně opravdu nejvíc děsí ty bílé lemy uvnitř tubusu. Když si vezmu, co se často vylepuje sametkou, jak se kvůli "téměř černé" zasahuje do tubusu, aby byla ještě o něco víc černá... a oni si tam vrazí takovýhle x-centimetrový bílý lemy. Přitom zrovna tohle na starších fotkách vypadalo líp. Zde mi připadá, že se opravdu ustoupilo designu, což mě trochu překvapuje...

Ale ber tohle jako trošku extrémní názor :), pravděpodobně si nižšího kontrastu vůbec nevšimneš... Rozhodně to nebude nic drastického, promiň mi mé možná trošku jiné měřítko.

Hlavně přeju hodně krásných chvil s novým dalekohledem a co nejvíc jasných nocí ;)!
SKLP

Příspěvek od SKLP »

pozn.: z webu www.celestron.cz zmizela 254mm klasika.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Regulus

Příspěvek od Regulus »

SKLP napsal: pozn.: z webu www.celestron.cz zmizela 254mm klasika.
http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=195#195 ;)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
SKLP

Příspěvek od SKLP »

Regulus napsal:

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... rt=195#195 ;)

Ojjjjj ;D omlouvám se ... někdy je třeba trochu více pročíst AF a pak něco psát. Díky za odkaz.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Habl

Příspěvek od Habl »

dvader napsal:

ad 2) jediná možnost equatorální montáže pro dobsona je tzv. poncetova plošina, ale pro foto asi není moc vhodná - dát 10" na klasickou montáž pro focení není moc reálné, cena montáže přesáhne značně cenu tubusu.

Pro focení si případně pořídíš jiný dalekohled...

Ještě další typ montáže lze vyrobit pro Newtony až do průměrů 16" zrcadla. Ta montáž je ekvatoreální. Velký vyříznutý kruh na hodinové ose sloužící jako vidlice pro vlastní dalekohled.
Pohon je řešen po obvodě velkého kruhu třením. Newton musí proto býti dobře vyvážen. Jedná se o pozorovací dalekohled.

Montáž SPLIT - RING s 12" Newtonem.

http://www.focuser.com/atm/spltring/spltring.html

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Proč jenom o pozorovací ? Pokud se udělá kvalitně bez vůlí, musí s ním jít i fotit. Navíc nebudou problémy s automatizovaným provozem, dalekohled se dostane všude, podobně jako vidlice. A není potřeba proložení.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět