Lidlskop

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Martmix

Lidlskop

Příspěvek od Martmix »

Já si koupil Lidlskop asi před pěti lety, tenkrát ještě na EQ montáži a také jsem rychle zjistil, že ten 4mm okulár je ve skutečnosti cca 6mm a je taky nepoužitelný. Po přečtení německých webových stránek věnovaných tunningu Lidlskopu jsem na jejich doporučení koupil asi za 400 korun 6mm okulár Soligor a byl jsem překvapen, jak se obraz zlepšil. Objektiv Lidlskopu je dobrý, ale okuláry jsou prostě stále nejslabším článkem optické soustavy Lidlskopu...
Diky za tip :-)
jurasekstan

Lidlskop

Příspěvek od jurasekstan »

Tak jsem udělal první pozorování, zatím jen Jupiter, jsem úplný amater. Ze záčátku jsem Jupitera pozoroval přes triedr 10x50. Z Lídlskopu jsem nadšen, jen se dost chvěje. V okuláru H12 jsem viděl i pruhy,ale je to ještě malé. Navíc mám pocit, že se objevila už i barevná vada. Jen bych se Vás chtěl zeptat, jestli to máte taky tak. Píšete že je potřeba koupit lepší okulár, ale já vůbecnevím jaký. Nemůžete mi doporučit nějaký okulár, kterým bych viděl lépe???? A mohl bych jej případně použít i na jiný dalekohled v budoucnu????
cocky

Lidlskop

Příspěvek od cocky »

Okuláry pro dalekohled mají standardizované průměry,  většinou 1 1/4". Jsou tedy v zásadě použitelné na libovolném dalekohledu s okulárovým výtahem 1 1/4" nebo větším s příslušnou redukcí - to jsou dnes prakticky všechny na trhu a také Lidkskop. Proto také okuláry pro Lidl se ti budou hodit i později na něčem větším. Pro Lidlskop přicházejí v úvahu okuláry s ohniskovou vzdáleností 6-15 mm. Pokud chceš nakupovat levně, sleduj rubriku Prodám, nebo můžeš nakupovat u dnes již četných prodejců. Levné a přitom dobré jsou okuláry Plossl, které jsou nové už asi od 600 Kč nebo řada SkyWatcher SWA-58 (v Binoxu 890 Kč za kus). Ovšem pokud máš kapsu plnější, je nabídka okulárů opravdu bohatá. Zde na fóru ve vláknech Okuláry a další příslušenství najdeš spoustu informací o okulárech.
Bresser 10x50, Dobson 97/1000, GSO 200E, VMC110L
TH

Lidlskop

Příspěvek od TH »

Tak jsem udělal první pozorování, zatím jen Jupiter, jsem úplný amater. Ze záčátku jsem Jupitera pozoroval přes triedr 10x50. Z Lídlskopu jsem nadšen, jen se dost chvěje. V okuláru H12 jsem viděl i pruhy,ale je to ještě malé. Navíc mám pocit, že se objevila už i barevná vada. Jen bych se Vás chtěl zeptat, jestli to máte taky tak. Píšete že je potřeba koupit lepší okulár, ale já vůbecnevím jaký. Nemůžete mi doporučit nějaký okulár, kterým bych viděl lépe???? A mohl bych jej případně použít i na jiný dalekohled v budoucnu????

Nejlepší by bylo uvést, odkud jsi a někdo by se určitě ve tvém okolí našel, aby si sním třeba mohl provést společné pozorování s jeho lepšími okuláry.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
jurasekstan

Lidlskop

Příspěvek od jurasekstan »

Ahoj všem,

děkuji Vámza rady. Jsem z Ostravy. Dostal jsem i pár nabídek na pozorování a pokusím se s někým domluvit. Budu si svou amaterskou základnu postupně rozšiřovat o lepší vybavení, ale časem.... Zkusím si koupit jeden okulár a uvidíme... :D
Bill

Lidlskop

Příspěvek od Bill »

Hlavně nezapomeň, že na planety potřebuješ i opravdu dobré počasí. Excelentní seeing byl (co jsem zaregistroval) naposledy někdy před půl rokem.

Bill
M:736 750 113
Juraj Chlebec

Lidlskop

Příspěvek od Juraj Chlebec »

Tak som sa stal majitelom Skylux 70/900 (aka Lidlskop). Uz som ho aj raz vytiahol na par desiatok minut von (zatial malo casu) a bol som milo prekvapeny.

20mm a 12mm okulare su vyborne pouzitelne, kotucik Jupitera spolu s mesiacmi a naznakom pasov bol super. 4mm (alebo 6mm podla toho co som tu cital) je asi nadbytocny - nepodarilo sa mi s nim poriadne zaostrit a ani nic vidiet (okrem Mesiaca).

Chcel by som sa opytat skusenejsich na pripadny upgrade. Myslim si ze prva vec ktora by sa mala vymenit je montaz - to co tam momentalne je sa chveje len ked sa na to pozriem. Po malom prieskume moznosti pokukujem po EQ3-2, pripadne EQ5 - ma vyznam uvazovat o niektorej s tychto montazi alebo by stacilo nieco lacnejsie? (Pocitam v buducnosti s pripadnym upgrade dalekohladu).

Asi by som chcel vyskusat pozorovanie DSO volnym okom, len neviem ci nebudem sklamany. Viem ze urcite neuvidim taku nadheru ako na fotografiach len ma zaujima ci je mozne rozoznat aspon tvary a detaily hmlovin a galaxii.

Vdaka za odpovede!
SIRIUS_758

Lidlskop

Příspěvek od SIRIUS_758 »

Ahoj Juro !

Upgradeovat montáž lze a bude to znatelný přínos..Ale já bych zatím nespěchal a dobře rozmyslel další investice ( to sis totiž mohl nechat tady poradit a rovnou koupit něco lepšího, což by vyšlo možná levněji, než ted ten upgrade.. ) Já doporučuji seznamovat se teď s oblohou s tím, co máš..Vřele doporučuji koupit nějaký vhodný triedr, aby ses naučil orientaci na obloze a porovnání s tím, co lze vidět okem - protože očima toho moc vidět není, zvlášť když ty objekty neznáš, tudíž nevíš kde jsou, navíc to hodně záleží na kvalitě oblohy ( světelné znečištění ) - většina z nás jezdí kvůli DSO daleko za město. Až si pořádně ošaháš dalekohled, pokoukáš na planety, Měsíc i základní DSO ( Messier objekty např. ), tak uvidíš, co tě bude bavit víc a kam budeš směřovat v budoucnosti - zda víc ty planety, nebo tě víc chytnou DSO - podle toho bych pak uvažoval o tom upgrade..

...pokračování
SIRIUS_758

Lidlskop

Příspěvek od SIRIUS_758 »

..pokračování :

1. Pokud tě víc chytnou planety, tak potom doporučuji vyměnit montáž rovnou za třídu EQ5 ( NEQ5, CG5, Celestron CAM,..). Na ní můžeš pak dát dalekohled 8 až 10kg v pohodě. U velkých zvětšení a foto pokusů oceníš jemné pohyby a pohon
2. Když tě osloví víc DSO, tak pravděpodobně přejdeš k dobsonistům.. ;), protože zjistíš, že pro nějaké detaily v mlžinkách a galaxiích to chce pořádný průměr - aspoň 250mm
3. Budeš-li chtít zůstat u menšího přístroje, bez potřeby jemných pohybů při velkých zvětšení a pohonu, pak je možnost dalekohled umístit na azimutální montáž - např. AZ4
4. Budeš-li DSO přímo nadšen a chtít je fotografovat, tak je to ještě složitější a podstatně dražší, o čemž tady na AF najdeš dostatek info.

Pár příkladů pro orientaci a porovnání :

Kdo má rád refraktory, začíná něčím, jako je Lidlskop, pak další vývoj může být tento - refráček 100/1000 na EQ3-2 za 10.000 Kč

http://www.supra-dalekohledy.cz/dalekoh ... -8157.html

...samotná EQ3-2 stojí 4.900. Montáž EQ5 (NEQ5 ) stojí 8600 Kč, v současnosti se doprodává výhodná varianta s nejstabilnějším stativem ( 2" nohy ) za výhodnou cenu :

http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4507.html

Výše doporučená AZ-4 ve stabilnější verzi stojí 5 tis. :

http://www.supra-dalekohledy.cz/montaz- ... -4414.html

Tato AZ montáž unese v kratším rozměru i 15cm Maksutova.
LubosB

Lidlskop

Příspěvek od LubosB »

Tak som sa stal majitelom Skylux 70/900 (aka Lidlskop). Uz som ho aj raz vytiahol na par desiatok minut von (zatial malo casu) a bol som milo prekvapeny.
Ahoj,

Ježíšek mi nadělil také tento stroj. Jsem absolutní začátečník. Rád bych se zeptal, po dnešním prvním pozorování Jupitera, jestli nedělám něco špatně, ale chvění přístroje mi prakticky znemožňuje pozorování.

Zkoušel jsem Jupiter a přístroj se po každém doteku neskutečně dlouho chvěje, takže při najetí planety do záběru a doostření mi téměř nezbývá čas něco uvidět, protože to mi už zmizí z výhledu.
Testoval jsem s okulárem 12 mm a když se zadařilo, spatřil jsem několik měsíčků a oblačné pásy...

Je toto charakteristické chování montáže a dalekohledu v dané cenové úrovni nebo bych měl zkusit reklamovat? Smontováno mám, zdá se, podle návodu.

Ze začátku jsem operoval s myšlenkou, že bych se zkusil podívat na stanici nebo táta pozoruje letadla, ale to je při tomto třesu po jakémkoliv doteku naprosto nereálné.

Díky

Lubo
michal.b

Lidlskop

Příspěvek od michal.b »

U techto sestav (dlouha trubka na slabe montazi) je to bezne chovani. Kazdemu to rikame a vetsina nam neveri, dokud to sami nezkusi.
Muzes tomu trochu pomoct tim, ze nebudes vysouvat nohy stativu a montaz budes pouzivat pouze v ciste azimutalnim rezimu, ale trast se to proste bude - to je smutny fakt.
TH

Lidlskop

Příspěvek od TH »

Ono nejde v tomto případě ani tak o dlouhou trubku, jako o mizernou montáž. I když teď si uvědomuju, že můj původní lídlskop SKYLUX měl ohnisko jen 700 mm a ten současný má o 200 mm delší. O to lepší by měla být teoretická kvalita objektivu. Měl jsem u mého lídlskopu ještě tu paralaktickou montáž a také to bylo dost rosolovaté. Přitom se muselo točit jen kolečkem hodinové osy, aby se objekt udržel v zorném poli. Tu azimutální montáž jsem viděl letmo jen na obrázku a myslím, že je to horší třesavka. Je zde těžké něco poradit, protože cena toho dalekohledu je cca 800 - 1000 Kč, odečtu li teoretickou cenu té montáže. Chtělo by to alespoň nějakou bazarovou EQ3-2. Já koupil zde na fóru použitou montáž EQ5 s motorickým pohonem obou os cca za 4500,-Kč. Stále jsem řešil tu cenovou disproporci mezi cenou montáže a lídlskopu. Řekl jsem si nakonec, že za nějaký čas budu třeba mít na nějaké to EDčko a ta EQ5-ka jej také v pohodě unese. Tak jsem do ní šel. Bylo to super, super, super!!! Protože lehoučký lidlskop se na nové montáži přestal klepat jako rosol a nechal si líbit i velká zvětšení v rozmezí 130 - 180x. Tedy za použití lepších okulárů, samozřejmě. Perlička na závěr: časem mi začalo vadit pozorování jedním okem. A tak jsem si po předlouhém rozmýšlení pořídil binokulárový nástavec Baader Maxbright za nějakých 7500,- Kč a provozoval jsem jej na tom lídlskopu, který měl sotva desetinovou hodnotu. Je to prostě o penězích... a o tom, jaký komfort ( hlavně při pozorování planet a Měsíce) každému z nás vyhovuje.
Dalekohled + bino Baader = obraz viděný oběma očima současně, je fakt lepší ...
Redyx

Lidlskop

Příspěvek od Redyx »

Prave jsem dorazil z Lidlu.
Maji zde Auriol monokular 30-60x60, za zhruba 700,-, s malym stativem(o nicem), trochu jsem si s nim pohral, ostreni jde dost ztuha...s prvnim kouskem se mi to ani nepodarilo. Mate jej nekdo doma, vyplati se na pozorovani slabsich nocnich objektu?? Jako druhy dalekohled k memu LEVENHUKu Strike NG by se hodil. Vyplati se koupe, co myslite?
R.N.
Achernar

Lidlskop

Příspěvek od Achernar »

Kluci, zkuseni Lidlskopisti - muj svagr se pustil do koukani lidlskopem. Povezte mi - jake mate ozkousena rozumna zvetseni, ktere to snese? Chci mu casem poridit nejake okulary, hadam ze nejaka 20mm a 10mm by se hodily, zajima mne tedy spis vetsi zvetseni. Ma smysl shanet nejakych tech 6mm, co mate ozkousene. Kouka tedy hlavne na Mesic, mozna casem na planety atd...
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
g
Věk: 63

Lidlskop

Příspěvek od g »

Dlouho jsem zastával postoj proti Lidlskopu 70/700 tj. nazývat jej vůbec dalekohledem. Změnil jsem zásadně názor právě po přečtení dlouhého vlákna o něm. Přiznávám, že je velmi dostupný za ca 1800kč. Po dokoupení dvou levných a mnohem lepších okulárů za řekněme po 700kč, které ukáži nedostatečnost zenitového zrcátka, kde pořizovací cena může začít už na 800kč a sehnání jakž takž schopného barlow za stejnou částku odhalím, jistou vratkost montáže. Nemusím se obávat, levné stabilnější montáže již začínají na 3-4 tis. kč a není nutností mít zrovna novou. Ušklíbněme se nad těmi škarohlídy, kteří zvolí za nedostupných 5000kč SW dobson 150/1200 a zbaví se možnosti dalších příjemných nákupů (a to už nerozvádím plnohodnotnost full RGB vzhledu planet v refraktoru při větším zvětšení).

http://www.youtube.com/watch?v=1EPuO7SDKY4 (pro nejvyšší kvalitu je nutno zvolit HD rozlišení videa)
Odpovědět