Světelné znečištění v médiích
Souhlasím s Martinem.
Jeden takový přechod je u kulaťáku v Dejvicích v Praze a když tam jedu večer, tak to natolik oslňuje, že ti chodci fakt nejsou vidět...
Obecně mám s nasvícenými přechody problém a nesouhlasím s nimi. Přechod by mělo osvětlovat pouze slabé světlo, aby chodec viděl na cestu a on bude na tom světle vidět dobře jako stín. Eventuálně by mohla automatika nasvítít chodce zepředu v okamžiku kdy tam jde tak, aby se od něj světlo odráželo a on naopak "svítil" směrem k řidiči.
Jeden takový přechod je u kulaťáku v Dejvicích v Praze a když tam jedu večer, tak to natolik oslňuje, že ti chodci fakt nejsou vidět...
Obecně mám s nasvícenými přechody problém a nesouhlasím s nimi. Přechod by mělo osvětlovat pouze slabé světlo, aby chodec viděl na cestu a on bude na tom světle vidět dobře jako stín. Eventuálně by mohla automatika nasvítít chodce zepředu v okamžiku kdy tam jde tak, aby se od něj světlo odráželo a on naopak "svítil" směrem k řidiči.
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis 
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
ono to spíš vypadá, že někde se dělaly opravdu blbě a taky je dost individuální, kdo to jak vnímá.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- denis.marc
Článek o svícení na přechodech jsem četl, překvapuje mě, jak tam píšou, že poté, co se na některých přechodech začalo svítit dle doporučení z boku, snížila se tam noční nehodovost. Zajímalo by mě, kolik bylo jenom na těch několika přechodech v Jablonci nočních nehod s chodci, že je hned patrné to snížení, jak tam píšou, protože, a to ať se na mě nezlobí, toto ve mě vyvolává pocit, jakože tam předtím řidiči poráželi chodce téměř denně, což mi přijde velmi nepravděpodobné na několika přechodech. A po změně osvětlení se to rázem změnilo. Jak často asi na jednom přechodu v centru Jablonce dojde k noční srážce s chodcem? Nebo do toho možná počítají všechny nehody.
K těm LED diodám na značkách i v silnici: U nás kousek za Pardubicemi před časem postavili nový kruhový objezd, na který nainstalovali hromadu blikajících diod, takže vypadal jako vánoční stromeček, pak to tam párkrát někdo porazil a bylo po svíceni, časem to sice opravili, ale teď tam jsou jen oranžové diody blikající na obrubnících vnitřního ostrůvku, ty blikající závory, nebo jak tomu říkaj, už tam nedali. :D
K těm LED diodám na značkách i v silnici: U nás kousek za Pardubicemi před časem postavili nový kruhový objezd, na který nainstalovali hromadu blikajících diod, takže vypadal jako vánoční stromeček, pak to tam párkrát někdo porazil a bylo po svíceni, časem to sice opravili, ale teď tam jsou jen oranžové diody blikající na obrubnících vnitřního ostrůvku, ty blikající závory, nebo jak tomu říkaj, už tam nedali. :D
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Pochybuji že se na to dá najít statistika nehodovosti pro konkrétní přechody. To je prostě zavádějící údaj.
K tomu bočnímu svícení - když si stoupnete jako chodec k přechodu a díváte se na druhou stranu, tak stožár lampy uvidíte asi metr doprava od přechodu a vodorovná část stožáru je navíc ohnuta a to tak, že svítidlo je ještě více doprava nad vozovkou. Svítidlo se jeví lehoulince nahnuté směrem k přechodu, ale možná není. Tomuhle tedy oni říkají boční svícení, druhá lampa je samozřejmě zboku po vaší levici. Nevím ale, jestli se to dříve takto nedělalo, musím se dále dívat. Takže nově nasvícené přechody v Jablonci vypadaj jak jsem popsal. A nestěžuju si na ně, je to dobře udělané. Ale ty starší nebudou taková hrůza jak jsem četl.
Dnes jedu z jihu na sever Čech, když si vzpomenu, zkusím vysledovat, jak to kde maj udělané.
K tomu bočnímu svícení - když si stoupnete jako chodec k přechodu a díváte se na druhou stranu, tak stožár lampy uvidíte asi metr doprava od přechodu a vodorovná část stožáru je navíc ohnuta a to tak, že svítidlo je ještě více doprava nad vozovkou. Svítidlo se jeví lehoulince nahnuté směrem k přechodu, ale možná není. Tomuhle tedy oni říkají boční svícení, druhá lampa je samozřejmě zboku po vaší levici. Nevím ale, jestli se to dříve takto nedělalo, musím se dále dívat. Takže nově nasvícené přechody v Jablonci vypadaj jak jsem popsal. A nestěžuju si na ně, je to dobře udělané. Ale ty starší nebudou taková hrůza jak jsem četl.
Dnes jedu z jihu na sever Čech, když si vzpomenu, zkusím vysledovat, jak to kde maj udělané.
http://korzar.sme.sk/c/5415489/michalov ... ejsie.html
z clanku citujem:
"
"Zlepší sa súmernosť osvetlenia, netieni mestská zeleň a zredukoval sa tiež počet svietidiel oproti pôvodným s väčším príkonom a malou účinnosťou, na nové s nižším príkonom a účinnosťou vyššou," upresnila hovorkyňa."
vie mi niekto vysvetlit co to znamena z pohladu svetelneho znecistenia? inak tie nove lampy su tusim nejake LEDky lebo svietia nabielo
z clanku citujem:
"
"Zlepší sa súmernosť osvetlenia, netieni mestská zeleň a zredukoval sa tiež počet svietidiel oproti pôvodným s väčším príkonom a malou účinnosťou, na nové s nižším príkonom a účinnosťou vyššou," upresnila hovorkyňa."
vie mi niekto vysvetlit co to znamena z pohladu svetelneho znecistenia? inak tie nove lampy su tusim nejake LEDky lebo svietia nabielo
Hyperion 13mm, SQM; nikon CF 10x50
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Zo Slovenska: Výstava Svetelné znečistenie upozorňuje na negatívne vplyvy osvetlenia
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=2234839
http://www.ekolist.cz/zprava.shtml?x=2234839
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
iDNES.cz - Newyorské mrakodrapy v noci nesvítí, chrání tak dezorientované ptáky
http://zpravy.idnes.cz/newyorske-mrakod ... anicni_vel
http://zpravy.idnes.cz/newyorske-mrakod ... anicni_vel
Tisíce ptáků uvázly v USA ve světelné pasti památníku útoků z 11. září
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Konečně má někdo dobré nápady brzy by se mohly připojit i obce !
http://www.novinky.cz/domaci/211817-na- ... setri.html
http://www.novinky.cz/domaci/211817-na- ... setri.html
Stránka společnosti pro Meziplanetární hmotu, info o kometách, meteorech i planetkách - http://www.kommet.cz
Celkem aktuální rozhovor...:
30.04.2010 11:01
Zpoždění (ČRo Radio Wave) archiv pořadu
Co je světelné znečištění
http://www.rozhlas.cz/_audio/co-je-svet ... 042235.mp3
30.04.2010 11:01
Zpoždění (ČRo Radio Wave) archiv pořadu
Co je světelné znečištění
http://www.rozhlas.cz/_audio/co-je-svet ... 042235.mp3
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Cetli jste clanek na astro.cz o svetelnem znecisteni ve volebnim programu? CO na to rikate?
Ja si myslim, ze by ČAS s tim mel prijit jindy, nez v den voleb. Ono to totiz navadi nerozhodnuteho volice a ČAS by dle meho mel byt politicky neutralni organizaci. Sice se primo nerika ktera strana to ma v programu (ma to uz v podstate politicka mrtvola, ktera se sama hezky uz davno zdiskreditovala a tak treba v Liberci reinkarnovala do jine strany, ale treba v Praze, na kterou je program psan se spojila se zavedenym hracem), ale stejne to je docela politicky "nekorektni", protoze dat tu tezi do googlu a najit si kdo to psal, je otazka dvou vterin.
Kdyby to nekdo napsal sem, za sebe, jako soukroma osoba, tak prosim...
Ja si myslim, ze by ČAS s tim mel prijit jindy, nez v den voleb. Ono to totiz navadi nerozhodnuteho volice a ČAS by dle meho mel byt politicky neutralni organizaci. Sice se primo nerika ktera strana to ma v programu (ma to uz v podstate politicka mrtvola, ktera se sama hezky uz davno zdiskreditovala a tak treba v Liberci reinkarnovala do jine strany, ale treba v Praze, na kterou je program psan se spojila se zavedenym hracem), ale stejne to je docela politicky "nekorektni", protoze dat tu tezi do googlu a najit si kdo to psal, je otazka dvou vterin.
Kdyby to nekdo napsal sem, za sebe, jako soukroma osoba, tak prosim...
Newton 203/1200, dobson
Refraktor CEL 102/500, AZ3
Triedry: Canon 15*50 IS, Meopta 8*25 a 6,5*32, Bresser 10*50, CEL 15*70
Foto.: Panasonic DMC-LZ8, Sony DSC-RX100 II, Canon EOS 1000 a 650
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Tento problém byl jistě důkladně zvažován a řekněme, že zodpovědnost si na svá bedra tak trochu bere tiskový mlůvčí ČAS. Nicméně nemám ten pocit, že by to bylo srovnatelné např. s faktem, pokud na poslední chvíli Jan Kraus nevzal do pořadu lídra volební kandidátky ODS. Přeci jen něco jiného je pořad Primy a něco jiného malý web astro.cz
Pochybuji, že by to nějak ovlivnilo výsledek voleb. U mně je to chválihodný počin a nebýt zelení proti atomové energii, i bych je snad za to pochválil. Jenže není to asi jen o atomu, ale i dalších drobnostech, které zasahují až moc do mého života pod záminkou zelených úspor.
Problém tvého příspěvku je ten, že co člověk, to názor a nerad bych, aby se tu strhla nějaká politická debata.
Fakt prostě je, že se tak lidé z astro.cz rozhodli a nemyslím, že by to bylo porušení zákona.
Pochybuji, že by to nějak ovlivnilo výsledek voleb. U mně je to chválihodný počin a nebýt zelení proti atomové energii, i bych je snad za to pochválil. Jenže není to asi jen o atomu, ale i dalších drobnostech, které zasahují až moc do mého života pod záminkou zelených úspor.
Problém tvého příspěvku je ten, že co člověk, to názor a nerad bych, aby se tu strhla nějaká politická debata.
Fakt prostě je, že se tak lidé z astro.cz rozhodli a nemyslím, že by to bylo porušení zákona.
Poruseni zakona urcite ne, ale poruseni etiky (politicky nezavisle organizace) urcite. Jeste mam v pameti jake problemy mela CT s volbami do PS. Minimalne to nacasovani je pomerne nestastne. Na vysledek to bude mit zadny nebo velmi maly vliv, ale ČAS by dle meho nazoru (necetl jsem stanovy, protoze nejsem clenem) plne neutralni a tohle neutralni zkratka neni.
Chvalihodne by to pro me bylo az by to nebylo jen na papire. Protoze ono v zakone o tom nejakou tezi mame taky. Zeleni sedeli v zastupitelstvu v Praze doted, ale meli jine zajmy, nez svetelne znecisteni.
EDIT: Tak jsem si stanovy projel a politicka neutralita tam neni, tudiz vlastne muze podporovat nejakou stranu a to klidne i otevrene. Otazka tedy pouze etika, protoze stanovy to umoznuji, coz u organizace, ktera se zabyva vedou, resp. aplikaci astronomie i do siroke verejnosti a ma pod sebou i sekci pro deti a mladez je pomerne dosti nestastne.
Chvalihodne by to pro me bylo az by to nebylo jen na papire. Protoze ono v zakone o tom nejakou tezi mame taky. Zeleni sedeli v zastupitelstvu v Praze doted, ale meli jine zajmy, nez svetelne znecisteni.
EDIT: Tak jsem si stanovy projel a politicka neutralita tam neni, tudiz vlastne muze podporovat nejakou stranu a to klidne i otevrene. Otazka tedy pouze etika, protoze stanovy to umoznuji, coz u organizace, ktera se zabyva vedou, resp. aplikaci astronomie i do siroke verejnosti a ma pod sebou i sekci pro deti a mladez je pomerne dosti nestastne.
Newton 203/1200, dobson