Polární hledáček (na EQ-5)

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Ra

Příspěvek od Ra »

Reaguji raději zde (na paralelní vlákno v ATM).

Před nedávnem jsem v SUPRA-Praha koupil subj.    http://www.celestron.cz/hledej.html?co=pol%E1rn%ED
Původně jsem chtěl koupit ten za 720.- , ale je to sotva 7cm chcípák (na fotce vypadá větší)   s velmi omezeným zorným polem.

Nakonec jsem koupil ten za 990.- (obr na konci příspěvku). Nadchla mě šířka zorného pole i pěkné zobrazení (komínů okolo SUPRY:-)

Později jsem změřil tyto parametry (upřesněno 2008_0717):
zdánlivé zorné pole 58° ( 58°22 měřeno WEB-kamerou SPC900NC)
zorné pole   9°  (9°1)  
zvětšení cca 6x  (6.4 +/-0.05)
max. vstupní úhel (bez vinětace) = 4°4
= arctan( 1/2*(36-15)/136 ) tj. 1/2*(díra_v_montáži - objímka_obj) / délka_šachty_do_obj.
==> ZP bez vinětace = 8°8 = 2*4.41.  Takže to nevinětuje! ani přes varování v SUPRA (ověřeno i prakticky) .

Bohužel inzerovaná "hvězdná osnova" tam ve skutečnosti není! To mi došlo, až když jsem se doma podíval pořádně - "co tam proboha dělá ta Kasiopea ?!"  Pominu, jak dlouho mi trvalo pochopit, proč je navíc na opačné straně od pólu, než Polárka :-)

Snadné řešení naštěstí existuje i bez osnovy - hvězda 2_Umi (4.2mag) padne totiž "přesně" za písmeno "i" ve slově "Big" zmíněné OSNOVY - viz obrázek zorného pole hledáčku namapovaný a polární oblast (Atlas Coeli Novus 2000 - na klik do deklinace 80°).

Přesnějšímu nalícování brání fakt, že není z čeho zjistit, jestli je osnova pro eqx.2000, nebo 2010 a pod. *)

V nadpise je "pro EQ-5" (je to i na WEBu SUPRy), nicméně pan Zahajský mne upozornil, že na EQ-5 (alespoň tu co mám) je nutné vyrobit redukci.

Drobný "Bug&fjůčr" je, že i když se vroubkovaný krček zcela vynechá, zůstane mezi kruhem RA (na montáži) a dvanáctkovým kruhem (na hledáčku) mezera asi 4mm - no aspoň se může k šroubům pro justáž trubky dalekohledu (šrouby pro centrování osnovy jsou na straně okuláru)

---- 23:38
*) teď mi napadlo, že by to ekvinocium šlo odhadnout podle sekvence Oktantu
---- 2008_0717_1308
Tak se zdá, že to (při všech nepřesnostech) padá někam mezi 2010 až 2015.
Zde je oblast jižního pólu podle ACN2000 (na klik bez osnovy PH):

Tečky (v atlasu jsem je udělal do středů koleček tau a chí Oct) ukazují, že rozměr ZP hledáčku je určen správně (v mezích detekovatelnosti). Odchylka B_Oct může být nepřesným výpočtem osnovy(tak blízko pólu je to již velmi citlivé).
Promítnemi-li tuto korekci na oblast severního pólu, posune se 2_UMi jen nepatrně k tečce nad písmenem "i".
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Prosím tě, přes polární hledáčky jsem totální lama. Zajímalo by mě, jestli ten obrázek polohy polárky a souhvězdí, který je dole na poslední fotce, je to, co vidíš v polárním hledáčku při ustavování. Takže těmi hvězdami, co jsou v tom obrázku zakrýváš hvězdy skutečné. Je to tak?
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Ra

Příspěvek od Ra »

Právě že není. Nejsevernější hvězda Velkého vozu alfa_UMa (deklinace=61°45') je vzdálena od pólu 28°15', podobně eps_Cas(siopeia) dec=63°41' je vzdálena od pólu 26°19'. Je-li zorné pole PH=9° tj. zobrazuje kruh kolem pólu o poloměru 4.5°, pak obě zmíněné hvězdy (a tudíž i další z těch souhvězdí) jsou daleko mimo (toto ZP).

Z hvězd severní polokoule je tam - ve správné vzdálenosti od pólu - jen Polárka. To na správné ustavení (způsobem, který navrhuješ) nestačí.  Proto je tam ta poznámka o hvězdě 2_UMi.

Zmíněná souhvězdí (Cas a UMa) jsou tam naznačena ve směru, ve kterém bys je na obloze viděl druhým oken (tím, co se nedívá do převracejícího dalekohledu.

----- 20:40 (opraveno -omi- na -B-)
Na jižní polokouli nemají Polárku, ale používají sekvenci  tau-B-sigma-chí ze souhvězhí Oktantu. Ty jsou v ZP hledáčku vyznačeny včetně písmena tau. Na této sekvenci lze použít postup přesně jak navrhuješ (tak je to totiž míněno:-)

Všimni si, že Polárka i zmíněná sekvence je vyznačena kroužky - to aby šlo ty hvědy umístit dovnitř - do toho kroužku.

----- 21:30
Pro severní polokouli je pak postup ustavení následující (pro názornost uvažujme např. dnešní půlnoc):
1. otáčím PH v ose RA tak, abych měl Cas resp. UMa v hledáčku ve stejném směru od pólu, ve kterém je vidím prostým okem na nebi.
Konkrétně dnes kolem půlnoci bude Kasiopeia zhruba na severo-východě. Při pohledu k severu tedy na mé pravé straně.

2. polárku (v kroužku) musím natočit tak, aby byla !!v obracejícím dalekohledu!! nalevo od pólu (tj nad západním horizontem.

3. Pro přesné dostavení pozice pak nastavím 2_UMi těsně za písmeno "i" ve slově "Big".
(V jiném typu PH by se musel hledat jiný záchytný bod.)

Samozřejmě se předpokládá (před tím vším) vodorovné ustavení montáže, a průběžné dorovnávání azimutu montáže (jemné natáčení kolem vertikální osy - nastavení severo-jižního směru), a dorovnání "pólové výšky" montáže (tedy, aby polární osa motáže svírala na 50-té rovnoběžce s horizontem opravdu 50°).

----- 22:50
Ještě jsem doplnil mapu oblasti pólu nezahumusenou tím hledáčkem - tedy opět: Atlas Coeli Novus 2000 - na klik do deklinace 80°.

psmolly

Příspěvek od psmolly »

Takže v polárním hledáčku vidím jen polohu pólu a kroužek na polárku.To s tím i je docela dobrý postřeh, ale tak to asi být nemá. Směr k souhvězdí mi přece neumožní ustavit montáž přesně. Chápu, že ten zákryt s písmenem může fungovat, ale tak to výrobce jistě nemyslel
SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
Ra

Příspěvek od Ra »

Dočti si ještě doplnění výše.
Výrobce to tak opravdu nemyslel. Podezírám jej, že při lezení uživateli DO... vůbec (moc) nemyslel.

Ještě poznamenám, že v hledáčku tu polohu pólu vidíš spolu s Polárkou (v kolečku) až tehdy, když je PH správně ustaven (a s ním i celá montáž).
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Ano, jistě. Díky.
Ra

Příspěvek od Ra »

Přidal jsem do původního příspěvku (aby to bylo pohromadě) dodatek o "Jižní sekvenci" a drobné upřesnění hodnot, včetně doplnění úhlu vinětace.

V Odpovědi č.#2 je opravena jižní sekvence (z "tau-omi-sigma-chí" na "tau-B-sigma-chí".
grajda

Příspěvek od grajda »

Zkrátka si nevybereme. Ten levnější polární hledáček poskytne stejnou službu a jeho SPROSTĚ vysoká cena se musí respektovat. Musíme myslet na to, že kdyby jsme našim výrobcům a prodejcům nepřispěli do kasičky rozdíl mezi výrobní a prodejní cenou, asi by umírali hlady... A zkuste si takový hledáček vyrobit sami- kolik by asi stál...

Jinak můj obyčejný polární hledáček má sice úzké zorné pole, osnovu pro polárku a to jest vše, ale průměr objektivu a zvětšení umožňují krásně vidět polárku už za nautického soumraku a přesně ustavit montáž. Co lepšího může astronom amatér chtít?
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
psmolly

Příspěvek od psmolly »

Prosím tě a jak to ustavuješ, když máš jen polohu pólu a polohu polárky? Takhle máš přeci jen jeden záchytný bod a to nestačí
grajda

Příspěvek od grajda »

psmolly napsal: Prosím tě a jak to ustavuješ, když máš jen polohu pólu a polohu polárky? Takhle máš přeci jen jeden záchytný bod a to nestačíPodle stupnic si (viz. návod k montáži) přesně v polárním hledáčku nastavíš vzájemný sklon spojnice polárky a severního světového pólu. Jejich vzájemná vzdálenost je dána vzdáleností středu kříže a kroužku pro polárku. Proto stačí k přesnému ustavení podle stupnic nastavit ten sklon a polárku vycentrovat do kroužku. Je- li hledáček dobře seřízený, typoval by jsem přesnost ustavení lepší, než 5'. ;)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MaVac

Příspěvek od MaVac »

Teda, najít tenhle post včera, tak jsem si večer nemusel lámat hlavu s polárním hledáčkem...:-D Pořád mi nešlo do hlavy, jak je možné, že by taková "úzká trubička" měla mít zorné pole přes 70°, aby se tam vešla jak Cas tak UMaj...:-D
No nic, jsem zase chytřejší...
Newton GSO 150/750 na EQ-5, pár okulárů a k tomu Canon 450D.
Jsem začátečník, ale snažím se :-)
Bill

Příspěvek od Bill »

Snadné řešení naštěstí existuje i bez osnovy - hvězda 2_Umi (4.2mag) padne totiž "přesně" za písmeno "i" ve slově "Big" zmíněné OSNOVY - viz obrázek zorného pole hledáčku namapovaný a polární oblast (Atlas Coeli Novus 2000 - na klik do deklinace 80°).
Ahoj. Řekni si co piješ a pošlu ti flašku - ta metoda je tak geniální a přesná, že jsem s ní ustavil montáž "ještě za světla" tak, že jsem zároveň částečně vyřešil problémy s pointací v DEC ose.

Bill
M:736 750 113
stawq
Věk: 64

Příspěvek od stawq »

Pokud to Billovi pomůže, tak trošku ještě upřesním ...
Přepočítal jsem asi před čtvrt rokem polohu (rozdíl Polárky a hvězdy 2 Umi) k roku 2014 a pokud to majitelům EQ-5 a tohoto polárního hledáčku pomůže, tak zde je můj obrázek:

http://astros.8u.cz/photo/eq5_2014_detail.png

Z něj je patrné, že hvězdu 2 Umi je dobré ztotožnit už s první nožičkou písmene "g" ve slově Big. Ta dříve diskutovaná poloha hvězdy 2 Umi - za písmenem "i", platila pro rok 2000 - přeci jen se za cca 14 let od r. 2000 rozdíl RA mezi 2 Umi a Polárkou změnil o několik stupňů.

A ještě - velký kroužek, který opisuje Polárka je podle mého měření 44' - 45' - to je vzdálenost od pólu pro Polárku v. r. 2000 - 89°16'. Přeci jen se za 14 let deklinace o 3' změnila - Polárka se posunula o další 3' k pólu (už se těším na rok 2100, kdy pólu bude úplně nejblíž  :D). Posouvám tedy při ustanovení montáže Polárku o 3' blíže k středovému křížku - 3' odpovídají čtvrtině malinkého kolečka, takže Polárku nenastavuju do středu, ale o 1/4 průměru malého kolečka směrem k středovému křížku hledáčku (severnímu hvězdnému pólu) - viz obrázek. Mám zkušenost, že přesnost takto ustanovené montáže (samozřejmě za předpokladu správně seřízeného polárního hledáčku) je lepší než 2'. Proto pak vypínám i při guidingu pohyb v DE...
PetrV

Příspěvek od PetrV »

Nevím jak Billovi, ale mně to pomohlo hodně. Děkuji. P
Bill

Příspěvek od Bill »

Billovi taky - sice teď používá spíše EQ6, ale se stejným polárním hledáčkem :-)
M:736 750 113
Odpovědět