Když už jsem to moc nepochválil.. díval jsem se na své fotky těchto oblastí a zaujalo mně právě to prokreslení galaxií, které mám lepší i na clonu 5,6. Z toho mi vyplynulo, že se tvým zpracováním ztratily, např. u M 81 a M 82. Až pak mi došlo, že jsi to asi nefotil za tak optimálních podmínek jako tehdy já (MHV 6,2).
Jak píše někdo přede mnou, je to skutečně blízké pohledu triedrem a moc se mi to líbí. To by nemělo zaniknout i před drobné vady, co to má
Druhý problém u mně je, že sám bych toto nevyfotil
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
To ZV:
Je to dobry pocin (ja mam v merku Cepheus, ale akosi sa k tomu neviem dostat...). Odporucam ale pre taketo skladanie skusit najnovsie funkcie v programe IRIS, ktory to napasuje priamo na zvoleny suradnicovy system, teda astrometricky korektne. Snimky, ktore ziskavame, su totiz vlastne v gnomonickej projekcii. Skreslenie sa pri malych zornych poliach prejavi minimalne, pri tak rozsiahlej mozaike vsak uz je dost znacne. Takze, odporucam velke suhvezdia skladat podla principov, popisanych napriklad tu: http://astrosurf.com/buil/iris/new553/new553_us.htm
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Ještě jednou všem díky za pochvaly i komentáře. Je to pro mně motivace zkusit to na nějakém souhvězdí znovu, tentokrát se zkušenostmi a bez chyb a kompromisů. Ještě přikládám plné rozlišení - o moc víc detailů tam není, ale zajímavé objekty jsou snáz identifikovatelné.
A pro zajímavost ještě připravený plán celého "projektu". Mimochodem, difůzní filtr byl i velice užitečný při ověřování, jestli foťák míří tam, kam má. Díky zvýraznění jasných hvězd obrázek 30s expozice na displeji velmi připomínal to, co je na plánku.
Zdravim vsetkych, kedze som uz zacinal mat "pozorovatelsky abstak", tak som celkom neplanovane nakratko vybehol do Marianky a len tak narychlo som nieco nasnimal. CCD astropix 1.4+, Nikkor f=50mm zacloneny na 4, exp. 10x120s, bez filtra. Obrazok sem davam hlavne preto, ze som si nikdy neuvedomil, ako je v tej Lyre "husto"...
MaG napsal: Však taky Lyra je na okraji Mléčné dráhy, na tmavé obloze je to dobře vidět. Ten snímek to potvrdil. M 57 jako vypálený flek :)Jasne, vzdy som fotil uzsie pole, M57 a tak. Tam to prirodzene vyzera inak, preto ma to mnozstvo hviezd trochu prekvapilo.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
hamr napsal: Ještě jsem si trochu hrál s jednou z fotek s novým kompaktíkem
Hezke, expozice predpokladam 15s, jake bylo ISO?
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII