Mléčná dráha - širokoúhle

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MP

Příspěvek od MP »

rick01 napsal: s tými meteormi si nie som taký istý, tie trvajú o dosť kratšie než 15s ...Jeden tam je urcite, samozrejme jako smouha, jen na jednom snimku, vpravo nahore. Druhy nevidim. Tady je to slozene vsechno dohromady :

A jo, uz vidim i ten druhy meteor :)
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
MP

Příspěvek od MP »

Jeste kousek slozeny na hvezdy, 132 expozic, tedy 33 minut :

glottis

Příspěvek od glottis »

panove vsem vam musim smeknout, naprosto uzasne fotky. chystam se to zkusit taky uz dlouho ale tyhle mlhy co jsou ted to je bes :/

fakt perfektni ..

Glo
Johny12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny12 »

Ahojte!
Naozaj sú tu len prekrásne fotky. Dlho som rozmýšlal či sem dať aj môj snímok ale nakoniec som sa rozhodol že áno.

Ide o môj taký prvý seriózny pokus odfotenia oblohy. V spracovaní som naozaj iba absolútny nováčik ale snáď sa to aj ja raz naučím. ;)
Škoda že kvôli vychádzajúcemu mesiacu som nemohol dať dlhšie expozície.

http://noom.ic.cz/Cygnus2u.jpg

Fotene : Canon EOS450Dnemod. na HEQ5, objektiv 18-55 na 18mm, ISO 800, clona f5. exp.15x120s
Spracovane v DSS a PS
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ahoj. Je to poměrně hezky detailní, ale trpí to nějak po těch úpravách. Čekal bych na ten počet expozic i menší šum. Přesto se mi to líbí jako ukázka, kde jsou jaké svítící i temné části.
----------------------------------

Zde je něco z mých úlovků v Polsku a Krkonoších:

23.10.2008, Polsko - Jizerky
Jeden snímek 1600 ISO, 3 min, zrcadlo
zajímavostí je protisvit nedaleko Berana

24.10.2008, Krkonoše, nad Vrbatovou boudou
složeno 26 expozic 1600 ISO, 3 min, zrcadlo, funkcí max odečteny nohy stativu
zajímavostí je pás zvířetníkového světla protínající oblohu šikmo doleva nahoru

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Tulen
Věk: 55

Příspěvek od Tulen »

To MaG: dej ty fotky do začátečnické sekce, a dokud tam nebude začátečník schopen najít M31, tak ať jen mlčí a učí se  ;)
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
psmolly

Příspěvek od psmolly »

To noom: Ahoj. velmi pěkný snímek naší Galaxie. Dovolil jsem si trochu zvýraznit rozdíl mezi temnými a světlými místy.

SW newton 254/1200, EOS 300D, Philips SPC 900nc, Canon A590is,  EQ2, malokuk SW 80/400     http://www.astroam.estranky.cz http://www.firesportcheb.estranky.cz
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Ještě sem vložím zimní Mléčnou dráhu. Nad ránem mně zaujalo to, jak jakoby zapadá za obzor. Nakonec v tom byla kombinace dobré oblohy a nějakého města v dálce, ale vizuálně to byl docela dobrý vjem.

Zajímavostí je, že je vidět náznakem také Barnardův oblouk a bublina v hlavě Oriona, každopádně si povšimněte šíře samotné Mléčné dráhy.

Narychlo ze stativu (vybitá baterie nedovolila přesně zaostřit). 2 min, ISO 1600, Canon 300D set.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Johny12
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny12 »

To MaG, psmolly

Diky moc za kritiku. Hold sa musím ešte veľa učiť o spracovávaní. Skúsim sa s fotkou znova pohrať a snáď to bude lepšie...
MP

Příspěvek od MP »

No dobre, kdyz sirokouhle ... ;)

Dva spojene (stydim se napsat slozene) zabery, jeden uvedeny vyse, poskladany ze 132 15sec. expozic, druhy ze 64 30sec. expozic pri f=11mm a f/2.8.

Zacina to mezi Perseem a Casiopeiou a konci nekde u Orla. Uprostred kousek chybi, jde o dve samostatne fotky a s kompozici jsem si moc nelamal hlavu. Muzete to brat jako umelecky zamer - cerny klin ukazuje na Severni Ameriku Vpravo navic v Orlu prekazi jeden strom a osvetlena mlha ve Volyni.

Najit tam M31 neni problem ani pro zacatecnika, takze zvlastni uznani ziska ten, kdo tam najde M57. Opravdu tam je, jen na te vetsi zmensenine (na klik) zabira jeden a pul pixelu Pozna se podle barvy.

Abych vas neosidil o ten druhy zaber, aniz bych zaplacal tema dalsimi obrazky, tak tady jsou odkazy :

Tech 64 expozic slozenych na hvezdy - tam by zacatecnik mohl hledat M33.
To same slozene podle Zeme - star trails
A jeste video (9MB) vcetne toho meteoru, ktery jsem tu ukazoval v samostatnem tematu.

Mimochodem, od te doby, co mam 11mm objektiv, jsem s sebou prestal tahat montaz :)
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro MP,
je to bezvadný, moc se mi to líbí. Jestli si pořídím ten kompakt s 15s, věřím, že se z toho dá něco poskládat a budu si mít s čím hrát. Nebudu už jen u těch planet a Měsíce :).
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Konihlav »

hamr: Ludku ja si myslim, ze tech 15s je preci jen dost malo (uz Ti to tu rikali jini). Muj kompakt (Panasonic FZ-18) umi az 1 minutu a zatim jsem z toho nic super extra nedostal (chtelo by to taky lepsi oblohu, na okraji Prahy, kdyz dam 40vterin a ISO400, tak je to uplne oranzovy) - ale je pravda, ze jsem ho zatim moc neznasilnoval, neni cas a pocasi Kazdopadne Ti preju, abys vybral dobre a nekoupil nejakou blbost, ktery bys pozdeji litoval.
hamr
Věk: 66

Příspěvek od hamr »

Pro Konihlav,
jo já s tím počítám, asi už jsem tu někde psal, že to chci hlavně na ty svoje planety a v podstarě mi vyhovuje to co mám Canon Powershot A430, ale nechci se o něj přetahovat se 3 "babama" (rozuměj zbytkem rodiny ;D), a chci něco svého jen pro astro. Stačí mi něco levnýho a podobnýho tomu co mám. Když už to bude mít těch 15s, tak aspoň budu experimentovat. Se seriózními foto DSO "vůbec nepočítám"!! Jestli někdy časem, tak určitě s něčím jiným a jinak :). No na to mám zatím snad čas.

Já právě viděl na Aqariových stránkách jeho 15s složeniny a to by mi pro "blbnutí" (když nebudou planety a Měsíc) pro začátek úplně stačilo!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
GaP

Příspěvek od GaP »

MP napsal:

A jeste video (9MB) vcetne toho meteoru, ktery jsem tu ukazoval v samostatnem tematu.

To video mě dostalo na kolena, smekám a gratuluji k famózní osobní i zprostředkované podívané.

Pavel Gaugg.
SeeStar_S50
Tulen
Věk: 55

Příspěvek od Tulen »

hamr napsal: Pro Konihlav,
jo já s tím počítám, asi už jsem tu někde psal, že to chci hlavně na ty svoje planety a v podstarě mi vyhovuje to co mám Canon Powershot A430, ale nechci se o něj přetahovat se 3 "babama" (rozuměj zbytkem rodiny ;D), a chci něco svého jen pro astro. Stačí mi něco levnýho a podobnýho tomu co mám. Když už to bude mít těch 15s, tak aspoň budu experimentovat. Se seriózními foto DSO "vůbec nepočítám"!! Jestli někdy časem, tak určitě s něčím jiným a jinak :). No na to mám zatím snad čas.

Já právě viděl na Aqariových stránkách jeho 15s složeniny a to by mi pro "blbnutí" (když nebudou planety a Měsíc) pro začátek úplně stačilo!Ahoj Luďku
pořiď si foťák, co umí fotit do RAW, protože focení do jpeg dopadne asi takhle:

Je to Labuť focená foťákem položeným na rám okna. Složených 12 15ti sekundových expozic.
ahoj
Petr
LightBridge 12 palců; Vixen VMC 110L; triedr 10x50; okuláry Pan 24mm, Hyperion 17mm,  SW Planetary 7mm; filtr Astronomik UHC-E; Atik 16IC; stativ Celestron s Alt-Az hlavicí; HEQ5 Pro
Odpovědět