DeepSkyStacker

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
alex.sky

DeepSkyStacker

Příspěvek od alex.sky »

Zdravím!

Prosím vás, možno som niečo nepochopil z programu DSS, ale mám problém s ostrosťou výsledkov.

Sorry, ak to tu bolo popísané, nenašiel som tu nič o možnostiach ako ovplyvniť ostrosť výsledku.

Takže príklad

1. záber:
originál raw-y spracované v DSS (s darkmi aj flatmi) - je ten neostrý záber. Hviezdy sú veľké kotúče.

2. záber: narýchlo, zhruba odstánené hotpixely programom BlackFrameNR a zregistrované RegiStaxom. Postup, ktorý dáva totálne nekvalitný výsledok (šum) ALE: ostrý, ako to je v jednotlivých záberoch!!!

V DSS nie je možné ovplyvniť registráciu príp. ostrosť výsledku?

Skúšal som rôzne spôsoby: median cappa-sigma clipping, auto adaptive weighted average, či HDR... dostávam neostré výsledky.

To je cena za to, že sa vyhladzuje šum?

Vďaka
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
FunTomas

DeepSkyStacker

Příspěvek od FunTomas »

Už podľa toho ako sú rozmazané hviezdy na tom odšumenom obrázku je jasné, že ide o značný a nevhodný zásah do obrazu. Pokiaľ nie je možnosť odšumovanie vypnúť (verím, že sa to niekde musí dať), tak rozhodne nepoužívať uvedený program.

Na DSS tu bežne čítať kopec kritiky. Prečo stále ľudia používajú program, ktorý dáva zlý, resp. nekvalitný výstup? Lebo je zadarmo?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
mravecm1

DeepSkyStacker

Příspěvek od mravecm1 »

Nechcem tu riesit to, ci je DSS kvalitny alebo nekvalitny soft, pretoze s inym softom zatial nemam skusenost. Ale faktom zostava, ze mne to takto hviezdy nerozmazava. Takze mozem jedine hadat, ze to  je asi koli nejakemu blbemu nastaveniu.
SkyWatcher N200/1000, montaz NEQ-5 Pro GOTO, Canon 1100D, komakorektor RCC 1, pointacia s QHY5-II Mono + hladacik 9x50
Oko1

DeepSkyStacker

Příspěvek od Oko1 »

Tohle není odšumováním, dělalo mi to totéž než jsem přišel na to že je třeba vypnout jednu funkci, kterou si už ale nepamatuju. Tuším že ty kolečka místo hvězd měly cosi společného s automatickým odstraňováním vadných pixelů/ hotpixelů, zkus to vypnout. Ale trochu se mi zdá, že tam bude ještě nevhodné nastavení registrace.  

Stáhni si Pixinsight na měsíc na testování, je tam hodně věcí speciálně pro práci s DSLR. Moje zkušenost po měsíci byla, že jsem koupil plnou licenci, a od té doby na astro nepoužívám NIC JINÉHO. Je tam script am jenom zadáš parametry debayerizace, kalibrace a registrace, a ono to vyplivne na druhém konci bezchybný složený fits.  
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Montáž G53F a HEQ5, Lacerta Mgen2 guider
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

Na DSS tu bežne čítať kopec kritiky. Prečo stále ľudia používajú program, ktorý dáva zlý, resp. nekvalitný výstup? Lebo je zadarmo?
No já nevím - DSS používá spousta lidí a jsou spokojení. Včera jsem zkoušel porovnat:

čistě DSS
Mraw - DSS
Mraw - DSS - Regim (barvy) - Gimp pre beta (16bit obrázky)
Mraw - Regim - Regim - Gimp

(Celý den bylo hnusně ;))

A nepřišel mi speciálně ve velikosti hvězd nějaký rozdíl.

Prostě když skládám více snímku a mám dithering, tak i jednopixelová hvězda se prostě do stejného pixelu nemůže trefit, protože posuvy nejsou násobky celých pixelů na kameře. Taky je nějaký seeing, který způsobí, že hvězdy jsou pokaždé jinde.

Registax je na to dělaný, možná to složí líp něco, co umí dělat nelineární tranformace, jako je Registar - to jsem ale nezkoušel.

Bill

M:736 750 113
alex.sky

DeepSkyStacker

Příspěvek od alex.sky »

Ďakujem všetkým!
Zatiaľ sa mi zdalo najjednoduchšie DSS, ale sa ho asi budem musieť vzdať  :-/

Tohle není odšumováním, dělalo mi to totéž než jsem přišel na to že je třeba vypnout jednu funkci, kterou si už ale nepamatuju. Tuším že ty kolečka místo hvězd měly cosi společného s automatickým odstraňováním vadných pixelů/ hotpixelů, zkus to vypnout. Ale trochu se mi zdá, že tam bude ještě nevhodné nastavení registrace.  

Stáhni si Pixinsight na měsíc na testování, je tam hodně věcí speciálně pro práci s DSLR. Moje zkušenost po měsíci byla, že jsem koupil plnou licenci, a od té doby na astro nepoužívám NIC JINÉHO. Je tam script am jenom zadáš parametry debayerizace, kalibrace a registrace, a ono to vyplivne na druhém konci bezchybný složený fits.  
Skúsim vypnúť detexiu hotpixelov - o tom viem a bežne to mám zapnuté.

Na PixInsight tu čítam samé pochvaly... tak, skúsim to, vďaka.
Celestron NW 254/1200 na EQ-6 PRO, Canon EOS 400Dm, http://www.gymnz.sk/ameleg
Oko1

DeepSkyStacker

Příspěvek od Oko1 »

Bacha na to jestli ty pochvaly na Pixi nepíšu jen já

DSS je jednoduchý, a bohužel se za to musí zaplatit určitá cena ve výsledku. Ale sám vidíš, že jsi se posunul do situace, kdy už ti DSS přestává stačit.
Držím palce!
Astrograf 300/f3 - f4,5, SW Esprit ED 100 F5,5 reduced to F4, Moravian G2-8300, Dobson 250/1400, TV Nagler 7mm a Panoptic 24mm, BDP Hyperion 17mm, BDP Scopos 35mm, WO 7x50
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

Na PixInsight tu čítam samé pochvaly
No já jsem si PI chtěl rovnou koupit - ale přece jen, když je ta možnost, tak jsem si pořídil demo verzi.

Vůbec se mi k tomu nepodařilo najít nějakou rozumnou dokumentaci, jenom tutoriály, které vždy řešily něco úplně jiného, než jsem zrovna chtěl vyřešit já. Takže jsem v tom demu nakonec nezpracoval ani jeden snímek a prozatím jsem si ho nekoupil.

Placený SW, ke kterému není manuál mi přijde trošku divný. Ale tím neříkám, že je ten SW špatný. Určitě je dobrý, ale styl práce je trošku jiný a není to úplně intuitivní se s tím sžít.

Bill
Peter S. (cactae)

DeepSkyStacker

Příspěvek od Peter S. (cactae) »

Pouzival som kedysi na skladanie DSS. Neskor som zacal skladat snimky v IRIS-e. Jedno viem z urcite- NIKDY SA K DSS NEVRATIM.
Peter S.
Oko1

DeepSkyStacker

Příspěvek od Oko1 »

Manuál na pixinsight
http://www.deepskycolors.com/PixInsight ... Index.html

Možná oficiální manuál chybí, ale to nemění nic na tom že budu pixi chválit a chválit;)
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

Manuál na pixinsight
Super.Tohle jsem loni nenašel. Nechceš to dát i do vlákna k PI?
Pokud bych zkusil ještě jeden pokus, ve vlákně k DSS bych ho asi nehledal :-D

Bill
Oko1

DeepSkyStacker

Příspěvek od Oko1 »

Odkaz je umístěný v témeatu PIXINSIGHT.

Doporučuji se nebát vyzkoušet, uživatelské rozhraní a filozofie programu je jiná než DSS, Photoshop a jiné editory, některé funkce nejsou k dispozici (jako třeba práce s vrstvami), to může někoho odradit. Ale tento program má tuny dalších "procesů", které všechny funkce běžných editorů nejen nahrazují ale i rozšiřují. Minimálně poslední rok a půl používám program ke kompletnímu zpracování dat od nuly až po finální obrázek vystavený na astrofotkách. Důležité je se programu neleknout a neutéct ;). A ještě jedno malé varování - testovací licence vyžaduje po dobu otevření programu trvalé připojení k internetu, po zakoupení se bez sítě obejde.

A ještě jedna drobnost - software má vynikající podporu, stačí poslat dotaz nebo popis problému na forum na stránkách Pixinsight, kde vám autoři programu v horizontu jednoho dvou dní odpoví a poradí.

Super.Tohle jsem loni nenašel. Nechceš to dát i do vlákna k PI?
Pokud bych zkusil ještě jeden pokus, ve vlákně k DSS bych ho asi nehledal :-D

Bill  

Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

DeepSkyStacker

Příspěvek od Cztwerec »

Měl bych dotaz na uživatele DSS. Nikdy se mi to nestávalo, ale pokud otevřu obrazové soubory do programu, nechám je složit, vyleze mi z toho na konci hovadina - nudle na výšku cca. 1200x2500 px a je celá fialová zkoušel jsem jiný práh detekce hvězd, "reset" nastavení apod. pořád stejné... RAW je z Canonu tedy CR2, nijak překlopené, nijak nekomprimované. Ikdyž jsem teda moc info nenapsal, nevím kde je problém. Zde je výsledek...

Lectorem iustus...
Tomáš Grygarčík
Věk: 36
Kontaktovat uživatele:

DeepSkyStacker

Příspěvek od Tomáš Grygarčík »

DSS 3.3.3 beta 51 by to měla mít odstraněné, protože používá nejnovější dcraw.
SW 200/1000, SW 200/800, TS Photoline 72mm f/5.5 APO, LUNT Ha 60/500 B1200
ZWO ASI1600MM Pro, 2×QHY-5 mono, OM-1 mark II, E-M1 mark III, E-M1 mark II mod
SW EQ6-R, SW HEQ-5 SS, TS AZGP, vlastní dobsonova montáž

FITS prohlížeč
Cztwerec
Kontaktovat uživatele:

DeepSkyStacker

Příspěvek od Cztwerec »

Funguje perfektně díky Tomáši! ;)
Lectorem iustus...
Odpovědět