Hmm..Tak nevím, zda mi pomůžete v rozhodování o doplnění nějakého okuláru na větší zvětšení..Furt mě přitahují ti zelení fešáci..A nevím, zda šetřit na Radiana 5 nebo 6 mm nebo Nagler 5 nebo 7 mm.. ???
Ohledně krátkého Naglera...Má smysl to široké zorné pole vzhledem k tomu, že to chci na planety a Měsíc..Nebo co se dá vizuálně a smysluplně pozorovat při 300 násobném zvětšení /respektive 214 násobném zvětšení/ v komfortním 82 ° zdánlivém zorném poli?
Pro Radiana asi hovoří těch velmi příjemných 20 mm vzdálenost výstupní pupily a věřím, že naprosto ostrý a kontrastní obraz do kraje..a 60° zorné pole není taky málo..A je o 2. tácy levnější.. ;D A nejspíš bych sáhl po 6 mm (250 x)
P.S. Pátek, a škaredě, tak řeším teorii že co kdyby.. ale i tak bych uvítal pár doporučení..

/Powermate zatím asi řešit nebudu/

P.S. Samozřejmě jsem si pozorně přečetl v PM-kách názory kolegů a děkuji za ně...Výsledkem je právě tento užší výběr kandidátů...

Asi si hodím korunou... ??? :-/
/V případě TV-okuláru bude jasné, že v případě nekvalitního obrazu budu moct nadávat leda tak na špatný seeing...

/
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...