Štír (vč. ocasu) a Střelec

Astronomické snímky pořízené členy našeho fóra, upozornění na nové snímky objektů, odkazy...
Odpovědět
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

Když už jsem načal téma jižnějších objektů, rád bych vám ukázal další fotku a potřebuju poradit, zda se s tím dá ještě něco dělat. Protože jsem v oblasti skládání snímků absolutní laik, smějte se prosím jen pro sebe a ne veřejně :D

Zde je mnou zpracované foto (doufám jakási 1. verze):

Větší verze (500kB)

Složeno je 5 expozic po 30 s na ISO1600, EOS 300D, obj. 18mm. Darkframe mám pouze 2 min 800 ISO ale ten vychází podobně, flatfield háže snímky dozelena, takže jsem ještě musel u vrstev poposunout vyvážení barev (od oka)..

Jelikož jsem neměl na pláži montáž, musel jsem dělat 30sec expozice ze stativu. Ačkoli jsou poměrně rychle po sobě, projevuje se na nich rotace pole. S tou si nevím rady. Dále jsem zjistil, že je velký problém je na sebe registrovat a tak jsem je ručně sesadil ve Photoshopu na určitou část snímku (vybral jsem si M7). Ostatní části ke krajům jsou tedy mírně mázlé. Jenže jsem zjistil, že neumím vrstvy složit přes sebe. Použil jsem nakonec volbu "měkké světlo" a aby nebyl snímek černý, popotáhl jsem u všech vrstev úrovně.

Dá se to složit přes sebe lépe a případně dokonce eliminovat tu rotaci? Např. natáčením ve Photoshopu ručně o určitý úhel? A jak se vlastně ty vrstvy třeba "zprůměrují" jako to umí Registar?

Originál TIFY mají poměrně dost MB, ale zkusím zasdílet jejich verze 1024px.. odkaz (16,5 MB)
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Myzer

Příspěvek od Myzer »

Na snimke je aj tak vidiet vela zaujimavych detailov, vratane Laguny, Trifidu, M7, NGC 6231, Velky a Maly oblak v Strelcovi, Oblak v Stite, ta vydutina zapadne od galaktickej roviny a tmave struktury - Pricing horse i ta dlha Tmava rieka smerujuca ku komplexu rho Ophiuchi. Mimochodom som tuto oblast tento tyzden vyvesil, mozno ta bude zaujimat co vsetko na fotke mas: http://www.astronom.cz/astropo/sprievodca1.htm ;)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

To víš že jsem se na tvůj článek díval. Ten je tak skvěle zpracovaný, že jsem hned při zpracovávání svých snímků viděl "tancujícího koně" Osobně mně fascinuje, jak dobře lze nasnímat Mléčnou dráhu za 30s díky současným DSLR. Navíc ze stativu.

Vlny u pobřeží jsem zvýraznil tak, že vždy, když se vlna zpěnila, běžel jsem po jejím hřebeni halogenovou čelovkou. Naštěstí se vlny lámaly plynule zprava doleva a nebyl problém vždy přejet celou vlnu a vrátit se na začátek než přišla další. Během každé 30s expozice bylo několik velmi silných a také slabých vln v periodicky se opakujících cyklech. Světla na obzoru na snímku jsou mi svou podstatou ne zcela známa. Byla tam ve dne i v noci. To nejvíc vpravo je nepochybně loď, ale co přesně za lodi by mohly být ty dvě menší červené nevím, protože ani triedrem ve dne jsem nerozeznal o mnoho více, než že jde asi o loď či rybářskou loď??

Bylo to až romantické fotit, vychutnávat souhvězdí a poslouchat šumění vln narážejících na pobřeží. V noci byly výrazně větší než pak ve dne.. (nikdy jsem u moře nebyl, tak se nedivte popisu )
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Myzer

Příspěvek od Myzer »

MaG napsal: To víš že jsem se na tvůj článek díval. Ten je tak skvěle zpracovaný, že jsem hned při zpracovávání svých snímků viděl "tancujícího koně" Osobně mně fascinuje, jak dobře lze nasnímat Mléčnou dráhu za 30s díky současným DSLR. Navíc ze stativu.

Vlny u pobřeží jsem zvýraznil tak, že vždy, když se vlna zpěnila, běžel jsem po jejím hřebeni halogenovou čelovkou. Naštěstí se vlny lámaly plynule zprava doleva a nebyl problém vždy přejet celou vlnu a vrátit se na začátek než přišla další. Během každé 30s expozice bylo několik velmi silných a také slabých vln v periodicky se opakujících cyklech. Světla na obzoru na snímku jsou mi svou podstatou ne zcela známa. Byla tam ve dne i v noci. To nejvíc vpravo je nepochybně loď, ale co přesně za lodi by mohly být ty dvě menší červené nevím, protože ani triedrem ve dne jsem nerozeznal o mnoho více, než že jde asi o loď či rybářskou loď??

Bylo to až romantické fotit, vychutnávat souhvězdí a poslouchat šumění vln narážejících na pobřeží. V noci byly výrazně větší než pak ve dne.. (nikdy jsem u moře nebyl, tak se nedivte popisu )
Dufam, ze sa nejaky pokec objavi aj na tvojich strankach. Ja sa svojim sposobom tesim na dalsiu astronomicku akciu (zatmenie som z hladiska financii obetoval), ktorej prezentaciu som prave dokoncil a Pavuk ju snad predstavi v pondelok. :)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

mc napsal: http://www.astro.cz/galerie/v/uzivatele ... G.jpg.html
Je to dobře složeno na hvězdy? Pokud mně v tom necháte plavat, holt to začnu asi ručně otáčet. Poraďte kdyžtak aspoň jak se skládají vrstvy na sebe aby poklesl šum :)
MaG
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MaG »

No moment, vždyť Registar jsem zkusil. On mi napsal že to nemůže sesouhlasit ;)

To se na to teda musím podívat :-)
Odpovědět