Zážitky z pozorování
Zážitky z pozorování
I.: v zime je parkovani do snehu vetsinou bez vetsich skod kdyz padnes do mekkeho, vetsinou se nic vazneho nestane.
jo a jeste jedna naladovka ze vcerejsiho vyletu (test 10mm skla):
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 9.JPG.html
jo a jeste jedna naladovka ze vcerejsiho vyletu (test 10mm skla):
http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... 9.JPG.html
Zážitky z pozorování
Hm, tak to napočítali přesně: 5 tisíc Kč... jajaj, co fšecko by sa za to do našeho Valašského krůžku astronomického dalo kůpit... :'( (a to mám ještě podezření, že ten chladič je načatý)
Zážitky z pozorování
I.: ber to v klidu, pokud jde jen o skodu na majetku a tedy o penize, tak vlastne nejde vubec o nic! Hele moje sousedka, napriklad, mela manzela a dve deti. Ted ma jen ty dve deti (asi 4 a 2 roky). A ze dne na den takovahle rana (navic nahoda jak blbec).
jinak ja mel onedhy (za 12let co jezdim) jeden mensi tukanec na predek, policajti rekli, ze to je do 50ti tisic a ze to ani sepisovat nebudou, v servisu to odhadli na 60 a pak mi nauctovali 94! (takze jsme byli ve pri, protoze o vice jak 10% nemaji narok bez meho souhlasu cenu zvysovat, coz jsem si ohlidal, byt to stalo dalsi penize navic).
jinak ja mel onedhy (za 12let co jezdim) jeden mensi tukanec na predek, policajti rekli, ze to je do 50ti tisic a ze to ani sepisovat nebudou, v servisu to odhadli na 60 a pak mi nauctovali 94! (takze jsme byli ve pri, protoze o vice jak 10% nemaji narok bez meho souhlasu cenu zvysovat, coz jsem si ohlidal, byt to stalo dalsi penize navic).
Zážitky z pozorování
Konihlav: samozřejmě, že máš pravdu. Sám se divím, že mě taková banalita na pár dní tolik rozhodila. Před chvílí u nás vykouklo Sluníčko, zvedám hlavu, snad co nejdřív obrátím k obloze i dalekohled. Dobře bude! 
Zážitky z pozorování
Tak se mě stalo co dlouho ne,celé večer jasno,temperuju a čekám až bude Mars výš a du na to,čučím,čučím a po chvíli vidím že to půjde na Mars se zv. 200 x s celkem dobrým seeingem a že se bude dobře kreslit.....a v tom totální deka.
Podle snímků z družice se zrovna nademnou začala zvětšovat nízká oblačnost.
Mars trochu prosvítaval a tak jsem zkoušel jak dlouho Marsu bude trvat než projde celé zorné pole Nagleru při zv. 170x ......je to celé 2 minuty,ale chce to ten Paracorr aby se výborně využilo celé zorné pole 82°......takže žduchnout do dobsona každé 2 min.
Podle snímků z družice se zrovna nademnou začala zvětšovat nízká oblačnost.
Mars trochu prosvítaval a tak jsem zkoušel jak dlouho Marsu bude trvat než projde celé zorné pole Nagleru při zv. 170x ......je to celé 2 minuty,ale chce to ten Paracorr aby se výborně využilo celé zorné pole 82°......takže žduchnout do dobsona každé 2 min.
Dobson SW 250/1200, N 150/750, ED80/600 na AZ-4, TELE VUE Paracorr, Panoptic 24mm 68°, Nagler 13,9,7,5, 3.5mm 82°, SW Planetary 8,7,6,5,4mm UWA-58°, 2"SW/SWA 38mm 70°, Celestron 15x70, UHC Lumicon, UHC-S BDP, CLS Astronomik, 2x Polarizační BDP
Zážitky z pozorování
Dnesek byl teda den. Zvazuji dat si s astrofotem pauzu. Po 3 mesicich usilovne prace s hledanim diry v mracich a jezdenim stovek km kvuli moznosti alespon neco nafotit me teda dneska totalne nevyslo vubec nic 
sleduji bedlive vsechny modely. Rikam si, zkusim dnes Sumavu, preci jen 970metru nad morem je lepsi nez 400. Vyrazim kolem 19:30. Ve 20:30 jsem na miste. Mlha nic nevidim. Obcas tedy nejakou tu jasnejsi hvezdu ano. Podle modelu se to ma zlepsovat a kolem 22hod nejdele by melo byt uz vse OK. Tak jdu na prochazku lesem po zasnezene ceste (kdo by to byl rekl, ze po tme se cesta blbe hleda a v zavejich snehu jde clovek rychlosti sneka a hlavne se zpoti jako prasatko). Po 45min jsem se vratil k autu a porad mlha a hnusne. Venku jen -8 stupnu. Pak jeste hodinu posloucham radio v aute a ve 22:30 odjizdim domu, ze to teda nevyslo (zatim mi vzdy alespon neco malo nafotit vyslo). Po prujezdu Klatov jsem zahledl na teplomeru -11 a koukam vlevo Orion. Kurnik prace. Doma jsem byl ve 23:30 a vykopal si misto na montaz, ustavil, prinesl vsechny kufry a koukam, zatahlo se. Tak jsem to nahazel alespon do garaze a prdim na to. Dnes proste nic nebude. Stejne mi uz Blizenci zapadaji
ach jo
sleduji bedlive vsechny modely. Rikam si, zkusim dnes Sumavu, preci jen 970metru nad morem je lepsi nez 400. Vyrazim kolem 19:30. Ve 20:30 jsem na miste. Mlha nic nevidim. Obcas tedy nejakou tu jasnejsi hvezdu ano. Podle modelu se to ma zlepsovat a kolem 22hod nejdele by melo byt uz vse OK. Tak jdu na prochazku lesem po zasnezene ceste (kdo by to byl rekl, ze po tme se cesta blbe hleda a v zavejich snehu jde clovek rychlosti sneka a hlavne se zpoti jako prasatko). Po 45min jsem se vratil k autu a porad mlha a hnusne. Venku jen -8 stupnu. Pak jeste hodinu posloucham radio v aute a ve 22:30 odjizdim domu, ze to teda nevyslo (zatim mi vzdy alespon neco malo nafotit vyslo). Po prujezdu Klatov jsem zahledl na teplomeru -11 a koukam vlevo Orion. Kurnik prace. Doma jsem byl ve 23:30 a vykopal si misto na montaz, ustavil, prinesl vsechny kufry a koukam, zatahlo se. Tak jsem to nahazel alespon do garaze a prdim na to. Dnes proste nic nebude. Stejne mi uz Blizenci zapadaji
ach jo
Zážitky z pozorování
Pavle, ty ses proste smolar. Presne o pulnoci zacala Sumava vystupovat z mraku ;D Tomu rikam spatne nacasovani...
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Zážitky z pozorování
Být ve správný čas na správném místě nic není, to umí každej. Ale odjet ze správného místa v ten nejhorší čas je umění, a jsem i trochu škodolibě rád, že nejsem sám kdo to umí Poslední 4 výjezdy jsem vytáh montáž z auta jen jednou, abych ji po 10 min vybavování a ustavování opět zklidil a po zklizení zjistil, že se opět vyčasilo :'( ale často se mi potvrzuje jedno - trpělivost je klíčem.
Zážitky z pozorování
no jak jsem na to koukal, tak protoze jedina predpoved, na kterou je spoleh je ta z minule noci, tak podle meteo satu MF jsem si tu diru v mracich (v rozsahu tak 15x10km) vezl s sebou na sever... takze zklaman nejsem, proste to nevyslo a nevyslo by to ani kdybych cekal dele...
dnes mam dilema, zda zustat v Plzni nebo jet do Berouna, nebo vice na sever kurnik prace. Ta velka dira co se v CR ted od jihu vytvari se prave bude zas od jihu brzy zavirat :-/
dnes mam dilema, zda zustat v Plzni nebo jet do Berouna, nebo vice na sever kurnik prace. Ta velka dira co se v CR ted od jihu vytvari se prave bude zas od jihu brzy zavirat :-/
Zážitky z pozorování
Já už raději vyjíždím s tím, že si udělám pěknou projížďku, porovnám data z SQM z různých míst (jasně že když je zataženo není to směrodatné, ale jde o porovnání různých lokalit za stejných podminek, což ale taky ukáže kde je obecně víc světla a kde ne) no a když to jde, tak i něco vyfotim, ale radši to beru v tuhle dobu spíš jako bonus, když se povede fotka. mám spíš při ruce triedr a koukám po okolí kde co svítí.
Zážitky z pozorování
Včera jsem s kolegou Rigelem vyjel s Dobsíkem na Ohrozimský kopec a po polňačce projíždělo nějaké auto a svítilo nám do xichtu..
Pak vylezl nějakej čmolík a přidal se k našemu pozorování..
Původně jsem myslel, že je to nějaký okukovač-astroamatér, ale nebyl..Nu na druhou stranu žijeme snad ve svobodné zemi a nějaké to, že o půlnoci jezdí někdo po polní cestě jen tak, tak proč ne, že.. ;D
Aspoň sme mu ukázali něco z toho nad hlavou..
S dalekohledíkem Dobson 300 + osedlaný na tubusu malokuk 80/400 + red dot prostě nemá chybu a je to spolu s Ethosíky vraženými do výtahu prostě vizuálně-pozorovací LUXUS!
Pak vylezl nějakej čmolík a přidal se k našemu pozorování..
Původně jsem myslel, že je to nějaký okukovač-astroamatér, ale nebyl..Nu na druhou stranu žijeme snad ve svobodné zemi a nějaké to, že o půlnoci jezdí někdo po polní cestě jen tak, tak proč ne, že.. ;D
Aspoň sme mu ukázali něco z toho nad hlavou..
S dalekohledíkem Dobson 300 + osedlaný na tubusu malokuk 80/400 + red dot prostě nemá chybu a je to spolu s Ethosíky vraženými do výtahu prostě vizuálně-pozorovací LUXUS!
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Zážitky z pozorování
Mozno je toto to spravne vlakno 
Vcera mi konecne prisla opravena hlava EQ-6 a FunTomas nasiel pekne miesto nedaleko Bratislavy, tak sme vyrazili na "first light". Tomas pokracoval vo foteni M81+2, ja som skusal novu zostavu:
Nuz, musim povedat, ze vcera sa mi to pacilo. Otestovali sme (aj vdaka Ivanovi, ktory priniesol zavazia) moju opravenu montaz a vizualnu zostavu EQ-6 + Vixen VC200L + Vixen LV20mm. Hladacik super, montaz (hoci nebola skalibrovana na hviezdy) sliapala perfektne, vizualna kombinacia je idealna. Pozreli sme si M42 (nizko nad obzorom, ale paradna), M45 (to nie je vhodny objekt pre tuto zostavu), M51 (obe jadra pekne diskretne), M66 (tusil som oba "chvostiky"), M81 (viditelne "tmave" vytrysky) a M82 (jasne jadro s naznakmi ramien), co boli vsetko lahke objekty. Nadherne vsak boli gulovky - M3, M13 a M92 boli perfektne prekreslene, rozsypane na jednotlive hviezdicky, ich jadro sa zdalo naozaj priestorove vdaka mnozstvu drobuckych hviezd roznej intenzity.
Samozrejme, kukli sme aj na Mars (oranzova gula bez detailov) a na Saturn (krasne ostry prstenec s naznakom tmaveho tiena na disku planety), ktory sprevadzali neprehliadnutelne mesiace Titan, Rhea a Dione. Na "pana prstenov" sme vytiahli aj Vixen LV4mm, to uz vsak bolo privela (zvacsenie 450x) a neprinieslo ziadne zlepsenie.
Napokon som skusil aj jeden cvak s Nikonom D300 v ohnisku VC200L. Vybral som lahky objekt - M42. Bolo to sice len o malo viac ako 10° nad obzorom a ostrenie som robil iba "od oka" pri LiveView na matnici fotaku, co sa pri tom mihotani robilo naozaj tazko, ale vysledok 30-sekundovej expozicie bez gajdovania pri 800 ASA je pekny (potahal som krivky v PS CS2).
Summa summarum: pekne miesto, dobra technika, vydareny "first light".
Vdaka patri Tomasovi a Ivanovi.
Vcera mi konecne prisla opravena hlava EQ-6 a FunTomas nasiel pekne miesto nedaleko Bratislavy, tak sme vyrazili na "first light". Tomas pokracoval vo foteni M81+2, ja som skusal novu zostavu:
Nuz, musim povedat, ze vcera sa mi to pacilo. Otestovali sme (aj vdaka Ivanovi, ktory priniesol zavazia) moju opravenu montaz a vizualnu zostavu EQ-6 + Vixen VC200L + Vixen LV20mm. Hladacik super, montaz (hoci nebola skalibrovana na hviezdy) sliapala perfektne, vizualna kombinacia je idealna. Pozreli sme si M42 (nizko nad obzorom, ale paradna), M45 (to nie je vhodny objekt pre tuto zostavu), M51 (obe jadra pekne diskretne), M66 (tusil som oba "chvostiky"), M81 (viditelne "tmave" vytrysky) a M82 (jasne jadro s naznakmi ramien), co boli vsetko lahke objekty. Nadherne vsak boli gulovky - M3, M13 a M92 boli perfektne prekreslene, rozsypane na jednotlive hviezdicky, ich jadro sa zdalo naozaj priestorove vdaka mnozstvu drobuckych hviezd roznej intenzity.
Samozrejme, kukli sme aj na Mars (oranzova gula bez detailov) a na Saturn (krasne ostry prstenec s naznakom tmaveho tiena na disku planety), ktory sprevadzali neprehliadnutelne mesiace Titan, Rhea a Dione. Na "pana prstenov" sme vytiahli aj Vixen LV4mm, to uz vsak bolo privela (zvacsenie 450x) a neprinieslo ziadne zlepsenie.
Napokon som skusil aj jeden cvak s Nikonom D300 v ohnisku VC200L. Vybral som lahky objekt - M42. Bolo to sice len o malo viac ako 10° nad obzorom a ostrenie som robil iba "od oka" pri LiveView na matnici fotaku, co sa pri tom mihotani robilo naozaj tazko, ale vysledok 30-sekundovej expozicie bez gajdovania pri 800 ASA je pekny (potahal som krivky v PS CS2).
Summa summarum: pekne miesto, dobra technika, vydareny "first light".
Vdaka patri Tomasovi a Ivanovi.
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Zážitky z pozorování
Další můj lekací zážitek Pozoruju se zaujetím protuberance v Luntovi a v jednu chvíli něco přeběhlo po disku Slunce, mělo to tykadla a nožičky. Málem jsem spadnul ze stoličky.
Na vnějším filtru totiž přistál nějakej hmyzák a procházel se. Asi ho zaujala červená barva filtru
Na vnějším filtru totiž přistál nějakej hmyzák a procházel se. Asi ho zaujala červená barva filtru
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Zážitky z pozorování
Taky jsem si všera užil trochu hmyzu. Pořádal jsem pozorování Venuše, Saturnu atd. pro školní družinu a komáří společenstvo nám asi vyhlásilo válku Neuvěřitelný počet komárů nám kazil jinak podařené pozorování. Repelent je fakt nezajímal >:(
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Zážitky z pozorování
Ja som si vcera dal asi 4-nasobnu davku repelentu ako obycajne po mojej predchadzajucej skusenosti. Dokonca som si potrel aj vlasy. Postipali ma len dva, ale nado mnou sa permanentne vznasal oblacik z komarov. ;D
EDIT: Klucom k uspechu je tiez obliect si dlhe rukavy.
EDIT: Klucom k uspechu je tiez obliect si dlhe rukavy.