AstroTrac TT320
- Psion
- Věk: 63
- Kontaktovat uživatele:
AstroTrac TT320
To chápu bohužel doma takové vybavení nemám, musel bych to někde nechat udělat v dílně na měřící stolici.
AstroTrac TT320
...Pro doplnění, ještě existuge Kenko montáž se zajímavými parametry:
http://www.sciencecenter.net/hutech/ken ... /index.htm
Na CEDIC-u som debatoval s Yurim Beletskym o fotení v Chile. Spomínal, že Kenko používal Guissard, no je to podľa neho montáž maximálne na nejaký širokoúhly objektív. Má veľkú periodickú chybu (neuviedol hodnotu) a nízku nosnosť. Guissard to napokon vyriešil kúpou Takahashi montáže. Niečo na úrovni EQ6.
Takže Kenko nie. ;)
http://www.sciencecenter.net/hutech/ken ... /index.htm
Na CEDIC-u som debatoval s Yurim Beletskym o fotení v Chile. Spomínal, že Kenko používal Guissard, no je to podľa neho montáž maximálne na nejaký širokoúhly objektív. Má veľkú periodickú chybu (neuviedol hodnotu) a nízku nosnosť. Guissard to napokon vyriešil kúpou Takahashi montáže. Niečo na úrovni EQ6.
Takže Kenko nie. ;)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
AstroTrac TT320
Podle mých zkušeností záleží PE na seřízení a kusu od kusu. Výrobce si dost zakládá na kvalitních převodech, tak bych se divil, že parametry budou mizerné. V odkazu na článek je více.
http://www.sciencecenter.net/hutech/ken ... /track.htm
http://www.samirkharusi.net/skymemo.html
http://www.sciencecenter.net/hutech/ken ... /track.htm
http://www.samirkharusi.net/skymemo.html
AstroTrac TT320
Je to podobné ako ten Vixen PG. To že tvoj kus má periodickú chybu +-2.5" je tiež ten lepší prípad. Bežný limit udávaný výrobcom bol podstatne horší. Rovnako to bude aj u toho Kenka. Možno Guissard chytil nesprávny kus (v tom prípade má podobné šťastie ako ja). Ja som len tlmočil slová astrofotografa, ktorého skúsenosti tu má málokto.
Obrázky na druhom odkaze sú zaujímavé, no na tom prvom by ma výrobca nepresvedčil o kvalitách... Snímky ultraširokoúhlym objektívom v rozlíšení 600x400px by si aj ty považoval za výsmech.
To myslím ku Kenku stačí. Aj tak ho tu nik nemá a asi ani mať nebude.
Obrázky na druhom odkaze sú zaujímavé, no na tom prvom by ma výrobca nepresvedčil o kvalitách... Snímky ultraširokoúhlym objektívom v rozlíšení 600x400px by si aj ty považoval za výsmech.
To myslím ku Kenku stačí. Aj tak ho tu nik nemá a asi ani mať nebude.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
AstroTrac TT320
Obrázky jsou nezajímavé v tom rozlišení, pouze jsem bral relevantní tuto větu :
Waiting 10 minutes will produce a tiny drift of only 5 arc-seconds on either the RA or the Dec axis and one is restricted to, say, 100x (likely very much less) magnification using a camera lens with scope eyepieces. Drift aligning looks quite unnecessary for lenses up to 300mm focal length.
V ČR věřím, že ta montáž je, na foru asi ne.
Waiting 10 minutes will produce a tiny drift of only 5 arc-seconds on either the RA or the Dec axis and one is restricted to, say, 100x (likely very much less) magnification using a camera lens with scope eyepieces. Drift aligning looks quite unnecessary for lenses up to 300mm focal length.
V ČR věřím, že ta montáž je, na foru asi ne.
AstroTrac TT320
To chápu bohužel doma takové vybavení nemám
Mikrometr s rozsahem 0-25mm stojí cca 300-500Kč - a vyplatí se ho mít i na jiný účely :)
p.s.
Od Hutechu již nikdy nic nekoupím a varuju před nimi i ostatní - před cca 4mi měsíci mi za asi 250 babek poslali pozicioner a byl to totálně křivej zmetek - viz fotografie rybiny po vyndání destičky (která byla taky křivá):
www.horolezec.cz/uschovna/Positioner1.jpg
Po dlouhejch tahanicích kdy nic nechtěli uznat jsem jim pohrozil že to celé zveřejním a poté se usnesli že mi vrátí 90% ceny když jim ho pošlu zpět. Poté co jim došel (to také asi 3 týdny zatloukali a tvářili se že nic nedošlo) mi napsali toto:
Mr. Kamarad
I would like to let you know that we have received your return item (TC-XY2) today.
I regret that this item did not fit your requirment.
After the inspection, we confirmed that there is nothing wrong for guiding purpose.....
No comment :o :-/
Mikrometr s rozsahem 0-25mm stojí cca 300-500Kč - a vyplatí se ho mít i na jiný účely :)
p.s.
Od Hutechu již nikdy nic nekoupím a varuju před nimi i ostatní - před cca 4mi měsíci mi za asi 250 babek poslali pozicioner a byl to totálně křivej zmetek - viz fotografie rybiny po vyndání destičky (která byla taky křivá):
www.horolezec.cz/uschovna/Positioner1.jpg
Po dlouhejch tahanicích kdy nic nechtěli uznat jsem jim pohrozil že to celé zveřejním a poté se usnesli že mi vrátí 90% ceny když jim ho pošlu zpět. Poté co jim došel (to také asi 3 týdny zatloukali a tvářili se že nic nedošlo) mi napsali toto:
Mr. Kamarad
I would like to let you know that we have received your return item (TC-XY2) today.
I regret that this item did not fit your requirment.
After the inspection, we confirmed that there is nothing wrong for guiding purpose.....
No comment :o :-/
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
AstroTrac TT320
Mikrometr s rozsahem 0-25mm stojí cca 300-500Kč - a vyplatí se ho mít i na jiný účely
Copak to problém není, ale jak zajistíš, aby kompletní rovina držáku hledáčku byla totožná s rovinou kolmou na polární osu? To podle mě lze provést pouze na nějaké měřící stolici.
Abychom si rozuměli, držák je vychýlen nejen ve směru vertikálním, ale i horizontálním, jak je naznačeno v obrázku.
Copak to problém není, ale jak zajistíš, aby kompletní rovina držáku hledáčku byla totožná s rovinou kolmou na polární osu? To podle mě lze provést pouze na nějaké měřící stolici.
Abychom si rozuměli, držák je vychýlen nejen ve směru vertikálním, ale i horizontálním, jak je naznačeno v obrázku.
AstroTrac TT320
Teda ten pozicionér fakt vyzerá hrozne. Akoby ho prešlo auto. Chápem zlosť, no hlavne nad reklamačným postupom. Ja mám uvedený pozicionér a som s ním nadmieru spokojný. Je bez merateľnej vôle. Zatiaľ všetko čo mi prišlo z Hutechu bolo špičkovo zabalené a špičkovo vyrobené. Čakacie doby úplne normálne (max. 2 tyždne). Z tohto pohľadu žiaden problém.
AstroTrac TT320
To vůbec neřeš, prostě zaměř PH na nějakej vzdálenej objekt a otáčej rameno kolem dokola ..... postupným posouváním magnetů nakonec dosáhneš stavu že bude daný objekt stále držet uprostřed
To vůbec neřeš, prostě zaměř PH na nějakej vzdálenej objekt a otáčej rameno kolem dokola ..... postupným posouváním magnetů nakonec dosáhneš stavu že bude daný objekt stále držet uprostřed
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
AstroTrac TT320
Tak konečně jsem se dozvěděl, že jsi použil prakticky stejnou metodu o jaké jsem psal já, neboli to ideálně seřídit na hvězdu, ovšem mě nanapadly magnety, ale srovnání samotného držáku. Mě pořád vrtal hlavou ten mikrometr, k čemu je vlastně potřeba 
Jo věřím, že ten rozdíl skutečně dělá desítky úhlových minut, byl jsem na tom podobně. Tohle prostě výrobce nemá absolutně zvládnuté a uživatel netuší, že při ustavení může být Polárka klidně i více jak jeden stupeň daleko od správné polohy při součtu chyby držáku a nesprávné kolimace PH. Nyní je všem uživatelům jasné, že bez tohoto základního seřízení je ustavení AstrTrac jenom dílem náhody. Doufám, že teď někdo napíše, že to je jasné, že to vyřešil před dvěma roky proč o tom vůbec píšeme
Jo věřím, že ten rozdíl skutečně dělá desítky úhlových minut, byl jsem na tom podobně. Tohle prostě výrobce nemá absolutně zvládnuté a uživatel netuší, že při ustavení může být Polárka klidně i více jak jeden stupeň daleko od správné polohy při součtu chyby držáku a nesprávné kolimace PH. Nyní je všem uživatelům jasné, že bez tohoto základního seřízení je ustavení AstrTrac jenom dílem náhody. Doufám, že teď někdo napíše, že to je jasné, že to vyřešil před dvěma roky proč o tom vůbec píšeme
AstroTrac TT320
Mikrometr "natvrdo" slouží k posunu magnetů a "naměkko" - bzučákem kontroluju skutečný posun po předchozím zatlačení. nastavím na vzd. objekt, pootočím o 90st a kouknu kam a kolik to ujelo. Odhadnu potřebnej posun danýho magnetu - zatlačím na něj mikrometrem (na rozdíl od kleští apod. jím lze přesně dávkovat posun), trošku přetáhnu požadovanou polohu (podle tření mezi magnetem a objímkou) a ihned přeměřím o kolik jsem to protlačil ..... postupně jsou posuvy čím dále menší až "jsem TAM" (v cíli, ne v pr..li - tam jsem permanentně) ;D
AstroTrac TT320
Tak jsem si včera trošku začal hrát se svým hledáčkem astrotraku a zatím první co jsem odhalil, kroužek za který upínají magnety je na hledáčku zřejmě nalisován a v mém případě to bylo nakřivo. Srovnat to šlo silným zatlačením směrem k dorazu, otáčet s kroužkem nešlo, z toho vyvozuji na nalisování, nebo to tam narvali přes závit.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- Psion
- Kontaktovat uživatele:
AstroTrac TT320
No je vidět, že výrobce tu montáž dost zanedbal. Myslel jsem si, že to po letech mají vychytané. Naprosto mi tam schází precizní kolimace hledáčku v držáku, což je naprostý základ. Já bych žádné jiné metody ustavení nevymýšlel, pokud je vše v pořádku musí montáž zvládat 10 minut expozice na 200mm ohnisko.
- Peter S. (cactae)
AstroTrac TT320
V maji ked bol fajnovy dazdivy cas, som z nudy prerobil nepouzivanu GSO-EQ montaz, tak aby sa dala pouzit k mojmu Astrotrac-u. Neni to nic extrovne a napad prerobit tu montaz vznikol ako akasi moja vnutorna odozva na hlavy pre Astrotrac-TW3100 a TH3010, ktore su drahsie ako mensia EQ-montaz s GOTO.
Prerabka montaze zahrnovala rozobratie a odstranenie povodnej dutej osi a nahradenie dvoma tak, aby spodna cast sluzila na upevnenie Astrotracu a jeho polohovanie voci Polarke a vrchna cast s deklinacnou osou na nastavenie objektivu-dalekohladu na objekt a pointaciu v RA-osi s pomocou povodneho motorceka s ovladacom. Pointacia funguje takto:Zapne sa chod Astrotracu a cez OAG a pointacny okular, alebo kameru Meade DSI-pro kontrolujem presnost chodu Astrotracu a asi tak raz za 20sek stlacim na ovladaci motora na pol az jednu sekundu chod a vypnem.
Na prvom snimku je spodna cast s tanierom a zavitom pre Astrotrac. Maly otvor na tanieri s priemerom 4,2mm sluzi na polohovanie a fixovanie Astrotracu. Polohovat sa da aj povodnou aretacnou srubou.
Na druhom snimku je horna cast s kratkou osou, ktora nie je klzna ako povodna, ale je doplnena dvomi gulickovymi loziskami. Pod hlavou lezi povodna os-inac najpresnejsia cast montaze(rovinost je v tolerancii +0,003mm). Ostatne diely boli nepresne- s odchylkami aj viac ako 0,6mm. Na ozubenom kolese sa musel upravit otvor, aby sa dali nalisovat loziska. Vonkajsi priemer sa tiez prebrusil, lebo bol mimo vnutornu os a hadzal viac ako spominanych 0.6mm. Snek bol taktiez mimo os ozubenia snekoveho kolesa. Tieto vady sposobovali na povodnej hlave per. chybu do 130". Po uprave je teraz PE-20sek. Merane s PEA-Posec. Na snimku je este puzdro v strede so zavitom pre nasadenie na Atrotrac. Do neho sa nasadi vrchna hlava a zaaretuje sa tromi skrutkami.Tato cast sa da nasadit aj na foto hlavu, alebo nejaku azimutalnu.
Na tretom snimku je celkovy pohlad na moje veldielo s makom 102/13 a fotakom.
Takto zostaveny Astrotrac som testoval s SW-80/600. Robil som troj minutove expozicie, lebo pre vady, ktore ma Astrotrac spominane v predoslych prispevkoch uz zacinaju fotene objekty v deklinacii utekat Do buducna uvazujem ked sa budem nudit, prerobit deklinacnu os aby sa nou dalo jemne hybat a klb na spodnej casti, ktorym sa nastavuje montaz na Polarku, lebo je nepresny az to boli.
Odkaz na snimky urobene Astročudojudom.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 835346.jpg
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 067184.jpg
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 378106.jpg
Prerabka montaze zahrnovala rozobratie a odstranenie povodnej dutej osi a nahradenie dvoma tak, aby spodna cast sluzila na upevnenie Astrotracu a jeho polohovanie voci Polarke a vrchna cast s deklinacnou osou na nastavenie objektivu-dalekohladu na objekt a pointaciu v RA-osi s pomocou povodneho motorceka s ovladacom. Pointacia funguje takto:Zapne sa chod Astrotracu a cez OAG a pointacny okular, alebo kameru Meade DSI-pro kontrolujem presnost chodu Astrotracu a asi tak raz za 20sek stlacim na ovladaci motora na pol az jednu sekundu chod a vypnem.
Na prvom snimku je spodna cast s tanierom a zavitom pre Astrotrac. Maly otvor na tanieri s priemerom 4,2mm sluzi na polohovanie a fixovanie Astrotracu. Polohovat sa da aj povodnou aretacnou srubou.
Na druhom snimku je horna cast s kratkou osou, ktora nie je klzna ako povodna, ale je doplnena dvomi gulickovymi loziskami. Pod hlavou lezi povodna os-inac najpresnejsia cast montaze(rovinost je v tolerancii +0,003mm). Ostatne diely boli nepresne- s odchylkami aj viac ako 0,6mm. Na ozubenom kolese sa musel upravit otvor, aby sa dali nalisovat loziska. Vonkajsi priemer sa tiez prebrusil, lebo bol mimo vnutornu os a hadzal viac ako spominanych 0.6mm. Snek bol taktiez mimo os ozubenia snekoveho kolesa. Tieto vady sposobovali na povodnej hlave per. chybu do 130". Po uprave je teraz PE-20sek. Merane s PEA-Posec. Na snimku je este puzdro v strede so zavitom pre nasadenie na Atrotrac. Do neho sa nasadi vrchna hlava a zaaretuje sa tromi skrutkami.Tato cast sa da nasadit aj na foto hlavu, alebo nejaku azimutalnu.
Na tretom snimku je celkovy pohlad na moje veldielo s makom 102/13 a fotakom.
Takto zostaveny Astrotrac som testoval s SW-80/600. Robil som troj minutove expozicie, lebo pre vady, ktore ma Astrotrac spominane v predoslych prispevkoch uz zacinaju fotene objekty v deklinacii utekat Do buducna uvazujem ked sa budem nudit, prerobit deklinacnu os aby sa nou dalo jemne hybat a klb na spodnej casti, ktorym sa nastavuje montaz na Polarku, lebo je nepresny az to boli.
Odkaz na snimky urobene Astročudojudom.
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 835346.jpg
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 067184.jpg
http://astrofotky.cz/gallery.php?show=. ... 378106.jpg