Re: Stavba a porozumění funkci Poncetovy plošiny
Já anglicky taky neumím a připadá mi, že Axel asi své příspěvky smazal, takže mám "po žížalkách" a čeká mě nějaké samostudium o Pocentkách :-/.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
ARny napsal: Podla toho co som videl by mali byt schopne sledovat iba maly uhol na oblohe. Kedze neviem moc dobre anglicky nikde som nenasiel pre mna zrozumitelne vysvetlenie preco sa to tak robi.Smysl ekvatoreální plošiny je v tom, že poskytuje nízko položenou a jen málo nakloněnou univerzální plochu, která se pohybuje společně s oblohou. Co se na plochu položí nespadne a pohybuje se stejně jako obloha. Ať je to dobson, nebo stativ s fotoaparátem, či dokonce pozorovatel sedící na židli u stativu s připevněným triedrem. V naší zeměpisné šířce může plošina sledovat oblohu celou hodinu, aniž by její náklon přesáhl pět stupňů.
Karel
ARny napsal: ... Preco sa nerobia tak aby sa azimutalna dalekohladu os naklonila na polarku a to tak ze by stacilo prakticky iba naklonit dalekohlad?...Je to jednoducho preto, lebo sú konštruované pre dobsonove ďalekohľady a tie predpokladajú vodorovné uloženie základne prístroja. Mnohé sú konštruované tak, že naklonením prístroja o pár desiatok stupňov by tubus vypadol z výškových ložísk. Problém by bol aj pri otočení prístroja. Optimalizáciou konštrukcie dobsona sa dosahuje to, že tubus (prípadne uloženie zrkadla) je konštruovaný len na nakláňanie v rovine kolmej na vodorovnú rovinu. Ak máš dobsona, tak si ho skús opatrne nakláňať a sleduj ako sa bude správať. Daj pozor aby ti nepadol. Na konkrétnom prípade najlepšie uvidiš prečo je to všetko tak.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Poncetku jsem zhruba před rokem postavil a k téměř plné spokojenosti používám. Mám však jeden problém, který žádný ze stavitelů obdobných dílek zveřejněných na netu neřešil a já ho zřejmě podcenil. Jedná se o přenos chvění od motorku pohonu do teleskopu. Projevuje se roztřepáním obrazu v okuláru v rytmu krokování motorku při zvětšeních nad cca 80x. Zatím to řeším vypínáním chodu na dobu přechodu pozorovaného objektu přes zorné pole okuláru a následně návratem zvýšenou frekvencí generátoru pulzů pro KM. Je mi jasné, že by pomohlo pružné uložení motorku a pružná spojka v cestě přenosu kroutícího momentu nebo použití ss motorku, ale obě řešení jsou dost pracná a v mém případě z prostorových důvodů obtížně realizovatelná. Pokud někdo na fóru řešil obdobný problém uvítám každou radu. Jinak snad můj příspěvek upozorní konstruktéry poncetky na možný zádrhel.
Dobson 254/1200 na eq plošině, refraktor 102/1000 na EQ 3-2, triedr 10x50, EOS 350D, SPC900NC
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Kdepak, to pružné uložení moc nepomůže (tedy pokud je to kvalitní krokový motor s ostře definovanými kroky, ne takové ty levné činské plechové motorky, kde je vysoká impedance vinutí a rázy jemnější). Jediné funkční řešení je eliminovat rázy vznikající v krokovém motru. To znamená budič s mikrokrokováním.
Jaký používáš obvod pro řízení KM, pošli nějaké schéma a typ motoru. Případně foto.
Jaký používáš obvod pro řízení KM, pošli nějaké schéma a typ motoru. Případně foto.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Děkuji za odpověď. Použil jsem KM z inkoustové tiskárny HP tuším 610. jsou tam dva, použil jsem ten větší a pracuje zcela spolehlivě při napájecím napětí 6V. Generátor pulzů zveřejnil na AF Jan Špulák, obsahuje IO 4060, 4555 a ULN2003. Oscilátor je RC, pro pozorování stabilita kmitočtu bohatě stačí. Frekvence krokování je 379 kr/min pro siderickou rychlost. Mám možnost zvětšení frekvence na cca 1100 kr/min a zastavení chodu (ovládané tlačítky). Mikrokrokování mě také napadlo(a bylo by nejelegantnější), ale nenašel jsem vhodné zapojení. Pokud máš vhodný tip, byl bych ti vděčný za pomoc. Elektrikář nejsem, ale když mám schema zbastlím kde co
Dobson 254/1200 na eq plošině, refraktor 102/1000 na EQ 3-2, triedr 10x50, EOS 350D, SPC900NC
FunTomas napsal:
Je to jednoducho preto, lebo sú konštruované pre dobsonove ďalekohľady a tie predpokladajú vodorovné uloženie základne prístroja. Mnohé sú konštruované tak, že naklonením prístroja o pár desiatok stupňov by tubus vypadol z výškových ložísk. Problém by bol aj pri otočení prístroja. Optimalizáciou konštrukcie dobsona sa dosahuje to, že tubus (prípadne uloženie zrkadla) je konštruovaný len na nakláňanie v rovine kolmej na vodorovnú rovinu. Ak máš dobsona, tak si ho skús opatrne nakláňať a sleduj ako sa bude správať. Daj pozor aby ti nepadol. Na konkrétnom prípade najlepšie uvidiš prečo je to všetko tak.
Hmm to som nevedel dik za odpoved. Skoda ze nemam ziadnu dobsonovu montaz aby som si to okukal ale aj to snad raz bude ::).
Je to jednoducho preto, lebo sú konštruované pre dobsonove ďalekohľady a tie predpokladajú vodorovné uloženie základne prístroja. Mnohé sú konštruované tak, že naklonením prístroja o pár desiatok stupňov by tubus vypadol z výškových ložísk. Problém by bol aj pri otočení prístroja. Optimalizáciou konštrukcie dobsona sa dosahuje to, že tubus (prípadne uloženie zrkadla) je konštruovaný len na nakláňanie v rovine kolmej na vodorovnú rovinu. Ak máš dobsona, tak si ho skús opatrne nakláňať a sleduj ako sa bude správať. Daj pozor aby ti nepadol. Na konkrétnom prípade najlepšie uvidiš prečo je to všetko tak.
Hmm to som nevedel dik za odpoved. Skoda ze nemam ziadnu dobsonovu montaz aby som si to okukal ale aj to snad raz bude ::).
Stale nerozoznam ufo od satelitu...
To LubosH
379/60=6,3 kroků za vteřinu
to je i z laického pohledu hodně málo.
Já jsem při návrhu hodinového pohonu bral jako minimální hodnotu 50 kroků za vteřinu. Bral jsem to selským rozumem inspirován frekvencí TV a PC monitorů. Sice jsem udělal jen pár testuů nahrubo zbastelnou mechanikou , ale byl jsem spokojen.
Teď už jen zbývá se donutit se to dokončit
Elektronice krokových motorů až tak moc nerozumím (dělal kamarád) , ale čistě teoreticky , základní krok se dá rozdělit na mikrokroky na ostřiloskopu to vypadá jako sinusovka složená z malých schůdků drobných skoků . Pro člověka který tomu rozumí , by neměl být problém postavit kontrolér se 64 nebo 128 mikrokroky. Je to jen dané výpočetním výkonem řídícího mikročipu.
379/60=6,3 kroků za vteřinu
to je i z laického pohledu hodně málo.
Já jsem při návrhu hodinového pohonu bral jako minimální hodnotu 50 kroků za vteřinu. Bral jsem to selským rozumem inspirován frekvencí TV a PC monitorů. Sice jsem udělal jen pár testuů nahrubo zbastelnou mechanikou , ale byl jsem spokojen.
Teď už jen zbývá se donutit se to dokončit
Elektronice krokových motorů až tak moc nerozumím (dělal kamarád) , ale čistě teoreticky , základní krok se dá rozdělit na mikrokroky na ostřiloskopu to vypadá jako sinusovka složená z malých schůdků drobných skoků . Pro člověka který tomu rozumí , by neměl být problém postavit kontrolér se 64 nebo 128 mikrokroky. Je to jen dané výpočetním výkonem řídícího mikročipu.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Já mám rozchozený a již několikrát aplikovaný na montáže komplexní systém na řízení motorů, prostě GO-TO systém pro montáž. Jenomže to řešení je jak s kanónem na vrabce, a při vší úctě doma to nepostavíš.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm
Ale nyní mám už jeden požadavek na postavení jednoduchého pohonu v RA, a plánuji použít toto:
tam je všechno hotové, včetně dělení na dalších 16 mikrokroků.
http://en.nanotec.com/steppermotor_drivers_imt903.html
datasheet k obvodu je tady:
http://en.nanotec.com/downloads/pdf/1530/IMT903.pdf
stačí dodělat oscilátor a je hotovo. Veškeré obvody pro mikrokrokování má ten IO v sobě. Mikrokontroléru tedy netřeba, což je pro amatérského bastlíře, který nehoví programování, obrovská výhoda.
detailnější datasheet je ještě tady:
http://www.allegromicro.com/en/Products ... 9/3979.pdf
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm
Ale nyní mám už jeden požadavek na postavení jednoduchého pohonu v RA, a plánuji použít toto:
tam je všechno hotové, včetně dělení na dalších 16 mikrokroků.
http://en.nanotec.com/steppermotor_drivers_imt903.html
datasheet k obvodu je tady:
http://en.nanotec.com/downloads/pdf/1530/IMT903.pdf
stačí dodělat oscilátor a je hotovo. Veškeré obvody pro mikrokrokování má ten IO v sobě. Mikrokontroléru tedy netřeba, což je pro amatérského bastlíře, který nehoví programování, obrovská výhoda.
detailnější datasheet je ještě tady:
http://www.allegromicro.com/en/Products ... 9/3979.pdf
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
To 3J
Jak jsem řekl, riziko přenosu rázů jsem podcenil. Že vyšší frekvence kroků trochu pomůže vidím při přesunu přes zorné pole okuláru trojnásobkem siderické rychlosti, ale jsem přesvědčen, že samotné zvyšování počtu kroků úplně chvění neodstraní. Chce to asi skutečně rozdrobení kroku. Problém je ten strmý náběh a sestup pulzu. Pokoušel jsem se omezit tu strmost kapacitami připojenými paralelně ke vstupům Darlingtonů v ULN (z obdélníkových pulzů udělat lichoběžníkové). Akustický efekt byl výrazný – motorek je tišší, chvění obrazu bylo omezeno jen málo. Možná by to chtělo větší kondenzátory, ale ty se nevlezou do krabičky.
To MMys
S tím kanónem a vrabcem máš pravdu a navíc o Go-To systém ba ani o navigaci nemám zájem, protože bych se ochudil o ten pocit triumfu, když po několika hodinách hledání uvidím konečně uslzeným okem onen mlhavý flek.
Zato ten obvod IMT903 je trefa do černého. Je to přesně to, co potřebuji – malé, dostatečně výkonné, bez nároků na programování. Jako oscilátor použiji osvědčený CMOS 4060 – má několikanásobné dělení kmitočtu, takže půjde snadno přizpůsobit. Bude to sice vyžadovat jiný motorek, ale to by neměl být takový problém. Děkuji za radu.
Jak jsem řekl, riziko přenosu rázů jsem podcenil. Že vyšší frekvence kroků trochu pomůže vidím při přesunu přes zorné pole okuláru trojnásobkem siderické rychlosti, ale jsem přesvědčen, že samotné zvyšování počtu kroků úplně chvění neodstraní. Chce to asi skutečně rozdrobení kroku. Problém je ten strmý náběh a sestup pulzu. Pokoušel jsem se omezit tu strmost kapacitami připojenými paralelně ke vstupům Darlingtonů v ULN (z obdélníkových pulzů udělat lichoběžníkové). Akustický efekt byl výrazný – motorek je tišší, chvění obrazu bylo omezeno jen málo. Možná by to chtělo větší kondenzátory, ale ty se nevlezou do krabičky.

To MMys
S tím kanónem a vrabcem máš pravdu a navíc o Go-To systém ba ani o navigaci nemám zájem, protože bych se ochudil o ten pocit triumfu, když po několika hodinách hledání uvidím konečně uslzeným okem onen mlhavý flek.

Zato ten obvod IMT903 je trefa do černého. Je to přesně to, co potřebuji – malé, dostatečně výkonné, bez nároků na programování. Jako oscilátor použiji osvědčený CMOS 4060 – má několikanásobné dělení kmitočtu, takže půjde snadno přizpůsobit. Bude to sice vyžadovat jiný motorek, ale to by neměl být takový problém. Děkuji za radu.
Zde si muzete stahnout axelem prelozeny navod na stavbu Poncetovy plosiny.
Stavba a porozumeni funkci Poncetovy plosiny
.doc, 300kB
Stavba a porozumeni funkci Poncetovy plosiny
.doc, 300kB
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Já si právě Poncentku dodělávám a nemůžu zatím nic posuzovat z vlastní zkušenosti.
Na pohon šroubu (šneku) hodlám použít KM s integrovanou převodovkou a převod. poměrem 1:64. Tak doufám, že bude stačit řízení KM v půlkrokovém režimu. Vychází mi tak na jednu otáčku šroubu 3072 kroků, 6144 půlkroků....
Na pohon šroubu (šneku) hodlám použít KM s integrovanou převodovkou a převod. poměrem 1:64. Tak doufám, že bude stačit řízení KM v půlkrokovém režimu. Vychází mi tak na jednu otáčku šroubu 3072 kroků, 6144 půlkroků....
KOvář JAROslav
- milan kuhejda
Poncetku jsme v pátek s Fidlerem vyzkoušeli na Saturnu s kamerou Logitech,Barlov 2x a držela dobře.Pohon jsem vykoumal bez KM a mikroprocesoru,protože programování není moje hobby a svěcenou vodou to nejde ;D ;D
Použil jsem motorek na 12V s integrovanou převodovkou 1:600 a jako druhá převodovka slouží upravená převodovka ze stěrače asi 1:60,na regulaci otáček používám regulátor stejnosměrných motorku.
Největší problém byl dostat Saturna do zorného pole kamery,pak už držel pěkně,až mě to překvapilo.
Chci tímto poděkovat všem kdo mi dodávali energii do stavby a pozbuzovali mě že to dopadne dobře/Aguarius,Milan1960,Fidler,Bob/a Axelovi za překlad z NJ a rady po telefonu.
v pátek 9.5 při našem setkání provedu fotodokumentaci a pověsím to tady na forum.
nazdar Milan
P.S.Fidler tvrdí že to drží lépe než EQ-6 ;D ;D
Použil jsem motorek na 12V s integrovanou převodovkou 1:600 a jako druhá převodovka slouží upravená převodovka ze stěrače asi 1:60,na regulaci otáček používám regulátor stejnosměrných motorku.
Největší problém byl dostat Saturna do zorného pole kamery,pak už držel pěkně,až mě to překvapilo.
Chci tímto poděkovat všem kdo mi dodávali energii do stavby a pozbuzovali mě že to dopadne dobře/Aguarius,Milan1960,Fidler,Bob/a Axelovi za překlad z NJ a rady po telefonu.
v pátek 9.5 při našem setkání provedu fotodokumentaci a pověsím to tady na forum.
nazdar Milan
P.S.Fidler tvrdí že to drží lépe než EQ-6 ;D ;D
;D To Bafan! Mám radost, že moje práce pomohla a že ten překlad nebyl zbytečný. Jen mám obavy, že se najde zase nějaký důvod, pro smazání toho mého příspěvku.
Ale jednu věc Ti nikdo už nevezme, jseš u nás první kdo úspěšně použil stavbu a uložení severních ložisek netradiční konstrukce. Nyní by měli nastoupit ti co , co se mně snažili znechutit a ne jen mně, ale k tomu je zapotřebí několika věcí a to ani jeden nemá!
Ale jednu věc Ti nikdo už nevezme, jseš u nás první kdo úspěšně použil stavbu a uložení severních ložisek netradiční konstrukce. Nyní by měli nastoupit ti co , co se mně snažili znechutit a ne jen mně, ale k tomu je zapotřebí několika věcí a to ani jeden nemá!
- milan kuhejda
pro AXELA
znechutit můžou,ale uvědom si že psí štěkání do nebe nedorazí ;)a nenech se odradit
ještě jednou díky,hodně jsi mi pomohl
Milan
znechutit můžou,ale uvědom si že psí štěkání do nebe nedorazí ;)a nenech se odradit
ještě jednou díky,hodně jsi mi pomohl
Milan