Před nedávnem jsem v SUPRA-Praha koupil subj. http://www.celestron.cz/hledej.html?co=pol%E1rn%ED
Původně jsem chtěl koupit ten za 720.- , ale je to sotva 7cm chcípák (na fotce vypadá větší) s velmi omezeným zorným polem.
Nakonec jsem koupil ten za 990.- (obr na konci příspěvku). Nadchla mě šířka zorného pole i pěkné zobrazení (komínů okolo SUPRY:-)
Později jsem změřil tyto parametry (upřesněno 2008_0717):
zdánlivé zorné pole 58° ( 58°22 měřeno WEB-kamerou SPC900NC)
zorné pole 9° (9°1)
zvětšení cca 6x (6.4 +/-0.05)
max. vstupní úhel (bez vinětace) = 4°4
= arctan( 1/2*(36-15)/136 ) tj. 1/2*(díra_v_montáži - objímka_obj) / délka_šachty_do_obj.
==> ZP bez vinětace = 8°8 = 2*4.41. Takže to nevinětuje! ani přes varování v SUPRA (ověřeno i prakticky) .
Bohužel inzerovaná "hvězdná osnova" tam ve skutečnosti není! To mi došlo, až když jsem se doma podíval pořádně - "co tam proboha dělá ta Kasiopea ?!" Pominu, jak dlouho mi trvalo pochopit, proč je navíc na opačné straně od pólu, než Polárka

Snadné řešení naštěstí existuje i bez osnovy - hvězda 2_Umi (4.2mag) padne totiž "přesně" za písmeno "i" ve slově "Big" zmíněné OSNOVY - viz obrázek zorného pole hledáčku namapovaný a polární oblast (Atlas Coeli Novus 2000 - na klik do deklinace 80°).
Přesnějšímu nalícování brání fakt, že není z čeho zjistit, jestli je osnova pro eqx.2000, nebo 2010 a pod. *)
V nadpise je "pro EQ-5" (je to i na WEBu SUPRy), nicméně pan Zahajský mne upozornil, že na EQ-5 (alespoň tu co mám) je nutné vyrobit redukci.
Drobný "Bug&fjůčr" je, že i když se vroubkovaný krček zcela vynechá, zůstane mezi kruhem RA (na montáži) a dvanáctkovým kruhem (na hledáčku) mezera asi 4mm - no aspoň se může k šroubům pro justáž trubky dalekohledu (šrouby pro centrování osnovy jsou na straně okuláru)
---- 23:38
*) teď mi napadlo, že by to ekvinocium šlo odhadnout podle sekvence Oktantu
---- 2008_0717_1308
Tak se zdá, že to (při všech nepřesnostech) padá někam mezi 2010 až 2015.
Zde je oblast jižního pólu podle ACN2000 (na klik bez osnovy PH):
Tečky (v atlasu jsem je udělal do středů koleček tau a chí Oct) ukazují, že rozměr ZP hledáčku je určen správně (v mezích detekovatelnosti). Odchylka B_Oct může být nepřesným výpočtem osnovy(tak blízko pólu je to již velmi citlivé).
Promítnemi-li tuto korekci na oblast severního pólu, posune se 2_UMi jen nepatrně k tečce nad písmenem "i".