DeepSkyStacker

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Odpovědět
Vrána
Věk: 68

DeepSkyStacker

Příspěvek od Vrána »

topry

DeepSkyStacker

Příspěvek od topry »

Dneska při zpracování se mi stalo, že DSS po zpracování ve fotce zanechal černé zahnuté útvary, připomínající housenky. Je to způsobené Dark snímky, ty housenky jsou v místech, kde jsou v dark snímku hotpixely. Nechápu proč tam jsou a proč jsou zahnuté - dříve jsem s tím problém neměl. Co je špatně prosím? Výřez z fotky tak jak vyšla z DSS:

http://2imgs.com/adb1f2d80b
Newton Celestron 203/1000, CG-5 GT Advanced, RCC koma korektor, Astronomik UHC Profi 1.25", Astronomik CLS 2", Sony A550, okuláry Celestron X-CEL 12, 9, 5mm, Hyperion 21mm, Nagler 7mm; Autoguider Lacerta MGEN, Triedr 15x70
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

No proč jsou zahnuté, to je jasné - na každé fotce to je bod, ale po složení díky ditheringu nebo nepřesnosti pointace z toho vznikne tento patvar. Ale proč tam jsou mě nenapadá. Nepoužil jsi špatné darky? Jiné ISO, jiný čas, teplota ...

Bill
M:736 750 113
topry

DeepSkyStacker

Příspěvek od topry »

Aha počkej, mně to teda asi jasné není, co s tím ten DSS teda dělá. Já měl za to, že on z několika darků udělá jeden Master - na něm je vidět že to jsou pořád body, žádné housenky. A pak on ten Master vezme a odečte ho od každého light snímku, ve kterém ale je poloha těch hotpixelů stejná jako na tom darku. Vznikají na čipu tak musí být na stejném místě ne? Jo počkej, something wrong. ony se vlastně posouvají  s registrací a tak vzniknou housenky. No ale to je tím pádem běžná věc u každého skládání, to ten program přece musí nějak ošefovat. Analýza myšlenek ukončena, ví někdo teda what's wrong?  :D

EDIT: Houby, nejdřív odečítá, pak až registruje, to je to čím je to ošefované, tak proč to tam jeeeeee?

No a darky jsou vyfocené jak mají být, vše stejné.
Newton Celestron 203/1000, CG-5 GT Advanced, RCC koma korektor, Astronomik UHC Profi 1.25", Astronomik CLS 2", Sony A550, okuláry Celestron X-CEL 12, 9, 5mm, Hyperion 21mm, Nagler 7mm; Autoguider Lacerta MGEN, Triedr 15x70
MilAN
Věk: 76

DeepSkyStacker

Příspěvek od MilAN »

Pokud není jasově stejné pozadí na všech snímcích, nesedne flat. A je to tam.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
topry

DeepSkyStacker

Příspěvek od topry »

Snimky jsou jasove stejne, ale kdyby nebyly tak jsem to asi nepochopil, Milane. Ale už je vecer, ráno mi to třeba dojde. :)
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

Ahoj.

Zkus ještě ve "Stacking parameters/cosmetic" vypnout Detect and Clean remaining Hot a Cold Pixels.

Někdo s tím už měl problémy. Zkus pokusně neaplikovat Darky, jak se to změní.

Bill
topry

DeepSkyStacker

Příspěvek od topry »

V tom to není, tohle ani nemám zaplé, právě z toho důvodu který píšeš. Bez aplikace darků to tam není, nakonec jsem to tak zpracoval, co mi zbývalo... Velké a rozpoznatelné hotpixely jsem pak vyretušoval ve PS ;D
topry

DeepSkyStacker

Příspěvek od topry »

Problém vyřešen, a vyřešil ho DSS 3.3.3 beta. A nejen tento problém, ale jak se ukázalo, i moje další problémy, o kterých jsem se tady jinde radil. Problém byl nakonec v tom flatu, jak psal Milan, ale je to složitější. Pro ty co se nechtějí zabývat problémy jiných by tady mohli přestat číst. ;D

Celý problém vězil v tom, že DSS 3.3.2 chybně zpracovával raw soubory z mého foťáku, takže jsem je vždycky převáděl do tifu a ten pak načítal do DSS. Jenže ten převod do tifu byl (a teď už to vím natvrdo) z astrofoto hlediska špatný. Vzniknul šptaný (světlý) flat, který když se aplikoval na light snímky a pak se od nich odečetl dark (či naopak, nevím), tak tam vznikly ty tmavé housenky. Vyřešilo to i spoustu mých jiných problémů při zpracování jak jsem psal, takže viva la 3.3.3., jsem rád, že autor opravil dekodování .arw souborů. ::)
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

Ahoj.

Mám problém s kalibrací bílé při zpracovávání v DSS. Používám DSS celé včetně základního postprocesingu - proženu to křivkami a pak už to jenom dolaďuju v osmibitovém editoru (Gimp ap.). Když mám blbě v DSS vyvážení barev, tak díky nelineárnímu zpracování se ty chyby už těžko odstraňují dodatečně.

Abych to definitivně vyřešil, tak jsem nafotil bílou zeď, prohnal to DSS a zjistil si koeficienty. Poměr zelená/modrá je OK, histogram sedí za všech snímcích. Ale červená se chová divně. Už na zdi díky vinětaci byly znatelné odchylky uprostřed a na krajích. Taky červený histogram je na první pohled "širší", než modrý a zelený kanál. Poměr zelená/modrá vyšel přesně vydělením úrovní. U červené jsem musel použít nějaké "divné" konstanty, abych se dostal na jakž/takž použitelný výsledek. Ale když jsem pak natáhl do DSS opravdickou fotku, která je samozřejmě dost podexponovaná, tak výsledek mě překvapil - modrá/zelená opět sedí ale červený kanál je úplně v pr.. (mino).

WTF?

Vůbec nechápu, v čem je problém. To je chyba DSS nebo to je špatně už v DCRAW? Dá se to nějak jednoduše vyřešit, nebo jediné řešení je nepoužívat DSS?

Díky za radu,

Bill

Edit: když jsem dělal tu kalibraci, tak jsem použil Bias i Dark snímky. Nepoužil jsem flat, ale to by snad na barvy nemělo mít vliv

gsokuba

DeepSkyStacker

Příspěvek od gsokuba »

a nemáš to nák už nastavený ve fotáku? treba v eosu jde posouvat vyvážení.

máš v DCRAW defaultní hodnoty? nebo zkus použít třeba CameraRAW.
MY TELESCOPES & MONTAGE: TS Newton gso 750/150mm / Skywatcher 80/400mm / HEQ-5-Synscan
EYEPIECES: Plössl 20 mm /University Optics Ortho 9mm /Zeiss Genuine Ortho 5mm
FILTERS: UHC / Moon / Yellow / UV/IR block
CAMERAS: Canon 450D / QHY5 autoguider
Bill

DeepSkyStacker

Příspěvek od Bill »

máš v DCRAW defaultní hodnoty? nebo zkus použít třeba CameraRAW.  
Používám RAWy přímo v DSS - v "Colour Adjustments" mám nastavené koeficienty "Red scale" a "Blue scale". Po nastavení Blue scale poměr modrá/zelená sedí jak má a to jak na bílé zdi, tak u reálné fotky. Red scale funguje blbě - eufemisticky řečeno. Už na bílé zdi se to mírně rozjíždí a na reálné fotce je červená úplně mimo - je úplně dole. Koeficienty mám Blue 1.3 a Red 0.67. Na bílé zdi je to jakž takž, ale na reálné fotce ani náhodou. Tak nějak na první pohled to vypadá, že je blbě bias v červené barvě a tím pádem se nedá koeficientem vyvážit výsledek. Nebo tak něco.
amil
Věk: 86
Kontaktovat uživatele:

DeepSkyStacker

Příspěvek od amil »

Zdravím ,stáhl jsem si hoDSS3:3:2 ale nechce to dodělat do konce na komety v RAWu/350D/, proces se zastaví při zpracování výsl.obrazu 1 sec před koncem a dále nejde a  opakuje sluč.a pak je to rozmazané. Nevím v čem dělám chybu.Co s tím?Díky.
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
amil
Věk: 86
Kontaktovat uživatele:

DeepSkyStacker

Příspěvek od amil »

Zdravím ,stáhl jsem si hoDSS3:3:2 ale nechce to dodělat do konce na komety v RAWu/350D/, proces se zastaví při zpracování výsl.obrazu 1 sec před koncem a dále nejde a  opakuje sluč.a pak je to rozmazané. Nevím v čem dělám chybu.Co s tím?Díky.Jako kdyby program neměl dostatečnou kapacitu,jinak ukládám Rawy a vše dle návodu.Stalo se to někomu? Už je to dobrý,dělalo to jen u komety Panstarrs.kde jsem ji chtěl vylepšit několikrát a furt to zlobilo..Pak jsem zkusil jinou a fungovalo to bez závad.Takže již nic.Díky .
Dobson300/F6 Drbohlav,Newton fotokom. 135/F4,2 Drbohlav,N200/800 Drbohlav, dělostřel. binar 10x80 Meopta r.1956,Canon350Da,450Da Mmys,ASI 120 MM mini,point.60/240.
,NEQ6 Pro ,TV guid. MMys,
http://www.fotovesmirmilosevic.estranky.cz
vla

DeepSkyStacker

Příspěvek od vla »

Jen drobná poznámka k tomu, že DSS žere barvy. Obrázek, který vám hodí automaticky na obrazovku po skončení procesu je poněkud bezbarvý, ale když si ho necháte znovu načíst z automatického uložení je vše OK.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Odpovědět