Aktuální zákryty
Aktuální zákryty
PDlink: vitaj v klube! Konecne po dlhej dobe jeden uspesny slovensky planetkovy zakrytar. Treba doladit techniku pozorovania (presny cas atd.) a spracovania, posielat reporty do IOTA. Pozitivnych planetkovych zakrytov z nasich koncin je malo, ja mam na svojom konte styri, ale posledny rok nic. Len tak dalej a gratulujem.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Aktuální zákryty
to ivamsk: ako si synchronizujes cas v PC (mas vyhodnotenie odchyliek medzi jednotlivymi synchronizacnymi krokmi?) alebo vkladas cas do jednotlivych snimkov? To si mysli, ze nie, ked to robis pomocou CCD.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
Aktuální zákryty
to ivamsk: ako si synchronizujes cas v PC (mas vyhodnotenie odchyliek medzi jednotlivymi synchronizacnymi krokmi?) alebo vkladas cas do jednotlivych snimkov? To si mysli, ze nie, ked to robis pomocou CCD.Ja to robim cez PC a CCD kamerou. Cas v PC synchronizujem priebezne pomocou programu Dimension 4. Nieje to uplne to najlepsie, ale da sa to pouzit.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D, Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
Aktuální zákryty
Odpoviem za Ivana
V podstate je niekolko moznosti, zavisi od toho, ci je snimacie PC zapojene do internetu alebo nie.
1. PC pripojene na internet (zakryty)
-- pomocou software Dimension4 (pre win XP) sa pred pozorovanim zosynchronizuje cas a D4 sa vypne, no spusti sa NTP Monitor, ktory do logu zaznamenava odchylky casu od etalonu (zvycajne tri referencne casove sluzby). Po pozorovani sa vyhodnotia odchylky a cas jednotlivych framov - ja mam z kamery (DMK21AS04 + LucamRecorder) aj log pre kazdy frame. Eto vsjo
2. PC pripojene na internet (videometeory)
-- pomocou software Dimension4 (pre win XP) sa koriguje cas systemu v stanovenych intervaloch (1x za minutu...15 minut, podla vyberu)
3. PC bez internetu
-- pripojeny GPS modul a soft NMEA Time, ktory v pozadovanych intervaloch (1x za minutu...15 minut, podla vyberu) upravuje cas v PC
4. kamera bez PC
-- pred zariadenim, ktore uklada video, je predradeny vkladac casu (time inserter), napriklad TIM-10 (http://www.ame-webshop.de/index.php?pag ... 191ae7a768), ktory vklada presny cas z GPS
Bez takejto kontroly sa ex post zistuje presny cas len veeeelmi obtiazne
V podstate je niekolko moznosti, zavisi od toho, ci je snimacie PC zapojene do internetu alebo nie.
1. PC pripojene na internet (zakryty)
-- pomocou software Dimension4 (pre win XP) sa pred pozorovanim zosynchronizuje cas a D4 sa vypne, no spusti sa NTP Monitor, ktory do logu zaznamenava odchylky casu od etalonu (zvycajne tri referencne casove sluzby). Po pozorovani sa vyhodnotia odchylky a cas jednotlivych framov - ja mam z kamery (DMK21AS04 + LucamRecorder) aj log pre kazdy frame. Eto vsjo
2. PC pripojene na internet (videometeory)
-- pomocou software Dimension4 (pre win XP) sa koriguje cas systemu v stanovenych intervaloch (1x za minutu...15 minut, podla vyberu)
3. PC bez internetu
-- pripojeny GPS modul a soft NMEA Time, ktory v pozadovanych intervaloch (1x za minutu...15 minut, podla vyberu) upravuje cas v PC
4. kamera bez PC
-- pred zariadenim, ktore uklada video, je predradeny vkladac casu (time inserter), napriklad TIM-10 (http://www.ame-webshop.de/index.php?pag ... 191ae7a768), ktory vklada presny cas z GPS
Bez takejto kontroly sa ex post zistuje presny cas len veeeelmi obtiazne
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Aktuální zákryty
Jasne. Odchylky zaznamenavat od etalonu. Ale ktore tri casove sluzby pouzivas? Nastavenie pomocou internetovych sluzieb asi nie je 100% presne. Ved nie je zarucena rovnaka trasa paketov a preto nebude ani rovnaky cas transportu od casoveho etalonu - ani ked to budu UDP pakety. Alebo sa mylim?
Ja som to vyriesil tak, ze mam DCF77 prijimac, ktory cez RS232 posiela do PC data a urobil som si ku nemu obsluzny program, ktory synchronizuje cas v PC a zaroven aj zaznamenava rozdiely, ktore vznikli. V podstate je v tom zhrnute, co si napisal pri inych systemoch.
Ja som to vyriesil tak, ze mam DCF77 prijimac, ktory cez RS232 posiela do PC data a urobil som si ku nemu obsluzny program, ktory synchronizuje cas v PC a zaroven aj zaznamenava rozdiely, ktore vznikli. V podstate je v tom zhrnute, co si napisal pri inych systemoch.
N 170/1150;N 360/1500; N400/1980; N200/800; Canon 70-200 F4; Canon 300 f4; Canon 350D + "drobotiny"
Aktuální zákryty
Jasne. Odchylky zaznamenavat od etalonu. Ale ktore tri casove sluzby pouzivas? Nastavenie pomocou internetovych sluzieb asi nie je 100% presne. Ved nie je zarucena rovnaka trasa paketov a preto nebude ani rovnaky cas transportu od casoveho etalonu - ani ked to budu UDP pakety. Alebo sa mylim?
Ten NTP monitor osetruje vsetko to, co hovoris, zakrytari ho s uspechom pouzivaju. Viac info Ti ale da Honza, tu janek950...
Ten NTP monitor osetruje vsetko to, co hovoris, zakrytari ho s uspechom pouzivaju. Viac info Ti ale da Honza, tu janek950...
Vixen VC200L, EQ-6 Pro SynScan, Scopos ED 66/400, Celestron 102/500, Konus MC 90/1200, Sonnar 2,8/180, CCD astropix 1.4, Nikon D300, DMK 21AU04.AS, Creative NX Ultra, Watec 902H, ceres(slimak)astrofoto(bodka)sk
Aktuální zákryty
Na vcerajsi vecer bola zverejnena predpoved zaujimaveho planetkoveho zakrytu - asteroid Ennomos (4709). A aj nastal. A dokonca som to aj zachytil. Trosku pokecu a video zo zákrytu na mojich stránkach. Dobrá práce - gratuluji ! Ještě vyrobit nějaký report. Posílám SZ.
Mají ho ještě další dva (Francie a Švýcarsko).
mn
Mají ho ještě další dva (Francie a Švýcarsko).
mn
janek950, Newton 203/810, ASI174MM, QHY5L-II-M, Watec 120N
Aktuální zákryty
Tak dalsi pozitivny planetkovy zakryt - je tam aj video. 

Aktuální zákryty
Tak dalsi pozitivny planetkovy zakryt - je tam aj video. :)Gratulujem! Ze by nastalo znovuzrodenie slovenskych zakrytarov?
Aktuální zákryty
4. prosince 2011 ráno by mohl projít přes Čechy/Moravu/Slovensko stín planetky (116) Sirona - cca v 2:53:30 UT. Zákryt by měl mít trvání cca 3 sekundy, zakrývaná hvězda je červená proměnná SS Vir a měla by mít v době zákrytu něco kolem 8 mag. Bude to ve výšce kolem 23 stupňů nad VJV obzorem. Vyhledání hvězdy by mělo být jednoduché - je asi 2 stupně SV od eta Vir (3.9 mag).
Katalogové údaje o poloze hvězdy jsou nekonzistentní, posun k severu je klidně možný.
Detaily : http://www.asteroidoccultation.com/2011 ... _24872.htm
mn
Katalogové údaje o poloze hvězdy jsou nekonzistentní, posun k severu je klidně možný.
Detaily : http://www.asteroidoccultation.com/2011 ... _24872.htm
mn
Aktuální zákryty
Zase sa to stalo. Zase jedna hviezdička zmizla. Je tam aj video. :)
Aj chalani v Banskej Bystrici na Vartovke zaznamenali uspech.
Aj chalani v Banskej Bystrici na Vartovke zaznamenali uspech.
Aktuální zákryty
Dnes noci kolem 21:47 UT sice nízko nad obzorem, ale jinak dobrý ...
http://www.asteroidoccultation.com/2012 ... _26932.htm
Může zkusit i ten kdo není v pásu zákrytu, nikdy to není 100% jisté.
Celá republika má šanci.
mn
http://www.asteroidoccultation.com/2012 ... _26932.htm
Může zkusit i ten kdo není v pásu zákrytu, nikdy to není 100% jisté.
Celá republika má šanci.
mn
Aktuální zákryty
Zase sa to stalo. Zase jedna hviezdička zmizla. Je tam aj video.Smiley
Aj chalani v Banskej Bystrici na Vartovke zaznamenali uspech.Možná zaznamenali úspěch, ale chtělo by to někam ty výsledky oznámit ...
Aj chalani v Banskej Bystrici na Vartovke zaznamenali uspech.Možná zaznamenali úspěch, ale chtělo by to někam ty výsledky oznámit ...
- Zbych
- Kontaktovat uživatele:
Aktuální zákryty
Včera jsem koukal na zákryt hvězdy "[ch957]" Aqr (4,5 mag) Měsícem, a překvapilo mne, jak rychle hvězda "pohasla" i když byla u horního cípu Měsíce. Jako by ji někdo zhasl
.