Stavba dalekohladu
Stavba dalekohladu
Moje Astro-dobrodruzstvo zacalo ked som mal asi 13 rokov. Vtedy som si v jednom casopise precital clanok o p. Antalovi ktory si v detstve staval astro dalekohlady. Zohanl som si knizku Stavba amaterskych astronomickych dalekohladov a fotokomor a urobil som si prve dalekohlady z okuliarovych skiel. S pribudajucim casom mi to uz nestacilo (zistil som to velmi skoro:)) a tak som si kupil zrkadlo na Newtona 150/1380 a osadil ho do dreveneho tubusu. Neskor mi ani tento nevyhovoval (dreveny tubus sa deformoval) a tak som urobil kovovy aj s paralaktickou montazou (dalekohlad aj montaz nieje najlepsej kvality). Od tedy sa na dlho moje pozorovania zastavili pretoze som isiel na vysoku skolu, po nej sa ozenil a teraz staviame dom. Aj napriek tomu stale mi ostala tuzba a tak sa k astronomii znova este dostanem (dufam). Zatial mam na plane urobit novy dalekohlad a prave preto toto vsetko pisem. Chcel by som Vas (skusenejsich konstrukterov) poprosit o rady a urcite pravidla ktorych sa treba pridrzat - mnohe uz viem ale tvarme sa ze zacinam od zaciatku ako skuseny teoretik ale nie praktik. takze chcem postavit Newton 150/1380 s paralaktickou montazou ako na to?
Stavba dalekohladu
Nyní se nechá velmi dobře pořídit slušný dalekohled od renomovaného výrobce v ČR i SR a doba konstrukcí dalekohledů téměř vymizela.
Sám osobně bych nedoporučoval vlastní výrobu dalekohledu ze dvou důvodů:
1) Cena vyrobeného dalekohledu a zakoupeného ve
specializované prodejně je nižší než zakázková výroba.
2) Technické řešení a optika je na lepší a proúpracovanější úrovni u renomovaných firem než u vlastní stavby dalekohledu.
Takže zbývá jediný důvod a to touha postavit si vlastní dalekohled za cenu omylů a následných změn u konstrukcí hotového dalekohledu..
Habl
2) Technické řešení a optika je na lepší a proúpracovanější úrovni u renomovaných firem než u vlastní stavby dalekohledu.
Takže zbývá jediný důvod a to touha postavit si vlastní dalekohled za cenu omylů a následných změn u konstrukcí hotového dalekohledu..
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Stavba dalekohladu
->Habl
Nemozem s tebou suhlasit, pretoze
1)neplanujem zakazkovu vyrobu ale vlastnu (prostriedky-stroje na to mam)
2)Optiku mam kupenu od renomovaneho vyrobcu a co sa tyka technickeho riesenia je plne ma mne cize prepracovanost bude na takej urovni akej sa rozhodnem - casove dovody a trpezlivost.
Podla mna pri vlastnej stavbe sa toho clovek nauci velmi vela a ma z toho aj potesenie ked sa mu veci vydaria. Ide len o to kto ma ake moznosti si nieco zohnat, urobit...
2)Optiku mam kupenu od renomovaneho vyrobcu a co sa tyka technickeho riesenia je plne ma mne cize prepracovanost bude na takej urovni akej sa rozhodnem - casove dovody a trpezlivost.
Podla mna pri vlastnej stavbe sa toho clovek nauci velmi vela a ma z toho aj potesenie ked sa mu veci vydaria. Ide len o to kto ma ake moznosti si nieco zohnat, urobit...
Stavba dalekohladu
Habl napsal: Nyní se nechá velmi dobře pořídit slušný dalekohled od renomovaného výrobce v ČR i SR a doba konstrukcí dalekohledů téměř vymizela.
Takže zbývá jediný důvod a to touha postavit si vlastní dalekohled za cenu omylů a následných změn u konstruktérů bez hlubší technické dovednosti.
Habl
to plati do priemeru 25cm (30cm max),
vacsi dalekohlad tovarenskej vyroby 1) nekupis 2) nevyhovuje mojim predstavam - preto si vzdy stavam dalekohlad podla seba a svojich potrieb
---
kde predavaju 14" ultralight zbalitelny do lietadla ?
Takže zbývá jediný důvod a to touha postavit si vlastní dalekohled za cenu omylů a následných změn u konstruktérů bez hlubší technické dovednosti.
Habl
vacsi dalekohlad tovarenskej vyroby 1) nekupis 2) nevyhovuje mojim predstavam - preto si vzdy stavam dalekohlad podla seba a svojich potrieb
---

- MMys
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Stavba dalekohladu
Nojo, ale on chce stavět Newtona 150/1380 (tedy f/9.2) na paralaktice.
Ta delka je dost velka, tomuhle dalekohledu by spíš než paralaktika slušela dobsonova montáž. Pokud nebude paralaktická montáž dost tuhá, budou problémy se setrvačnými hmotami dlouhé roury. A okulárový výtah bude kdoví kde. To bude zralé na stoličku při pozorování.
Plně chápu touhu po stavbě, sám jsem postavil N210/1000 a teď stavím krátkoohniskový 180mm astrograf. Nicméně obojí to jsou speciální přístroje s primárním určením na Astrofotografii, Nic z prodejného v rozumné cenové kategorii mi nevyhovovalo, a udělal jsem si to tak, jak mi to vyhovuje.
Ale paralaktickou montáž pro tohle bych opravdu koupil.
Záleží na preferencích. Pokud chceš montáž stavět, měl by sis uvědomit, že ti nikdo nedá žádný výkres (naprostá většina nekomerčně vyráběných montáží jsou unikáty, bez kompletní výkresové dokmentace).
Prostě to celé budeš navrhnout a realizovat sám. Je to cesta pokusů a omylů, úprav... Dost pomůže pár montáží vidět, rozebrat, prozkoumat...
Tohle opravdu dobře zvaž. Znám lidi, kteří stavějí montáž roky, a pořád to není ono.
Ta delka je dost velka, tomuhle dalekohledu by spíš než paralaktika slušela dobsonova montáž. Pokud nebude paralaktická montáž dost tuhá, budou problémy se setrvačnými hmotami dlouhé roury. A okulárový výtah bude kdoví kde. To bude zralé na stoličku při pozorování.
Plně chápu touhu po stavbě, sám jsem postavil N210/1000 a teď stavím krátkoohniskový 180mm astrograf. Nicméně obojí to jsou speciální přístroje s primárním určením na Astrofotografii, Nic z prodejného v rozumné cenové kategorii mi nevyhovovalo, a udělal jsem si to tak, jak mi to vyhovuje.
Ale paralaktickou montáž pro tohle bych opravdu koupil.
Záleží na preferencích. Pokud chceš montáž stavět, měl by sis uvědomit, že ti nikdo nedá žádný výkres (naprostá většina nekomerčně vyráběných montáží jsou unikáty, bez kompletní výkresové dokmentace).
Prostě to celé budeš navrhnout a realizovat sám. Je to cesta pokusů a omylů, úprav... Dost pomůže pár montáží vidět, rozebrat, prozkoumat...
Tohle opravdu dobře zvaž. Znám lidi, kteří stavějí montáž roky, a pořád to není ono.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Stavba dalekohladu
Ano, stavbu montaze zvazim - typ a ci ju vobec stavat, ale teraz by som sa chcel venovat hlavne dalekohladu ako takemu a jeho konstrukcii.
Stavba dalekohladu
Pavuk_ napsal:
---
Příspěvek jsem psal vzhledem k jednodušímu způsobu nabytí dalekohledu než se pouštět do vlastní konstrukce. Doba kdy jsme byli odkázáni na téměř 100% vlastní výrobu již minula. Samozřejmě, že konstruktéři nevymřeli a ty patříš k těm co z dobrého
dalekohledu pociťuješ vnitřní uspokojení.
Jinak jsou i konstruktéři kterým chybí náležité zkušenosti a myslím, že jich je většina.
- u dobsonů je průměr větší než 30 cm. U nás lze
dovést i větší průměr za přijatelnou cenu.
- u katadioptrických dalekohledů Meade lze zakoupit i
16" dalekohled (samozřejmě s vyšší cenou).
- pokud máš osobně vlastní představu o dalekohledu,
a vlastní vybavení tak myslím, že nebuseš váhat
se pustit do konstrukce dalekohledu.
Habl
---
Příspěvek jsem psal vzhledem k jednodušímu způsobu nabytí dalekohledu než se pouštět do vlastní konstrukce. Doba kdy jsme byli odkázáni na téměř 100% vlastní výrobu již minula. Samozřejmě, že konstruktéři nevymřeli a ty patříš k těm co z dobrého
dalekohledu pociťuješ vnitřní uspokojení.
Jinak jsou i konstruktéři kterým chybí náležité zkušenosti a myslím, že jich je většina.
- u dobsonů je průměr větší než 30 cm. U nás lze
dovést i větší průměr za přijatelnou cenu.
- u katadioptrických dalekohledů Meade lze zakoupit i
16" dalekohled (samozřejmě s vyšší cenou).
- pokud máš osobně vlastní představu o dalekohledu,
a vlastní vybavení tak myslím, že nebuseš váhat
se pustit do konstrukce dalekohledu.
Habl
Stavba dalekohladu
Aparat napsal: ->Habl
Nepsal jsem ti že plánuješ zakázkovou výrobu, jen mne nebylo jasné jak zajistíš náročnější komponenty jako je šnekové kolo v RA, které by jsi asi musel zadat
do zakázkové výroby.
To jak to provedeš je samozřejmě na tobě ;D
Habl
Nepsal jsem ti že plánuješ zakázkovou výrobu, jen mne nebylo jasné jak zajistíš náročnější komponenty jako je šnekové kolo v RA, které by jsi asi musel zadat
do zakázkové výroby.
To jak to provedeš je samozřejmě na tobě ;D
Habl
Stavba dalekohladu
Mohl by Ti pomoci Pito z východního Slovenska.
V Čechách můžeš využít služeb pracovní skupiny Elektro-Metal (http://web.telecom.cz/elektro-metal).
V. K.
V Čechách můžeš využít služeb pracovní skupiny Elektro-Metal (http://web.telecom.cz/elektro-metal).
V. K.
Stavba dalekohladu
Potreboval by som prakticke skusenosti skusenejsich konstrukrerov - naco si treba dat pozor, coho sa vyvarovat, co sa osvedcilo a co nie...
Napr. Ciatal som ze okularovy vytah by mal byt bezprostredne za okularom rozsireny na dvojnasobok priemeru okulara aby sa zabranilo reflexom na stenach ok. vytahu. Pri 2" okulary by to bolo uz 10cm co som tusim este nevidel - rurka ok. vytahu je vacsinou rovnakeho priemeru ako okular po celej dlzke - co vy na to?
Napr. Ciatal som ze okularovy vytah by mal byt bezprostredne za okularom rozsireny na dvojnasobok priemeru okulara aby sa zabranilo reflexom na stenach ok. vytahu. Pri 2" okulary by to bolo uz 10cm co som tusim este nevidel - rurka ok. vytahu je vacsinou rovnakeho priemeru ako okular po celej dlzke - co vy na to?
Stavba dalekohladu
Nevím, na cio Ti bude 2" OV u tohoto průměru dalekohledu , jak velký máš sekundár ?
Vzhledem k velikosti dalekohledu- jedná se opravdu o malý průměr k vizuálnímu pozorování - tedy u systému Newton, není potřeba vymýšlet nějaké zvláštnosti v konstrukci. Stačí se podívat na sériově vyráběné dalekohledy a udlěat to zrovna tak. Tím se vyvaruješ všech chyb, které jako laik můžeš do konstrukce vnést. Stavba takto velkého dalekohledu pro vizuální pozorování může být otázkou několika dnů a není potřeba se obracet na nějaké speciální konstrukce
Vzhledem k velikosti dalekohledu- jedná se opravdu o malý průměr k vizuálnímu pozorování - tedy u systému Newton, není potřeba vymýšlet nějaké zvláštnosti v konstrukci. Stačí se podívat na sériově vyráběné dalekohledy a udlěat to zrovna tak. Tím se vyvaruješ všech chyb, které jako laik můžeš do konstrukce vnést. Stavba takto velkého dalekohledu pro vizuální pozorování může být otázkou několika dnů a není potřeba se obracet na nějaké speciální konstrukce
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Stavba dalekohladu
Tuto vec som myslel vseobecne - ked existuje taketo pravidlo - ze ok vytah ma byt dvojnasobne siroky ako okular, preco to vyrobcovia nedodrziavaju - alebo to pravidlo nema opodstatnenie.
Stavba dalekohladu
Vystudoval jsem jemnou mechaniku a optiku v Olomouci a zajímám se o stavbu dalekohledů 16 let. O tomto pravidle jsem neslyšel. Průměr okulárového výtahu (nevím, jestli máš na mysli vnější nebo vnitřní) se řídí upevňovacím průměrem okuláru. U nás se používají upevňovací průměry: 23,2 mm (mikroskopový malý), 24,5 (Zeiss, dalekohledy), 31,75 (tj. 1,25"), 34 (mikroskopový velký), 35 a 52 mm (tj. 2"). Kromě toho také Zeiss dělal u větších okulárů upevnění na závit M 42 X 1 (před válkou M 42 X 0,9). Větší ohnisková vzdálenost okuláru a větší zdálivé zorné pole okuláru vyžaduje větší upevňovací průměr. Nějaké musí být také tloušťky stěn; ono to pak nějak vyjde, ale jestli zrovna dvojnásobek? Důležitější je, aby se okulárový výtah neviklal, protože od něj se centruje celá soustava.
V případě Tebou zamýšleného dalekohledu bych se obrátil na prac. sk. Elektro-Metal (p. Grečner, zde na fóru Jan). Tubus lze v takovémto případě úspěšně udělat z kamnové roury. Pokud ho chceš hranatý, tak z překližky (lepší, než tl. 4 mm bude takových 8 mm). (MilAN by mohl mít v souvislosti s překližkou námitky nebo připomínky, protože ji běžně při stavbě dalekohledů používá a má s tím mnoho zkušeností.)
U sekundárního zrcátka doporučuji udělat centrování pohybem celého "pavouka", držáku sek. zrcátka. Jednak při tak malém průměru to bude jednodušší po všech stránkách, jednak se to bude méně rozcentrovávat při otřesech při přepravě.
U sekundárního zrcátka je důležité, aby bylo velmi kvalitní. Já mám osvědčenou Vývojovou optickou dílnu AV ČR Turnov (http://www.optikavod.cz), ačkoli ceny těch zrcátek jsou poněkud vyšší. Při průměru objektivu 130 mm stačí průměr zrcátka 30 mm. Může být i 40, jak chceš, ale větší asi není adekvátní.
Každopádně pokud má být Newton natolik velký, aby při sekundárním zrcátku velkém 1/3 průměru objektivu rozumně vykreslil pole kinofilmu, je třeba průměr objektivu nejméně 20 cm, lépe 25 cm. Nevím, jestli chceš také fotografovat.
Na Slovensku máte o dalekohledech takovou pěknou knížku Stavba amatérskych astronomických ďalekohľadov a fotokomor. Mají ji v Hurbanově (http://www.suh.sk). Když si tam zejedeš, třeba Ti i poradí se stavbou, mají tam totiž i dílnu. Dokonce tam dalekohledy i vyráběli (vyrábějí?).
V. K.
V případě Tebou zamýšleného dalekohledu bych se obrátil na prac. sk. Elektro-Metal (p. Grečner, zde na fóru Jan). Tubus lze v takovémto případě úspěšně udělat z kamnové roury. Pokud ho chceš hranatý, tak z překližky (lepší, než tl. 4 mm bude takových 8 mm). (MilAN by mohl mít v souvislosti s překližkou námitky nebo připomínky, protože ji běžně při stavbě dalekohledů používá a má s tím mnoho zkušeností.)
U sekundárního zrcátka doporučuji udělat centrování pohybem celého "pavouka", držáku sek. zrcátka. Jednak při tak malém průměru to bude jednodušší po všech stránkách, jednak se to bude méně rozcentrovávat při otřesech při přepravě.
U sekundárního zrcátka je důležité, aby bylo velmi kvalitní. Já mám osvědčenou Vývojovou optickou dílnu AV ČR Turnov (http://www.optikavod.cz), ačkoli ceny těch zrcátek jsou poněkud vyšší. Při průměru objektivu 130 mm stačí průměr zrcátka 30 mm. Může být i 40, jak chceš, ale větší asi není adekvátní.
Každopádně pokud má být Newton natolik velký, aby při sekundárním zrcátku velkém 1/3 průměru objektivu rozumně vykreslil pole kinofilmu, je třeba průměr objektivu nejméně 20 cm, lépe 25 cm. Nevím, jestli chceš také fotografovat.
Na Slovensku máte o dalekohledech takovou pěknou knížku Stavba amatérskych astronomických ďalekohľadov a fotokomor. Mají ji v Hurbanově (http://www.suh.sk). Když si tam zejedeš, třeba Ti i poradí se stavbou, mají tam totiž i dílnu. Dokonce tam dalekohledy i vyráběli (vyrábějí?).
V. K.
Stavba dalekohladu
Nevidím příliš prostoru pro stavbu , jestliže kompletní Newton D 150 mm , včetně upevňovacích kruhů, hledáčku a 2 okulárů přijde na 4.400 Kč.
lepší rada žádná než špatná
Stavba dalekohladu
Tak o tom nevím .... Kde to mají takhle levné?
Jestli vyjde takhle levně, tak se to vyplatí koupit (otázka je, jestli jak je kvalitní; já tuhle otázku kladu vždycky).
Ovšem pokud by se Aparat rozhodl přece jen pro stavbu, záleží na způsobu ocenění nebo vyjádření práce. Vidím jako poctivé uvést, kolik hodin práce to je. O tom bylo téma ATM aneb udělej si sám - Budoucnost ATM. Tam jsem se krásně pohádal s Fryšem ... doporučuji Aparatovi přečíst (je to už asi 2 roky staré, ale v něčem stále aktuální).
V. K.
Jestli vyjde takhle levně, tak se to vyplatí koupit (otázka je, jestli jak je kvalitní; já tuhle otázku kladu vždycky).
Ovšem pokud by se Aparat rozhodl přece jen pro stavbu, záleží na způsobu ocenění nebo vyjádření práce. Vidím jako poctivé uvést, kolik hodin práce to je. O tom bylo téma ATM aneb udělej si sám - Budoucnost ATM. Tam jsem se krásně pohádal s Fryšem ... doporučuji Aparatovi přečíst (je to už asi 2 roky staré, ale v něčem stále aktuální).
V. K.