Meteor až bolid
Meteor až bolid
Též jsem jej viděl, když jsem dělal timelapse planetky 2015 TB145.
Byl jsem opřen o auto, mimo SZ města, přizpůsoben tmě a o to lepší byl dojem. Čas 19:05h, pomalý, do zelena bolid, výbuch osvítil celou krajinu. Cca od Capelly až po Uma. Viděl jsem celý jeho průběh, trval snad 15s, svítivá stopa po něm zůstala v atmosféře ještě dalších 5 minut...
Životní zážitek! Takovýto bolid jsem dosud neviděl a asi už neuvidím ::)
edit 1.11.2015 - Jak už jsem psal v reportu, po několika minutách jsem slyšel slabé hřmění, jakoby se blížil frontální systém s bouřkami, ale nemůžu stoprocentně říci, že to nemohlo býti letadlo, i když jejich motory mi znějí jinak... Byl jsem sám v tiché krajině daleko od měst a právě to ticho zřejmě způsobilo, že jsem něco slyšel. Ale jak říkám, 100% potvrdit zvukd od bolidu nemůžu, i když si myslím, že to mohlo být.
Byl jsem opřen o auto, mimo SZ města, přizpůsoben tmě a o to lepší byl dojem. Čas 19:05h, pomalý, do zelena bolid, výbuch osvítil celou krajinu. Cca od Capelly až po Uma. Viděl jsem celý jeho průběh, trval snad 15s, svítivá stopa po něm zůstala v atmosféře ještě dalších 5 minut...
Životní zážitek! Takovýto bolid jsem dosud neviděl a asi už neuvidím ::)
edit 1.11.2015 - Jak už jsem psal v reportu, po několika minutách jsem slyšel slabé hřmění, jakoby se blížil frontální systém s bouřkami, ale nemůžu stoprocentně říci, že to nemohlo býti letadlo, i když jejich motory mi znějí jinak... Byl jsem sám v tiché krajině daleko od měst a právě to ticho zřejmě způsobilo, že jsem něco slyšel. Ale jak říkám, 100% potvrdit zvukd od bolidu nemůžu, i když si myslím, že to mohlo být.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
- denis.marc
Meteor až bolid
Podle toho, co jsem zatím měl možnost zjistit, vypadá to na Tauridu, podle rychlého odhadu z fotografie myslím, že spíše severní (NTA), zejména ty jsou bolidy známé. Bohužel jsem neviděl osobně...
Tady je snímek z webkamery ČHMÚ v Chebu na západě Čech, je na něm bolid ve Vozkovi.
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hp ... 4998_o.jpg
EDIT: A než jsem to dopsal, už jsou tu další příspěvky i s článkem, kde je fotka, na kterou odkazuji.
Tady je snímek z webkamery ČHMÚ v Chebu na západě Čech, je na něm bolid ve Vozkovi.
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/hp ... 4998_o.jpg
EDIT: A než jsem to dopsal, už jsou tu další příspěvky i s článkem, kde je fotka, na kterou odkazuji.

Meteor až bolid
Dopad predpokladám niekde na Morave.
Bohužel - pokud dopadl, tak štěstí budou mít naší severní sousedé. Pozorovali jsme asi 50km od Polska a bylo to určitě ještě o hodně dál na sever.
Bohužel - pokud dopadl, tak štěstí budou mít naší severní sousedé. Pozorovali jsme asi 50km od Polska a bylo to určitě ještě o hodně dál na sever.

M:736 750 113
Meteor až bolid
A co ty dva předchozí příspěvky

Spíše po mě jdoucí o pár sekund.

Kruci proč já koukal zrovna směrem na jih!!! I přes smrkovou bariéru by to bylo vidět. Do Polska jsem to měl sotva 2km. :'(
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
- KpS
- Věk: 79
- Kontaktovat uživatele:
Meteor až bolid
Praha, bolid v 19:05. Takový jsem dosud neviděl. Modrozelený, možná i -12m, těžko odhadnout. Letěl od východu k západu, k horizontu klesal pod úhlem asi 25°. Přelétl sever a skončil snad 2° nad obzorem v azimutu 355°. Během minuty mi volal z Krkonoš syn, co úžasného viděl. Byla to zvláštní náhoda.
Karel
Meteor až bolid
Já viděl taky.
Nejprve jsem viděl zelenou záři skrz průsvitný závěs a říkal jsem si, kterej blbec zase střílí mezi paneláky rachejtle. Ale když jsem zpozoroval horizontální pohyb, hned mě trklo, že je to bolid! Skočil jsme k oknu a viděl už jen dohasínající stopu.
Nejprve jsem viděl zelenou záři skrz průsvitný závěs a říkal jsem si, kterej blbec zase střílí mezi paneláky rachejtle. Ale když jsem zpozoroval horizontální pohyb, hned mě trklo, že je to bolid! Skočil jsme k oknu a viděl už jen dohasínající stopu.
Meade LX90 8"SCT f/10; AZ-EQ6 GT; Vixen VMC110L; TS Photoline 90/600 APO Triplet; Canon EOS 60Dm; Canon EOS 600D; ASI120MC; ASI178MMC
Meteor až bolid
Tak ten jsem mel moznost videt taky, zrovna jsem byl kousek od domova a pozoroval andromedu a najednou v zadech zare, podivam po velkou medvedici a cara pres pulku souhvezdi ... nadhera.
Jen sem cekal, jeslti bude nejaka rana ..
25km severne od Ostravy.
Jen sem cekal, jeslti bude nejaka rana ..
25km severne od Ostravy.
AZ-GTi
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
SW ED72
-------------
EOS600D
Asi120mc-s
Meteor až bolid
Stejný bolid jsme včera večer okolo 19:05 pozorovali s kolegou Markem při sestavování optiky z obce Blatce okres Česká Lípa.
Marek viděl začátek úkazu ve Vozkovi, já pak jeho konec někde UMa. Koukal jsem jinam a počátek úkazu jsem měl za boudou. Nicméně výrazné rozjasnění celé oblohy (jako kdyby čistou oblohu rozsvítil velmi jasný blesk) mne přinutilo otočit se a hledat co to bylo. Viděl jsem pak konec dráhy v UMa cca 10stupňů. Nejjasnější část jsem neviděl, ale podle rozjasnění oblohy to muselo být minimálně srovnatelné s úplňkem. Pohasínající stopu jsme pak pozorovali několik desítek sekund a to nad pouliční lampou, tj kdo měl čistý výhled musel ji vidět i podstatně déle.
IMHO pokud něco dopadne tak spíše až někam do východního Německa...
Asi nejjasnější bolid, co jsem kdy viděl.
Marek viděl začátek úkazu ve Vozkovi, já pak jeho konec někde UMa. Koukal jsem jinam a počátek úkazu jsem měl za boudou. Nicméně výrazné rozjasnění celé oblohy (jako kdyby čistou oblohu rozsvítil velmi jasný blesk) mne přinutilo otočit se a hledat co to bylo. Viděl jsem pak konec dráhy v UMa cca 10stupňů. Nejjasnější část jsem neviděl, ale podle rozjasnění oblohy to muselo být minimálně srovnatelné s úplňkem. Pohasínající stopu jsme pak pozorovali několik desítek sekund a to nad pouliční lampou, tj kdo měl čistý výhled musel ji vidět i podstatně déle.
IMHO pokud něco dopadne tak spíše až někam do východního Německa...
Asi nejjasnější bolid, co jsem kdy viděl.
Pavel Vabrousek
Meteor až bolid
Tak v 19:05 pozorován na Kralovicku - tedy spíše jenom zjasnění a potemnění oblohy postupující od SV k SSV, měli jsme ho za lesem. Tak to dopadá když člověk chce vidět planetku a jede pozorovat z jiné než obvyklé strany většího města. Ještě během "rozednívání" mě napadlo - "Čeljabinsk".
Astrocabinet; Triedry 7x35 a 8x56, "Lídlskop", Nebekuk 254/1200 typ Roura; 2" PanaView 32 mm/70°+ Hyperion 13 mm/68°; Super 52° - 25 a 10 mm, Omegon LE 55° - 9/6/5 mm, Barlow Cel. Omni 1.5 - 2 x, Afokální držák Baader, atd.
Meteor až bolid
Přesně jak psal Vykuk, ale do UMa nedoletl a chyběl mu tam jeste slusnej kus. Tu jsme měli před sebou.
Meteor až bolid
Meteor byl opravdu úžasný, překvapila mě krásná zelená barva... Měl jsem štěstí, že jsem jeho dráhu viděl v celé délce. Pozoroval jsem ho na Voticku (49.641N, 14.732E), dráha začínala v souhvězdí Vozky a končila v souhvézdí Rysa či možná už Malého vozu, výška nad obzorem cca 10-11st. Byl jsem tou dobou při focení na poli (po několika týdnech výborná obloha), dohasínající stopu meteoru jsem viděl po dobu cca 1,5 -2 minuty.
Meteor až bolid
Já v ten okamžik zrovna pozoroval refrákem 172mm kulovku NGC 6934 v souhvězdí Delfína, takže přesně opačně na jih. Okulár s širším polem a zvětšení 55x. Nastalo prudké zjasnění a hvězdy zmizely a já se lek a odskočil od dalekohledu
. Bohužel jsem ho už ale neviděl. Ono včera to vůbec pěkně lítalo.

Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654 refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar achro 120/1000
http://planety.g6.cz/
http://planety.g6.cz/
Meteor až bolid
Ja koukal zrovna do okularu dalekohledu na prolétající planetku 2015 TB145, a cca minutu pred ukazem začal ohňostroj Takže s okem zabořeným v dalekohledu jsem tomu zjasnení nevěnoval pozornost :'(
Nemůžeš-li býti příkladem jiným, tak buď alespoň odstrašujícím. Albert Einstein
Meteor až bolid
Já měl krásnou smůli - vyel jsem ven a zrovna jsem si připravoval foťáky na focení. Viděl jsem jen jak extrémně zmodrala obloha - myslel jsem, že šlo o zábavní osvětlení nebo ohňostroj, jak jasné to bylo. Poodešel jsem pár kroků, abych se ujistil a stále byla vidět nízko nad obzorem cca rovnoběžně s ním jasná ionizační stopa. CHtěl jsem vyfotit alespoň to, ale foťák mi hlásil chybu karty. Než jsem si doběhl pro novou, bylo po všem Tomu se říká smůla 
Přesný čas nevím, ale ten je tu všude. Mé pozorovací stanoviště je Dolní Bukovina poblíž Mnichova Hradiště, stopa cca na délku Vozky a přibližně v úrovni beta Aurigae. Trochu mě to vyvedlo z míry spolu s foťákem, který mě pěkně naštval... Takhle jsem si u jakéhokoli focení snad ještě nezanadával

Přesný čas nevím, ale ten je tu všude. Mé pozorovací stanoviště je Dolní Bukovina poblíž Mnichova Hradiště, stopa cca na délku Vozky a přibližně v úrovni beta Aurigae. Trochu mě to vyvedlo z míry spolu s foťákem, který mě pěkně naštval... Takhle jsem si u jakéhokoli focení snad ještě nezanadával

Pentax K-5 mod. & K-1...
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer
výběr z bižuterie (10-17FE, 11-18/2.8, 14/2.8, 15-30/2.8, 31/1.8, 50/1.4, 85/1.4, 100/2.8, 135/2.0, 300/4, 150-450...)
SW NEQ-6 PRO SS, SW Star Adventurer