Ikdyž svítí měsíc jako blázen, neodolal jsem a večer vytáhl dalekohled
M42 byla nádherná s filtrem i bez, ve všech zvětšeních, M43 byla třešinkou na dortu spolu s téměř nezřelenou NGC1977. Probrousil jsem ještě pár dvojhvězd, M44, eMkové hvězdokupy ve Vozkovi a uzavřel seanci Měsícem a Marsem. Od pozorování mě nakonec vyhnala vysoká oblačnost.
ALE...v pět jsem se probudil, a to byl přesně čas kdy se Měsíc ukládal ke spánku pod obzor, oknem jsem viděl Mars rozpálený do ruda... takže mi to nedalo, vytáhl jsem znovu dobsonka na zahradu a nestíhal jsem čučet:-)
M13, M3, M92 - všechny tři nádherné, rozložitelné na hvězdy ve všech zvětšeních (44x, 82x, 200x)
M108+M97 - Galaxie překrásná, protáhlá, nevím zda je to možné, ale téměř jistě jsem viděl tmavší oblast táhnoucí se souběžně s jedním okrajem. Soví mlhovina byla slabá, ale snadno k nalezení a i oči se tušit daly:-)
M 81, M82...jen mlhavé skvnky, ale byl jsem rád že jsem je našel, obloha už nebyla úplně temná.
M101, M109 - sotva znatelné mlhavé skvrnky, ale u 101 jen tušená ramena - skvrna byla nepravidelně jasná.
Mizar AB, Cor Caroli - sázka na jistotu, která jako vždy vyšla a nezklamala:-)
Když začal kolem 6:20 světlat obzor, obrátil jsem dalekohled na
MARS: byly nádherně vidět albedové útvary, a k tomu - nevím zda jen silou mysli - i polární čepička.
SATURN: Bylo to moje první pozorování po konjunkci, prstence už jsou zřetelně otočené a je vidět jejich stín na kotoučku planety. Mimoto byl jasně vidět jako tmavší pruh jeden z pásů v atmosféře planety. To hlavní - chvílemi se mi zdálo, že je vidět i Cassiniho dělení - nevím zda je to u 250mm zrcadla možné, nebo opět jen síla fantazie. Pak se ale začal zhoršovat seeing a chvíle zcela ostrého obrazu se zkracovaly a mě se už nepodařilo ani soustředěným pozorováním cassiniho dělení potvrdit.
Tentokrát jsem nefotil, protože večer to nemělo kvůli měsíci smysl, a nad ránem jsem nechtěl budit rodiče štracháním a taháním věcí (stejně tak jsem se už domů nevracel pro zapomenutou mapu a knihu, takže jsem všechny objekty lovil zpaměti s red dot hledáčkem). Pro příště vím, že štěstí přeje připraveným. V každém případě jsem ale zase duševně nakrmen, tedy než mi opět vytráví