SynScan SkyScan Syn nebo Sky ?

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Zajimalo by me, zda se nekdo vyzna ve znaceni GoTo verzi montazi EQ-5/HEQ-5/EQ-6, protoze me nejak porad nejde do hlavy, proc ma nekdo na ovladaci napsano SynScan, nekdo SkyScan, jeden prodejce v ceniku SkyScan a obrazek SynScan... kdo se v tom ma vyznat?

Kdo mate jakou z techto montazi v "gotu" a co mate napsano na ovladaci? SynScan nebo SkyScan? Jedine co vim je, ze drivejsi verze byly SynTrek, ale z tech oznaceni jsem "volaky zmeteny"

P.S.: vim, patrilo by to asi do sekce montaze, ale tu nikdo necte ;D
ladaS

Příspěvek od ladaS »

Ahoj, mno pokud já vím, tak nejdříve byly montáže EQ6 s GO To označeny jako SkyScan, ale po nějakých dohadech to přejmenovyli na SynScan. Označení SynTrek mají montáže s novými motory jako používaji GoTo, ale bez ručky Go To. Ta má ten jednoduchý směrový ovladač. Doufám, že jsem to nepopletl ;). Já mám SkyScan.
http://lsastrofoto.cz/ e-mail: l[dot]spejchlik[at]seznam[dot]cz
N200/800
refr.70/500
Canon EOS 7D MK II.,CCD QHY8
NEQ6SS
12” DOBSON FLEX TUBE 305/1500mm
ZV

Příspěvek od ZV »

SynTrek není dřívější, je to prostě jen ta samá montáž jako SynScan, ale s jiným ovladačem a elektronikou, která neumí GoTo.

Myslím, že SkyScan se prostě přejmenovala na SynScan poté, co byla vydána verze SynTrek.

EQ-6 (staré nekvalitní motory a převody, bez autoguideru a goto)
EQ-6 SynTrek (nové motory a převody, autoguider, bez goto)
EQ-6 SkyScan = EQ-6 SynScan (nové motory a převody, autoguider, goto)
http://astrofoto.euweb.cz&&zvrastil (at) seznam (bodka) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jo kluci, mate oba pravdu tak to je.

Jeste bych doplnil, ze SynTrek (snadno upgradovatelny na SynScan pouhou zamenou ovladace) ma logo HEQ-5 v barve stribrne, kdezto SynScan jej ma ve zlatave s napisem Pro. Tot me poznatky. V Supre jsem totiz chtel SynScan a dali mi SynTrek s tim, ze mi vymenili ten maly ovladac s par tlacitky za velky SynScan a ujistili, ze pry motory a prevedovky jsou stejne u obou verzi, takze snad tomu tak je nerad bych koupil nejaky "smejd", coz se pri mem vseobecnem "stesti" muze snadno prihodit :-/
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Jsou stejné, potvrzuji. Sám jsem pořídil SynTrek a po čase jen jiný ovladač...
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak mam opet nejakou tu otazku na SynScan (SkyScan) a nebojim se zeptat:

1) stalo se nekdy nekomu, ze po 3star alignment mu ovladac napsal WARNING RA OFFSET > 45º a doporucil zkontrolovat nastaveni data a casu a mista a ukoncil hlaskou Alignment failed ??? Me se to stalo vcera s firmware 3.22, pak jsem sice downgradoval na 3.21, ale nemyslim si, ze by zrovna v tom byl zakopany pes (na zahranicnich forech se to lidem stavalo i s 3.12 apod. coz me nikdy - no teda zkousel jsem montaz zatim 3-4x teprve, kvuli pocasi). Mozna byl problem v tom, ze jsem to delal tak nejak o pulnoci a po downgradu (coz zabralo 15minut) uz to pak slo normalne.

2) najizdi vam montaz pri ustavovani (3star alignment) na prvni vybranou hvezdu +- presne??? v pondeli jsem s tim problem nemel (zvlast, kdyz si myslim uz "vsemu" rozumim), ale vcera mi vzdy na prvni hvezdu najela uplne, ale uplne mimo, stejne jako mi to neslo pri prvnim pokusu pred nekolika tydny (to bylo ale nejspis dano tim, ze jsem nevedel jaky je datum a spletl se o 4 dny, holt
ne vzdy mam prehled).

gracias ;D
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Konihlav napsal:
2) najizdi vam montaz pri ustavovani (3star alignment) na prvni vybranou hvezdu +- presne??? v pondeli jsem s tim problem nemel (zvlast, kdyz si myslim uz "vsemu" rozumim), ale vcera mi vzdy na prvni hvezdu najela uplne, ale uplne mimo, stejne jako mi to neslo pri prvnim pokusu pred nekolika tydny (to bylo ale nejspis dano tim, ze jsem nevedel jaky je datum a spletl se o 4 dny, holt
ne vzdy mam prehled).A měl jsi montáž dobře ustavenou a hlavně dalekohled v "zaparkované" (tj k NCP mířící) pozici?

-------
Teď mě ještě napadlo - zadal jsi správně, že je letní čas a souřadnice pozorovacího místa?
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
AlesU
Věk: 52

Příspěvek od AlesU »

WARNING RA OFFSET mi to nikdy nenapsalo, pouze se občas stane, že to napíše Alignment Failed, zvolím jiný hvězdy a pak je většinou vše v pořádku. Mám 3.22.
Jak moc mimo ti to najelo na první hvězdu? Máš při zapnutí elektroniky dalekohled namířenej na polárku? (Alespoň zhruba)
Mně to většinou mimo najede ale vždy tak do 1/4 zornýho pole hledáčku.

Taky se zeptám těch zkušenějších.. Jak je to s potřebou zadávat přesnej čas při ustavování-alignmentu? Je nutný ho vkládat přesně?
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

Popisu jak to delam. Postavim montaz na +- rovne misto, nohu N tak nejak na sever, odkrytuju hledacek, odaretuju RA osu a tocim s ni tak, aby se datum pozorovani na stupnici u hledacku dole kryl +- s casem na stupnici vyse. Tim dostanu kruznicku pro Polarku dle meho nazoru do spravne pozice pro dnesek. Zamirim na Polarku a to jednak upravenim pozice montaze a jednak srouby v alt/az. Zapojim zdroj a zapnu montaz a vse zkontroluji a nasadim zavazi a dalekohled a pak ho nastavim, aby se "koukal" na Polarku. Pravda ma tam trochu rezervu, nemam ho uplne presne zaoseny s osou polarniho hledacku, ale +- mi to zatim nevadi (BTW jaky srouby se davaji do ty listy dodavany s montazi? ja to mam zatim provizorne natvrdo pruchozimi srouby s matickama, coz me limituje ve vyvazeni dalekohledu v DE, ale vzhledem ke 3kg co na to vesim to zatim nepovazuji za problem). Pak pripojim rucni ovladac, nastavim vse potrebne, daylight saving na yes a timezone na +1, datum, cas a zacnu 3star alignment... no a v pondeli to bylo OK a vcera mi to najelo uplne mimo... mezitim jsem montaz jen uklidil v praci do kancelare a nehybal s ni...

diky za postrehy, taky by me zajimalo, jak to delate vy, presne krok za krokem :D
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

jo kdyz rikam uplne mimo, tak myslim hodne mimo. Na rychlost *9 jsem musel tlacitka drzet nekolik vterin (tak 3-4). Kdyz zacinam alignment, predpokladam, ze ma dalekohled "koukat" na Polarku, nebo ne?
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Pokud začínáš, měl by dalekohled koukat na pól, což ale i znamená, že v seřízeném, hledáčku bude Polárka v jeho poli poblíž středu.
Pokud jde o nastevení data a času : je to důležité pouze, pokud jde o automatické najetí na 1. hvězdu. Pokud si hvězdu dovedu najít sám, klidně tam dojedu i bez této iniciace pomocí elektrického pohonu, K další hvězdě už by to mělo jet poměrně přesně. Nastevení data je ale důležité při hledání planet. Pokud se vyznám, není opravdu nutné tytu údaje nastavovat.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

MilAN napsal: Pokud začínáš, měl by dalekohled koukat na pól, což ale i znamená, že v seřízeném, hledáčku bude Polárka v jeho poli poblíž středu.
no vidis, takze to mam vlastne OK jen mi to proste tedka nenajelo na prvni hvezdu spravne, coz nechapu zajimal by me postup ostatnich majitelu HEQ-5 ci EQ-6 se SynScanem/SkyScanem. Jestli jsem jako jediny, nebo je to normalni. Taky bych rekl, ze normalni by bylo, kdyby to prvni hvezdu naslo tak nejak spravne, jen s malou odchylkou a nikoli uplne mimo.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Jak přesně jsi měl nastvavený čas  asouřadnice ? +/- kolik čeho ?
...............
A ještě jedno. Parkovací poloha je naprosto přesně definovaná. Pokud zůstává dalekohled na místě a vypneš montáž, další start je dostatečně přesný. Pokud ale dalekohled stavíš , jak má autoamatika znát polohu přístroje, v které jsi ji zaaretoval ? Polárka bude v hledáčku snad vždy, je naprosto zbytečné ji takhle kontrolovat, I při otočení v RA o 12 hodin tam bude. Ty na první pohled nepoznáš změnu v RA +/- 5°, a o ten úhel Ti najede 1 hvězda vedle.
Zkus ustavit montáž a nechat ji vypnout v parkovací poloze . A pak znovu zapni a uvidíš, že najíždí i na 1. hvězdu velmi slušně tak, aby byla bohate v hledáčku.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
AlesU
Věk: 52

Příspěvek od AlesU »

Konihlav napsal: Zapojim zdroj a zapnu montaz a vse zkontroluji a nasadim zavazi a dalekohled a pak ho nastavim, aby se "koukal" na Polarku. Toto já dělám obráceně, nejdřív namířím dalekohled na polárku a až pak zapínám pohony.
Pro ustavení na polárku požívám postup,který v tomto vlákně před nedávnem psal Milan.

Poměrně ztuha mně jdou šrouby,kterými ustavuju vertikální polohu montáže vůči polárce (Alt), Taky vám jdou tak blbě? Toto maj podle mě dost blbě vymyšlený. jeden ze šroubů se totiž uvnitř montáže dotýká vlastní montáže v poměrně velkém úhlu a hrozí jeho ohnutí.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

tak jsem se s tim vcera zas zlobil, a proste fakt neumim montaz se SynScanem donutit, aby mi na prvni hvezdu najela nejak rozumne presne. Ve 23:15 jsem ustavoval, dalekohled jsem nechal mirit na NCP a pak teprve zapnul ovladac, zadal spravny cas i datum i GPS, dal 3 star alignment a jako prvni hvezdu Arcturus. No a najelo mi to zhruba do mist kde je Algieba, tedy Arcturus by tam mel byt az za 3-4hodiny. Nekde proste delam chybu a nemuzu tomu prijit na kloub :-[
Odpovědět