Nechci nijak polemizovat, ale na horách se dříve jinak ani nestavělo a šlo to po staletí . Postačí vhodná podezdívka a tvarování okolního terénu.
Ano, ale na dve veci si zabudol. Strecha bola s min. 1 m. presahom oproti stenam a po druhe tam byvali ludia stale, takze ak aj nahodou navialo sneh na drevenu stenu, v priebehu par dni ho odhadzali. Ani jedna z tychto podmienok nie je u mojej hvezdarne splnena, takze tam nemoze byt drevo. Drevenice v okoli, ktore nemaju nahodou dostatocny presah strechy maju prislusnu stenu zhnitu do vysky priemerneho snehu. Tolko prakticke skusenosti.
Keby som to staval cca 30-50km juznejsie, tak pouzijem drevo.
Tak o tomto víkendu jsem konečně dopobíjel zevnitř . Večer jsem tam nastěhoval stůl, židli a dalekohled a zkušebně kouknul na M57. I když byla bazarová EQ-6ka ustavená jen vodorovně a od oka na Polárku, vypadá to , že fachá. Obrázky s dalekohledem časem dodám, teď to budu "šlechtit" vevnitř - poličky, světla atd. Během 14 dní se snad dostanu i na první fotopokusy, dyk jsem toho Jupitera letos ještě "nezmáčknul" >:(.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
PDlink: psal jsem o podezdívce.... Přesah střechy má svůj význam taky - souhlasím. To ale šlo u nové stavby realizovat. Pokud jsou roubené stavby dožilé ( dřevo shnilé a napadené dřevokazným hmyzem ) a byly dobře provedeny, mají za sebou obvykle hluboko přes 100 roků života. Jednu takovou stavbu právě oceňuji. Má 130 roků a problém jen proto, že majitelé nechali téct dešťovou vodu z porušeného svodu přímo pod základy, takže se sesouvá štít. Jinak by žila dál. Chtěl bych vidět plech po polovině této doby...Odhazování sněhu u stavby, která není trvale obydlena má význam především tehdy, když je sníh mokrý a i tam by měla fungovat především podezdívka a na ní vodorovná izolace. V mrazech je sníh izolantem a stavbě rozhodně neublíží. Nevytápěné už teprve ne. Berte to jen jako můj pohled na věc, nic víc a klidně na něj zapomeňte .
Hamr : pěkné ...
Normálně ti závidím Mě to snad dopadne do dvou let, balkón je fakt hrůza hrůz a můj sen se snad také stane skutečností... Bez debaty, tohle je prostě neskutečně výhodné a skvělé na využití všech pozorovacích nocí - sestavování mé trouby trvá 20 minut, takhle otevřeš, rozjedeš nádobí a fotíš.
Během 14 dní se snad dostanu i na první fotopokusyMoc se těším...
P.S. trochu obligátně - máš název pro svoji observatoř?
Ahoj, tak jsem také přes léto trochu pokračoval ve stavbě dle plánu (v RE#1010). Trubku pilíře jsem vylil betonem dle rady Homera, navíc jsem do středu dal 1,5 m 20ti mm železného prutu (dle rady jednoho stavaře). Tuhost pilíře i jeho tlumící činitel se podstatně zlepšily.
Udělal jsem podlahu a zábradlí. Dřevo jsem 2x napustil fungicidem proti houbám, plísním a hmyzu a následné 2x přetřel tvrdým lazurovacím lakem. Pan Zahájský mi dovezl NEQ 6 Pro a Orion UK 200/900. Vznikla z toho tato pozorovatelna :
Příští rok chci pokračovat. Obít stěny, udělat dráhu pro střechu a vlastní střechu. Nebute to sice domeček na přespávání, spíš taková větší "psí bouda", ale na to,abych se nemusil stále tahat s vybavením to bude stačit.
Petr.
Praha balkon: SWN 150/750 EQ 3-2, QHY 5T
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
Nedá mě, abych se nezeptal : Co Tě vedlo k tomu, přidělávat na sloup tu přírubu? Ve svém důsledku omezuje volný pohyb dalekohledu a pro upevnění montáže nemá žádný praktický význam. Přesto je to zde na AF nějak oblíbené řešení, jehož smysl mi uniká.
Díky, a přeji brzské dokončení !
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
MilAne, o tom jsme se bavili v #1011,1012 a dále. Dnes vím, že příruba mohla být místo 240 mm jen 200, což by stačilo na přichycení horní části s montáží. Opravdu v některých případech dalekohled o ni drhne. Ale není to tak výzanamné, abych s tím něco dělal. Oproti mým tehdejším představám jsem vynechal nástavec (od Supry) který jsem plánoval. Byl opravdu zdrojem nestability a navíc zbytečně zvyšoval pilíř (až bych potřeboval schůdky).
Petr
Chalupa : Domeček s NEQ 6 SS, Orion UK 200/900, ED 80/600,QHY 5T, G2 8300C, G1 0300
O.K. - jenže ta příruba tam přeci nemusela být vůbec. Já mám jen pocit, jak se tu takové snínmky objeví, že to zase někdo bezmyšlenkovitě bude kopírovat a udělá si zbytečné problémy. Proto to píšu do blízkosti Tvého snímku
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Petr46 : zakrytí si to zaslouží co nejdříve...Takhle by to dřevo i přes provedené nátěry dlouho nevydrželo. Nezdá se mi řešení uložení nosníků na patky. Při dešti poteče voda pod dřevo, bude na něj cákat a v zimě tam bude sníh, který sem-tam zase roztaje a bude na dřevo působit...Chtělo to nechat ty ocelové zinkované úchyty nosníků v rovině a alespoň 10-15 cm nad patkami. Nedá se alespoň teď celý ten amsámbl trochu zvednout ?
To MilAn:
Nemusela, tedy pokud bych pro uchycení montáže vyřezával do pilíře boční díru pro ruku, abych se dostal na šroub. A to je řešení, které se zase nelíbí mě. Nebo pokud bych použil na pilíř trubku prům 200 mm, pak bych mohl závíty pro přichycení nosné desky montáže vyřezat mimo svár trubky a jejího víka. Ale takvýto pilíř by pro mě byl zbytečně předimenzovaný (z více důvodů). A při prům. 160 to šlo jedině s přírubou, byť menšího průměru než jsem použil. Příruba pro mě měla i jiné výhody. Pokud si mé řešení vezme bez přemýšlení za "mustr"? nechám raději bez komentáře.
To Homer:
a) Zakrývat to budu nejdřív příští rok, pokud Vesmír dá.
b) Vliv H2O na uložení nosných trámků mi taky dělal starosti. Ale dospěl jsem k závěru, že pokud to jednou za 3-5 let přetřu, tak stavba vydrží alespoň 25 let. A to mi stačí.
c) Zvedout se to již nedá, ty ocelové úchyty jsou obyčejné patky pro pergoly a pod. Jsou tedy zabetonované v základových patkách. Navíc nevím, co bych tím získal. Déšť a sníh tam bude padat stejně.