Uložení sekundáru

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
acad

Uložení sekundáru

Příspěvek od acad »

Zdravím všechny.
Můžete mi prosím někdo poradit s uložením sekundárního zrcátka? Předělávám Drbohlavsona na skládací Dobson a chtěl bych nějaké uložení sekundáru co bude tužší a snadněji šeřiditelné než to "klasické" uložení se třemi tlačnými šroubky a jedním centrálním tažným.
Na tom klasickém mi vadí zejména to, že již z pricipu má dost velké vůle. Tyto se při seřizování vymezí jedním způsobem a při transportu se vymezí zase jinak. Dále mi vadí to, že se vlastně všechny stupně volnosti při seřizování ovlivňují těmi třemi šroubky najednou. Tím pádem se tyto vzájemně ovlivňují a seřízení znesnadňují.
Spíše by se mi líbil systém, kde bude mít naklopení/natočení v jednotlivých osách/rovinách svůj vlastní seřizovací prvek (šroubek proti pružince a pod.).
Martin Vyskočil
Věk: 44

Uložení sekundáru

Příspěvek od Martin Vyskočil »

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2;start=44

Uplne dole. Zatim to bohuzel skoncilo na tom, ze mi to nema kdo vyrobit. Konstrukce ted doznala par kosmetickych zmen. Dokumentaci mam u sebe, ale neni to jeste overeny v praxi.

Zaroven si v tom odkazu muzes vsimnout, ze tohle tema uz existuje ;)
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
acad

Uložení sekundáru

Příspěvek od acad »

Martin Vyskocil napsal: http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2;start=44

Uplne dole. Zatim to bohuzel skoncilo na tom, ze mi to nema kdo vyrobit. Konstrukce ted doznala par kosmetickych zmen. Dokumentaci mam u sebe, ale neni to jeste overeny v praxi.

Zaroven si v tom odkazu muzes vsimnout, ze tohle tema uz existuje ;)Děkuji za opověď. Astrofórum jsem sice prohledával, ale konkrétně tohle jsem nějak přehlédl a přečetl si to celé až teď.
Také jsem vymodeloval návrh uložení sek.zrc. a také ho dosud nemám realizovaný. Lépe řečeno mám vymodelovaný celý vlastní návrh přenosného-rozkládacího Dobsona, ale teď se, kromě několika dalších víceméně drobností, mořím s uložením sek. zrc. Přiznám se, že z přiložených obrázků mi není jasná funkce. Mohl bych troufale poprosit o sestavu ve 3D? Jedná se o CATII, že? Mohl bych klidně jako protihodnotu zaslat svůj návrh uložení sek. zrc. Je to sice v NX3, ale klidně to přeložím do CATIE (do V5R16).
Martin Vyskočil
Věk: 44

Uložení sekundáru

Příspěvek od Martin Vyskočil »

Posilam soukromou zpravu.
TS 15x70, "Ostříží oko" 60/1040 (refraktor vlastní konstrukce)
acad

Uložení sekundáru

Příspěvek od acad »

Odpověď také soukromě.
MilAN
Věk: 76

Uložení sekundáru

Příspěvek od MilAN »

to: acad : Podívej se tady , tohle funguje a dá se to udělat na koleně

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2;start=40

Povídání je v předešlých příspěvcích.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
acad

Uložení sekundáru

Příspěvek od acad »

MilAN napsal: to: acad : Podívej se tady , tohle funguje  a dá se to udělat na koleně

http://www.astro-forum.cz/cgi-bin/yabb/ ... 2;start=40

Povídání je v předešlých příspěvcích.Děkuji za reakci. Celé Vámi uvedené téma jsem si už přečetl. To uložení s dráty do kola se mi líbí. Jen si nejsem zcela jistý jeho funkcí a mám obavy, že seřizováním v jedné ose se bude ovlivňovat i poloha v ose jiné. Funguje to tedy takhle?
Centrální část držáku (uchycují se k ní dráty) umožňuje zrcátku natočení kolem optické osy tubusu a dále posun v této ose.
Dráty do kola potom umožňují vystředění centrální části držáku se zrcátkem a dále také naklápění centrální části držáku se zrcátkem v rovině kolmé k optické ose tubusu.
Pokud se to jednou zcentruje, drží to v této poloze? Tím myslím, že se to třeba ani po několika transportech dalekohledu nerozcentruje.
MilAN
Věk: 76

Uložení sekundáru

Příspěvek od MilAN »

acad napsal:
Jen si nejsem zcela jistý jeho funkcí a mám obavy, že seřizováním v jedné ose se bude ovlivňovat i poloha v ose jiné.
Tomu moc nerozumím, protože takhle to asi funguje u všech justáží, ať už jsou šroubky kdekoliv. Jinak ta funce je popsána O.K. Pokud je přední prstenec tubusu dostatečně tuhý, není problém. Pokud ne, odělají se ty držáky z plného pevného materiálu. Jak už jsem v těch příspěvcích asi psal, netuším, o jakém problému s kolimací se stále píše. Pokud je to regulérně uděláno, není potřeba se o to několik let starat. Když to jde udělat u refraktorů, jde to i u reflektorů. Jen se to nesmí sbastlit jako v historických návodech na výrobu astronomických dalekohledů a fotokomor. Byla to sice "bible" našeho mládí, tak jsme si těmi omyly museli projít.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
acad

Uložení sekundáru

Příspěvek od acad »

MilAN napsal:

Tomu moc nerozumím, protože takhle to asi funguje u  všech  justáží, ať už jsou šroubky kdekoliv. Jinak ta funce je popsána O.K. Pokud je přední prstenec tubusu dostatečně tuhý, není problém.  Pokud ne, odělají se ty držáky z plného pevného materiálu. Jak už jsem  v těch příspěvcích asi psal, netuším, o jakém problému s kolimací se stále píše. Pokud je to regulérně uděláno, není potřeba se o to několik let starat.  Když to jde udělat u refraktorů, jde to i u reflektorů. Jen se to nesmí sbastlit jako v historických návodech  na výrobu astronomických dalekohledů a fotokomor.  Byla to sice "bible" našeho mládí, tak jsme si těmi omyly  museli projít.Já mám pouze vlastní a zatím nerealizovaný návrh držáku, kde jde každý potřebný pohyb zrcátka (posuv/natočení) seřídit a po té zaaretovat zvlášť. Přijde mi to však zbytečně složité, težké a navíc proč používat něco neověřené v praxi, když někdo jiný může používat již delší dobu daleko lepší řešení. Proto jsem toto téma zavedl a ptám se.
Pokud tvrdíte, že řešení které zmiňujete Vy se, při správném dimenzování předního prstence tubusu a správném provedení vlastního držáku, jednou seřídí a pak to drží delší dobu (třeba i několik let), tak nemám důvod vám nevěřit a udělám si to stejně. :)
Odpovědět